Blogger'a Son Yorumlar & Yazılar Eklentisi Güncellendi!

Blogger İpuçları altında Blogger'a Son Yorumlar ve Son Yazılanlar eklentisini nasıl yapacağınızı anlatmıştım. Ancak ikisinin bir arada kullanılmasında bazı sorunlar/eksikler olduğunu KURABİYEEVİ yazarı sayesinde keşfettim.

Nedir Bu Eksiklikler?


KURABİYEEVİ yazarının isteği üzerinden örnek vermek istiyorum. Kendisi blogunda hem son yorumlar hem de son yazılanlar eklentisini bir arada kullanmak istiyordu. Ancak son yorumlarda yorum sahibinin adı ve yorumun içeriğinin görünmesini, son yazılanlarda ise yazı başlığını ve yazının içeriğini göstermek istiyordu. Tabi bu ilk JavaScript dosyası ile mümkün değildi. Bu istek üzerine dosyanın güncellenmiş bir sürümünü yayınlamak üzere bilekleri sıvadım. Dosya güncellendiği için sayfa ögelerine eklediğiniz kodlar da güncellendi.

Eğer Son Yorumlar ile Son Yazılanlar ögelerini birlikte kullanmak isterseniz böyle buyurun...


Uyarı: Bu uygulamayı yapmadan önce şablonun bir yedeğini mutlaka alın!

Öncelikle buradan ilgili JavaScript dosyasını indirin ve herhangi bir sunucuya yükleyin. Ben dosyayı sanki GooglePages'e yüklemişsiniz gibi anlatacağım.

Şimdi şablonu açın ve HTML Düzenle kısmına gelin. Burada "Widget Şablonlarını genişlet" seçeneğini işaretleyin. (Gerçi burada gerek yok, ama alışkanlık olsun) Sonra şablonda <head> etiketinden hemen sonra aşağıdaki kodu ekleyin.

<script src='http://googlekullanıcıadınız.googlepages.com/sonyorumlar_yazilar.js' type='text/javascript'/>


burada koyu ile belirttiğim yere siz Google kullanıcı adınızı yazın. Tabi dosyayı GooglePages'e yüklediyseniz. Yoksa eğik ile belirttiğim adresi dosyanın bulunduğu adres ile değiştireceksiniz!

Şimdi "Sayfa Ögesi Ekle" kısmından "HTML/JavaScript Ekle" ögesini açın ve son yorumlar için aşağıdaki kodu ekleyin.

<script language="javascript"> var numcomments = 5; var numchars = 70; var showauthor =true; var showposttitle =false; </script>
<script src="http://www.blogadresi.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>


Son yazılanlar içinse yine "Sayfa Ögesi Ekle" kısmından "HTML/JavaScript Ekle" ögesini açın ve aşağıdaki kodu ekleyin.

<script language="javascript"> var numcomments = 5; var numchars = 70; var showposttitle =true; var showauthor =false; </script>
<script src="http://www.blogadresi.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>


numcomments değeri yorum sayısını, numchars değeri ise son yorumlarda yorumun, son yazılanlarda ise yazı özetinin kaç karaktere sahip olacağını belirler.

İşte tüm yapmanız gereken bu kadar. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey bana dua etmek (:

Yorumlar

  1. Cok tesekkür ederim gercekten seni yordum ama eminim benim gibi herkes sana dua edecektir cünkü herkese cok yararlı olacak bir sey oldu Allah razı olsun baska ne diyebilirim bilmiyorum ama kapını sık sık calacagım kesin :) ziyaret icin

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, güle güle kullanın. Elimden geldiğince yardımcı olurum.

    YanıtlaSil
  3. yorum sahibinin yazı rengi #0000ff bunu nasıl değiştirebiliriz.Birde yazı şekli italik bunuda normal yapma şansımız varmı?

    YanıtlaSil
  4. Yorum sahibinin rengi ve yazı stili değiştirilebilir. Ama bunların hepsi JavaScript dosyasından değiştirilmesi gerek. Herkese özel bir dosya yapmakta mümkün olmayacağına göre belli bir standart yapmamız gerek.

    YanıtlaSil
  5. Mafiamax

    Öncelikle iyi bayramlar diliyorum.
    Son yorumlar ve son yazılar açıklamanı okudum. Kendimce uygulamaya çalıştım ama başarılı olamadım. Rica etsem bana mail olarak atarmısın. Site adresim http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/ mail adresim de sicakpaylasimlar@gmail.com
    inan ben diğerlerindan daha fazla dua ederim sana :) Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Aysel hanım iyi bayramlar.
    Mail atmamı söylemişsiniz ama inanın mailde de aynısını anlatacağım, yani bir farkı yok. Elimden geldiğince açık ve anlaşılır yazıyorum. Biraz dikkat ederseniz hiç bir sorun çıkmaz. Yazıyı tekrar okuyup adımları tekrar gerçekleştirin. Yapamadığınız kısmı bana sorun, böylece diğer ziyeretçilerde bilgilenmiş olur.

    YanıtlaSil
  7. abi merhaba aynen bi amator olarak bende yaptım bu işi tesekkurler hoscakal aeo

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler üstad.Elinize kolunuza saglık.

    YanıtlaSil
  9. merhaba son yorumlar kısmı için damacananın tavsiyesiyle sitenize geldim. Henüz eklemedim son yorumları. Umarım bir problem çıkmaz. Bu yararlı bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Merhaba senin şu son yorumlar olayını yapamadım. Şablonum xml olduğu için kabul etmiyomuş. Scrıpt i kabul ediyo ama satfa öğesi eklemiyo. Bi fikrin varmı naapabiliriz

    YanıtlaSil
  11. Zaten Blogger'ın yeni olan tüm temaları XML'dir. Sorun bundan kaynaklanmıyor. Kaldı ki bunu eski Blogger temasında da uygulayabilirsin.

    Blogger'da bazen sayfa ögesi ekle dediğinde "sayfa bulunamıyor bilmem kaç numaralı hata" diye uyarı mesajı çıkar ama belli bir zaman sonra düzelir. Eğer sendeki de böyle bir sorunsa biraz bekle. Yok değilse sorunu tam olarak açıklar mısın.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ben bu jawa scrıpt dosyasını google.pages'e nasıl aktaracağım tarif edebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  13. Aynen anlattığınız gibi yapıyorum. Hiçbir hata vermiyor. Sayfa öğesi ekle diyincede sayfa görüntülenemiyor falan gibi bir hata yok. Hiç bir hata yok ama yorumları göstermiyor. İstersen şablnumun mun bi tekstini gönderebilirim. İncelersin olabilirmi

    YanıtlaSil
  14. İyi de siz daha JavaScript dosyasını bir sunucuda bile barındırmamışsınız, yani sorduğunuza göre öyle olmalı. Bunu yapmazsanız zaten çalışmaz.

    Bu sayfaya girin ve kullanıcı adınız ile şifrenizi girin. Daha sonra açılan sayfadan sağ tarafta "upload" kısmı var. Oradan bu dosyayı yükleyin ve sonra dosyanın tam linkini aldıktan sonra yazımdaki adımları uygulayın.

    YanıtlaSil
  15. Yok ben o soruyu teyid için yazdım. Ynalışmı yapıyorum acaba diye. İşlemi doğru yapıyorum.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba en sonuda kurdum son yorumları, benim ayarlarla ilgili bir problem varmış biraz kurcalayınca oldu. Yardımların için teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. son yazılar bölümünü ekledim. ilk konu başlıkları ingilizce kelime algıladığından son yazılanların başlıkları eksik oluyor nasıl düzeltebilirim.

    YanıtlaSil
  18. @eddie, bu konuyu bir çok mecrada açıkladım. Burada bir daha açıklayayım. Bu script konu başlıklarını o konunun kalıcı linkinden oluşturduğu için bu sorun oluşuyor.

    Blogger İpuçları başlığının kalıcı bağlantısı aşağıdakine benzer olacaktır:

    mafiamax.com/blogger-ipu%20lar%20

    Burada dikkat ettiysen Türkçe karakterler tanımsız oluyor; scriptte bu karakterleri yok sayarak çalıştığından sorun oluşuyor ;-)

    YanıtlaSil
  19. Şimdi aylardır kullanıyoruz, sağol da. Kafama takılan bir soru var. Vakti geldi sorayım.

    Bloga isimsiz yorum yapan muhteremler anonymous şeklinde gözüküyor. Script'ten düzelteyim dedim, Script'te böyle birşey yok. Nasıl yapacağız yani? Bir fikrin var mıdır?

    YanıtlaSil
  20. Erdalım bak sana güzel bir örnekla açıklayayım.

    Senin blogunun sonyorum kaynağını json ile çağıralım. Buraya tıkla.

    Şimdi burada "Anonymous" diye arat. İşte scriptimiz bu kaynağı kullandığı için isimleri burdan çekiyor. Burada dil sadece ingilizce olduğu için, isim ingilizce olarak gözüküyor. Ancak ilgili sayfaya gittiğimiz zaman blog dilimize çevriliyor.

    Peki çözüm ne olabilir?

    Script içine ismi değişken olarak atayıp "Anonymous" u isimsiz ile değiştirmek mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
  21. dedıklerınızı harfıyen yaptım ama olmuyor yaa sekilnet@gmail.com acaba eklermısınız lutfen cok lazım bu kod yaa:8

    YanıtlaSil
  22. Erhan abi,
    Sondan bir önceki kodun en sonunda bir yanlışlık var. Kodu düzeltirsen acemi arkadaşlar için iyi olur.

    YanıtlaSil
  23. Emre uyarın için teşekkür ederim, düzelttim. Bir ara düzenleme yapmıştım sanırım o zaman olmuş o sorun.

    @cetoo, şimdi sorun çıkmaz.

    YanıtlaSil
  24. Öncellikle bu güzel uygulama için teşekkürler.Ancak renk konusunda yapabileceğimiz bir sey yok mudur?js dosyasını inceledim ama renkleri değiştiremedim bir türlü.Kısa bir tarif ederseniz sevinirim.İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  25. @GangSta, resimli anlatımı yaptım. Eğer son yorumlardaki isimleri farklı bir renk ile belirtmek istiyorsanız buradaki resimlere bakın

    Not: Resimleri bilgisayara indirip gerçek boyutlarında görüntülerseniz daha net görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  26. Selam Ben daha Kısa anlatayım site beslemeyi ekle diyin "http://sitenizinadı.blogspot.com/feeds/comments/default"
    Başlığada son yorumlar yazın ben öyle yapıyorum.Daha bir çok şey için Kısa yol Buldum.

    YanıtlaSil
  27. @admin, senin anlattığın gibi yapılabileceğini taaaaa bir sene önce anlatmıştım. Sen Dünya'yı yeniden keşfetmişsin :)

    YanıtlaSil
  28. Mediafire a yüklediğin dosya şuan bende açılmıyo onu başka bir upload sitesine de yükleyebilirmisin

    YanıtlaSil
  29. @Malignant, dosya hiç bir hata vermeden yükleniyor.

    YanıtlaSil
  30. Çok teşekkürler. Çok güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  31. birşey sorucam benm kendi yaptıgım bir şablonum war ona son yazılar ve son yorumları ekleyemiorum çnk Sayfa Öğesi Ekle Diye Bir Şey Yok Bana Yardımcı Olurmusnuz Lütfen

    YanıtlaSil
  32. @TheSinema7, şablonu sen yaptığına göre yine şablonu en iyi sen bilirsin.

    YanıtlaSil
  33. Evet Çok Güzel Ellerineize Sağlık.
    Bir Sorum Olacak:
    Son Yazılarda Turkçe Karakter Sorunun Var.
    Onun Bir Çozum Yolu Var Mı Varsa Belirtirmisiniz.

    YanıtlaSil
  34. Son yazılardaki Türkçe karakter tamamen o yazının URL adresinden kaynaklanıyor. Son yazıların başlıkları URL adresinden çekildiği için URL'de de Türkçe karakter gelen yerlerde eksiklik olduğu için sorun oluşuyor. Bir örnek vereyim:

    Yazı başlığınız: Merhaba Dünya
    URL: http://www.blogadresiniz/tarih-bilgisi/merhaba-dnya

    Örnekte de gördüğünüz gibi Türkçe karakter sorunu oluştuğu için son yazılarda "Merhaba Dnya" şeklinde gözükecek. Malesef çalışma mantığı böyle.

    YanıtlaSil
  35. Öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Yalnız benim bir sorum olacaktı. Dediklerinizi bloguma uyguladım fakat, yorumlar kalın yazılarla çıkıyor. Bunu normal yazıya nasıl çevirebilirim acaba? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  36. @Emil,
    Yorumlar kalın değil, eğik yazı stili ile çıkıyor. (?)

    YanıtlaSil
  37. Benim sitede kalın çıkıyor ama nedense. Bir bakın isterseniz;
    www.komikya.org

    YanıtlaSil
  38. @Komikya,
    Sizin bu yazıda verdiğim JavaScript'i kullandığınızı düşünerek öyle dedim. Bu yazımda paylaştığım dosyada yorumlar eğik olarak gözüküyor.

    Eğer ikisi de olmasın diyorsanız JavaScript dosyasına sağ tıklayıp, Düzenle diyin ve aşağıdaki satırı bulup şu değişikliği yapın:

    Bulacağınız satır:

    document.write('<b>' + comment + '</b><br/><br/>');
    else
    document.write('<b>'+ comment.substring(0, numchars) + '...</b><br/><br/>');

    Burada bulunan <b> ve </b> etiketlerini silin ve dosyayı kaydedip tekrardan Googlepages hesabınıza yükleyin.

    YanıtlaSil
  39. Evet, dediğinizi yaptım ve sorun halloldu. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  40. kodlara ve bloggerlığa yeni başlamış biri olarak soracağım soruya umarım gülmezsiniz:)
    googlepages artık üye ve kayıt almadığına göre başka nerde sunucuya yükleyebilirim verdiğiniz dosyayı.
    cevabınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  41. @Sishyphos,
    Web üzerinde onlarca ücretsiz sunucu hizmeti veren servis var ancak ben aktif bir şekilde GooglePages dışında bir servis kullanmıyorum. Belki 110mb.com işinizi görebilir. Bu site bayağı eski ve köklü bir sitedir ama bazen kayıt işlemlerinde insanı çok uğraştırabiliyorlar. Bir zamanlar çok talep aldıklarından dolayı günün herhangi bir saatinde şansa üyelik sistemini devreye sokuyorlardı, yani denk gelirse.

    YanıtlaSil
  42. Cevabınız ve yardımınız için çok teşekkürler.bloğuma koydum ve çok düzgün çalışıyor.

    YanıtlaSil
  43. Gerçekten iyi bir çalışma ben blogumda bayadır kullanıyorum ama yazı başlıklarının hepsi küçük çıkıyor onu nasıl orjinali gibi gösterebiliriz?

    YanıtlaSil
  44. @Sishyphos'a cvp verirken öyle demişsin fakat senin sitendeki son 15 yazıda ş harfi olmasına rağmen niye bozulma olmuyor

    YanıtlaSil
  45. @Muhammed,

    Ben Feedburner'ın Widget'ini kullanıyorum ;)

    YanıtlaSil
  46. googlepages sayfasına son yorumlar yazısını eklenılmıyor
    onun yerıne başka adres kullanabilir değilmi
    eğer kullanılırsa kullanılcak adresi verirmisiniz..

    YanıtlaSil
  47. son yazılar eklentisini yükledim ama başlık küçük harflerle çıkıyor bunu nasıl büyütebiliriz...

    YanıtlaSil
  48. @Karaca, malesef bu yöntemde son yazılar ile ilgili bazı hatalar oluşuyor.

    Bunun yerine Feedburner'ın hizmetini kullanabilirsiniz. Ya da Blogger ayarlarından RSS GADGET'i kullanarak bu işlevi gerçekleştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  49. Teşekkürler sayın kardeşim

    YanıtlaSil
  50. Arkadaşım paylaşımın için teşekkürler. Yalnız benim bi sorunum var. son yazılarda yazı başlıkları türkçe karakterlerden yoksun absürt bi hal alıyo. bunu nasıl düzeltebiliriz?
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. @İmolog,
    Bahsettiğin sorun ile ilgili bir çok defa yorumlarda cevap vermiştim.

    Bu metotun çalışma yöntemi sebebiyle bu sorunu düzeltme imkanımız yok.

    YanıtlaSil
  52. Teşekkürler yine de ilgin için onuda farklı bir yöntemle çözeriz :)

    YanıtlaSil
  53. ben bunu yükledim. oldu da, sonra kaldırmaya çalıştım, "html.2" hatası verdi. neden acaba? bir de üstadım, muhaber.net sitemin, orta sütununu daraltmak istiyorum, ne yapmam lazım? burdan bana baya yardımcı oldunuz. konuyla alakasız oldu, ama umarın bunu da çözersiniz :)

    YanıtlaSil
  54. @muhaber.net:,
    Bu tür sorunlar genellikle Blogger'dan kaynaklanır. Örneğin bir şablon yüklediğinizde, eğer şablon ile birlikte bazı GADGET (Sayfa Ögeleri) lar da yüklenmişse bu hatalar ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek.

    Diğer sorunuz için lütfen aşağıdaki yazılarımı inceleyin:

    Blogger Şablonunu Düzenleme (Güncellendi)

    Blogger Şablonunu Düzenleme - 2

    YanıtlaSil
  55. biri .js dosyasını upload edecebileceğim bi sunucu söyleyebilir mi?denemediğim sunucu kalmadı google pages sizlere ömür...

    YanıtlaSil
  56. Bu son yazılar ve yorumlar bende neden çalışmıyor ki acaba temadan kaynaklanan bi durum mu var.Ama önceki temada da çalışmamıştı.
    http://bilgiport.blogspot.com

    YanıtlaSil
  57. @Admin,
    Microsoft SkyDrive, veya 110mb.com olabilir. Açıkcası bir sürü alternatif var.

    YanıtlaSil
  58. Şu alternatiflerden bana da yazar mısınız js dosyasını nereye yüklemem lazım pages dışında 110mb denedim başarılı olamadım

    saygılar

    YanıtlaSil
  59. Şimdi "Sayfa Ögesi Ekle" kısmından "HTML/JavaScript Ekle" ögesini açın ve son yorumlar için aşağıdaki kodu ekleyin.

    burası nerede ya :S

    YanıtlaSil
  60. @kaficyus,

    Blogger yakın zaman önce bazı değişikliklere gitmiştyi, o zaman da Sayfa Ögesi Eklenin adını GADGET Ekle olarak değiştirdiler.

    Sanırım bu düzeltmeyi onlarca yazımda yapmam gerekiyor, off..

    YanıtlaSil
  61. sen feedburner le mi yaptın? bize onu anlatırmısın. bu yolu yapamıyorum bi türlü :/

    YanıtlaSil
  62. Bu kod eklentisini nasıl yaptınız...

    YanıtlaSil
  63. önce ehuheeue diyerek giriyorum :) Anlıyorum Mafiamax ı :)

    pek fazla js bilmem ama şurada anlatılan açık anlatımları yapamayacakta birşey yok doğrusu arkadaşlar...

    Biraz html öğrenmenizi tavsiye ediyorum sizlere...

    Derken fazla takıntı da yapmayın bir çoğununuz kodu nereye yapıştıracağından, scripti nereye atacağından yakınmış kısaca çalıştıramamış. Buraya mesaj atıp basit soruları sormaktansa tekrar okuyup çözmek daha mantıklı lütfen tekrar tekrar okuyun.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba Mafiamax, bu uygulama ile senin blogundaki gibi son 10 yorumu gösterebilirmiyiz ?

    Yani ordaki "5" 10 yapıp ?

    teşekkürler kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  65. @Serkan,
    Merhaba, yazımda da bahsetmiştim. Evet, o sayı ile yorum sayısını belirleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  66. .js dosyasını indirdik, sunucuya yükledik, çalışmasında herhangi bir problem yok. Ancak widget'in en altında "widget by beautifulbeta" yazısı çıkıyor. Bu yazıyı nasıl kaldırabilir ve yorum yapanların ismini nasıl belli edebiliriz.

    YanıtlaSil
  67. Merhaba
    Bu kodları kullanıyordum. Uzun bir süredir sorun yoktu. Ancak son 1 haftadır gözükmüyor...
    Nedendir acaba?

    YanıtlaSil
  68. @Tunkay,
    Eğer JavaScript dosyasınızı GooglePages üzerinde barındırıyorsanız sorun bundan dolayı kaynaklanıyor olabilir. GooglePages servisi kademeli olarak kapatılıyor.

    YanıtlaSil
  69. GooglePages'da java'yı desteklemiyoruz yazısını görünce freeservers'a taşıdım script'i. Ama hala sorun devam ediyor.

    Var mı önereceğiz bir yer bu script için

    YanıtlaSil
  70. @Tunkay,
    Bir çok servis var, 110mb.com en çok bilinenlerden biri.

    YanıtlaSil
  71. Gene işe yaramadı...

    YanıtlaSil
  72. xD her zaman her blog umda senin sayende daha güzelleşiyor xD

    YanıtlaSil
  73. google kullanıcı adınız derken bn anlamadım :(

    YanıtlaSil
  74. Dediğinizi yaptım ve sorun halloldu. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  75. sen feedburner le mi yaptın? bize onu anlatırmısın. bu yolu yapamıyorum bi türlü :/

    YanıtlaSil
  76. süpersin sen hocam eline sağlık

    YanıtlaSil
  77. Merhaba arkadaşlar bir soru sormak istiyorum. Acaba klasik temada da böyle bir özellik kullanabiliyor muyuz? Benim blogger sitem klasik tema üstüne kurulu doğal olarak ta gadgetlar çalışmıyor. Ne yapmam lazım çalıştırabilmek için?

    YanıtlaSil
  78. @stillborn,
    Blogger klasik şablonları üzerinde hiç çalışmadım bu sebeple de size ancak Google yardım safasındaki İngilizce makaleyi gönderiyorum:

    http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?hl=en&answer=42522

    YanıtlaSil
  79. sağolun verdiğiniz linki inceledim ve siteye entegre etmeyi başardım.

    YanıtlaSil
  80. İyi günler,

    Bu eklentide anonim ile yorum yollayan kişilerin adları Anonymous olarak çıkıyor. Bunu Değerli üye şeklinde nasıl değiştirebilirim.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  81. @d0FuTr [!],
    İyi günler. Blogger'ın veritabanı ile çalışan bir eklenti olduğu için ne yzık ki bahsettiğiniz sorun oluşmakta. Bakşa bir JavaScript ile 'Anonymous' yerine 'Değerli üye' yazdırılabilir ama uzun süredir Java2dan uzak kaldığım için şimdi aklıma gelmiyor.

    Yardımcı olamadığım için özürdilerim.

    YanıtlaSil
  82. çok işime yaradı teşekür ederim

    YanıtlaSil
  83. elinize saglık hocam cok tşkkrlr

    YanıtlaSil
  84. emeğineze sağlık güzel bir çalışma

    YanıtlaSil

Yorum Gönder