iGoogle

iGoogle, Google sayfasını bir çok hazır modülü kullanarak kişiselleştirebilmenizi sağlıyor. Ancak bunu yapabilmeniz için Google hesabınız olmalı.

iGoogle sayfanızı kişiselleştirmek için bir çok seçenek mevcut var. Bunlardan en önemlisi sayfaya sizi yansıtacak bir tema seçebiliyorsunuz. Tabi servis yeni olduğu için şu an tema sayısı az. Temaların etkileşimli olduğunu belirtmemde fayda var. Kendi iGoogle sayfamda "Tatlı Rüyalar" temasını kullanıyorum. Tema akşam saatlerinde gün batımı havasında iken, gece yarısı zifiri karanlıkta ay ve yıldızlar şeklini alıyor. Yazının devamında iGoogle'ın derinliklerine dalıcaz. :-)


iGoogle Web 2.0 teknolojisi ile yapılmış. Öyleki sayfadaki herhangi bir modülü fare ile tutup sayfada istediğimiz yere koymamız mümkün. Ayrıca tüm konular işletim sistemlerinde olduğu gibi açılır-kapanır tuş yardımı ile gerektiğinde küçültülebiliyor.

iGoogle ilk olarak "Ana Sayfa" diye bi sekme ile geliyor. Burda da tıpkı Firefox ve Internet Explorer da olduğu gibi sekme mantığı var. Her sekme ayrı bir sayfa olduğu için, ayrı ayrı sayfalar tasarlayıp, kategorilere ayırmanız mümkün. Örmeğin bir sekmeyi "Haberler", diğer bir sekmeyi "Araçlar" şeklinde özelleştirebilirsiniz.

Şimdi her hangi bir sekmede modül eklemeyi öğrenelim. Ben burada modül diyorum ancak iGoogle bunlara "Konu" adını vermiş. Sayfanın hemen üstünde sağ tarafta "Konu ekle" linkine tıklayınca bize ekleyebileceğimiz konuları gösteren bir sayfa karşılayacak. Bu sayfada kategorilere ayrılmamış şekilde bir çok konu bizim onları eklememiz için bekliyor. Benim dikkatimi çeken bir kaç konuyu burda sizinle paylaşacağım. Diğerlerini siz deneme yanılma yoluyla öğrenirsiniz. Şunuda belirtmekte fayda var; "ABC Gazetesinde Son Dakika", "ABC Forum" gibi konuların çalışma mantığı RSS beslemesi.

Gelelim sevdiğim konu başlıklarına;

Eğer sizde benim gibi Gmail servisini kullanıyorsanız ilk ekleyeceğiniz konu Gmail olmalı. Böylece mailinize gelen e-postaları görmeniz mümkün olacak. Ayrıca hızlı bir şekilde posta oluşturabilirsiniz. Gelen kutusundaki postaların en fazla 9 tanesini görüntüleyebiliyorsunuz.

Diğer bir kullanışlı konu ise Hava durumunu öğrenebileceğiniz konu. Böylece istediğiniz şehrin 3 günlük detaylı hava durumun öğrenebilirsiniz. Diğer bir güzel konu başlığı ise güvendiğiniz bir sitenin bir çok konudaki haberlerini RSS beslemesi olarak görüntüleyebilmeniz. Ben burda "NTVMSNBC-Teknoloji" konusunu kullanıyorum.

Başta da belirttiğim gibi bir çok konu var. Bunları deneyerek öğrenebilir, işinize yaradığını düşündüğünüz konu başlığını sayfanızda herhangi bir yere koyabilirisiniz. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir;

"Ben zaten Gmail mail adresime kendi sayfasından giriyorum, ayrıca hava durumunu da her zaman girdiğim bir haber sitesinden görebiliyorum. Niye iGoogle'u kullanayım?"

-Çünkü iGoogle ile bir çok şeyi aynı sayfada görüntüleyebilme şansınız olacak.

iGoogle' nasıl ulaşacağınıza gelirsek, Google ana sayfasında oturum açınca, yine üstteki menülerde iGoogle linkini göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda iGoogle sayfanıza ulaşacaksınız. Ulaştıktan sonra tek yapmanız gereken, sayfanızı imkanlar el verdiğince kişiselleştirmek. iGoogle'a daha çabuk erişebilmek için http://www.google.com.tr/ig?hl=tr adrsini internet tarayıcınızda giriş sayfası olarak ayarlayabilirisiniz. Eğer tarayıcınızda çerezler(cookie-sayfanın sizi tanıyabilmesi için gerekli bilgi) saklanıyorsa direkt olarak sayfa sizi tanıyacaktır, yok saklanmıyorsa hesabınız ile oturum açacaksınız.

En son Google şirketinin bu servisi ile ilgili uyarısınıda okumanızı öneririm.

Bu dizindeki içeriğin birçoğu, Google tarafından değil, başka
şirketler veya Google kullanıcıları tarafından geliştirildi. Google,
performansı, kalitesi veya içeriğiyle ilgili hiçbir vaatte bulunmaz. Google, bir
dizine ekleme karşılığında ücret almaz veya daha iyi bir yerleşim için ödeme
yapılmasını kabul etmez.

Yorumlar