BricoPack ile Vista Görünümlü XP'nin Tadını Çıkarın

Microsoft şirketinin son Windows sürümü Vista çıktığı zaman bir çok Windows kullanıcısının dikkatini çeken ilk şey yeni arayüz olmuştu. İnsanların bu yeni arayüze ilgisini gören 3. parti yazılım üreticileri de boş durmayıp XP'nin arayüzünü Vista'ya benzetecek yazılımlar ürettiler.

İlk olarak StyleXp gibi 3.parti tema programları kullanıldı. Bu programlar ile zaten bir çok temayı kullanabilirken ekstra olarak Vista teması geliştirildi. Ancak yapılan tema değişikliği XP'yi çok ta fazla Vista'ya benzetemiyordu. Daha sonra çıkan Vista Transformation Pack ile daha başarılı bir tema uygulaması yapıldı. O kadar başarılı oldu ki, bir çok kullanıcı programı geri kaldırıp eski XP'ye dönemez oldu . Bunun sebebi programın sistem dosyalarının bir çoğunu değiştirmesiydi.


Ben Vista Transformation Pack yazılımını yapılan olumsuz yorumlardan olsa gerek kullanmadım. Ama 1 ay kadar önce BricoPack yazılımını görmemle birlikte Luna temasına (XP'nin orjinal teması) veda etmem kaçınılmazdı. BricoPack yazılımını StyleXp'den üstün yapan yapan yanı çok daha başarılı olması, Vista Transformation Pack'ten üstün olan yanı ise daha az sistem kaynağı tüketmesi ve geri dönüşü daha az hasarlı olan bir yazılım olması.

Şimdi size kendi ekran görüntülerimi göstermekle birlikte yazılımı genel hatları ile anlatacağım.

Yazılımı bilgisayarınıza kurduğunuzda masaüstünde Vista Inspirat 2 Config kısa yolunun eklendiğini göreceksiniz. Bu kısa yola tıklayarak resim 1'deki gibi bir menü ile karşılaşacaksınız. Burada "Rocket Dock", "Y'z Shadow", "Transbar", "UberIcon" ayarları ile karşılacaksınız. Programın adından da anlaşılacağı gibi yazılım bir program paketi. Üste adı geçen yazılımları açıklamak gerekirse;

-Rocket Dock: MacOS işletim sisteminde olduğu gibi "Dock Menü" ekliyor. (Dock Menü nedir? diyorsanız, resim 2'ye bakın.)
-Y'z Shadow: Pencerelere gölgelendirme veren program.
-TransBar: Pencerelere ve menülere saydamlık özelliği veriyor.
-UberIcon: Simgelere efekt veriyor. Söz gelimi bir simgeye tıkladığınızda simgede patlama efekti oluşturabiliyorsunuz.
Siz bu ayarlardan istediğinizi açıp kapatmakta özgürsünüz.

Ben ilk 3 ayarı açık, 4. ayarı ise kapalı tutuyorum. Açıkcası simge efektleri çok güzel görünse de sanki program açılışlarını yavaşlatıyor.

Dock menüsüne dönecek olursak, masaüstündeki herhangi bir simgeyi sürükleyip bırakmanız yeterli, artık simgenizin bir kopyası da orada olacak. Ben bunu yaptıktan sonra masaüstünde boş bir yere tıklayıp;

"Simgeleri özelleştir>Masaüstünde simgeleri göster" in yanındaki tik işaretini kaldırın. Böylece masaüstünüzde bulunan simgeler gözükmeyecektir. Şimdi tertemiz ve düzenli bir masaüstüne kavuşmuş olacağız, biraz da Mac masaüstüne benzemiş olacak. :-)

Size Dock menüde bir ayarı açmanızı önericeğim. Dock menü üzerinde herhangi boş bir yere sağ tıklayın ve ayarlara ulaşın. Ayarlarda bulunan "Genel" sekmesinde "Pencereleri simge durumuna küçült-Dock'a" ayarının yanına tik koyun. Böylece bir pencereyi simge durumuna küçülttüğünüzde artık Başlat çubuğu yerine Dock menüye yerleşecek. Burada bir ayrıntıyı esgeçmemem gerekiyor. Başlat çubuğunda bulunan bir pencerede bir sorgu olduğunda simge turuncu renkli yanıp sönmeye başlar, böylece dikaktimizi çekmiş olur. Dock menüde ise simge bir aşagı bir yukarı hareket ederek dikkatimizi çekiyor. Dock menü Türkçe olduğundan diğer özellikleri anlatmama gerek yok. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız sormaktan çekinmeyin.

Uyarı: BricoPack'î kaldırmayı denediğinizde ilk olarak eski XP temasına dönün, sonra bilgisayarı güvenli kipte açın ve programı öyle kaldırın. Ancak size tam olarak eski temanıza geri dönmenizi garanti edemem zira bazı simgeler değişmeyebiliyor.
Resim 1Resim 2 Resim 3 Resim 4

Yorumlar

  1. güzel bir yazı olmuş..eline sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler tafugu. İnşallah işine yarayacak bir şeyler bulmuşsundur ;-)

    YanıtlaSil
  3. benim sornak istediğim bu program bilgisayarı yavaşlatıyor mu? veya yoruyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Açıkcası bilgisayarınızın konfigürasyonuna göre değişir. Örnek teşkil etmesi açısından benim bilgisayarım ile karşılaştırabilirsiniz. Ben bir performans düşüşü görmedim. Tabi yazımda dikkat ederseniz 3. ve 4. ayarları kapalı tuttuğumu göreceksiniz ;)

    P4 2.1
    768MB DDR Ram
    ATI Radeon 9550 Pro

    Bu program ile alakalı donanımlar bunlar.

    YanıtlaSil
  5. yani bu özellikteki ve üstü bilgisayarların performansını düşürmüyor mu?

    YanıtlaSil
  6. Bu sistemin aşağısında bir sistemde de performans düşüşü hissedilmeyebilir. Bunu bilemem. Ancak bir gerçek var ki; benim sistemim ile eşdeğer veya daha üstü bir sistemde, her hangi bir yazılım ile çakışmadıktan sonra performansı düşürmez.

    YanıtlaSil
  7. ilgin için Teşekür ederim iyi iş çıkarmışsın

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten ellerine sağlık çok güzel anlatmışsın.Bricopack temasını heryerde arıyodum bulamıyodum emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Rica ederim. Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  10. güzel olmus

    YanıtlaSil
  11. saolasın aradığım konuydu

    YanıtlaSil
  12. merhabalar. Çok başarılı bir program olmuş bende yükledim ve çok memnunum. Fakat her sekme dock menu'de kaldı ama ben media player'ı aşağıda olsun istiyorum sznki gibi. Yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  13. @coskun_1_1,
    Media Player'ın görev çubuğunda olabilmesi için şu adımı izleyin:

    En alttaki görev çubuğuna (Başlat, masaüstünü göster gibi düğmelerin olduğu çubuk) fare sağ tuşu ile tıklayın-> açılan menüden "Araç Çubukları" seçeneğine tıklayın ->Yine açılan menüden "Windows Media Player" seçeneğine tıklayın.

    YanıtlaSil
  14. İlginize teşekkür ederim . Saolun ilgilendiğiniz için...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder