Apple iPhone'u Yaptığına Pişman Olmuş mudur?

Apple iPhoneBaşlığı okuyunca hadi canım dediğinizi duyar gibiyim :-) Ancak iPhone'un teknolojik aletler diyarında en çok şişirilen alet olduğu da her gün yeni bir haber ile ortaya çıkıyor. iPhone'un gelmiş geçmiş en iyi reklamı yapılan aletler arasında olduğu su götürmez bir gerçek.Fakat bundan sıkılanlar olacak ki iPhone çıkar çıkmaz bir sürü olumsuz haber ile anılmaya başlandı.

iPhone'u almayı düşünmeden önce yazının devamını okumanızı öneririm.


Konsept: Dokunmatik ekranlı, tuşsuz telefon konsepti LG tarafından yaratıldı ve Prada modelinde uygulandı. LG’nin bu ürünü Eylül 2006’dan bu yana ortalıktaydı. iPhone ise Ocak 2007’de tanıtıldı. Yani işin özü, LG Prada iPhone’den çalıntıdır! Çünkü 3-5 ay sonra bile çıkartsa, Apple hiç kimseden hiçbir şey çalmaz, yeniden yaratır!

İsim Hakkı: iPhone ismi hakkı, Cisco’ya aitti. Fakat Apple Cisco’ya sormaya bile tenezzül etmeyip, iPhone ismini kullandı. Cisco’dan tepki gelince de “siz kimsiniz ki, şapşallar!” dedi. Sonra? Sonra tıpış tıpış masaya oturup, milyon dolarlar ödeyerek iPhone isminin kullanımı için anlaştı. Dava açılmasından tam bir gün önce. Tıpkı iPod arabirimini Creative’den çaldığında, davadan korkup 100 milyon dolar ödemesi gibi!

Fiyat: iPhone ABD’de 500 dolara satılıyor. Doğru. Fakat bu fiyat aletin gerçek fiyatı değil, 2 yıllık AT&T sözleşmesi ile geçerli olan sübvanse fiyat. Türkiye’deki “çılgın cep telefonu gençliği”, 500 dolarlık fiyatı görünce bayıldı: “Oo süper, iki tane almazsam şerefsizim!”. Oysa iPhone için 500$ ödemek yetmiyor. Üstüne iki yıl için en az 60×24=1440$ ödemek şart. Bunu ödemeden (ilk taksidi), aleti açıp kurcalayamıyorsunuz bile. Ayrıca bu rakam 2400 dolara kadar çıkıyor. Kısacası sübvanse edilmiş, hem de ABD’de geçerli fiyat üzerinden Türkiye için değerlendirme yapmak, kara cahillikten başka bir şey değil.

Özelliklerindeki eksiklikleri ise iPhone Alacaklar Birdaha Düşünsün! başlığından okuyabilirsiniz.

Konsept, İsim hakkı ve Fiyat bilgileri TeknoAjan sitesinden alıntıdır.

Yorumlar