Blogküre'nin Kararı: Forumlar Blogların Gölgesinde Kaldı

Yaklaşık bir ay önce kadar MaFiAMAX Blog! yazarlarından olan horuseth ile bir yemekte bu konu aklıma gelmişti. Kendisine ilk olarak bunu söylediğimde pek sıcak bakmamıştı. Ama ben yılmadım ve ulaşabildiğim tüm blog yazarlarına bu araştırma konusuna katılmaları için ricada bulundum. Araştırmaya 23 Ağustos günü başladım ve artık bir nihayete kavuşmasına karar verdim. Bu araştırma boyunca bana yorumları ile destek olan tüm blog yazarlarına ne kadar teşekkür etsem azdır. Tabi ki bazı arkadaşlar katılmadılar, kimileri çok yoğundu, kimilerinden ise hiç ses çıkmamıştı. Amacımız bir oran çıkarmaksa ben başarılı olduğumuza inanıyorum. Çünkü 70 milyonluk bir ülke de bile 2000 kişinin katılımı ile yapılan anket başarılı ise biz de bu işi başarmışız demektir :-)

Araştırma konumuzun genel amacı forumların blogların gölgesinde kalıp kalmadığını ortaya çıkarmaktı. Diğer sorular da bu konu etrafında şekillendi.

Güncelleme= Araştırmaya sonradan bir blog yazarımız daha katıldığı için oranlar kesin sonucu değiştirmemekle birlikte değişmiştir. Zaten sonradan katılımı bu yüzden kabul ettim.

Araştırmaya katılan yazarlarımızdan %58,82'si forumların blogların gölgesinde kaldığına, %23,53'ü kalmadığına, %17,65'i ise tam net olarak bir şey denilemeyeceğine karar verdiler.

Sizleri daha fazla meraklandırmadan araştırma sonuçlarına geçelim.


Araştırma konusu= Forumlar blogların gölgesinde mi kaldı?

Sorular

  1. Sizce forumlar blogların gölgesinde mi kaldı?
  2. Eğer forumlar blogların gölgesinde kaldıysa neden kaldı?
  3. Blog furyası da forum furyası gibi altın bir dönem mi yaşıyor? Yoksa daha katedecek çok mu yol var?
  4. Blog ile forumu hiç bir şekilde kıyaslayamayız. (Evet/Hayır)(Evet se neden?)
  5. Herhangi bir forumun aktif üyesi misiniz? Forumla ilk tanışmanız ne zaman oldu?
  6. Bloglar yüzünden forumlara artık bakamıyorum (Evet/Hayır)(İsteğe bağlı açıklama)
  7. Diğer (Lütfen aklınıza gelen başka konularıda paylaşın)


İşte blog yazarlarımızın cevapları...

Berke AKCAN [www.bilgisiz.org]

1-) Blog deninlen olgu yeni bir akım, tabikide yeni olan şeye daha çok rağbet olacaktır. Bu normal ama bence blogla forum denilen sistemler birbirinden oldukça zıt şeyler; biri beyaz ise diğeri siyahtır.

2-) Dediğim gibi yeni bir olgu ve ücretsiz blog sağlayacıların bol ve güzel seçenekler sunmasından dolayı forumlara nazaran daha kolay oluşturulup daha çok kitleye hemen ulaşabilmenizi sağlıyor. Ama blogların forumları geçmesi bence kötü bir şey değil ama iyi bir şey de değil. Çünkü forumla blog'u karıştıran bir çok kişi var daha, ama zamanla bu anlamlarda rayına oturacaktır.

3-) Evet şu anda bir yığılma ve kirlenme var blog kürede. Ama bu ilk başlarda beklenen bir şey, zamanla elenen ve kapanan bloglar olacak ve bir rayına oturacak diye düşünüyorum. Tabiki de kat edecek bir çok yolu var. Blog camiasını birleştirecek ve esaslarını belirleyecek bir çok oluşuma gereksinimi var.

4-) Evet kısyalanamaz. Önceki yazılarımda da değindiğim gibi blog kişisel bir şeydir. Blogda her yazdığınız yazı sizin kişiliğinizi yansıtır. Bloglar mp3 vermek, crack dağıtmak için açılmaz. Blogun kişisel olması gerekir. Blogcunun düşüncelerini ve kişiliğini yansıtır. Forumlardaki gibi herkes yazamaz.

5-) Evet bir çok foruma üyeyim ama pek aktif katıldığım söylenemez. İlk tanışmam turkboard sitesi ile olmuştu. Bir şey arıyordum, sonra forumda o aradığım şeyi buldum. Fakat üyelik istiyordu bizde üye olduk ve forum olgusu ile tanıştık.

6-) Yok bakıyorum, dediğim gibi forum ayrı bir olgu blog ayrı bir olgu bence.

7-) En kısa zamanda blog olgusunun insanlarda oturması ve blog kirliliğinin biTmesini umuyorum. Teşekkür ediyorum.

Eda SUNER [www.edasuner.com]

1-) Evet gölgelediği konusunda haklısınız.

2-) Bence insanlar forumlarda üyelik yerine bloglara yazmayı tercih ettiler. Yani eskiden bir çok forumda yazardım ama blog olayı olunca vazgeçtim ki kendi blogum olmadan önce vazgeçtim bundan. Çünkü direk yazı yazma ve yazışma şansınız oluyor insanlarla.

3-) Dünyada senelerdir altın durumunda. Ama ülkemizde 1-2 senedir farkedildi ve patlama yaşandı. Bu yüzden Milliyet Gazetesi bile blog açtı.

4-) Kıyaslanamaz bence. Biri illa ki üyelik ister biri de direk kişiye aittir.
Bence forumlarda da kişiye ait alanlar sayfalar olsa belki insanları blogla uğraştırmaya itmez, forumlara yöneltir.

5-) Forumla tanışmam 97 senesindeydi. Hey gidi hey ama artık adlarını bile unuttum :)

6-) Evet bakamıyorum. Hem kendi blogum hem eş dost vakit alıyor. Blog tercihde ön plana geçiyor bu durumda.

Erdal ERTÜRK [www.damacana.com]

1-) Evet. Forum devri bitti artık. Sadece adına uygun olarak katılımcı forumlar iş yapar hale geldi. Bloglar bu konuda önde diyebilirim.

2-) Tüm dünyada ki WEB 2.0 akımının bir parçası olan Blog furyası 2007 yılında tam anlamıyla ülkemizi vurdu. Herkes bir blog sahibi oldu nerdeyse bu işi ciddiye alanlar blog kürede kendilerine yer edindiler.

3-) Evet daha gidecek o kadar çok yol var ki. Ne zaman bir blogcu, blogundan kazandığı para ile işini bırakır, tam zamanlı blogcu olur, işte o zaman blogcuların altın devri yaşanıyor diyebilirim. İleride bence bloglar medyaya konu olmaya da başlayabilir. Şu an gelişmiş dediğimiz blog dünyasının anlayacağınız gideceği daha çok yol var. Bu da aslında bizim işimize geliyor.

4-) Evet, ikisi çok farklı. Nedeni ise blog dünyasının kullanıcıları ile forum dünyasının kullanıcıları arasındaki seviye diyebilirim. Forumlarda düzgün Türkçe kullanılıldığı nerede görülmüş? Bunun gibi.

5-) Şu an için bir tane forumun üyesiyim ama o da forum sayılmaz. Forum alt yapısına kurulmuş bir blog gibi diyebilirim. Belli bir konuya yönelmişler, sadece yöneticileri yazı yazdığı, kullanıcıların yorum yazdığı bir forum aslında o da blog sayılır. Forumlarla ilk tanışma eskilere dayanır ama hiç bir zaman o dünyaya ısınamadım.

6-) Zaten bakmazdım. :)

7-) Bence forumun mantelitesini forumcu arkadaşlara anlatmak gerekir. Örnek verecek olursam Bloggum.com yönetimi kullanıcıların sorunlarını vs. paylaşmak için bir forum açtı. Kendi blogunda 2-3 yazısı bile olmayan cengaver blog kullanıcılar adete forumda çoştu ve hepsi
bloglarını unuttular. Bu yakın zamanda yaşanmış örnekten sonra acaba diyorum biz blogcular olarak kendimizi mi avutuyoruz?

Erhan BURHAN [www.eburhan.com]

1-) Evet bence forumlar blogların gölgesinde kalmıştır. Fakat bu forumların tamamen bir kenara atıldığını anlamını da taşımıyor. Forumlar halâ ben de dahil pekçok kişi tarafından kullanılıyor. Çünkü bir foruma heran bir soru yazabiliyor, bir yartışma konusu açabiliyorsunuz.

2-) Blog'lar daha kişisel oldukları için yalnızca karşınızdaki kişiyle sizin aranızda bilgi paylaşımı yapılıyor hissine kapılıyorsunuz. Ayrıca bloglarda daha spesifik konular yer alıyor. Forumlarda ise sizin için alakasız bir sürü kategori olabiliyor. Ve pekçok forumdaki yazıyı okuyabilmeniz için üye olmanız da gerekli. Ama bloglar bu konuda ziyaretçiyi daha serbest bırakıyorlar. Üye olmasanız bile blogları okuyabiliyor ve yorum yazabiliyorsunuz.

3-) Türkiye için düşünürsek bloglar şu anda altın çağına yaklaşmış görünüyor. Önümüzdeki günlerde çok daha fazla blogla tanışacağımıza eminim. Ama bunun öncesinde ülkemizde blog kültürü daha fazla yerleşmeli, insanlara blog'un ne olduğu, neden blogla'manın önemli olduğu anlatılmalı. Ayrıca Türkçe içerikli bir blogun yeterli seviyede gelir elde etmesi de gekiyor. Bu da sponsor firmaların ve reklam veren şirketlerin inisiyatifinde biraz.

4-) Kıyaslamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü bloglar kişisel bir oluşum iken, forumlarda bir topluluk söz konusu. Forumların asıl amacı soru-cevap şeklinde bir tartışma ortamı oluşturmak iken bloglarda yaşanılan tecrüberin okuyucularla paylaşımı ağır basıyor. Hiçkimse forum'a girip de "bugün başıma şunlar geldi ben de şöyle yaptım" diye kişisel bir konu açmazken, bloglarda bunu sık sık görüyoruz. Hoşumuza da gidiyor hani (:

5-) Şuanda aktif üyesi olduğum birkaç forum var. Forumlara hergün göz gezdiriyorum ama eskisi gibi üye girişi yapıp da konulara katıldığım çok az oluyor. Forumla ilk tanışmam ise ilk kez internetle tanışdığım gün olmuştu. Bilgisayar ve İnternet konularında bana çok şey öğreten PCnet dergisinin forumuna üye olmuştum. İkinci olarak da Turk-PHP forumuna üye olmuştum sanırım (:

6-) Evet bu doğru. Daha çok blog'lara ağırlık veriyorum. Hatta internette harcadığım zamanın %80'i blogları okuyarak geçiyor desem yalan olmaz. Bloglar daha spesifik konularda yazdıkları için ve forumlara göre daha samimi bir ortam sağladıkları için bana daha çok hitap ediyorlar.

7-) Bana göre bundan sonra bloglar internet dünyasında çok daha önemli bir yere gelecekler. Forumlar ise eski popülaritelerinden daha çok uzaklaşacaklar ama hiçbir zaman da tamamen kaybolmayacaklar. Dediğim gibi ikisini ayrı ayrı düşünmek, ikisinden de gerektiği gibi faydalanmak lâzım.

Erhan YAKUT [www.yakuter.com]

1-) Bence forumlar blogları gölgesinde kalmadı, kalamaz çünkü ikisi farklı kulvarların yarışçıları. İnsanlar sadece etkileşimli bir site oluşturmak için forum yerine günlük de kullanabileceklerini gördüler. Sadece forumların kullanımı biraz azaldı desek sanırım daha doğru olur.

2-) Dediğim gibi farklı kulvarların yarışçıları bunlar.

3-) Evet, kesinlikle bu altın bir dönem günlükçüler için. Artık herkes "benim de günlüğüm olsun" diyor fakat elbette ki katedecek çok yolumuz var. Bir internet kafeye gittiğinizde blog nedir diye sorsanız hala bir çok insan cevap veremez. Bu da ne kadar yolumuz olduğunu gösteriyor bence.

4-) Evet kıyaslayamayız çünkü birisi temelinde 1 kişinin yazdığı içeriği baz alırken diğerinde tüm üyelerin içeriğe katkıları aynı. Bloglar 1 kişi ile oluşturulabiliyorken forumların mantığında insanların biraraya gelip bildiklerini paylaşması söz konusu.

5-) Türk Anime'nin aktif üyesiyim. İlk tanışmamı inan hatırlamıyorum :)

6-) Hayır, bakabiliyorum.

Fatih ARSLAN [www.murekkep.org]

1-) Forumdan forum'a değişiyor. Kaliteli forumlar hala ayakta(Lapis, Donanimhaber ...). Fakat insanlar artık fikir ararken bloglara da önem veriyor. Eskisi gibi sadece Forum yok, yani kaynak sayısı artı.

2-) 1. soru

3-) Blog furyası bildim bileli var gibi. Bence blog'lar kolay kolay ölmeyecek bir yapıya sahip. Herşey kişisel olduğu için kolay kolay da bitmez. Örneğin domainini, hostunu almış biri yıllardır yazıyorsa, öyle birden bırakmaz. Fakat Yurtdışındaki gibi kaliteli, okunabirliği yüksek bloglar hala çok az. Özellikle teknoloji ağırlıklı. Öyle arada sırada araya bir müzik serpiştirip, oradan prim yapan bloglar çok. Bunu aşmak lazım artık.

4-) Evet çünkü Blog bir kişi üzerine kurulmuştur, Forum ise herkesin çalışmaşıyla ortaya çıkar. 2 kişilik Forum olamıyacağı gibi 30 kişilik blog da olmaz.

5-) Evet, Lapis üyesiyim. Yaklaşık 8 sene önce forumlar ile tanışmıştım. Yıllar geçtikce daha teknolojik daha seviyeli yerlere geçtim. Lapis ise uğradığım bir kaç forumdan biri (oradaki insanlar heryerde bulunmaz malesef, aile gibiyiz.)

6-) Hayır bakıyorum :)

Fatih GÜNAYDIN [www.teknodergi.org]

Blog ve forumun yerleri ve amaçları farklı bence. İşini hakkıyla yapan (Zoque, r10 vb...) forumlar hiçbir zaman blogların gölgesinde kalmaz. Forumlar daha genel bir kitleye hitap ederken , bloglar daha spesifik konularda bilgiler içerir , bu nedenle ziyaretçi kitleleride farklıdır. Ancak internet kullanımının yaygınlaşması ve herkesin kendine bir site açma hevesi bloglarda bir patlamaya sebep olmuştur. Çünkü blogların kullanımı kolaydır , teknik bilgi gerektirmez ve kendi derdini anlatmak isteyen birinin ihtiyacını fazlasıyla görür. Tabiki bende artık tamamen blogları okuyorum , nadiren zoque ve r10'a giriyorum. Google beni bir şekilde forumlara yönlendirmezse bunların dışında forumlara girmiyorum artık. Blogların altın çağını yaşamasıa gelince de , evet bence durum böyle. Bir evredir bu ve bloglarında sonu gelecek elbette. Bir süre sonra başka bir isimle başka bir yapı karşımıza çıkacaktır. Ne de olsa forumlar popülerken kimse birgün blog diye birşeyin çıkacağını ve forumları yerlerinden edeceğini düşünmüyordu...

Gökhan ÖZSOY [www.geccetr.blogspot.com]

1-) Evet. Türkiyeye önce forumlar geldi. Herkes deli gibi forum açıyor her 2 internet kullanıcısından biri forumla yatıp forumla kalkıyordu. Ama bir forumda açılan konuyu üyelerin diğer forumlara yayıp o forumları paylaşım manyağı yapmasıyla her 10 forumdan 9'unun konularının tıpatıp aynı olduğu görüldü ve bu durum forum üyelerini artık sıkmaya başladı. (Bu konuya blogumdaki İnternet Çöpleşiyor başlıklı yazıda uzunca deyindim) Onlarda başka arayışlar içine girdiler: daha çok özgür olabilecekleri ve istediklerini yazı çizebilecekleri yerler. Burada da Blogger ve Wordpress büyük ataklar yaptı ve herkes oralara yöneldi. Bunu sadece biz değil Google bile gördü ve Blogger'da blog patlaması yaşandığı için satın aldı!

2-) Buna gereken yanıtı 1. cevabımda verdim.

3-) Önceden herkesin forumu olduğu gibi şimdi de herkesin blogu var. Ama açıkcası blogun ben ileriki zamanlarda forum kadar kan kaybedeceğine inanmıyorum. Bunun sebebide kişisel olması ve blogcuların kendi bloglarında tabiri caizse at oynatmalarına bile kimsenin karışamayacağı. Yani blogunda yazdıkları yüzünden birilerinde laf işitmeyeceği vs. yüzünden..

4-) Evet kıyaslayamayız. Birisi tüm dünyaya açıktır biriside istenildiğinde sadece sahibine açıktır.

5-) Şuanda aktif üyesi olduğum sadece 1 tane forum bulunuyor. Forumla ilk buluşmam yaklaşık 2 yıl önceydi..

6-) Evet blog yazarlığına başladım başlayalı artık forumlarında tadı tuzu kalmadığı için 1 tane aktif olduğum forum dışında diğer forumlara ayda 1 kere belki girerim..

7-) Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Hepinize iyi bloglamalar..

Göktuğ Kaan ŞENGÜL [www.gkaans.org]

1-) Evet bence kaldı. Çoğu forumların amacı bloglar gibi paylaşım yapmak yani. Bu fiil bloglarda daha kullanışlı ve basit oluyor ve artık forumlara göre daha çok tutulmaya başlıyor, kullanışlı ve basit olması yüzünden ayrıca okumak gibi üyelik gibi birşeyde zorunlu olmuyorsunuz..

2-) Bence tek neden var oda her forum sahibinin diğer forumları kopyalayarak yeni bir forum oluşturması buda arta arta her taraf aynı kategori ve içeriğe sahip forumla doldu. Bunu blog'da yaparsanız bu direk bir tepki ile karşılaşılıyor ve bu kopyacı blog hemen dışlanmış oluyor. Forum sahipleri arasında belirgin bir forum kardeşliği yok ama bu bloglarda tam tersi. Aramızda büyük bir kardeşlik var ve yeni blog yazarlarıyla bu dahada artıyor

3-) Şu anda altın döneminde ve bu dönem bayağı uzun sürecek gibi görünüyor. Bana göre blog dünyasının önünde bir prüz yok blog kullanımını azaltacak yönde ama bunu şimdiden tahmin edemeyiz ilerki zamanlarda göreceğiz.

4-) Kıyaslanacak birkaç şey var. Forum'un şu güzelliği vardır: soru sormak.. Ama bunu siz blogunuzda yaparsanız sanırım garip kaçar. Çünkü blog paylaşım yapmak için açılır bana göre. Siz paylaşım yaparsınız beğenileri toplarsınız eğer varsa birkaç soruya cevaplarsınız fakat metin olarak direk soru soramazsınız, isterseniz sorarsınız ama bence bu bir bloga yakışmaz.

Bloglarında şu özelliği beni çok sevdirir. Forum görünümden uzak tatlı bir tema ile blogunuzu neredeyse bir forum olarak kullanabilirsiniz. Mesela içeriğinizi oluşturur, forumdaki gibi yorumlar alabilirsiniz. Arama yaparsınız, yeni yazarlarınız farklı kategoriniz olur aynı forumlar gibi.. Daha basittir ve daha kullanışlıdır. Artı olarak içeriği görmek yorum yapmak için üye zorunluluğu yoktur. Bundan dolayı daha çok beğenilir

5-) R10 ve Zone'da üyeliğim var ama aktif bir kullanıcı değilim. Bir çok forumda aktif üyeliklerim ve yöneticiliklerim (MJ Türkiye, CMSTurk.Net) oldu ama şimdilik forumlardan kaçıyorum. Forumla ilk tanışmam 12 yaş civarında sohbet ve eğlence forumlarıyla tanışarak gerçekleşti. Kısa süre sonra webmaster forumlarına geçerek artık webmasterların alemine dahil oldum..

6-) Eğer bende iyi bir blog yazarı olurum diyorsanız bence en azından şimdilik blogspot'a giderek bir blog açın ve yazılarınızı bizimle paylaşın. Bakarsınız ilerde bir dmry, yakuter, wolkanca ( ve diğerleri ) gibi büyük bir blogcu olursunuz..

Hakan DEMİRAY [www.dmry.net]

1-) Hayır, bence forumlar blogların gölgesinde kalmadı. Örneğin forum.donanimhaber.com ya da forum.pclabs.gen.tr.. Günümüzde bile çok popülerler..

2-) Kalmadı..

3-) Evet benzer birşey sanırım. Aslında hala herkes forum kuruyor ve bir yandan blog kurmaya da devam ediyor.

4- Evet , blog ve forum farklı şeyler. Blog'ların çoğunda tek bir yazar vardır ve o ne derse o olur. Forumlarda ise birçok yazar (üyeler , mod.lar) bulunur.

5- Forumlar ile yaklaşık 3 sene önce tanıştım sanırım. Tam hatırlamıyorum. Aslında hiçbir forumun tam aktif üyesi olamadım. Ama son zamanlarda forum.donanimhaber.com ve r10.net forumlarında geziniyor ve görüşlerimi bildiriyorum.

6- Hayır.. İhtiyacım olan birçok bilgiyi hala forumlarda bulabiliyorum.

7- Şu an çok forum var. Ve bence bir çoğu gereksiz. Bir çoğunun içeriği tamamen kopya ve kaynaksız. Yine bir çoğunda ya mesajları okumak ya da verilen bağlantıları görebilmek için üye olmak gerekiyor. Bu ise vakit kaybı ve kullanıcı sıkıyor. Fakat blog.larda böyle zorunluluklar
bulunmuyor.

Mert ULAŞ [www.mertulas.blogspot.com]

1-) Evet.

2-) Bloglar daha kişisel ve bir yönetim söz konusu değil, bu da daha cazip geliyor insanlara. Forumlardaki gibi bir rütbe mantığı yok, herkes istediği bilgiyi paylaşıyor.

3-) Daha blog furyasının kat edeceği çok yol var, çünkü forum kültüründen farklı olarak ilk defainsanlar kendi yazılarını yazmaya başlıyor, sadece kopyala yapıştır paylaşımlar değil de biraz daha edebi ve daha kişisel olarak üretmeye ve bunları paylaşmaya başlıyor.

4-) Hayır kıyaslayabiliriz ikisi de bir konuda belli bir tartışma başlatabilir ve bu yönlerden ortak yönleri mevcuttur.

5-) Şu an için hayır, ilk 1999 yılında tanışmıştım yabancı bir forum aracılığı ile.

6-) Evet ama bloglar yüzünden değil, önceden de pek forumlar üzerindeki tartışmaları takip etmezdim.

Mustafa ŞAPÇILI [www.shapcy.com]

Forumların, tam olarak günlüklerin gölgesinde kalmış olduğunu söyleyemem ama forumların eskisi kadar rağbet görmemesinin en büyük sebeplerindendir günlükler.

Günümüzde benimsenen web anlayışı ve teknolojileri ile birlikte, internetteki içerik sayısı eskiye nazaran daha büyük bir hızla artıyor. Günlükler, bu bahsettiğim içerik artışını sağlayan büyük etkenlerden biridir. Aynı zamanda günlükler, içeriği arttırmakla kalmıyor, içeriğin yayılmasına da sebep oluyor. Eskisi gibi belirli kaliteli sitelerde toplanmıyor artık içerikler. Bunun yanında içeriğe ulaşmanın da arama motorlarınca ve yeni nesil tasarım anlayışıyla kolaylaştırılması;
insanların, sorularına aradığı yanıtları bu yayılmışlığa rağmen daha rahat bulmasını sağlıyor.

Forum sistemlerinde, genellikle soru-cevap yöntemine dayalı bir içerik oluşturma söz konusudur. Her ne kadar hâlâ araştırmaya üşenen kullanıcılar olsa da, sorularını forumlara yazmak yerine arama motorunun arama kutucuğuna yazan kullanıcı sayısı arttı. Arama motorlarının, kullanıcıları sonuca genellikle daha da hızlı ulaştırdığı bir gerçek. Muhakkak aramasında istediği sonuca ulaşamadığı zaman kullanıcının foruma yazması kadar doğal birşey yok ama eskiye nazaran çok daha genişlemiş olan yerel içeriğin de etkisiyle ulaşılamayan sonuç sayısı azaldı. Bu da forumların trafiğini azalttı ve araştırma sonuçlarında "blogosfer" arası dayanışmayla üst sıralarda çıkan günlüklere trafik sağladı.

Soru soranlar için durum böyle. Bir de forumları takip eden diğer kesimi konuşmak lâzım: Soru yanıtlayanlar. Araştırma yapmayıp tekrarlanan sorular, belli bir kaliteyi aşamayan sorular derken belki de kendini geliştirme adına soruları inceleyen kişiler, belli bir noktada takıldıklarını hissetmeye başlar ve artık o forumda olmak eskisi kadar zevk vermez. Günlükler ise bu soru yanıtlayan kişilere hem teknik araştırmalarını kullanıcılarla paylaşma, hem yöneltilen sorulara cevap verme, hem de stres atma ortamı sundu. Ve daha da derine inilirse maddi getiriler bile sağlayabildi. Bu pozitif yönler, soru yanıtlayanları da günlük tutmaya itti. Bu günlük tutmaya harcanan zaman, forumu eskisi gibi takip edebilmeyi (etmek istemeyi) de etkiledi...

Ben Türk-PHP yönetimindenim. Yönetiminde olmadan da takip ettiğim forumlardandı Türk-PHP. Ama forum takip etmem yaklaşık 4-5 sene önceye dayanıyor sanırım. Önceki forumlardan gördüğüm ve bizim de forumumuzdaki en büyük sıkıntılar belli kaliteyi aşamamak, soruların tekrarlanması... Bu sorunlar, forumda belli bir seviyeye gelen insanı forumda tutamamaya sebep oluyor. Ben de forumu eskisi gibi takip edemiyorum örneğin. Bahsettiğim rutinleşmeye kendi günlüğümü tutma hevesi gelince foruma ayırdığım zaman da daraldı tabi.

Günlük dünyasında ayrıca değinilmesi gereken bir nokta da yukarıda bir ara değindiğim "blogosfer" kavramı. Bu kavram sayesinde günlükçüler, büyük bir dayanışma örneği sergiliyor. Birbirlerini destekliyor, birlikte belli şeylere tepki gösteriyor, büyük bir araştırmanın parçası olabiliyor vs. Bu günlüklerin hem gelişmesine, hem de yeni günlükçülerin ortaya çıkmasını sağlayan bir kavram. Kaliteli günlük sayısı arttıkça, bizim de takip etmemiz gereken günlük sayısı artıyor ve günlük takip etmek de epey zaman alan bir iş haline geliyor. Bu da forum takip edememeye ister istemez neden oluyor.

Günlükleri, ülkemiz açısından değerlendirecek olursak henüz gelişme çağında diyebiliriz. Genel olarak bakarsak da yeni teknolojilerle günlüklerin daha da kullanılabilir olacağı, buna bağlı olarak da yerlerini daha da sağlamlaştıracağını söylebiliriz Bunun yanında biraz daha katedilecek yol olduğunu düşünüyorum. Özellikle Web 2.0 diye bahsedilen mantığın daha tam oturmadığını düşünürsek, günlüklerin de bu mantığın yerleşmesi sürecinde değişikliklere uğrayacağı kesin.

Sonuç olarak günlükler, yeni nesil web anlayışı ve teknolojileri ile birleşerek forumları gölgede bırakmıştır bana göre. Ama forumların tamamen göz ardı edilebileceğini de şu an için düşünemiyorum.

Okan VARDAROVA [www.tekmetokat.org]

1- Evet, forumlar blogların gölgesinde kaldı.

2- Çünkü insanlar özgürlük ister. Başka bir ülkenin egemenliği altında başka bir ülkenin kanunları çerçevesinde yaşamaktansa, kendi bağımsız ülkesi altında kendi kuralları dahilinde yaşamak ister. Bu yüzden kişisel bloglar çoğaldı. İnsanlar baktı ki web sitesi sahibi olmak için internet uzmanı olmak gerekmiyor. Blogların sayısı arttıkça arama motorlarında forumların önüne geçti. Yeni gelen nesil de forum yerine blog öğrenir oldu. Bu şekilde bir etkileşim..

3- Asıl blog yılı 2005 oldu. Bu tarihte blog kavramı resmen Türkiye'ye adım attı. Öncesindeki blogger sayısı 100'ün bile altındaydı. O günden bu yana bu katlanarak artıyor tabi. Yalnız örnek vermek gerekirse .blogspot.com uzantısı yavaş yavaş 7 sene öncesinin .cjb.net uzantısına dönüşüyor. Burda demek istediğimi anlayanlar anladı :) Çok blog olması blogların altın çağ yaşadığını göstermez. Ama tabi aralarından işime yarayanları ayıkladığımız düşünülürse durumdan çok da şikayetçi sayılmam. İyi gidiyor.

4- Forumda kişiler ön planda değildir. Blogda ise, her ne kadar tematik bir blog da olsa yazarı bir şekilde ön planda oluyor. Yazarı okuyoruz, onu tanıyoruz, onun bahsettiği olaylar karşısındaki tepkilerini ölçüyoruz. İnsan tanıyoruz. Forumda ise genel hava hakim.

5- Forumlarla 99 yılında tanıştım. Türkiye'nin en elit forumu olan Zoque Forum'un 2000 yılından bu yana aktif bir üyesiyim. İnternet kültürümü orada (ve tabii ki Pilli Network'te) oluşturdum.

6- Azalttığı doğru ancak bazı belli başlı forumlar her zaman için etkili kalmaya devam edecektir.

Tarık Furkan GÜVEN [www.tafugu.blogspot.com]

1-) Evet kaldı...

2-) Forum artık eskidi gibi yani blog piyasada yeni sunulmuş bir ürün (daha önce vardı ama bu kadar değildi..) O yüzden bloglar forumları epey gölgede bıraktı...

3-) Şuan bloglar bence daha gelişecek bir durumda gözüküyor.. Yani altın çağında yaşıyor demek şuan doğru değil.. Ama kesinlikle bloglar şuanda forumları geçmiş durumda..

4-) Evet..Çünkü ikisi farklı şeyler.Aralarında çok fark var..Bir forumda binlerce üye varken (yani yazar gibi) blogda en fazla onlarca yazar oluyor..O yüzden kıyaslanmaz bence...

5-) Evet. PCnet forumunda çok takılıyorum.. Arasıra olsa ShiftDelete.net forumlarında.. Forumla tanışmam ADSL ile oldu..

6- Evet..

Tunç KILINÇ [www.fikiratolyesi.com]

Blog ve forum bence çok da mukayese edilmemeli. İkisi de uzun yaşasınlar :)

Bildiğin gibi bloglar genelde tek (veya çok limitli sayıda) yazarın içerik öğrettiği yerlerken, forumlar tüm üyelerinin içerik yaratmasına imkan tanıyor. Bloglarda doğal olarak yazar öne çıkarken, forumlar daha çok konularıyla gündeme geliyorlar.

Ancak başarılı (ve uzun soluklu) bloglar bence yazarın kendini arka plana itip içeriği ile öne çıkakabilenlerdir.

Volkan ALABAZ [www.volkanalabaz.com]

1-) Evet bence de forumlar gerçekten blogların fazlasıyla gölgesinde kaldı kesinlikle katılıyorum.

2-) Şimdi bunun nedeni bir çok konuda ayrı mesela biz zaten memleket olarak modaya her konuda uymayı seviyoruz. Bloglar da son moda bence ve forumlar da insanlar tam olarak kendilerini ifade edemiyorlardı ama blog yazarak tam anlamı ile kendi görüşünü kendi imzasını atarak gerçekleştirebiliyorlar.

3-) Daha tam anlamı ile altın dönemini yaşamıyor gelişmesi lazım. Bakın Türkiye'de blog yazark para kazanan veya gerçekten tam anlamı ile blogun hedeflerine ulaşmasını saplayan çok insan yok. Evet çok insan blog yazıyor ama bunların çoğu kendi,kendini tatmin amaçlı çokta güçlü yazılar ve bloglar değiller. Saysanız 50-60 sayıyı geçmez bu da demek oluyorki daha tam gelişemedik. Saçma sapan sansürlerle bile uğraşan bir ülke burası.

4-) Hayır kıyaslayamayız.Tamam ikiside paylaşım için ama formatlar farklı.

5-) Çok fazla forumlara açıkcası takılmıyorum.Ama bir kaç üyesi olduğum ve karşılıklı paylaşım yaptığım forumlar var tabiki ve uzun zamandır tarihini hatırlamayacak kadar forumların varlığından haberim var.

6-) Evet bakamıyorum sadece bir iki tane var günlük takip ettiğim.

7-) Bence bloglar forumlardan daha faydalı.Ben forumlara pek alışabilmiş,ısınabilmiş bir insan değilim. Bloglar forumlardan daha çok yönü olan ve insanların daha çok şeyler öğrenebilecekleri paylaşabilecekleri alanlar. Ben birçok blogcu arkadaştan inanılmaz güzel bilgiler edindim ve faydasını gördüm. Umarım bloglar kendilerini daha çok geliştirebilirler. Yararlı bir araştırma yazısı olacak, güzel bir konu tebrik ederim.

Erhan MOLLAOĞLU [www.mafiamax.com]

1-) Genel anlamda evet. Ancak bir çok yazarımızın da söylediği gibi büyük ve oturmuş forumlar hala yerlerini koruyorlar.

2-) Şunu kabul etmeliyiz ki eğer bir forum düzgün bir şekilde kullanılırsa ziyeretçisine ve üyelerine çok şeyler öğretiyor. Ama forumların mantar gibi türemesi sonucu, gerçek forumların Google sonuçlarında ve dolayısıyla ziyeretçi sayılarında düşüşler oldu. Blogların içerikleri ise daha çabuk indekslendiğinden yavaş yavaş arama sonuçlarında bloglar ön plana çıktı. Yani bir nevi forumlar kendi kendilerine zarar verdiler. Farkındaysanız blog yazarları ve ziyeretçilerinin çoğu önceden bir forumda üye veya yönetici konumundalar. Bu bana forumlara doymuş kişilerin bloglara yöneldiğiniş göstermekte.

3-) Açık söylemek gerekirse blogküreyi Nisan ayından beri takip ediyorum. Ve blogkürenin altın bir dönem yaşayıp yaşamadığına karar verecek konumda değilim. Ama şu gerçekki bloglar belli konular üzerinde insanları çok iyi eğitebiliyorlar. Ayrıca çok daha kullanışlı ve geçerli yazılar çıkıyor. Bence herşeyde olduğu gibi değişim ve gelişimin sonu yoktur. Yani daha çok yolumuz var :-))

4-) Gerek yazılım altyapısı gerekse paylaşım altyapısına bakarsak karşılaştırmak çok yanlış olur. Ama iki yapıda da bir şeyler paylaşılıyor ve tartışılıyor.

5-) PCnet forumlarının aktif üyesiydim. Bu son zamanlarda iyice uzaklaşmaya başladım. İlk tanışmam yine PCnet forumu sayesinde 2004 yılında olmuştu.

6-) Evet. Çünkü bloglara bakmak oldukça çok zamanımı alıyor. Ama tamamiyle de forumları bırakmış değilim.

7-) Bence forumları düzgün kullandığımız sürece ve "arama" yaptığımız sürece forumlar ayakta duracaktır. Bloglar ise bir çok kişinin iç dünyasını yansıtmasına olanak sağlamıştır. Ayrıca bilgi birikimini paylaşmasına da vesile olmuştur. Her ne kadar blogların popüleritesinin şu an için forumlardan daha fazla olduğunu düşünsem de iki yapıda bize gerekli.

Son olarak bu araştırmaya katılan tüm blog yazarlarımıza teşekkürü bir borç bilirim.
Saygılarımla...

Yorumlar

  1. güzel bir araştırma olmuş..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık , güzel bir araştırma olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Çok üzüldüm araştırmaya beni çağırmamışsınız :( O zamanlar fazla aktif değildim ondan heralde.
    Ben 6.ya evet diyorum.Eskiden forumlardan çıkmazdım bloglarla neredeyse hiç ilgilenmezdim şimdide bloglardan(özellikle kendi blogumdan) çıkmıyorum sadece 1 forumda aktifim eskiden ilgimi çeken forumlar artık ilgimi çekmiyor çünkü 10 forumun 10undada aynı konular aynı mesajlar.Bloglarda ise hep kişise ve her zaman birbirinden değişik farklı yazılar var..

    YanıtlaSil
  4. Gökhan üzülmeye gerek yok. Bak yorumla da istediğin şekilde düşüncelerini paylaşabilirsin. ;-)

    Ama illa ki araştırmaya sen de katılmak istiyorsan bana cevapları mail yoluyla at. Ben yayınlarım.

    YanıtlaSil
  5. blogların gücü adına esas blog mu forummu inceleme yazısı budur taklitlerinden sakının! =)

    YanıtlaSil
  6. MaFiAMaX yorumlarımı akşam veya yazrın gönderirim.Sen mynet kullanıyosun ya sana iyi bi haber var aşağıdaki linkte:
    http://geccetr.blogspot.com/2007/09/mynet-sesli-email-zellii-kard.html

    YanıtlaSil
  7. Mafiamax cevabımı mynet adresine gönderdim.İnceleyip yayınlarsın umarım..

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten önemli bir araştırma konusuydu. Diğer blog yazarlarının bu konudaki fikirlerini öğrenebilmek güzel oldu. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  9. Valla ben katıldım :) Sende yazmışsın ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. Bana da yer verdiğin için teşekkürler benim de üzerimde düşündüğüm bir konuydu ama bu kadar şahane bir yazı yazamazdım ben :)

    YanıtlaSil
  11. güzel bir araştırma olmuş. tebrikler. ben de blogların forumların yerini aldığına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  12. Bu aralar blogküredeki arkadaşlar gerçekten çok faydalı işler çıkartıyorlar bence bu çalışmanda onlardan biri tebrikler bu tarz fikirlerin devamı dileğiyle saygılar .

    YanıtlaSil
  13. Benim cevaplarımıda yazıya eklediğin için teşekkürler Erhan..

    YanıtlaSil
  14. güzel bir araştırma, bana da yer verdiğin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. zaten o gün yemeği yarım bırakmandan anlamalıydım böle bişi yapacağını! eline sağlık ama belki benim dikkatimden kaçtı ki büyük ihtimalle öledir hiç forumcularada söz verdin mi bu konu hakkında veya bir forum ya da blog sahibi olmayan birine yani BANA!!! :D:D:D bana hiç sordunmu:D:D:D

    YanıtlaSil
  16. @horuseth, Milletin aklını bulandırırsın diye sana sormadım :-))

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir araştırma oldu. Son zamanlarda farkettiğim ama sözlere dökmeye bir türlü fırsat bulamadığım bir konuda bana bu aradığım fırsatı tanıyan Erhan arkadaşımıza teşekkür ediyorum ve bu güzel araştırmasından ötürü tebrik ediyorum.

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  18. Bence çok yerinde bi tespit yapmışsınız.Som günlerde bloga ilgi o kadar fazla ki tarif edilemez.Elbette bu ilgi forumlara olan ilgiyi bloglara özellikle de blogger'lara kaydırdı.Malumm "google blogları seviyor" dedikodusu blogların önüne geçileceyecek kadar çoğulmasında en önemli etken oldu bence..

    Velhasıl-ı kelam bakalım blogların popülaritesi ne zaman sona erecek...

    YanıtlaSil
  19. tesekuler hocam

    YanıtlaSil
  20. teşekürler kardeş

    YanıtlaSil
  21. eline sağlık hocam güzel yazı..

    YanıtlaSil
  22. elbet bir gün sona erecek forumlar şu an üste bence

    YanıtlaSil
  23. bencede güzel bi araştırma. ama yakında bloglar da bunaltacak. herkes blog açıyor. dizi-video siteleri, bloglar şu aralar çok fazla. bakalım sırada ne var

    YanıtlaSil
  24. Teşekkürler. www.izlerken.net

    YanıtlaSil
  25. Anlatımlar Gerçekten Çok Faydalı.

    YanıtlaSil
  26. eline sağlık hocam güzel yazı..

    YanıtlaSil
  27. yararlı bilgiler için teşekkurler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Ben kesinlikle katılmıyorum bloglar tamamen forumların aksine link çöplüğü oldu. Sürekli backlink için yorum kasan uyduruk web master yada seocularla dolu. Saçma sapan yazılar yazan uyduruk tvden gazeteden edindiği bilgiyi sanki kendi makalesi yada kendi teziymiş gibi internette paylaşmasıda internetteki bilginin ne kadar doğru olduğu sorusunu akla getiriyor.

    YanıtlaSil
  29. Guzel yazı hocam,eline sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder