AdSense'e Arka Plan Resmi Koymak

İnternet reklamcılığında malumunuz en büyük yayımcı Google AdSense. Nerdeyse rastgele girdiğiniz her sitede Google'un AdSense reklam servisini görebiliyorsunuz. Bir süredir AdSense reklamlarım ile ilgili düzenlemeye gidiyorum. Tabi bu süreçte insan ister istemez bu konu hakkında normalden daha çok yazı ile haşır neşir oluyor. AdSense yeni bir konu değil, zaten bu saatten sonra da oturup size hakkında uzun uzadıya birşeyler anlatmaya gerek yok. Ama bir süredir AdSense reklamlarının özelleştirebilme imkanını veren bazı siteler türedi. Bunlar reklamınızın arka planına farklı tasarımlar getirerek reklamın ilgi çekmesini amaçlayan projeler. İşte bu yazının asıl amacı da bu konuyu değinmek.


Eğer bir insan reklam almışsa elbetteki tek amacı bu reklamı en iyi şekilde yayınlayıp ondan en verimli şekilde para kazanmaktır. AdSense servisi açıldığından beri hakkında sayısız yazı yayınlandı. Bunlardan doğal olarak en çok ilgi çekenleri "nasıl daha fazla tıklanmayı sağlarım" sorusuna cevap arayan yazılar oldu. Reklamın site yapısına göre nerde olması gerektiği, rengi, boyutu, vs. gibi konular üzerinde tartışılıp belli sonuçlara varıldı. Ancak bu yöntemlerde hiç bir şekilde AdSense reklam politikalarına aykırı bir durum oluşmadı. Son zamanlarda yeni bir arayış içine girildi ve yazımın başında da bahsettiğim gibi reklamın arka planına farklı desenler koyarak reklamın daha fazla ilgi çekmesine çalışılıyor. Ama unutulan bir şey var; bu eylem AdSense politikalarına kısmen de olsa ters. Google boşu boşuna bunca uyarıyı yazmamıştır sanırım. Şu ana kadar bu olaydan dolayı sözleşmesi iptal edilen kullanıcılar var mıdır bilemiyorum ama insanların bu tür şeylere yaklaşmasının en büyük nedeni somut örnekler görememek.

Bu uygulamayı paylaşan en ünlü site sanırım adClustr. Sitedeki örneklerin başında bir uyarı yazısı var.

Please take note: This is only an example of how to blend your ads. Google allows the use of backgrounds just as long as they don't bring undue attention the the ads or encourage clicks...
Meali: Bu, sadece reklamlarınızı nasıl harmanlayacağınıza (üzerinde oynayacağınıza) bir örnektir. Google lüzumsuz (istemeden) ilgi (dikkat,alaka) ve teşvik edici tıklamalar getirmeyen arkaplanlar kullanmanıza izin vermektedir...

Açıkcası yapılan uygulama bir div etiketi içerisine reklamı yerleştirmek ve CSS kodları arasında isim verdiğiniz div etiketine arkaplan resmi yerleştirmekten ibaret. Yani reklam kodları ile hiç bir şekilde oynanmıyor. Ancak teşvik edici kısmı biraz muallak. Çünkü sadece tek renk bir arkaplan verince teşvik edici bir durum yokken, desenli ve farklı tasarımlı arkaplanlar koyunca işin rengi değişiyor. Çünkü böyle olunca gerçekten gözünüz reklamlara kayıyor, bir de ilgili olduğunuz konu hakkında reklam varsa çalışma işe yaramış oluyor.

Bitirirken...


Google AdSense reklamlarından nasıl daha fazla kazanılır şeklinde tez yazılmışsa şaşırmam doğrusu. Gerçekten de ayda binlerce dolar kazanan siteler var. Ancak siz siz olun, boşuna macera aramayın. Zaman geçtikçe bu konu hakkındaki muallaklık ta kalkacaktır. Sabredin ve ağzınızın suyunu bloguma akıtmayın :-)

Dipnot: Bu yöntemi tavsiye edenlerin bu yöntemi kullanmaması gerçeği de var.

Yorumlar

  1. Yazını görünce gülümesemeden edemedim.

    Şunu belirteyim bu kadar iddialı konuşuyorum, benim kullandığım bu adsense modelinden beni banlayacak google mühendisinin anlını karışlarım.

    Zaten beklediğim hiti de alamadım :) Ama biraz daha tutacağım, inat olsun.

    Bir de Erhan itiraf et başarısız yayıncısın :) Başlığın altındaki reklamı kaldırsan para kazanamazsın. Alttaki reklamlar bence boşuna. Oraya kadar kimse inmez. Açılış penceresine yerleştirmek lazım :)

    YanıtlaSil
  2. En güzel adsense yerleşimi benim blogumdaki yerleşimdir heralde.Hem ziyaretçiyi sıkmıyor hemde güzel duruyor.Çok iyi optimize ettim reklamları.Optimize etmeden önce ve blog temam eski temayken 1,5 ayda 3 dolar kazanmıştım blog temamı yeniledim reklamları optimize ettim doğru yerleşim kullandım ilk 1,5 ayda 3 dolar olan kazancım ikinci 1,5 ayda 22,23 dolar oldu.Ama hala şikayetçiyim neden derseniz ziyaretçi az çekiyorum yoksa ziyaretçi sayısına oranla tıklama sayısı gayet güzel son zamanlarda video reklamlar falanda çıkmaya başladı.Eskiden 10 tıka 0.10 alırdım şimdi 2 tıka bir porşe :))
    Reklam şekline gelince.Bu reklam şekli yüzünden banlananı hiç duymadım ama googlea 40 kere sordular google yasak dedi...

    YanıtlaSil
  3. Alttaki reklam ölü yerde duruyor.Ayrıca çıkan o resimli reklam çok düşük kazandırıyor orayı daha iyi değerlendir bence...Reklamı sağdaki mesaj kutusunun üstüne yazarsan alttakine oranla tık sayısı 3-4 kat artar..

    YanıtlaSil
  4. Erdal ben tüm iyi niyetimle bu yazıyı yazdım, isteyen istediği şekilde yoluna devam eder. Google amcamın torunlarına ise afra tafra yapma, kızdıklarında çok asi olabiliyorlar :-) Reklam yerleştirme konusunda ise haklısın, daha doğrusu haklıydın :-) Çünkü değiştirdim. Açıkcası şimdiye kadar benim için en önemlisi tasarımın bütünlüğü idi. Bu yüzden bütünlüğü bozmasını istemiyordum. Ama sağolsun Gökhan'ın fikri aklıma yattı. Sana da teşekkür ederim Gökhan.

    YanıtlaSil
  5. Önceden Header'ın altında yatay reklamın vardı. Onu niye kaldırdın, para kazandırmıyormuydu?

    YanıtlaSil
  6. valla bu reklam yerleştirme için tez felan yazmak lazım olay şu bence google aramasından gelen okuyucuya oynamak gerek ama en iyisi dışardan birebir reklam almak

    YanıtlaSil
  7. Dur bakalım bende koyarım herhalde..
    Blogumu açtığım zamanlar(acemilik)o zamanlar 0.01 bile kazanamıyordum :P

    Şimdi koyayım bakalım ne olacak?

    YanıtlaSil
  8. Adsense'den kazanmak için reklâm yerleşiminden önce başka hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  9. @Damacana şimdiye kadar kanal olayını kullanmadığım için hangisi ne kadar kazandırıyordu bilemiyordum. Ama kişsel düşüncem olarak headerın altındaki reklama tıklanmanın az olacağını düşünüyorum. Şimdi kanal verdim hepsine ona göre performans ölçeceğim. İleride bir açıklama ve değişime gidebilirim bu konuda.

    YanıtlaSil
  10. Aslında Google Türkiye'den bu tür arkaplanların kullanılıp kullanılamayacağı hakkında resmi bir açıklama yapılsa güzel olacak. Herkes ona göre gönül ferahlığıyla hareket eder. :)

    YanıtlaSil
  11. Adsenseye sordum çok karmaşık bi cevap verdi.Ben hiçbişey anlamadım:
    Yayıncılar, Google reklamlarını, (komşu içeriği reklamlara benzer şekilde biçimlendirerek ya da reklamları oyun ya da forum başlığı biçiminde oluşturarak) reklamları maskeleyecek tarzda yerleştiremezler.

    Ek olarak, yayıncılar, belli resimleri sitelerinde görüntülenen reklamlarla ilişkilendiremezler. Bu tür bir uygulama, kullanıcıları, resimlerin reklamverenin sunduğu ürün ve hizmetlerle doğrudan bir ilişkisi olduğu izlenimini doğurarak yanıltabilir.

    YanıtlaSil
  12. ben adsense kullanmıyorum reklam store kullanıyorum bunu reklam store ye uyarlayabilirim ama ingilizcem olmadığı siteden bişey anlamıyorum bana siz yardım edin bari reklam arkaplanına kendi istediğim herhangi bir resmi koyma şansım varmı kodlarla oynayarak

    YanıtlaSil
  13. RSS e reklam koyulmaya başladı o nasıl yapılıyor sence ya

    YanıtlaSil
  14. @İsimsiz, Feedburner'a giriş yaptıktan sonra Monotize sekmesinden AdSense reklamını aktifleştirebilirsin.

    YanıtlaSil
  15. adesense alan sahipliği kaydını nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil
  16. @B. Ç.,
    Alan sahipliğinden kastınız nedir?

    YanıtlaSil
  17. adsenseye başvurdum fakat sayfanın bana ait olduğunu doğrulamam için sayfaya kod eklememi istediler fakat ne yaptıysam onaylamadım.bana gönderdikleri mail http://i53.tinypic.com/2chrhix.png

    YanıtlaSil
  18. @B. Ç.,
    Verilen <p>Bu açıklamayla, şeklinde başlayan o satırı HTML kodlarınız arasına koyacaksınız.

    Blogger HTML kodlarınızı görüntüleyin ve o satırı <head> etiketinden hemen sonra yapıştırıp kodlarınızı kaydedin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder