Anket Servisi PollDaddy Yenilendi

Blogların en çok kullandığı araçlardan biri de sanırım ankettir. Blog ziyaretçilerinin nabzını tutmak, onların belli bir konu hakkındaki görüşlerini öğrenmek bir blog yazarı için önemli bir veridir. Tabi anketi sırf iş olsun diye yapmıyorsa. Web dünyasında onlarca anket servisi var. Ben de bu servislerden birini, PollDaddy.com'un anket servisini uzun bir zamandır kullanıyorum. Ben bu servisi kullanmaya başladığımda Blogger'ın anket sayfa ögesi yoktu. Sonra çıkmasına rağmen ben PollDaddy'den vazgeçemedim. Bir kaç güne kadar PollDaddy'de canımı sıkan tek şey, anketteki bağlantıların ve uyarı pencerelerinin İngilizce olmasıydı. Ama dediğim gibi son bir kaç güne kadar, çünkü PollDaddy'nin 2.0 sürümüne yükselmesi ile dil sorunu da büyük ölçüde giderildi. Tabiki Tek gelişme dil paketi oluşturabilmekle kalmamış. Bakalım neler olmuş...


Webwareİlk öncelikle PollDaddy'nin CNET'in hazırlamış olduğu Dünya çapındaki Webware 100 yarışmasında Publishing kategorisinde kazanlar arasında olduğunu açıklamak istiyorum. Bu yarışmada ben de kendisine oy vermiştim. Yarışma sonucunda PollDaddy'nin kazanlar arasında olduğu açıklanınca aşağıdaki yorumda bulunmuştum. Galiba bu yorumum yeni sürüme yükselmelerinde etkili oldu :-)

First of all, I congratulate you. I also thank you for such a great polly service. I have started to use PollDaddy one or two month ago. The only thing that i want to you add a menu to change language “Vote” to other language, like Turkish :-)

I am looking forward to your new features…
Posted By: MaFiAMaX | June 28th, 2007 11:18 pm

Tercümesi:
Öncelikle sizi tebrik ederim. Ayrıca bu kadar güzel bir anket servisi için de teşekkür ederim. PollDaddy'yi kullanmaya 1 yada 2 ay önce başladım. Sizden tek isteğim "Vote" un dilini başka bir dile değiştirmek için bir menü eklemeniz, Türkçe gibi :-)

Yeni özellikleriniz için bekliyorum...


Evet artık dil sorunu büyük ölçüde giderildi ama hala yükleniyor yazısı ve oyla butonu İngilizce. Galiba bunun sebebi o tuşun üzerindeki "Vote" kelimesinin değişken olarak atanmaması. Ancak bu sorunun da yakın zamanda giderileceğini düşünüyorum. Çünkü PollDaddy editörleri

November 18th Important: We have been experiencing a few bugs with the new version of the site. If your existing polls have stopped working for any reason then try editing them and saving them again. You don't have to change anything but this should fix some of the problems you may be having. We will be working on this issue over the next few hours and will have these bugs fixed soon. Sorry!
demiş. Yani hali hazırda sistem de sorunlar yaşanabilir -ki benim ankette bir kaç gün boyunca bağlantı hatası veriyordu.

Polldaddy'nin 2.0 sürümüne yükselmesi sadece dil seçeneğinin getirilmesi ile olmadı tabiki. Artık bir araştırma anketi de oluşturabiliyorsunuz. Hani şu kapıya gelip bir sürü soru sorup bir ticari ürün hakkında araştırma yapılır ya tam onun gibi. Ben de deneme amaçlı blog okurlarının profilini oluşturma adında bir anket hazırladım. Aslında ileride bunu deneme safhasından çıkarıp esaslı sorular sorarak gelişmiş bir araştırma yapabiliriz. Her neyse şimdi PollDaddy'nin yeni yüzüne daha yakından bakalım.

Yeni yüzüyle PollDaddy hem 2.0 sürümüne hem de Web 2.0 sürümüne tam manasıyla yükselmiş. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra denetim masası olarak ta adlandırabileceğimiz bir ekranda en son anket ve araştırma kayıtlarınız, hesabınızla ilgili detaylar ve PollDaddy editörlerinin bilgi notları gözüküyor.

Kendi Dilinizi Oluşturmaya Nedersiniz?


Üst tarafta bulunan tab menü ile Poll (anket) servisinin detaylarına ulaşabilirsiniz. Ben burada "Poll Languages" seçeneği üzerinde duracağım. Bu bağlantıya tıkladığınızda önceden hazırlamış olduğunuz dil paketlerine ulaşacaksınız. Evet dil paketleri diyorum çünkü, anket dilini bir seçenek menüsünden seçmek yerine kendi dilinizi kendiniz oluşturuyorsunuz. Tabi yeni baştan bir dil de yazabilirsiniz, ama bunun için dilinizi öğretmek için eğitim kurumları açmanız gerek :-) Çalışma mantığına gelirsek iş öyle göründüğü gibi zor değil. Zaten servisin İngilizce haliyle kullandığı cümle ve kelimeleri sizin için değiştirmeye açık hale getirilmiş. Siz sadece orada yazan İngilizce cümleler yerine kendi dilinizdeki tercümesini yazıyorsunuz. Daha sonra oluşturduğunuz dil paketini kaydedip ileride kullanmak için depoda saklayabilirsiniz. Bundan sonra yeni bir anket hazırlarken dil seçeneğini sizin oluşturduğunuz dil paketi olarak ayarlamanız yeterli.

Araştırma Yapmak mı İstiyorsunuz? Buyrun Burdan Yakın


Yazımın başında bahsettiğim gibi bir konu hakkımda detaylıca bir araştırma yapmak için tek başına bir anket sorusu yetmez. Bu servisin gerekliliğini düşünmüş olacak ki PollDaddy araştırma anketi yapabilmemiz için yeni servisini açmış; Surveys.

Sürükle menülerPolldaddy tam anlamıyla Web 2.0'a yükselmiş demiştim, işte araştırma anketi oluşturduğunuz zaman bunu açıkça görebiliyorsunuz. Çünkü anketi oluşturduğunuz zaman size WYSIWYG (bilgi için tıklayın) editörü yardımcı oluyor. Önceden hazırlanmış araçları sayfaya sürükleyip bırakıp daha sonra sorularınızı yazıp seçenekleri belirlemeniz yeterli. Araştırma anketinizi oluşturduğunuzda sizi bir bağlantı adresi sunacaktır. Ziyeretçilerinizi bu adrese yönlendirerek anketinize katılmalarını sağlayabilirsiniz. İsterseniz sayfanızın kaynak kodlarına PollDaddy'nin verdiği JavaScript kodunu koyarak sayfanızda bir pop-up pencere şeklinde de araştırma anketi açtırabilirsiniz.

Bu servisi için de dil paketi oluşturulabiliyor. Tıpki anketteki gibi tab menüden "Surveys" üzerine tıklayınca "Survey Languages" bağlantısı açılıyor. Bu bağlantıya tıklayın ve tıpki anket dili oluşturur gibi orjinal İngilizce cümle ve kelimelerin yerine tercümelerini yazın.

Rapor sonuçlarıPollDaddy ile istatistik te tutuluyor. Tabi ayda 20 dolar ödeyen kullanıcılar daha detaylı bir istatistiğe sahip oluyor. İstatistik sayfasına ulaşmak için tab menüden "Poll > List Polls" bağlantısına tıklayın. Böylece oluşturduğunuz anketlerin tamamını bir sayfada görüntüleyeceksiniz. Daha sonra herhangi bir anketin yanındaki "Options" bağlantısına tıklayınca açılan küçük menüden "Repots" bağlantısına tıklayın. Anket sonuçlarınızı benim en son yaptığım anketteki gibi bir daire dilimi şeklinde gösterilip ayrıca sütun grefik şeklinde de gösteriliyor. Dilerseniz sonuçları CSV ve XML formatında kaydedebilirsiniz. Ayrıca sonuçların gösterileceği bir RSS kaynağı da mevcut, bu bağlantıyı RSS okuyucunuza ekledikten sonra buradan da takip edebilirsiniz.

Benim anlatacaklarım bu kadar gerisi size kalmış, güle güle kullanın...

Yorumlar

  1. Güzel bir servis ama Blogger'ın ki varken Blogger'a hakaret olur diye düşünüyorum :P

    Çok mu Blogger'ı seviyorum ne :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder