Bloga Moderatör Aranıyor (!)

Bloglar ile forumların aralarındaki farkları çok değil bir kaç ay önce bir araştırma ile konuşmaya çalışmıştık. Sağolsunlar blog yazarları arkadaşlarımız samimi bir şekilde düşüncelerini bizlerle paylaştılar. Ayrıca bir çok arkadaşta bu konuya farklı mecralarda yer verdi. Onlara da bu vesile ile teşekkür ederim. Vesile diyorum çünkü asıl konuşmak istediğim spam mesajlar ve yorumlar.


Forumlarda yazdığımız mesajlar çoğunlukla bir onaydan geçmeden yayınlanırlar, eğer uygun değilse moderatör tarafından da kaldırılırlar. Direk yayınlanmasının en büyük sebebi sanırım forumların çok yoğun olması ve her mesajı onaydan geçirmenin vakit alacağı. Zaten forumlarda uygunsuz mesajları bildirebilmemiz için çeşitli butonlar da mevcut. Böylece forumların kendi kendini koruma mekanizması da üyeleri tarafından bu şekilde sağlanıyor. Ancak iş bloglara gelince renk değişiyor. Aslında bloglar forumlara göre çok daha kolay idare edilebilir, zaten alt tarafı yorumlar var. Tabi bir de benim gibi mesaj panosu eklemişseniz onu da düşünmek gerek. İlk olarak yorumlara bakacak olursak idare edilmesi en kolay bu kısım. En basitinden yorum yönetimini etkinleştirdin mi senden kralı yok. Ama ben bu yorum yönetimini oldum olası sıcak bakamadım; belki de bunda kendi deneyimlerim de pay sahibidir. Bir yerde yorumda bulunduğum zaman o yorumun anında sitede görünmesini isterim. İnsanlarında bu düşünceye sahip olabileceğini düşünerek ben de blogumda mümkün mertebe yorum yönetimini kapalı tutuyorum. İlk defa ve en son olarak sınav dönemimde blogla pek ilgilenemediğim için açmıştım, sonrasında hemen kapattım. Ayrıca günde çok fazla tekil ziyaretçiye sahip bloglar gibi spam yorumlarda gelmediği için kendimi şanslı hissedebilirim. Karşınızdaki bir insan olunca onunla didişmek insanı bayağı bir yorabiliyor. Spam mesajlardan korunmak için sanırım WordPress eklentileri mevcut ama Blogger'da henüz böyle birşey yok. Gerçi Blogger da elinden gelen herşeyi yaptı, yapıyor. İstersek bloga sadece belirlediğimiz kişilerin uğramasını ya da sadece Google hesabına sahip olanların yorumda bulunabilmesini sağlayabiliriz. Ancak blogunuzu herkese açarsanız mecburen yorum yönetimini etkinleştirmeyi düşünmelisiniz. Farzedelim bu kısmı atlattık, ya başta dediğim gibi ayrıca bir mesaj panosu eklediyseniz ne olacak. Hadi bir de burdan yak. Aslında blog.wolkanca.com' da olduğu gibi ayrı bir sayfada olsaydı belki bazı şeylere göz yumabilirdim ancak ana sayfada olunca herkesi düşünmek zorundayım. Bu yüzden oraya yazılabilecek her türlü saçmalık bana ve ziyaretçilerime zarar getiriyor. Bu mesaj panosu öyleki bazen insanların kendi aralarında konuştuğu bazense ciddi ciddi problemlerin çözüm yeri oldu şimdiye kadar. İnsanların işine yaradığı aşikar. Ama insanı bazen çileden çıkaracak durumlarda yok değil...

Bu yazıyı uzunca bir süredir yazmayı düşünüyordum; sağolsun (!) densiz bir arkadaş mesaj panoma bugün densizce mesajlar yazmış. Doğal olarak her an internete bağlı olamadığım için mesajları farketmem bayağı bir zaman aldı. "E be adam" diyorum kendi kendime, "niye egonu burda tatmin ediyorsun ki?". Yani sen de insanlara tırnak kadar yararlı olmaya çalışsan. Yok, sen en iyisi günlük hayattaki yapamadıklarını buralarda haykır!!!

Ziyaretçilerimden bu konu için özürdiliyorum. Şakayla karışıkta bloguma moderatör arıyorum, en azından mesaj panosu için.

Yorumlar

  1. Bloggerda harf doğrulama özelliği var fakat o sadece robotlara karşı önlem olabiliyor. Evet herkez yorumların onaysız yayınlanmasını ister blogunda ama malesef çeşit çeşit insan var

    YanıtlaSil
  2. Erhan mesaj kutusundaki o densizin mesajlarını görmüştüm.Malesef böyle mahlukatlar banada uğruyor arada sırada.Kıskandığı için küfür edenimi ararsın hiçbişey yokken adan avrat düz gidenimi ooo o kadar çok varki..Biz hem sohbet ederiz hemde yardımlaşırız diye mesaj kutusu ekliyoruz insan kılıklı mahlukatlar gelip küfürü basıp gidiyolar..

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder