RSS İle Aramıza Kara Kediler Girdi

RSS'nin Diğer Bir YüzüRSS 3 harften oluşsa da hayatımıza getirdiği yenilikler ve kolaylıklar boyundan oldukça büyük. Web 2.0'ın gelişmesindeki en önemli elemanlardan biri olmakla birlikte web sayfalarını düzenli bir şekilde kontrol eden kullanıcıların zamandan tasarruf etmesi için biçilmiş kaftan. Bu yazıdan bile bir çoğunuz RSS sayesinde haberdar oluyorsunuz. Düşünsenize RSS olmasaydı bloglar bu kadar çabuk yol alabilir miydi? Zaten RSS'nin ne kadar önemli olduğu gözümüze soka soka gösterilen logolarından anlaşılıyor. Var mı buna bir itirazı olan? Yoksa yoluna devam etsin, çünkü RSS'nin en azından benim için dolaylı da olsa zararlı bir yanını anlatacağım. Yok eğer itirazın varsa yazının altındaki yorum bağlantısına tıkla ve bağır bağıra bildiğin kadar :-)


RSS benim de hayatıma blog yazmaya başladığımdan beri girdi. Sağolsun kendisi tanıştığımız ilk gün beni ayarttı ve birlikteliğimiz başlamış oldu. İlk başlarda bir kaç tane kaynağa aboneydim, ancak zamanla arşiv genişledi ve şimdi onlarca kaynak ve hergün onlarca yeni yazı girişi var. Eğer günlük olarak internete giriyor ve RSS okuyucunuzu kullanıp düzene sokuyorsanız ne ala. Ama yok benim gibi 3-5 gün girmeyip ansızın internette belirirseniz işte o zaman işler arap saçına dönüyor. Eğer bir RSS kaynağına aboneysem o bağlantı benim için önemlidir. Ve her yazdığına bakarım. E ben 3-5 gün girmezseniz RSS'de biriken yeni yazı girişi 3 haneli sayıları bulur! Vallahi insan nereye bakacağını şaşırıyor. Şimdi bu bağlantıların RSS kaynaklarına abone olmasaydım, belki de o kayıp arada olan bitenleri bu kadar merak etmeyecek, etsem bile çarem olmadığı için vazgeçecektim. Elimin altında ne olup bittiği var, ben yine de şikayetçiyim. Şikayetçiyim çünkü sırf Google Reader'da saatlerimi harcamak zorunda kalıyorum. E hani zamandan tasarruf :-) Düz mantık gittiğimin pekala farkındayım. RSS'nin bana kaybettirdiği zaman ile vadettiği zaman tasarrufu aynı şeyler değil. Ama ilaçlarda olduğu gibi düzgün kullanılmayınca yarar yerine zarar getiriyor sanki. Herhalde RSS canlı kanlı birşey olsaydı bana hakkını helal etmezdi :-)

Sanırım ilacımı bundan sonra daha düzenli kullanacağım. Neyse, herhalde şikayetim anlaşıldı, şimdi söz sırası sevgili doktorlarda.

Yorumlar

  1. Erhan rssyi niye öcü gibi gösteriyon :))))
    Ben google reader ile takip ediyorum edeceğim kişileri bu yazıyıda öyle gördüm zaten..

    YanıtlaSil
  2. ben bloglines kullanıyorum. Hiç sıkıntı yapmıyor rakamların büyük olması öyleki gazete ve haber sitelerinin rssleri bazen 5-6 haneli rakamlara ulasıyor başlıklarına bakmak yeterli oluyor bir cogu icin.

    YanıtlaSil
  3. Gazete, haber sitelerinin bağlantıları RSS takibimde yok. Bir kaç büyük teknoloji sitesinin bağlantıları takibimde. Onların sayısını da zaten eklemeden 150 küsür olmuştu. Bunların çoğu blog zaten. Yani o günde onlarca başlık yayınlayayn siteleri işin içine zaten katmadım ;-)

    YanıtlaSil
  4. Al bende de o kadar yabancıları ayrı bizi ayrı listemekden öldüm ya en siniride bir çok blogcu.com kullanan insanların rss ne olduğundan haberdar bile olmayışı birinde rrs görüp diğer blogculara uyguluyorum blog sahibine bak adresin bu şu işe yarar diyorum hala eklemiyorlar rss hatta gecen gün biri biliyormus da yazıları calınıyor diye silmiş sanki siteye girince çalmazlar alakaya çay demle mevzuu yani

    Zaten RSS de bir yazı okudum sorun var dı mesela şu an 106 reader eklemiş beni bir bakıyorum 98 sonra 2o dk da tekrar cıkıyor feedlerde güncellememi varmş ne ama dediğin gibi baş etmek herşeyi okumak cok zor

    YanıtlaSil
  5. rss yi bir çöplük gibi görmediğimden seçkin siteleri ekliyorum sadece. günü günüe takip ettiğim için de herhangi bir sorun yaşamıyorum. hatta bazen aynı gün içerisinde tekrar girip hiç yeni yazı eklenmediğini görünce gıcık bile oluyorum :)

    YanıtlaSil
  6. oky'ye katılıyorum. İşinize en yarayacak adresleri kaydetmeniz gerekiyor. Her adresi kaydederseniz başınız belâya girer. Örnek: MaFiAMaX :)

    Ayrıca Google Reader yerine bir masaüstü istemcisi kullanmanı tavsiye ederim. Çünkü bu yazılımlarda "ne olursa olsun bu rss adresinden son 10 haberi göster" gibi bir ayarlama yapabiliyorsun.

    Bu ayarın şu faydası var. Bugün okunmamış 10 tane mesajın mı var? 5-6 gün sonra dönüp baksan yine 10 tane okunmamış mesajın oluyor. Yani sürekli bir birikme oluşmuyor.

    İnşallah anlatabilmişimdir :)

    YanıtlaSil
  7. :-)) Masaüstü istemcisi kullanmak dediğin gibi çok daha yararlı, o dediğin şeyi de anladım merak etme ;-) Ee hocalarım sağolsunlar reçetiyi yzdılar, bana düşen ise bir an önce eczaneye gitmek :-)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder