Google Olmasaydı?

Google diyince akan suların durduğu bir dönemdeyiz, öyleki Google eşittir internet gibi birşey oldu. İnternetin bu denli gelişmesinde kuşkusuz en büyük paylardan biri Google'a ait. Peki hiç düşündünüz mü eğer Google olmasaydı bugün World Wide Web (*) nasıl olurdu?


Kendimden söz etmem gerekirse yukarıdaki sorumu çok düşündüm. Ve şimdiki halinden daha iyi olamayacağını düşünüyorum. Bir şirketin varlığı koca WWW'yu bu denli nasıl etkiler? Bugün WWW'da binlerce şirket yine binlerce servisi ile hizmet vermekteyken bir şirketin bu kadar önem arz etmesi sizce de ilginç değil mi? Bana kalırsa 3 W harfinden biri Google'ı temsil ediyor :-)

Google'ın tarihçesini anlatmayı düşünmüyorum, nasıl olsa her yerde var. Zaten ben de ezbere bilmediğime göre bir yerden alıp kopyalamanın mantığı yok. Siz şimdiye kadar okumadıysanız buraya bakarak bir başlangıç yapabilirsiniz. Benim üzerinde durmak istediğim konu ise bizi Google'a bağlayan sebebler. Bu sebebleri aşağıda sıralamaya çalışacağım, çalışacağım diyorum çünkü bu iş gerçekten çok zor.

  • Herşeyden önce WWW üzerindeki en iyi arama motoru olması. Öyleki diğer tüm servisler Google arama motorundan feyz almakta :-) Hani WWW'nun 3 W harfinden biri Google'ı temsil ediyor demiştim ya, işte bu ünvanı almasında en önemli role sahip servisi hiç kuşkusuz arama motorudur.
  • Bir kaç yıl önce hizmete soktuğu GMail e-posta servisi ise tartışmasız en iyi e-posta servisi. Bugün Hotmail, Yahoo ve Mynet'in (Türk internet kullanıcısının en çok kullandığı 4 servis) e-posta servisleri GMail ile köklü değişimler içine girdiler. Öncelikle GMail'in durmadan artan e-posta depolama sığasına bir çözüm bulmak gerekliydi. Başta 1 GB gibi komik rakamlarla işi kurtarmaya çalışsalarda artık herkesin bir GMail hesabı olmuştu. Şimdi Hotmail'in 5 GB, Mynet'in sözüm ona sınırsız olmasını sizce kime borçluyuz. GMail olmasaydı hala 2MB ile sürünecektik sanırım :-)
  • Google Analytics, en çok kullanılan site istatistik servislerinden biri. Köklü siteler kendi hazırladıkları servisleri kullansalar bile bugün WWW üzerinde kişisel sitelerin sayısı bir hayli fazla. Bunlar için hem bedava hem de paralı olan servisler kadar iyi tek çözüm Google Analytics sanırım. Üstelik profesyonel siteler de Google Analytics'in ücretli gelişmiş sürümünü kullanmakta.
  • WWW üzerinde çalışma dosyası oluşturup, bunu diğer kişilerle paylaşma devri sanırım Google Döküman ile başladı. Eğer bu konuyu yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Kimin aklına gelirdiki bilgisayarında Microsoft'un ofis programlarına gerek kalmadan döküman oluşturup bunu gerçek zamanlı olarak diğer kullancıların ile paylaşabileceğimiz.
  • Google, AdSense ile internet reklamcılığına köklü bir değişim getirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu değişimlerin tabiki olumsuz yanları da oldu. Başta spam sitelerin sayısının artmasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulamak gerek. Diğer bir zararı ise sanırım tekel oluşturmak. Tekel oluşturmak aslında bir servisin iyi olması ile de doğru orantılıdır. Yani insanlar o servis iyi olmasaydı bu kadar çok rağbet gösterip onu tekel haline sokmazdı diye düşünüyorum. (Bu konuyu lütfen Microsoft'un tekel olması ile bağdaştırmayın, çünkü ikisi çok ama çok farklı.)

    Faydalı taraflarından söz etmek gerekirse, bir kere kısıtlı bir bütçeye sahip girişimciler için bir gelir kaynağı olarak işin sürekliliğini sağladı. Düşünsenize reklam verenle hiç bir bürokratik işlem yapmadan, sitenizde onlarca çeşit reklam yayınlayabiliyorsunuz. AdSense üzerinde uzun uzadıya konuşulabilir ama konumuz dağılmadan biz bir sonraki şıkka geçelim.
  • Blogların gelişmesinde ve yayılmasında yine ne büyük paya sahip servislerden biri Google'ın Blogger servisi olsa gerek. Google kendine o kadar çok güveniyor ki kullanıcılarının kendi alan adlarını (yani alt bir alan adını zorunlu tutmuyor) kullanabilmesini bile izin veriyor. Yine istemeden de olsa spam blogların sayısını artmasına sebeb olsa da bu sorunun asıl kaynağı biz kullanıcılarız.
  • Bugün Web 2.0 dediğimiz olgunun gelişmesinde yine en büyük paya sahip şirketlerden biri olması şaşırtıcı olmasa gerek. Düşünün internet üzerinde bir işletim sahibi olabilme fikrini Google'dan başkası söylememişti. Söylemiş ise de bunu hayata geçirme girişiminde bulunan ilk şirket. Bu konuyu şu anda hizmet veren simülatörlerle karıştırmayın lütfen.
  • Açık kaynağın (Open Source) gelişmesi için verdiği çabayı söylememe bile gerek yok. Belki bu kozu biraz da Microsoft gibi herşeyi para ile yapan şirkete zarar vermek için de kullanıyor olabilir ama böyle bile olsa gelişmesine katkıda bulunuyor.
  • Onlarca servise para vermeden kullanmanın nasıl olduğunu da Google sayesinde öğrenmiş olduk :-)
Başta dediğim gibi bu konuyu irdelemek zorlu bir iş. Ben belki de sadece bir giriş yapabildim. Ama bu uzun (aslında konu itibari ile kısa) yazıyı sonuna kadar okuyan insanların düşünceleri ile biraz daha bu konuyu eşebiliriz diye düşünüyorum. Zaten bu konuyu burada sizlerle paylaşmamın sebebi de bu değil mi?

Dipnot: Yazımda Google'ın hiç bir servisine link vermemem de düşündürücü değil mi? Nasıl olsa çoğunuzun başlangıç sayfası Google :-) Tüm bu servislere tek bir merkezden ulaşabilmek çok güzel.

(*): Bu terimi bilerek İngilizce yazdım, çünkü internet ve web kelimeleri -ki ikisi de ingilizce World Wide Web'in tam anlamını veremiyor.

Yorumlar

  1. Nasıl oluyo da Microsoft'un hâlâ Google'dan daha fazla kazandığını anlayamıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı olmuş çok geniş bir konu bu hangi birini yazıcaz :) Google olmasaydı bir çok şey istenilen düzeyde olmayacaktı 1-G-Mail de 6Gb alan veriyor mail adreslerine diğer servislerde baş edebilmek için mecburen yükseltiyorlar yoksa dediğin gibi 2mb olan hotmailimizin 100mb olması için Amerika üzerinden kayıt oluyorduk hala da öle devam ederdi şimdi olsa olsa 100mb bilemedin 1gb yaparlardı.2-Adsense olayı baya farklı birşey onu tartıştıkça yeni birşeyler farkediyor insan tekel konumdamı şu anda bana göre değil yahoo'nun servisi ile microsoftun servisleri dünya geneline hizmet vermiyorlar .Tekel gibi gözükmesinin nedeni o olabilir diye düşünüyorum yoksa Amerikan sisteminde tekel konuma yükselmiş bir şirketi parça parça ederler.3-Analytics gibi bir özelliği kaç paraya satarlardı bedava kullanıyoruz.Kullanıcı analizi yapabilmek adına mükemmel bir araç oluyor.Kullandığı işletim sisteminden tut bağlantı yaptığı tarayıcıya kadar java olup olmaması hangi flash sürümünün yüklü olduğuna kadar geniş bir analiz yapıyor.3-Blogger'in konumu ne olurdu o ayrı konu popüler olurdu zaten populer olduktan sonra satın alındı ama özellikleri ne derece gelişirdi o tartışılır şimdiki seviyede olmayacağı ortada.3-Google'ın domain kullanmamıza izin vermesi çok güzel bir şey 10 dolar piyasada 5-7$ gibi fiyatlara alabilirsiniz.Ama google desteği ile almak blogger'a eklemek alt alan adlarının kullanılmasına kadar izin vermek yani Google kısacası şunun farkında yayıncıya istediği hizmeti vermez ise kendisi istenilen hizmeti alamayacağının farkında o yüzden 1000 lerce dolara mal olabilecek hizmetleri bedavaya kullanıyoruz.4-Bedava verdiği hizmetleri tek tek inceleyin parayla satılmaya kalkılsa kaça satılırdı.

    YanıtlaSil
  3. Blogcular olarak Google'a bağımlıyız.

    YanıtlaSil
  4. google benim elim ayağım gibi.o olmasaydı ne olurdu ne olmazdı diye düşünmek istemiyorum...ayrıca bende gmail-in en iyi e-mail servisi olduğunu düşünüyorum,çok ergonomik.hatta artık outlook bile kullanmıyorum,birden fazla mailimi tek mail sistemi üzerinden kontrol edebiliyorum...

    YanıtlaSil
  5. Blogcular olarak Google'a bağımlıyız. diyor Damacana arkadaşımız..

    aslında kimse google'un insanları bağımlılık yarattığını, kolay erişimi ile fazla arama yapmadan hazır bilgiye erişmek isteyen insanlarımız için bir kapı oldu.
    google a baştan beri mesafeliydim.
    dediğiniz gibi bir amerikan şirketi olan coca-cola nın içeceklerindeki maddelerin bağımlılık yaptığını açıklamaması gibi google da sırrını açıklamıyor ama ben (benim gibi insanlar) az biraz sırrı anlıyor.
    yapılmayanı yapınca aa ben bu youtube aklıma getirdiydim de falan filan.
    üşengeçlik mi desem başka bir şey desem insanlarımızı projelerini yapmamaya götürdü.
    yoksa bir türk çıkıp alın size dev diyebilirdi.
    bu dediklerim gerçekten bilimsel araştırma gerektiren konulardır.
    sabahlara kadar konuşulabilir.
    google oyunun kurallarını kendisi yazdı kuralları kimseye söylemiyor.
    google bir top ise (futbol topu gibi yanlış anlamayın:)) milllet bu topun peşinde koşuyor.
    neyse fazla uzattım.
    ayrıca sohbet etmek isteyen olursa biz buralardayız.farklı bir görüşle..:)

    YanıtlaSil
  6. google olmasaydı,yahoodan arama yapiyoduk ve diğer zamazingoları :)

    YanıtlaSil
  7. Biraz geç de olsa, düşüncelerimi yazmak istiyorum. Ama öncelikle bazı arkadaşlarımızın yazdıklarıyla ilgili birşeyler söyleyeyim.

    Microsoft'un Google'dan daha fazla kazanması çok anormal bir durum değil. Google'ın kazancının en büyük payı (sanırım %90 gibi bir oran vardı) AdWords sistemi. Microsoft ise kazanç sistemi olarak daha geniş bir yelpazeye sahip. Windows kullanıcılarının her sene verdiği lisans ücretleri bir yana, Office ve adını sayamayacağım kadar çok olan iş yazılımları da bir başka kazanç kapısı Microsoft için.

    Ama bu demek değil ki Google, Microsoft'tan daha fazla kazanabilir, bu demek değil ki Google internette yenilmez :)

    Son gelişmeler gösteriyor ki Google artık daha agresif bir Microsoft ile uğraşmak zorunda kalacak. Web de var olan ama etkili olamayan Microsoft yerine Yahoo!'ya gözünü kırpmadan $44,6 Milyar dolar verip $80 Milyar dolarlık bir büyüklüğe kavuşacak internet reklamcılığı piyasasına girmek isteyen bir Microsoft var karşısında. Google'ın yaptığı açıklama bile Google'ın da internette zor günler geçirebileceğini göstermiş olmalı sizlere....

    Ayrıca şu görüşlere de katılmıyorum. Hiçbir şirketin, hele hele sadece Google gibi tek bir şirketin biz internet kullanıcılara daha önceden yazmış olduğu bir senaryoyu oynatabileceğini düşünmüyorum. En basitinden buna Microsoft'un karşı çıkabileceğini gördük. İkincisi ise Web kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik gelişiyor arkadaşlar, bunu iyi görebilen, iyi analiz edenler bu sektörde yükseliyor. Web 2.0'da böyle olmuştur, gelecek olan Web 3.0'da da böyle olacaktır.

    Gelelim Google'ın hayatımdaki yerine...

    Ben de sizler gibi arama motoru olarak Google'ı, mail servisi olarak Gmail'i, site istatistik servisi olarak Google Analytics'i, RSS okuyucu olarak Google Reader'ı, haritalama hizmetleri için Google Maps'i, bazı özel gruplara katılabilmek için Google Groups'u, sitemde gelir kaynağı olarak Google Adsense'i kullanıyorum. Aslında çok bağımlıymışım gibi gözüküyor, öyle değil mi?

    Ama bu tür hizmetleri zamanında başka yerlerden aldığım gibi bunların da iyileri geleceği zaman (haydi Hakia, haydi Grou.ps! :)) o hizmetleri kullanacağım.

    Google şu an bir internet devi ve gerçekten iyi hizmet veriyor. World Wide Web'in gelişimine de katkısı vardır şüphesiz. Ama Google yenilmez, Google'sız olmaz gibi birşey söz konusu olamaz web dünyasında. Google'da hata yapar, Google'da kimi alanda eksik kalır.

    Örneğin, internet üzerinden sosyalleşme gibi büyük bir piyasanın lideri bir anda Facebook oldu. İnternet devimiz bu alanda hiçbirşey yapmadı mı? Yaptı ama Facebook kadar iyi olmadı. Microsoft'ta Facebook'u arkadan ittirince, Google'ı o alanda sindirebildiler. Ki bu alan internet reklamcılığında önemli bir alan...

    YanıtlaSil
  8. Geç olması hiç önemli değil. Farklı bir bakış açısı getirdiğin için teşekkür ederim ;-)

    Şu Google'un Yahoo'ya verilen tekliften sonra yaptığı açıklamayı ben de okumuştum; gerçekten kaygılanmışlar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder