Okunuyoruz (mu?)

Bu aralar finallerim başladığı için pek yazı yazamayacağı söylemiştim ama hazır vakit bulabilmişken sizlerle bir konu hakkında münazara(bu kelimeyi özellikle kullandım, çünkü tartışma kelimesini kullanınca insanlar ister istemez şiddete başvurabiliyor) yapmak istedim. Yakın bir zaman önce Okunuyoruz.biz servisi hizmete girdi. Asıl münazara konumuz bu servis olmasa da konu itibari ile iç içeler.


WordPress altyapılı bloglarda çokça gördüğümüz bir eklenti olan yazı okunma (!) sayacının neye hizmet ettiği konusunda hep düşünmüşümdür. Yani aklı olan biri o sayacın gerçekten okunmayı gösteremeyeceğini bilir. Yaptığı tek şey yazının kalıcı bağlantısına kaç defa tıklandığını saymaktır. Bazı blog yazarı arkadaşlarımız sayacın adını anlamını gerçekten verecek bir şekilde görüntülenme sayısı olarak belirtiyorlar; bunlara asla ve asla lafım olmaz. Bu sayaç meselesi eften püften bir konu gibi görünse de blog yazarlarının pek önem verdiği aşikar.

İyi De Şimdiye Kadar Sustun, Şimdi Patlamanın Sebebi Ne?


Aslında buna patlama demek yanlış olur (kendi sorumu beğenmiyorum :-D ) Dedim ya münazara ediyoruz.

Blog servislerinin performansını ölçmek için bir çok servis bulunmakta. Yazımın başında da belirttiğim gibi bu servisler arasına en son katılan neferimiz Okunuyoruz.biz. Okunuyoruz.biz'in şu anlık performans ölçme kriteri okunma sayısı (!) İşte sorun burada başlıyor, yani daha ilk başta. Ne yazık ki bir yazının okunup okunmadığını anlayabilecek bir servis yok. Belki sayfada bulunma süresine göre bazı değerlendirme yapılabilir ama bunun da gerçekçi bir sonuç vermeyeceği aşikar.

Eğer ne demek istediğimi görmek istiyorsanız lütfen Okunuyoruz.biz anasayfasındaki en çok okunan (!) başlıklara bakın. Aralarında gerçekten okunduğunu düşündüğüm ya da okunmaya değer yazılar mutlaka var. Ama geneli itibari ile her zaman en üst sırayı alacak yazılar Google aramalarından gelen ziyaretçi sayısını göstermekten öteye gidemeyecek! Bu bir açıdan blog yazarının başarısı olmakla birlikte Google aramalarından gelen ziyaretçinin davranışını düşündüğümüzde pekte anlamlı değil.

Peki ne yapmalı?


Başta belirteyim amacım asla ve asla Okunuyoruz.biz servisini karalamak değil. Servisin hayata geçmesinin altında yatan düşünce çok açık; yazıların okunma sayısını ölçmek ve bunları bir site altında toplayıp sunmak. Buraya kadar herşey çok güzel olmasına rağmen anlattığım sebepten dolayı projenin hayata geçmesi şimdilik çok zor. Yani bu servis bize o yazının kalıcı bağlantısına kaç defa tıklandığını göstermekten öteye gidemiyor.

Buraya kadar anlattıklarıma katılmayabilir, ben yazılarımı okusun okumasın gören herkesi okumuş kabul ediyorum diyebilirsiniz. Buna kimsenin bir şey demesi söz konusu bile değil. Ancak o yada bu şekilde bu konunun benim açımdan değerlendirmesi de budur.

Münezaralarda çoğunlukla bir ortayol bulunmadığı da bir gerçektir :-)

Yorumlar

  1. Öncelikle finallerinde başarılar. Görüntülenme sayısı olarak verilse bu istatistikler daha doğru olur tabi ki belki de herkes size katılıyo ancak bu kadar derin düşünmek sanırım kimsenin aklına gelmemiş olabilir...

    YanıtlaSil
  2. Başarı dileğiniz için teşekkür ederim, tam sınava gidiyordum bir bakayım derken yorumunuzu gördüm :-)

    Doğal olarak bu düşünceme karşı olan kişiler olacaktır. Zaten bu başlığın amacı da münazara yapmak değil mi ;-)

    Derin düşündüğüm konusuna ise katılmıyorum, çünkü blog yazarlığı yapan herkes bunu bilir, tabi yaptığı işi ciddiye alıyorsa. Yoksa şu dizi vs. gibi spam bloglardan bahsetmiyorum bile.

    YanıtlaSil
  3. sevgili mafiamax bu sorunla epeydir bende savaşıyordum yani yazdığım kayıtların okunma sayısını kaliteli olarak nasıl elde edebilirim diye nerdeyse denemediğim yol kalmadı bir çok script hata verdi ya da siteleri yavaşlattı ama ilgimi çeken bir başka blogda bu soruna bulduğu çözüm ile sitenin hızını yavaşlatmadan gerçek zamanlı bir sayaç entegre etmiş Blogger sayfasına gayet iyi çalışıyor bende denedim ve sonuçtan gayet memnunum şayet şurada ki linke tıklarsan nasıl yapıldığı konusunda açıklayıcı bşr metinde sunmuş.

    Tabi senin gibi olmasa da netice de kulvar olarakda farklı bir site ama güzel bir sayaç işte ve muntazam çalışıyor

    Blogger Okunma Sayacı

    YanıtlaSil
  4. @Adsız,
    Paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder