Bildirgeç - XML Blogger Şablonu

Yeni yine yeniden...

Blogger ile ilgili yazı yazmayalı uzun bir zaman oldu. Şimdiye kadar Blogger İpuçları kategorisi altında yazdığım yazılardan yüzlerce kişi faydalandı. Bunu ben değil istatistikler söylüyor. Şimdi de Blogger kullanıcılarının çok hoşuna gideceğini düşündüğüm Bildirgeç - XML Blogger şablonunu yayınlayarak bu zincire yeni bir halka daha ekliyorum.

Bildiğiniz gibi blogkürenin değerli yazarlarından Erdal namıdiğer Damacana Bildirgeç'in Klasik Blogger şablonun yayınlamıştı. Bu tema ile Blogger ailesine yeni bir tema katmakla birlikte yeni bir ihtiyacın doğmasına sebep oldu :-) Bir çok kullanıcı artık klasik şablon kullanmak yerine XML şablon kullanmayı yeğliyor. Bunun temel sebeplerinden biri XML şablonun çok daha esnek olması. Şimdi bu esnekliği Bildirgeç - XML Blogger şablonu ile sonuna kadar kullanmaya ne dersiniz?

Cevabınız "evet" ise yazının devamını okuyarak bu maceraya katılabilirsiniz...
Uyarı: Bu şablon bildirgec.org sitesinin kullanmış olduğu tema baz alınarak Blogger kullancıları için tarafımdan hazırlanmıştır. Orjinal (tasarımda baz alınan tema) temanın tüm hakları pillinetwork'e aittir. Blogger kullanıcıları için hazırlamış olduğum şablonun künyesinde de bu bilgi yer almaktadır. Bu bilginin kaldırılmasından dolayı doğacak sorumlulukların tümü kullanıcıya aittir.

Güncelleme 2: Şablonun kullanmış olduğu CSS dosyası versiyon 1.1'e yükseltilmiştir. Bu nedenle Bildirgeç - XML Blogger klasörünün indirme bağlantısı güncelleştirilmiştir. (Eğer önceden Bildirgeç - XML Blogger klasörünü indirdiyseniz, eski style dosyası ile yeni dosyayı değiştirin.)

Güncelleme: Yazımda açıkça linkini vermediğim için bazı arkadaşlar bunu farkedememiş. BETA yayınındaki Bildirgeç - XML Blogunun açık adresi: http://bildirgec-xml.blogspot.com/


Kullanım Klavuzu


Sizin için hazırlamış olduğum Bildirgeç - XML Blogger klasörünü indirin. Bu klasör içerisinde aşağıdaki dosya ve klasörleri bulacaksınız:

  • Bildirgec -XML Blogger şablonu
  • CSS şablonu (ben tercih olarak CSS şablonunu harici yaptım)
  • İmaj dosyaları klasörü (3 adet; toplam 1,5 kb - İmaj dosyalarının yüklenmesini ve şablonlardan nasıl çağırcağınızı bu klasör içerisinde bulunan Kullanım Klavuzunda açıkladım)
  • bildirgec_comments_tr (son yorumlar için gerekli JavaScript)

Adım - 1: Şablonun Yüklenmesi


Şimdi ilk olarak Bildirgec - XML Blogger şablonunu yükleyin. Bunu yapmak için Blogger > Şablon > HTML'yi Düzenle yolunu izleyin. Bu sayfada bulunan "Sabit sürücünüzdeki bir dosyadan şablon yükleyin:" yükleme kutusu ile az önce indirmiş olduğunuz şablonu yükleyin.

Adım - 2: Blog XML Şablonundaki Bağlantı Adreslerinin Değiştirilmesi


İndirmiş olduğunuz Bildirgec - XML klasörü içerisinde bulunan CSS şablonunu (style dosyası), imaj dosyalarını ve bildirgec_commnets_tr JavaScript dosyasını GooglePages hesabınıza yükleyin. Yükleme yaptıktan sonra her bir dosyanın kendine ait bir bağlantı adresi oluşacaktır. Bu bağlantı adresleri Google kullanıcı adınızı "google-kullaniciadi" varsayıp, dosya isimlerinde de bir değişiklik yapmadığını düşünürsek aşağıdaki gibi olacaktır:
http://google-kullaniciadi.googlepages.com/yildiz.png
http://google-kullaniciadi.googlepages.com/yildiz2.png
http://google-kullaniciadi.googlepages.com/yorumgonder.png
http://google-kullaniciadi.googlepages.com/style.css
http://google-kullaniciadi.googlepages.com/bildirgec_comments_tr.js

Bu adımdan sonra şablon kodlarınız içerisinde CTRL+F tuş kombinasyonu ile arama penceresini açın ve aşağıda sıralamış olduğum ibareleri tek tek aratıp, bu satırlarda bulunan bağlantı adreslerini kendi adresleriniz ile değiştirin.
  • "bildirgec_comments_tr.js"
  • "style.css"
  • "yorumgonder.png"

Adım - 3: Yazı Gönder Bağlantısının Değiştirilmesi


Bildiğiniz gibi Bildirgeç'in tasarımında "yazı gonder" bağlantısı vardır. Bu bağlantıyı kullanarak blogunuz hızlı bir şekilde yazı gönderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu bağlantıdaki blodID değerini sizinkisi ile değiştirmek.

Benim BETA blogumda bağlantı adresi aşağıdaki gibi:
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=6600359493657344908

Yukarıdaki bağlantıda dikkat ederseniz blogID değeri tanımlanmakta. Her Blogger kullanıcısının kendine ait benzersiz bir blogID'si vardır. Siz de kendi blogID'nizi bağlantı adresinde yazmalısınız.

blogID Kimliğimi Nasıl Öğreneceğim?


Bunun için en kısa yol herhangi bir internet tarayıcı (tercihen Firefox) ile blogunuzu görüntülerken farenin sağ tuşuna basıp Kaynağı görüntüle diyin. Sayfa kaynak kodlarınızın en altında aşağıdaki satırı göreceksiniz:
_WidgetManager._Init('http://www.blogger.com/rearrange?blogID=blodID numaranız', 'http://blogadınız.blogspot.com/','blogID numaranız');

Adım - 4: Son Yorumların Gösterilmesi


bildirgec_coments_tr JavaScript dosyasını Blogger şablonumuzdan çağırdıktan sonra verilerin gösterilmesi için Sayfa Ögesi ekle kısmından HTML/JavaScript sayfa ögesi ekleyin ve içine aşağıdaki kodu koyup kaydedin.
<script language="javascript"> var numcomments = 10; var numchars = 30; </script> <script src="http://blogadınız.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>

Bitirirken...


Bu yazıyı HTML ve CSS bilgisi çok az olan bir kullancının anlayabileceği bir şekilde yazmaya çalıştığım için uzun oldu. Ancak gözünüz hiç korkmasın en fazla 15 dk. içinde herşeyi yapmış olacaksınız. İmaj dosyalarını, stil dosyasını ve JavaScript dosyalarını sizin sunucunuza yükletmemin tek sebebi ileride sorunlar ile karşılaşmamanız için. Yoksa tek başına bir şablon dosyası ile de Bildirgeç - XML Blogger şablonuna kavuşabilirsiniz...

Son olarakta şablonda bulunan eksiklikleri bana bildirirseniz sevinirim.

Yorumlar

  1. tebrikler...denemeye başliyabilirim :)

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ederim, ne zamandır XML versiyonunu yapmayı planlıyordum vakit yoktu. Sana nasipmiş. Güle güle kullansın Türkiye...

    YanıtlaSil
  3. Şu an için kullanmıycak bile olsam alkışlıyorum.Gerçekten yararlı konular!

    Teşekkürler Erhan abi

    YanıtlaSil
  4. Dönüşün muhteşem oldu. :)

    YanıtlaSil
  5. Ah ah bu XML temayı daha önce yapsaydın kesin kullanırdım ama :D
    Yinede eline sağlık güzel bir tema.

    YanıtlaSil
  6. Süper bir iş çıkardın kardeşim. Ellerine sağlık. Emin ol blogger ailesine çok şey kazandırıyorsun. Bazen kıskanıyorum siz blogger kullanıcılarını. Bir çok kişinin oldukça işini görecektir bu son olarak uyarlamış olduğun tema.

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık çalışmalarının devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  8. Şimdi Volkan abinin yorumunu görünce çok önemli bir şeyi unuttuğumu gördüm :(

    Volkan abi temanın deneme sürüşlerine katıldığın için çok teşekkür ederim.

    Diğer arkadaşlara da güzel dilekleri için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel olacağından eminim.Ancak bu güzelim temayı bir deneme blogunda yayınlarsan Erhan daha iyi olacağını düşünüyorum.Veya en azından bir resmini.

    Bu temayı Blogger XML'e uyguladığın için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar sanırım linklere dikkatli baklmadınız :-)

    İlk linte adresi vermiştim ama anlaşılmamış. Yazıya açıkça ekleyeyim.

    Açık adres: http://bildirgec-xml.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Erhan inan zamanım yok.Gireceğim zaman herşeyi hızlı bir şekilde yapmam lazım.Hatta blogumu da boş bırakıyorum tüm bu nedenlerden dolayı.O yüzden görememişim.

    Güzel olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Erhan abi bildirgec temasıyla ilgili bir soru sormak için mail attım cevaplarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. Erhan abi eksiklikleri belirtin demişsin temayı kullanan biri olarak :) son yazılan konular başlığındaki yazıların yanında son yorumlardaki gibi(>) bir belirtme işareti olursa çok iyi olur.

    Ve bence devamını oku bağlantısı bildirgecteki gibi olmalı pembe üzerine gelindiğinde altı çizilen.

    Neyse çok şey istemedim inş. gerçekten eline sağlık çok güzel bir çalışma...

    YanıtlaSil
  14. Teşekkürler böyle bir tema yapıp, sunduğunuz için. Blogger'da yeniyim, ilk temam sizin ki oldu. Teşekkür ederim yeniden. de son yorumları becerip yapamadım. Neyse yavaş yavaş alışacağız sanırım..

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglik cok guzel olmus.ama sablonda bazi sorunlar var galiba.yazi icindeki buyuk harfler cikmiyor.ikincisi yazilara eklenen fotograflarda cerceve olusuyor,nasil ortadan kaldirabiliriz bu sorunlari.simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  16. Zaten Bildirgeç temasının en büyük özelliği hiç büyük harf kullanılmamasıdır ;-)

    Fotoğraf konusu içinse bakacağım.

    YanıtlaSil
  17. Tema güzel olmuş fakat link error olmuş yenilermisin

    YanıtlaSil
  18. evet lınkler gıtmiş :S yenileyebılırmısınız ?

    YanıtlaSil
  19. @yakisanse ve @Emre uyarılarınız için teşekkür ederim. Bildirgeç-XML Blogger klasörünü yeniden yayınladım.

    YanıtlaSil
  20. sanki birşeyler eksik, misal yildiz.png ile yildiz2.png yi yükledik googlepages hesabımıza ama kodlar arasında nereden çağıracagız ?
    --

    Adım - 4: Son Yorumların Gösterilmesi

    bildirgec_coments_tr JavaScript dosyasını Blogger şablonumuzdan çağırdıktan sonra verilerin gösterilmesi için Sayfa Ögesi ekle kısmından HTML/JavaScript sayfa ögesi ekleyin ve içine aşağıdaki kodu koyup kaydedin

    bu kodu nereye yerleştirecegiz ?

    şimdi dediklerinizin hepsini yaptım biraz kayık çıktı site..

    YanıtlaSil
  21. @Kadir herşey açıkça yazıyor, yazanları tekrar yazamayacağım. Bir sürü kişi bu temayı kullanıyor ve rahatça uyguladılar.

    YanıtlaSil
  22. Widget’lar silinmek üzere
    Lütfen aşağıdaki widget’ların silinmesi gerektiğini doğrulayın. Tüm widget’ların yapılandırma verileri kaybolacak.

    * LinkList1
    * Text1
    * Label1
    * BlogArchive1

    By Hatayı veriyor.. Yardım cı olurmusnuz . XML yi yüklerken bu hataı veriyor snra Onayla diyorum Başka hata veriyor..

    YanıtlaSil
  23. @Author, öncelikle şu an kullandığın şablondaki tüm sayfa ögelerini (widget) sil, daha sonra ise bildirgeç şablonunu yükle ;)

    YanıtlaSil
  24. baya güzel oldu birazdan ben düzenledim.
    http://gs-tv.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  25. merhaba. ya yeni dikkatimi çekti firefox'ta sorun yok ama, internet explorer'da girince sağdaki sidebar ve alt taraf görünmyor anlamadım gitti. bildirgec-xml.blogspot.com'a baktım orda düzgün herşey. :S
    acaba ben mi birşeyler karıştırdım bi yardım eder misiniz?

    YanıtlaSil
  26. @Özgün, Internet Explorer 7 ile baktım bir sorun yok. Yardım konusunda ise malesef yoğun olduğum için bakamayacağım.

    YanıtlaSil
  27. BILDIRGEC - XML ana başlığını hemen üstündeki google reklamı sizin verdiğiniz temada olmadığı için orda büyük bir boşluk oluşuyor o boşluğa nasıl reklam ekleyebiliriz veya o boşluğu nasıl düzeltebiliriz.

    YanıtlaSil
  28. s.a abi ben kurdum ama yorumgönder butnu calışmıyor nsıl yapacagım

    enverce.blogspot.com

    YanıtlaSil
  29. @enver,

    Ben bloguna baktım ama sen şablonu tam kurmamışsın ki! Onun CSS dosyasını da ekleyip resimleri bir yere yüklemen gerekir. Tüm yapacağın şeyler adım adım bu başlıkta yazıyor.

    Yorum gönder butonunda da bir sorun yok ;)

    YanıtlaSil
  30. abı dediklerini yaptım ama bazı yerler kaldı

    mesela son eklenen konular

    son yapılan yorumlar

    ve en popüler konuları eklemek istiyorum

    şablon şuan yapılmıs düzenli sekilde duruyor

    onlar eksik


    örnek site:karahann.blogspot.com

    YanıtlaSil
  31. @admin,

    Bahsettiğin konuları daha önce anlatmıştım. Blogger İpuçları kategorisine bi' göz at ;)

    YanıtlaSil
  32. tşkler abı süper calışıyor

    YanıtlaSil
  33. güzel paylaşım eline sağlık

    YanıtlaSil
  34. ilginç ama 64 farklı tema denedim herbirinde sorunlar verdi buda sorunlu ve gördüğüm en kötü görünümü elde ettim yardım etmeyi düşünürsen ulaşırsan sevinirim

    YanıtlaSil
  35. @hsyn,
    E-postanıza gerekli cevabı yazdım. Sorununuza buradan yardım edebilirim. Bana sorunu tam olarak anlatırsanız belki bir çözüm yolu üretebiliriz.

    YanıtlaSil
  36. Merhabalar,
    Öncelikle çalışmanız için çok teşekkür ediyorum.
    Yakın zamanda bu temaya geçeceğim ve kendime göre düzenliyorum şuan.
    Fakat ie 6 da widgetler sağ aşağıda kalıyor.

    Bu konu hakkında birşey yapabilir misiniz?
    Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  37. @BlogKaan,
    Merhaba. IE 6 yı iki yerde test ettim ama ben bahsettiğiniz sorunu göremedim.

    YanıtlaSil
  38. http://deneblogson.blogspot.com

    adresine bakabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  39. @BlogKaan,
    Bak bu adreste dediğiniz gibi kayma sorunu var; ama orjinalinde yok. Farklı bir şey mi yaptınız acaba?

    YanıtlaSil
  40. Yo hayır sadece sayfa ögelerinden eklemeler yaptım okadar.
    Bende sizin demonuzu kullanarak ie 6 da denedim sorun çıkmadı diye sevindim ama birkaç widget ekleyince birdaha baktımki gene kaymış..

    YanıtlaSil
  41. Bir çözüm bulabildiniz mi?

    YanıtlaSil
  42. @BlogKaan,
    Demo blogda sidebar'a bir sürü gadget eklediğim halde bahsettiğiniz kayma problemi oluşmadı. Size önerim şablonun sıfır halini kurduktan sonra her gadget'i ekledikten sonra IE6 da kontrol etmeniz; belkide eklemeye çalıştığınız gadget'lerden biri buna sebep oluyordur.

    YanıtlaSil
  43. Temayı kullanmaya başladım, teşekkür ediyorum.
    Dilerseniz bakabilirsiniz.
    Temanın üzerinde birkaç oynama yaptım ve sizinde isminizin geçtiği bir yazı yazdım.

    http://www.blogkaan.com

    YanıtlaSil
  44. Şuan ie 6 ile girince bi sorun yok.
    Demekki kullanılan bir widget bu soruna yol açıyor. Ama hangisi bulamadım..

    YanıtlaSil
  45. @BlogKaan,
    Demek ki doğru teşhis çok önemliymiş, ailenizin Blogger doktoru :))

    YanıtlaSil
  46. teşekkürler kullanışlı bir şablon

    YanıtlaSil
  47. @Atassh,
    Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  48. Merhaba hocam. Yorum formunda bir sorun var galiba. Yorum formu gözükmüyor.

    YanıtlaSil
  49. Bildirgeç'in şuanki temasında birkaç değişiklik var. Güncellemeyi düşünüyormusunuz xml dosyasını ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Uğur,

      Merhaba. Kısa vadede düşünmüyorum.

      Sil

Yorum Gönder