Blogger'da Otomatik Yazı Yayınlama Devri Başladı!

Blogger kullanıcılarının hayal ettiği özelliklerden biri daha sonunda gerçek oldu. Artık yazılarınızın otomatik olarak belirli bir tarihte yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey yazınızı yayınlamadan önce yazı editörünüzün sol alt kısmında bulunan Yazı Seçenekleri'ne tıklamak ve açılan menüden yazının otomatik olarak yayınlanmasını istediğiniz tarihi girmek. İşte hepsi bu kadar...

Yazınızı yayınladıktan sonra aşağıdaki resimde göründüğü gibi bir uyarı alacaksınız. Bundan sonra tek yapmanız gereken yazının otomatik olarak yayınlanmasını beklemek. Blogger in Draft sitesinde okuduğuma göre bu özellik hayata geçirilirken bazı handikaplar da gözardı edilmemiş ve çözüm listesine eklenmiş. Nedir bu handikaplar diye bakacak olursak;


Planlanmış yazının uyarı ekranı
  • Bildiğiniz gibi eğer bir yazının yeni yazılar yayınlandıkça geriye düşmesini istemiyorsanız, yani sürekli en başta durmasını istiyorsanız yapmanız gereken tek bir şey var; yazı tarihini mümkün olan en ileri tarihe almak. Ancak yeni gelen özellik ile artık bir yazının yayın tarihini olağan tarihten ileri alıp yayınladığınız zaman otomatik yayınlama özelliği devreye girdiği için yazınız gözükmeyecektir. Bu handikapı aşmak için yazıyı olağan tarihte yayınlayıp daha sonra düzenleyerek ileri bir tarihe alabiliriniz ;-)

    Aklınızın bir köşesinde bulunsun; otomatik yayınlama özelliği, önceden yayınlanmış bir yazının tarihini ileriye aldığınızda çalışmıyor!
  • Şimdi diğer handikapa geçelim. Hepinizin bildiği gibi Blogger yazı editörümüz biz yazı yazarken arka planda yedekleme yapar. Yani aniden bir sorun oluşsa bile yazımızı geri getirme şansımız vardır. Peki otomatik yayınlanmasını istediğiniz bir yazıyı tekrardan düzenlerken bu özellik çalışıyor mu? Cevabı hayır. Blogger mühendisleri bu özelliğin devre dışı bırakmalarının sebebi olarak, yazının düzenlenirken yayınlanma ihtimalini düşünmüşler. Yani siz yazıyı düzenlerken otomatik yedekleme bir yandan çalışıp bir yandan da otomatik yayınlama devreye girerse yazınınız yarım yamalak yayınlanmasın diye. Bu hatayı kim yapar demeyin, demek ki yapanlar varmış :-))

    Peki çözüm nedir? Otomatik yayınlanmasını istediğiniz yazıyı düzenlerken tarihini düzeltin ve taslak olarak kaydedin Böylece yazınız otomatik yayınlanacaklar/planlanmış yazı kategorisinden kalkacaktır.
Düzeltme: Her yeni çıkan özellik gibi bu özelliği de kullanabilmek için http://draft.blogger.com üzerinden giriş yapmanız gerekmekte. Deneme sürüşlerinden sonra herkesin kullanımına açılacaktır.

Yorumlar

  1. Ben niye yapamıyorum acaba.Yazıyı yazıp seçeneklerden yayınlanacak tarihi ve saati yazıp yayınla diyorum.Bakıyorum yazı blogda görünüyor.Saati gelince yayınlamayı çözemedim şimdilik..

    YanıtlaSil
  2. Düzeltme yayınladım. Yazıyı yayınlarken unutmuşum söylemeyi.

    YanıtlaSil
  3. Tamam işte şimdi yaptım..

    YanıtlaSil
  4. Düzenli yazı girilebilmesi için güzel bir olay bazen insan çok şey yazmak istiyor yazsa bir türlü oluyor yazmasa başka türlü bazende hiçbirşey yazmak istemiyorsun böyle bir sıraya sokulursa yazılar hem düzen olmuş olur hemde ne yazsam kaygısı taşımamış olur insan birde tatile giderken 8-10 yazıyı ayarla çık tatiline ohh ne güzel.

    Birde yeni güncellemeleri yapmış blogger openID üzerinde falan ihtiyaçları görüp hemen ona göre birşey çıkarıyor bu Blogger ve Google.

    YanıtlaSil
  5. blogger dendiğinde mafiamax geliyor aklıma valla :) çok iyi deneyimler kazandım burda bilgilerin için tekrar tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim, yeterki insanların işine yarasın ve bunu ağızlarından duyayım. ;-)

    YanıtlaSil
  7. Yaptığın işler ortada zaten kolay gelsin yabancı bloglarda görüp inceledim ama burada kavradım teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Rica ederim ne demek...

    YanıtlaSil
  9. güzel bir yenilik işime yarayacak mı bilmiyorum ama kullanırım heralde sağol bunu bize bildirdiğin için :)

    YanıtlaSil
  10. vallah süper birşey tek kelimeyle bakalım beklentilerimiz çok inşallah daha güzel yenilikler yaparlar :( ben hala girilen konuyu kaç kişinin okunudugunu gösteren kodları yapamadım.
    Birde su (önceki yazılar) yerine sayfa sayısını gösteren rakamları hala yapamıyoruz... olupda ben bilmiyorsan yardım lütfen

    YanıtlaSil
  11. Mafiamax,benim sorunum başka..

    yazıyı yazarken, düzenleme ve resimleri güzel bir sıralamada yapıyorum.herşey iyi güzel de, yazıyı yayınladıktan sonra yazılar ana sayfada öyle bir dağılıyor ki neye uğramış kelimeler şaşırıyorum...bununla ilgili çözüm bulamadım,yine senin kafanı şişirmeye geldim :(

    tşkler,

    YanıtlaSil
  12. Otomatik yayınlamayı mı devreye sokuyorsun yoksa direk yayınlayınca mı bu soruın oluşuyor? Eğer ikincisi ise sorun ne zamandan beri oluşuyor ve belirgin bir değişiklik yaptın mı?

    YanıtlaSil
  13. Yazımı yazdıktan sonra önizleme yapınca hooop sütunlar kayıyor resimler kayıyor,tekrar düzenliyorum yayınlamadan önce,yayınla yapıyorum ( otomatik diil ) ana sayfada bir bakıyorum ki karmankarışık.düzen diye birşey yok.çok sıkıcı bi durum ya,sadece renkler ve html kısmından yazı tipini verdana ve küçük dedim başka birşey yapmadım...

    help mafiamax :)

    YanıtlaSil
  14. Adresi isitmekaybi.blogspot.com olan blogunuza baktım ancak son yazınız dışında bir gariplik göremedim. Son yazınızda da birden fazla resmi kullanırken margin ve float değerlerinden kaynaklanan bir sorun yaşamışsınız anlaşılan. En azından kaynak kodlarınıza bakınca bu görülebiliyor.

    Eğer kastettiğiniz bu ise bir yazıya birden fazla resim koyarken eğer resimleri farklı farlı köşelere hizalamışsanız (float:left, float:right gibi) resimleri peş peşe koymayın, zira siz koyduğunuz için yazılarda arada kalan yerlere yerleşmiş :-)

    Örneğin ilk resmi sola dayalı koyduktan sonra bir paragraf koyup sonra sağa dayalı bir resmi koyup yazınıza devam edebilirsiniz.

    Eğer yazının başında peş peşe resimler koymak isterseniz resimlerin tamamını ya sağa ya ortaya ya da sola dayalı olarak yerleştirin ki kaymalar olmasın.

    Umarım bahsettiğiniz sorun budur.

    YanıtlaSil
  15. evet resimler de etkiliyor ama mesela şu yazımda da

    http://isitmekaybi.blogspot.com/2008/03/ok-ge-olmadan.html

    en üstteki şiirler dörtlük halinde olmasına rağmen hepsi kaydı.aralardaki şiirlerde...

    acaba yazı tipini çok mu küçülttüm...

    YanıtlaSil
  16. ayrıca bunca yardıma çokk tşkler..

    YanıtlaSil
  17. <div align="right"><em><span style="font-size:85%;">Sırat köprüsü kalınlığındaki yol,</span></em></div><div align="right"><em><span style="font-size:85%;">Aşklarına yol oluyordu. </span></em></div>...

    Bakın o kaymış dediğiniz dizelerin bir bölümünün içerdiği kodlara bakalım. div align="right" ile dizeleri sağa yaslamışsınız, bu yüzden sağa dayalılar, yani kayma olmamış. Ayrıca her dizeye aynı div etiketini vermektense dizenin başlangıcına bir kere verip sonunda kapatmanız daha iyi olur, boşu boşuna her dizede aynı şeyi tekrarlamışsınız. Bence yazılarınızı yazarken HTML görünümünde yazıp en son Düzenle moduna geçip ordan stil vermek istediğiniz ögeyi fare ile seçip stil verin.

    Keşke hiç Düzenle modunu kullanmasanız, örneğin ben kullanmadığım için nerde neye nasıl bir stil vereceğimi anında yazdığım için sorun olmuyor.

    YanıtlaSil
  18. Süper özellik bende istiyordum bunu teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Otomatik yolla özelliği için ekstra bir şey açmaya gerek var mı bir türlü ileri tarihe almama veya taslak kaydet dememe rağmen yada ileri tarihli gönder dememe rağmen bir türlü sonrasına yazı ayarlayamadım?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. mesele halledilmiştir:)

    YanıtlaSil
  21. Sorununu halledip bilgi verenleri seviyoruz :-)

    YanıtlaSil
  22. Aslında blogspottaki önizleme olayı tam bir önizleme değil. Bir yazı yayınlandıktan sonra ileri tarih verirseniz blogspotta bu olmuyor. Blogcuda ise yayınlanmış yazılara ileriki tarih verince o tarihte çıkıyor. Blogspotçu için Sorun şu: İleri tarihte yazı çıkacak, ama nasıl çıkacak hatasız olarak? Önizlemeden baksanız yani blogspot önizlemeden baksanız fikir alamazsınız. Tek yol yazınızı yayınlayın. Eksiğini hatasını düzeltin sonra. Yani yazı istediğiniz şekle sokun. Sonra yayınlayın. Eksiği hatayı düzeltin tamam mı? Sonra o yazının html'sini kopyalayıp o yazıyı istediğiniz ilerki tarihe ayarlayın. Yayınladığınız yazıyı ise silin. Yani ileriki tarih verilen ve o tarihte yayınlanmasını istediğiniz yazının hatasız ve istediğiniz gibi çıkması için tek yol bu.

    YanıtlaSil
  23. @kartograf,

    Önizlemeden niye fikir alınmasın ki? Acemi biri olmadıktan sonra gayet işe yarıyor.

    YanıtlaSil
  24. Şöyle alınamıyor. Önizleme demek o yazının sayfada nasıl görüneceği demek. Blogcu önizleme tuşuna basınca o yazının blogcuda nasıl görübneceği aynen çıkıyor. Ama blogger önizleme tuşuna basınca o yazın sayfadaki hali aynen verilmiyor. Bi defa harf karekteri farklı gözüküyor önizlemede, başlık büyük gözüküyor ama yayınlanınca harf karaekteri önizlemedeki gibi değil, başlık önizlemedeki gibi değil. Tabi bunlar büyük sorun değil. Acemi olmadıktan sonra halledilebilir. Benim asıl söylemek istediğim şu. Blogcuda da blogspottada blog yapıyorum. Ve be yazılarıma önizlemeden bakmak yerine yayınlayıp bakarım ve hata varsa düzeltirim. Ama önemli bir fark var burada. Blogcuda yayınlanmış ve kontrol ettikten sonra ileriki bir tarih verdiğin yazı o tarihte çıkıyor. Blogspotta ise yayınladım hataları düzelttim ileriki bir tarih verince olmuyor. Bu sorunu aşmak için blogspotta önizlemeden bakınca gördüğüm yazı bloğumda görünecek yazının tıpatıp aynısı değil. Başlık büyüklüğü farklı gözüküyor ve yazıları ben verdana olarak yayınlamayı tercih ederim blogspotta yazının önizlemesinde verdane olarak değil times new romans olarak görüyorum. Bu durumda yapılacak tek şey benim için. Blogspotta yazıyı yayınlamak. Sonra yayınlanmış yazının hatalarını düzeltmek. Sonrada bu yazının htmlsini alıp yeni yazı oluştura tıklamak ve bu yeni yazıya da ileriki tarihi vermek. Yayınlanmış olan yazıyıda silmek. Biraz karışık oldu ama konu anlaşılmıştır heralde.

    YanıtlaSil
  25. Ne demek istediğinizi anladım. Ancak sizin sorun olarak öne sürdüğünüz şeyler aslında sorun değil.

    Yazının başlık tipi zaten blog CSS kaynağında belirtildiği gibidir. Yani zaten başlığın nasıl görüneceğini biliyoruz. Yazı tipi ise önizlemede de nasıl yapmışsanız öyle görünmektedir. İsterseniz tekrardan bir bakın ;-)

    YanıtlaSil
  26. http://car--tuning.blogspot.com bu site için onu uygulayacağım bakalım nasıl oalcak. bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. ya kaç zamandır bunu naası yapacam diye arayıp duruyordum. Bu işlerdde çok da usta değilim. bu bilgi çok işime yaradı. teşekkürler

    YanıtlaSil
  28. Evet çalışıyor şu anda.

    YanıtlaSil
  29. wordpress bunu yapalı yıllar oldu yaw:)

    YanıtlaSil
  30. @direk izle,
    Yazıyı yayınlayalı da yıllar oluyor. Yayınlandığı yıl 2008!

    YanıtlaSil
  31. Ben yapamıyorum şu an acaba özellik açmanı gerekiyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder