24eyes.com: Farklı Bir RSS Panosu

24eyes.comYazımın başında henüz RSS panosunu duymamış kişiler için bazı bilgiler vermek istiyorum.

RSS Panosu Nedir?


Basit olarak bir çok web sitesinin besleme (RSS, atom gibi) kaynaklarını kullanarak o web sitelerindeki en son içeriği sekmeler halinde sunan servislerdir. Bunların bir çoğu etkin bir biçimde AJAX (?) kullanarak kişiselleştirilebilme yeteneği kazanırlar. Ancak asıl görevleri bu olsa da servisler farklı olabilmek için değişik bir çok yeteneğe sahiptirler. Örnek vermek gerekirse, Bloglardan.com servisi bir çok servisten farklı olarak listelemiş olduğu sitelerin popülerliğini gösterebiliyor. Tabi başka servislerde olan özelliklerin de Bloglardan.com'da olmamasını beklemek çok doğal. Şimdi fazlasıyla farklı bir servise, 24eyes.com'a dönelim.


RSS Okuyucum Varken Bu Tür Servislere Neden İhtiyaç Duyayım?


24eyes.com'u tanıtmaya geçmeden önce bu soruyu cevaplandırmak istiyorum. Aslında cevaplamak göründüğü gibi kolay değil. Çünkü bu tür servislerin görevini RSS okuyucularımız yapmakta iken bu servisleri kullanmanın kesinlikle daha avantajlı olduğunu söylemek gerçekçi değil. Fakat RSS okuyucumuza bu servislerin veritabanındaki kadar siteyi eklemek hiç te akıllıca olmasa gerek. İşte bu noktada bu servisler can simiti görevini görüyor.

Örnek vererek bu konuya açıklık getireyim. Farzedelim ki bir blog yazarısınız ve doğal olarakta onlarca blogu RSS okuyucunuz ile takip ediyorsunuz. Bu kadar içerik ile bile uğraşmak zorken bunların yanına günlük olarak takip ettiğiniz gazete sitelerini eklemek işi çığrından çıkaracaktır. Düşünsenize günde onlarca defa yeni içerik ekleniyor bu sitelere. Belki RSS okuyucunuz bütünleşik özelliği sayesinde isteğe bağlı olarak seçtiğiniz sitenin yeni içeriğinden sizi haberdar etmeyebilir; böylece yeni ileti mesajlarından uzaklaşmış olursunuz. Peki bir çok sitedeki içeriği aynı ekranda ufak kutucuklar içinde görmek istemez misiniz?

Eğer RSS okuyucunuz bunları ve daha fazlasını yapıyorsa bu tür servisleri boş verin gitsin :-) Şaka şaka... Yazımı okuduktan sonra böyle bir servisin ne kadar faydalı olabileceğini net bir şekilde göreceksiniz ;-)

24eyes.com


Siteye girdiğiniz anda site hakkında bilgi veren bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu ekranı geçmek için "Start" bağlantısına tıklamanız yeterli. Şimdi açılan sayfada 8 kategori ve her kategoride 9 kutucuk göreceksiniz. Bu kutucuklarda önceden site veritabanına eklenmiş sitelerin içerikleri bulunmakta. Siz hem kategorileri yeniden isimlendirebilir hem de kutucuklar içindeki bulunan siteleri değiştirebilirsiniz.

24eyes.com'un Özellikleri

  • Sekmeler halinde istediğiniz kadar kategori ve içerik kutusu oluşturabilir ve kişiselleştirilebilirsiniz,
  • Hazırlamış olduğunuz panoyu diğer 24eyes.com kullanıcılarının kullanabilmesini sağlayabilirsiniz,
  • Sürükle-bırak sayesinde istediğiniz sitenin içerik kutusunu istediğiniz yere sürükleyebilirsiniz,
  • Onlarca site altında yüzlerce kategori bulunmakta (inceleyebildiğim kadarıyla sitelerin hepsi yabancı),
  • İstediğiniz bir sitedeki içeriği kaydedebilir, daha sonra menüden göz atabilirsiniz (bunu yapamak için her hangi bir yazıya tıklayıp içeriği görüntüleyin, içeriğin sonunda save bağlantısı bulunuyor. Bu bağlantıya tıklayarak içeriği kaydedebilirsiniz),
  • Besleme dizinlerinde (Blinks, Blodigger, Feedster gibi) anahtar kelime araması yaparak ilgili beslemeye ulaşabilirsiniz,
  • Veritabanında bulunan sitelerin besleme kaynaklarını dışa aktarabilir(.opml dosyası halinde-export etme) ya da sizde bulunan bir .opml dosyasını içe aktarabilirsiniz (import),

24eyes.com'da Blogküre

Menü Kullanımı


Neler yapabileceğimize göz attıktan sonra menü kullanımına geçelim. Burada, önemli gördüğüm menülerin yer aldığını belirtmek isterim.

1. Content

  • New Window: Yeni bir içerik kutusu oluşturabilmenizi sağlar. Kutucuk oluşturma talimatı verdikten sonra oluşan kutucuğu sayfada boş olan bir yere sürüklemeniz yeterli.
  • Open Feed: Herhangi bir içerik kutusuna tıkladıktan sonra bu menü sayesinde o kutucuk içinde görüntülenmesini istediğiniz sitenin RSS-atom kaynağını yazabilirsiniz.
  • Open Feed Catalog: Bu menü sayesinde veritabanında bulunan onlarca siteye göz atabilir, istediğiniz her hangi birini içerik kutusuna ekleyebilirsiniz.
  • Open Search Feed: Servisin özelliklerini anlatırken besleme dizinlerinde anahtar kelime aratarak besleme bulabileceğinizden bahsetmiştim. İşte bu menünün görevi bu.
  • My Clippings: Yine servisin özelliklerinde herhangi bir içeriği kaydedebileceğinizi söylemiştim. Kaydettiğiniz içerikleri görüntüleyebilmek için herhangi bir içerik kutusuna tıkladıktan sonra bu menüye basmak yeterli.
  • Find Tag: Var olan etiketleri kullanabileceğiniz gibi sizin girebileceğiniz bir etiket ile de arama yapabilirsiniz. Böylece o etikete sahip yazıları görüntüleyeceksiniz.

2.Layout

  • New Tab: Yeni bir kategori oluşturabilmek için sekme oluşturabilirsiniz.
  • Rename Tab: Seçtiğiniz sekmeye istediğiniz adı verebilirsiniz.
  • Email Tab: Seçtiğiniz bir kategoriyi bu menü ile dilediğiniz bir kişiye e-posta olarak atabilirsiniz, üstelik mesaj da yazabilirsiniz! (e-postanın spam kutusuna düşme ihtimali var, Mynet'te böyle oldu)
  • Share Tab: Oluşturduğunuz kategoriyi diğer 24.eyes.com kullanıcılarına sunabilirsiniz. Böylece Layout --> Find Dashboard menüsünü kullananlar sizin de sekmenizi görebilecek!
  • Find Dashboard: Paylaşılmış sekmeleri bulabilmenizi sağlar.

Bitirirken...


Umarım bu güzel servis işinize yarar. Ben dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

Yorumlar

  1. Gerçekten çok kullanışlı ve bol özellikli bir RSS sağlayıcısı. Teşekkürler kullanırım belki...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim dostum. Çok iyi aktarmışsın tam olarak bilgilendim. Gerçekten rss okuyucumda ekstra takip ettiğim dergi ve gazeteler beni delirtmek üzere onları en azından buraya taşımak hem beni hem de rss okuyucumu rahatlatacaktır. Bugün akşam bir denemesini yapacağım. Paylaştığın için tekrar sağ ol.

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim ne demek, güle güle kullanın. Umarım işinize yarar.

    YanıtlaSil
  4. Paylaştığın için teşekkürler, bu yazınızı geçen hafta farketmiştim, o günden beri aklımda kalmıştı ve bugün yazınızı tekrar okuduktan sonra 24eyes ı kullanmaya başladım. Çok kullanışlı.Daha da üzerinde çalışıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder