Ayna mı? Acun Firarda mı?

Hafta sonlarınında sabahları televizyon izlemeye bayılırım. Hele gün Pazar ise daha bir güzel olur. TRT 1'de Western kuşağı, CNBC-e'de çizgi filmler ve STV'de Ayna belgeseli benim alternatiflerimdir. Bu sabah ta kalklar kalkmaz televizyon karşısına geçtim ve açık olan (ufaklık benden önce kalkmış) CNBC-e'yi izlemeye koyuldum. Çok geçmeden sarmadığını görünce aklıma Ayna'yı izlemek geldi, ne de olsa her hafta sonu mutlaka var :-) Bugün ki programı izlerken keşke Acun Firarda da olsaydı diye iç geçirdim. Aslında bu benim ilk iç geçirmem değildi. Bir çok kez Acun Firarda mı yoksa Ayna mı diye düşünmüşümdür.


Acun FirardaAcun Firarda (*) programını izlerken bir çok insanın dilinden "adama bak; gezmediği ülke, görmediği güzel, yemediği nane kalmadı" cümleleri dökülmüştür. Her programında altın rengindeki kumsallarda uzanmış bikinili hatunları görmek programın rengine renk katıyordu doğrusu. Buna Acun'un fırlamalıkları da katılınca tadından yenmiyordu, tabi Acun'un, kameramanı Feridun'a takılmalarını da unutmamak gerek. Üstüne benim İngilizce konuşmaları çevirmeye çalışmam (ne de olsa basit cümlelerdi) eklenince benim için eğlenceli vakitler anlamına geliyordu.

Acun Firarda programı genellikle sahil ülkelerine ve tatil mekanlarına gidiyor, oralardaki gündüz ve gece yaşantısını görüntülüyordu. Ekranın baskın renkleri hep mavi olurdu :-) Deniz, deniz, deniz... Ben güzelim sahilleri görmekten ve Acun'un fırlamalıklarını izlemekten mutluydum, bir de sponsor firma için yaptığı oyunlar olmasaydı daha güzel olurdu.

Acun Firarda programı tam anlamıyla bir belgesel formatında mı bilemiyorum. Eğer bir programın belgesel olması için öğretici olması gerekiyorsa kesinlikle bir belgeseldi. Ama Ayna kadar belgesel olamadığı da gerçek. Hazır laf Ayna dan açılmışken ona geçelim.

Ayna ProgramıAyna programının en belirgin tarafını, genellikle Afrika ve Asya ülkelerinde çekim yapması ve yine genellikle Müslüman toplumlarını ekrana yansıtması olarak gösterebiliriz. Bir de bazı programlarda Fettullah Gülen cemaatinin yapmış olduğu okulları bastıra bastıra göstermeleri de var. Açıkcası aklım saralı beri cemiyet ve cemaat yaşantılarına karşıyımdır. Bunu özellikle belirtmek istedim ki Ayna programının bu propaganda kısmının beni ilgilendirmediğini bilin. Kökünde Türk kültürünün hiç duymadığımız ülkelere kadar gitmesi, oralarda Türkçe dilinin öğretilmesi güzel olsa da işin içine cemaat olgusu girince tedirgin olmamak elde değil.

Cemaat konusuna açıklık getirdikten sonra Ayna hakkındaki görüşlerime kaldığımız yerden devam edelim. Programın en güzel yanı gerçekten belgesel tadında olması. Her programda yeni şeyler öğrenebiliyorsunuz. Sitelerinde yazdığına göre bir çok ilke de imza atmışlar. İlkleri:
  • –60, -70 lerin yaşandığı Yakutistan’a ilk giden Türk televizyon ekibi,
  • Kenya’daki Osmanlı Kalesini, Moldova’daki serhat Kalesi Bender’i Türk seyircileri ilk Ayna programı aracılığıyla gördüler
  • Ayna yine Türk televizyonları arasında ilk kez dünyanın en derin -3777 metre- Madeni olan Güney Afrika’daki Savuka Altın Madenine indi,
  • 1931 yılında Bulgaristan’a hurda kağıt fiyatına satılan arşivleri Bulgar milli kütüphanesinde buldu ve akıbetlerini araştırdı,
  • Bosna-Hersek’te Hıristiyanların dinlerine, mallarına ve kiliselerine dokunulmaması ile ilgili Fatih’in Fermanını görüntüleyen ve bunu Türkiye’ye büyük bir gururla duyuran ilk program oldu.

Şimdiye kadar Ayna programının sitesine girmemiştim ama açıkcası içerik bakımından bayağı bir zengin. Keşke Acun Firarda programının da resmi bir sitesi olsaydı.

Ben aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Eminim bir çoğunuz Acun Ilıcalı ve Saim Orhan gibi dünyanın dört bir yanını gezmek istersiniz. Ben kaç defa "ah ulen onların yerinde olmak vardı" diye iç geçirdiğimi bilmiyorum :-)

Sizce hangisi? Yoksa ikisini karşılaştırmanın yanlış olduğunu mu düşünüyorsunuz?

(*):Resmi bir sitesi bulunmuyor.

Yorumlar

  1. abi valla ikisinide çok severim sonuçta bir yer görüyruz yeni yerler öğreniyoruz hiç unutmam acun firarda yı ilk duyduğumda bebek firarda sanmıştım :) daha sonra izledikçe izlemek geldi içimden orada bir meyve adı duymuştum meyvenin adı salak tı :) çok gülmüştüm özledim programı tabi ama ne gelir elden aynı zamanda aynada çok süper aynada da yeni ülkeier öğreniyorum ayna programındaki adama kısacası o mide nerden geldi sana diyorum heryerde yiyor benden zayıf :D şaka .Çizgifilm merakın olduğunu bilmiyordum çizgi filmler sıktıysa pokemon ve tom ve jerry tavsiyemdir yada and larkin andynin nesi var çok hoş zaman alırlar

    YanıtlaSil
  2. Acun'nun programı gerçekten eğlenceliydi. Çok fazla izleyemedim ama denk geldiğimde izlemeye çalışırdım.

    Samanyolu ve Kanal 7 gibi kanalları ve onların programlarını ise izlemem. Üstlerine vazifeymiş gibi insanların beynine dini zorla sokmaya çalışmaları, kendi cemaatlerinin icraatlarını izleyenlere empoze etmek istemeleri, sadece kendi kafa yapılarına uyan insanların görüşlerine değer vermeleri ve başk görüşte olanlara hemen DİNSİZ damgası vurmaları nedeniyle bu kanalların yayınları bana son derece itici gelmektedir. TV kanalları ve programları başkalarının sözcülüğünü değil de özgürlüğün ve tarafsızlığın sözcülüğünü yapmalıdır. Maalesef Türk medyasında bu yönde çok fazla bir kirlenme var.

    Bir de ben çocukken Barış MANÇO'nun Dönence'si vardı Erhan. Sen de izlemişsindir mutlaka. Bence hem Acun Firarda'dan hem de Ayna'dan çok daha iyiydi. Aradan uzun zaman geçmesi nedeniyle pek hatırlamıyorum ama çok güzel bölümleri vardı.

    YanıtlaSil
  3. Dönenceyi izlemem mi... Allah rahmet eylesin Baroş abimize, süper programdı. Ben de çok az hatırlıyorum ama aklımda en çok kalan sahnesini paylaşayım. Bir bölümünde güney yarım kürede bir ülkeye gitmişti ve orda lavabodaki suyun kuzey yarım küreye göre ters döndüğünü ilk orda öğrenmiştim. O sahne dün gibi aklımda.

    Barış abimizin Adam Olcak Çocuk programını da izlerdim, bizi belki de o adam etmiştir :-)

    Cemiyet ve cemaat konularındaki düşüncemi sizlerle paylaştım, Ayna programını da değerlendirirken bu kısmı yok saydım. -Ki bana da çok itici geliyor.

    YanıtlaSil
  4. Acun'un yarışmasını ilk zamanlar bende izliyordum. Epey çıkış yakaladı hatta devam ediyor sanırım.. Ama bana göre eskisi gibi zevk vermiyor artık, belkide ilk zamanlardaki yarışmacıların gitmesiyle alakalıdır.

    Ayrıca eburhan'ın Kanal 7 ve samanyolu hakkında dediklerine harfiyen katılıyorum.. İnsanların kendi fikir ve düşünceleri yokmuş gibi davranıp birşeyleri ıspat etme mücadelesindeler sanki..

    YanıtlaSil
  5. Sen yeni yarışma programından bahsediyorsun, yazıyı okumadın galiba :-)

    YanıtlaSil
  6. ikisini de izlemem bak şu işe ki sen ikisini de izliyorsun bir de beğeniyorsun sana verdiğim emekler haram olsun. bu arada dipnot yapmışın emmeee dipnotun nereye ait olduğunu gösteren yıldıza metinde yer vermemişsin. sen bu işi çok savsaklamaya başladın yakında el atacağım merak etme.;)

    YanıtlaSil
  7. Yazıyı baştan savma okursan olacağı bu. Asıl sen işleri savsaklamasaydın burda yazmaya devam ederdin ;-)

    YanıtlaSil
  8. Açıkçası Acun, gittiği ülkelerde plaj, kadın kız, gece hayatı göstermekten başka hiçbirşey yapmadı. Artı kimi zaman bırakın programdan birşeyler öğrenmeyi, gittiği ülkenin adını öğrendiğimde bile kendimi şanslı sayıyordum..
    Ayna'ya gelince. Sunan arkadaşın adını bilmiyorum ama bana komik geliyor kendisi. Anonslarında sürekli mimik ve zorlama var. Sanki birisini dövecek gibi konuşuyor. O programda sadece görüntüler çok güzel..

    Acun ve Ayna'nın bence ortak yanı sadece şu. her ikisinde de program sunucularını çıkarsanız, sadece görüntüleri için izlenir. O yüzden 2 kişilik masrafa gerek yok. Kameramanların gitmesi, görüntünün montajlanması yeterli bence. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. stv den bişi izlenmez kendi yaptıklarını övüyolar :D

    YanıtlaSil
  10. :)
    bır tv sunucusu olarak yorumlarınızı cok subjektif ve doğal buluyorum .
    herbırınde bır emek söz konusu
    yurt dışında işimi devam ettirmekteyim ve bu formatlara benzer yayınımız cok ilgi cekmekte klavyemın turkce olmadıgından oturu noktalamaları kullanamıyorum tsekkur ederım.

    YanıtlaSil
  11. TARTIŞMASIZ ACUN FİRARDA.

    YanıtlaSil
  12. Ayna ...
    Bu arada blogunuz çok hoş elinize bacağınıza reminize kolunuza işte her neyse sağlık . :)

    YanıtlaSil
  13. @searcher,
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. asla acun demem kızlaradan başka bişey gösterdiği yok ıyyy iğreçsin be acun ama ayna programı çoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook güzel öğretici ve zevkli saim orhanı da çok seviyorum ayrıca o türkiyenin en çok seyredilen yerli belgeseli bunu da unutmatın

    YanıtlaSil

Yorum Gönder