Photosynth: Fotoğraf Analiz Yazılımı

PhotosynthPhotosynth. Bu ismi ilk olarak Mehmet Nuri ÇANKAYA'nın blogunda duydum. Microsoft tarafından geliştirilen bir fotoğraf analiz programı. Bu program ile bilim kurgu filmlerinde görebileceğiniz sahneleri yaşamanız an meselesi :) Her ne kadar Google, Google Earth programı ile bu tür sahneleri bize daha önceden yaşatmış olsa da Photosynth yazılımını da denemekte yarar var.


Size örnek vererek konuyu daha basit hale getireyim. Bir mekan ile ilgili elinizde yüzlerce fotoğrafın olduğunu düşünün. Öyleki mekanın her açıdan fotoğrafını çektiniz. İşte bu aşamada Photosynth devreye giriyor. Elinizde olan tüm fotoğrafları analiz ettikten sonra o mekanı size 3 boyutlu bir şekilde yaşatabiliyor. Üstelik fotoğraflar arasında kurduğu ilişki sayesinde bir fotoğrafa benzeyen diğer fotoğrafları size sıralayabiliyor. Sözgelimi Piazza San Marco meydanındaki kuleyi seçtiğimde kulenin geçtiği tüm fotoğrafların ana fotoğrafın etrafında sıralandığını göreceksiniz.

Photosynth ile ilişkili fotoğrafları gösterme
Yine mekandaki bir fotoğrafa tıkladığınızda eğer o kare başka bir fotoğrafta başka bir açıyla çekilmişse, bu görüntüyü anında görebiliyorsunuz.

Yazılımın CSI: NY dizisinde de kullanılması hangi amaçlarla kullanılabileceğini işaret ediyor.

Yazılımı şimdilik online bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Buradan indirebileceğiniz eklenti sayesinde yazılımı online olarak kullanabilirsiniz. Şimdilik önceden hazırlanmış 5 adet fotoğraf albümünü gezebiliyorsunuz. Microsoft Live Labs ekibinin yaptığı açıklamaya göre ileride kendi bilgisayarımızdan da fotoğraf yükleyip analiz edebilecekmişiz. Açıkcası yazılımın gerçek performansını da o zaman görebileceğiz.

Yorumlar

  1. İşime gerçekten yarayabilir. Bazen fotoğraflar içinde kayboluyorum. Sağ ol kolay gelsin sevgili dostum.

    YanıtlaSil
  2. Tam aradığım türden bi olay hocam.Valla eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bende bu panoramik fotoğraflar nasıl yapılıyor diyordum. :)

    Güzel bi mekan denk gelirse her bir noktasını çekip bu şekilde yapmayı deneyeceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder