Yoksa Siz Hala Internet Explorer 6 mı Kullanıyorsunuz?

Web programlama işi ile uğraşanların başını ağrıtan önemli sorunlardan biri de tarayıcı uyumsuzluklarıdır. Tarayıcı motorlarının yorum ve standartlara verdikleri destek farklılıkları bu sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Son zamanlarda bu farklılıklar iyice azalsa da eski alışkanlıklar yüzünden bu sorun hala önemliliğini korumaktadır.

Standartların sürekli gelişmesi, yeni teknolojilerin ortaya çıkması ile web sayfaları eskiye oranla çok daha kullanışlı ve profesyonelce hazırlanıyor. Kullanıcı etkileşimleri de hadsafhaya ulaşmış durumda Önceden bir web sitesine müdahalemiz bir form doldurmaktan ibaretken, şimdi web sitesini kendimize göre düzenleyip görmek istediğimiz hale getirebiliyoruz...


Aklıma kısa bir süre önce tamamiyle yenilenen BBC'nin sitesi geldi. Onu Haber 7 ile karşılaştırınca aradaki farkı çok rahat görebilirsiniz. Burada BBC ile Haber 7'yi sadece benzer işleri yaptıkları için karşılaştırdım.

Web standartları ile ilgili daha fazla yazı okumak isterseniz Mehmet Doğan'ın yazmış olduğu şu iki yazıyı okuyabilirsiniz. Türkçe kaynak olarak bu yazıları buldum, siz daha farklı yazılar da bulabilirsiniz.


Son gelişmeleri takip edebilmeniz içinse The Web Standards Project'i önerebilirim.

Şimdi kanu başlığımza, yani Internet Explorer 6'ya dönelim. Bilinçli olarak sizlere web standartları ile ilgili bilgi verip aklınızda bazı şeylerin şekillenmesini sağlamak istedim. Çünkü direkt olarak insanlara Internet Explorer 6'yı bırak dediğinizde, size sebep soracaklardır. Düşünsenize işletim sistemi ile gelen bu programın yarattığı tekel durum yüzünden, insanların bir çoğu başka tarayıcı olduğunu bile bilmiyor! İnterneti sadece ihtiyaç doğrultusunda kullanan insanlar için internette yaşadıkları deneyim pek de önemli değildir. Zaten bu tür işlere de pek merak sarmazlar. Hal böyle olunca insanların tabularını yıkmak zor olabiliyor.

Sanırım mafiamax.com'un Google Analytics kullanılarak tutulan istatistik sonuçlarına göz atarsak durumu daha net olarak göreceğiz.

Tarayıcı yüzdeleri

Grafikten anlaşıldığı gibi ziyaretçilerin çoğunluğu Internet Explorer tarayıcısını kullanıyor. Internet Explorer 7 sürümü ilk çıkarıldığında sadece lisanslı işletim sistemlerine yüklenebiliyordu. Ancak Microsoft'un aldığı bir karardan sonra lisansız işletim sistemleri de bu tarayıcıyı yüklemeye hak kazandılar. Bu durumda bile Internet Explorer 6'nın bu denli yüksek kullanım oranına sahip olması, başta söylediğim gibi bilinçsiz kullanımın bir sebebi gibi görünüyor.

Tasarımcıların Internet Explorer 6 sürümü ile başı öyle bir dertte ki basit bir PNG resmi bile sorun çıkarabiliyor. Fatih Hayrioğlu'nun sırf PNG resimler düzgün görüntülenebilsin diye yazdığı makaleyi okuyunca Internet Explorer 6'yı görmek bile istemeyeceksiniz. Orada da dediğim gibi, keşke birileri Internet Explorer 6'yı yok edecek bir virüs yazsa :)) Çok mu acımasız olurum? Biliyorum bir emektara böyle söylemek hiç de doğru değil. Ama herkesin bir devri var!

Microsoft'un Vista işletim sistemi ile birlikte çıkan Internet Explorer 7 tarayıcısı eskiye oranla iyi bir konuma gelse de hala standartlara tam destek vermemesi yüzünden kullanıcıların eleştirilere maruz kalmakta. Yakında çıkacak olan 8. sürümün bu standartlara tam destek vereceği bekleniyor.

Sizlere önerim, bir çok açığı ve standartlara vermiş olduğu destek yetersizliği sebebiyle bir an önce Internet Explorer 6 tarayıcısını kullanmayı bırakmanız ve en son kararlı sürüm olan Internet Explorer 7 sürümünü yüklemenizdir. Biraz daha cesaret kazandıysanız Firefox 2 tarayıcısının eşsiz tadına bakmalısınız.

Yorumlar

  1. Virus konusunda hiçte acımasız olmadın bence. Destekliyorum. :D

    Birilerine int.exp kullanma gel firefox ya da opera kullan dediğimizde karşıdaki insan korkuyor sanki. Acaba onu yükleyince birşey mi olacak hadi internete giremezsem düşüncesi var heralde..Çok ön yargılı davranıyor bu internetle haşir neşir olmayanlar.

    Senin bu yazında int.exp kullananlarını biraz olsun diğer tarayıcılara yöneltecektir..Umarım.

    YanıtlaSil
  2. Zamanında ben de böyle bir serzenişte bulunmuştum. Ama gerçekçi olarak bakarsak ülkemizde ie egemenliğine sona erdirmek zor görünüyor. Çünkü bu iecilerin çoğu internet kafelerden girmekte ve zamanını yeni bir tarayıcı yükleyerek geçirmek istemeyen ya da varolan tarayıcıyı bile zar zor açabilen kullanıcılar. İnternet kafeler çapında bir kampanya başlatılsa, Firefox ya da Opera kullanımı hakkında bilgi verilse, tahminimce Firefox Türkiye'de %60ları bulur. Bilgisayarı olup da anlamayan çok kişi var. İşletim sistemiyle birlikte gelen tarayıcıdan başka bir tarayıcı olduğunu bilmiyor. Onu da geçtim, internete girdiği şeyin tarayıcı olduğunu bilmeyenler bile çok! ie dandik, rezalet, ortaçağdan kalma bir tarayıcıdır. Sitemde genelde ieciler için düzenleme yapıyorum ama mutlaka bariz bir iki hata bırakıyorum. İyi, hoş site her tarayıcıda iyi gözüken sitedir ama iecilere kendi çapımda ceza vermiş oluyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Birazda şu virüs korkusundan olabilirmi abi insanlar artık neyin virüssüz olduğunu bilmiyorlar googlede arayınca ie 7 diye farklı siteler çıkıyor e haliyle siteleri gören ziyaretçi indirmekten vazgeçiyor taki güncelleme bilgisayarın güncellemesi gelene kadar ancak bilgisayar güncellerse ie yi o zaman 7 olur virüs korkusu bence :D

    YanıtlaSil
  4. Aslında ie6'yı yoketmek yerine Microsoft tarafından zorunlu ufak bir update yapılsa sorun hallolur ama nerde... :)

    Birçok blog ie6'da sadece png görselleri yüzünden değil, sidebar yerleşimi ve tümüyle dizgi olarak yamulabiliyor. Ziyaretçilerimizin %50'si ie6 ile sitemizi izlediğinden, çarpık bir sitede boğuşup tekrar gelmek isteyeceklerini sanmam. Vasat bir durum yani. Eminim diğer Avrupa ülkelerinde ie6 kullanımı çok daha alt seviyelerdedir. Üşengeciz işte yapacak birşey yok. :)

    YanıtlaSil
  5. Google analytics'den tarayıcı yüzdelerine bakınca ie6 kullananların sayısının azımsanamayacak kadar olduğu gözüküyor.

    Acemi kullanıcıların windows güncellemelerini yapamamasından veya yanlış bir şey yapacağından korktuğundan dolayı bir şekilde güncellemeyi yapmıyorlar.Hatta yabancı kullancılarda da bu olay var.
    Adobe sırf bu flashplayer olaylarını zoraki yükseltme olaylarını koydu çünkü güncelleme yapmıyorlar ilginç bir durum.

    YanıtlaSil
  6. Erdem'e katılıyorum.. Bende bakıyorumki istatistiklerde Internet Ex. kullananların sayısı azımsanmayacak derece çok! Hatta 7'yide geçtim 6 kullanan çok..

    Ne varda bu IE6'da da kullanıyorsunuz anlamıyorum.. Tasarım yaparken artık "IE gene Microsoft'luğunu gösterdin" demekten bıktım yani :)..

    Virüs olayı açılmışken, evet IE kullananlar çok iyi ediyorsunuz, öyle güvenli bir browser'ınız varki anlatamam.. Herbir haltı içine almaktan vazgeçmiyor!!...

    Gelin FF'e geçin bence..
    Hız, güven, esneklik, zariflik ;)...

    YanıtlaSil
  7. ie birşey değil geçenler delilik edip ie kullandım bir siteye girdim ondan sonra yeni sekme açamadım youtubede felan sağtık yapamadım kapattım masaüstümde sağ tık yapamadım yaptım menünün yarısı geldi firefoxumu bile etkilemişti virüs vardı sildim virüsü ie rafa kaldırdım

    YanıtlaSil
  8. IE 6 kadar lânet bir tarayıcı yok şu anda. CSS kodlayanlar daha iyi bilir neden lânet olduğunu :) O yüzden IE 7'ye razıyım.

    Bir de yakında (Haziran-Temmuz gibi) Windows XP için SP 3 yayınlanacakmış. Aslında IE 6'yı tarihe gömmek için bu servis pakedi iyi bir fırsattı ama Microsoft SP 3 ile IE 7 yüklenmesini düşünmüyormuş. Gel de deli olma :)

    YanıtlaSil
  9. eburhan abi acaba microsoft ne yapmaya çalışmakta neden acaba böyle yapıyor

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar... Ben explorer 6 kullanıyordum ve bir şikayetim yoktu fakat explorer 7yi yüklediğimden beri bloğumdaki giriş resmi çerçevesine tam oturmamış olarak gözüküyor. Aynı şekilde firefox 2.0 sürümünde de bu şekilde gözüküyor. Bir fikriniz olabilir mi acaba? Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  11. @Chaotic, aman suçu IE7'nin üstüne atma :) IE6 yanlışı doğru göstermekte çok iyidir :)

    Şimdi sizin derdinizi çok öncelerde burada anlatmıştım. Sizi ilgilendiren kısmı "Güncelleme yazısı: "Blogunuzun başlık (header) kısmına resim sayfa ögesi ekleme" yazısıdır.

    Dikkatli bir şekilde okursanız sorununuzu anlamış olacaksınız ;)

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ettim... Halletmeye çalışacağım dediğiniz şekilde ;) Ben bu arada hala sizden bir sitenin haritası nasıl çıkarılır?ı bekliyorum. Aslında bir noktaya kadar başarılı oluyorum ama şu en yüksek dizine yükleme kısmını anlayamıyorum. Sanırım bu bizim web sitemiz ama nasıl upload ediliyor, nereye ediliyor, kök dizin neresidir bilemiyorum...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. ev kullanıcıları veya kişisel kullanım için ie7 ye geçmek oldukça bast bir güncelleme ile olabiliyor fakat durum sektörel bazda biraz sıkıntılı. Örneğin bir eczane/optik işletmesinde provizsyon sistemleri hala Microsoft Java gerektiriyor, varın gerisini siz düşünün.

    "Acaba yeni sürüm ile sorun yaşarmıyım?" sorunsalından bir türlü kurtulamadığı için güncelleme yapmayan şirketler kurumlar olduğu sürece bu dönüşüm çağrılarımız pek bir işe yaramayacak sanırım.

    Allah bizi ve tüm web camiasını Microsoft dan ve pazarlama stratejilerinden korusun diyorum başka da birşey diyemiyorum :)

    YanıtlaSil
  14. Tasarımcıların Internet Explorer 6 sürümü ile başı öyle bir dertte ki basit bir PNG resmi bile sorun çıkarabiliyor.

    ben şimdiye kadar PNG lerde bir sorun görmedim

    YanıtlaSil
  15. Zaten görebilmeniz için Fatih Bey'in blogunu gösterdim!!!

    YanıtlaSil
  16. internet explorer bitti artık abi.

    YanıtlaSil
  17. Yeni, hızlı ve sert sloganıyla muhteşem giriş yapan Mozilla, Quantum’un en üst düzey motoru kullandığı için 2 kat daha hızlı çalıştığını belirtiyor. Bence Mozilla denemeye değer.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder