Üslubu İle Fark Yaratan Siteler

Dünyadaki milyonlarca site içinden sıyrılabilmek kolay olmasa da birileri bunu yapıyor/yapabiliyor. Özellikle yeni bir ürünün tanıtımı yapılacak veyahut bir ürüne/servise ilgiyi arttırmak amaçlanacaksa insanların bir şekilde dikkatini çekmek gerekiyor.

Ülkemizde son zamanlarda bu tür reklamlar ve siteler tüketicinin dikkatini çekebilmek için ellerinden geleni yapıyor. Bu işi yaparken bir çok yol izleseler de benim dikkatimi çeken en önemli şey üslupları oluyor.


İnsan doğası gereği farklı olanı daha çabuk hatırlayıp, daha fazla ilgi gösteriyor. Zaten sesinizi duyurabilmek için farklı olmak gerektiğini dağdaki çoban da biliyor (!) Bunun farkında olan üreticiler yeni bir ürün çıkardıklarında hem ürünü tanıtıp hem de tüketicileri olabildiğince etkilemeye çalışıyorlar. Ürünlerin tanıtımı yapılırken etkin bir şekilde televizyonu ve interneti kullanıp çeşitli aktivite ve yarışmalar ile tüketicileri cezbetmeye çalışıyorlar. İşte üslup farkı tam bu anda devreye giriyor. Çünkü amaç ve araçlarınızı belirlediğiniz halde doğru bir giriş yapamazsanız, tüketiciye farklı olduğunuzu gösteremezseniz emeklerinizin boşa gitmesi ihtimali oldukça yüksektir. Yazının başında da belirttiğim gibi onlarca hatta yüzlerce benzer ürün arasından sıyrılmak hiç de kolay değil! Hele günümüzde yaşanan iletişim karmaşasını da hesaba katarsanız bu işten caymanız bile olasıdır (:

Amaç ve araçlarınızı olabildiğince doğru seçtiyseniz ve de ürününüze olan güveniniz tam ise dönüp dolaşıp iletişimin önemine, yani üsluba geliyoruz. Bazen alaycı ve vurdumduymaz bir üslup takınmak çok ilgi çekici olabilirken, bazense ciddi bir tavır takınıp, kendine olan güveni vurgulamak gerekir. Bu tamamiyle tanıtımını yapacağınız ürün ile alakalıdır. Son zamanlarda genç nesile yönelik olan ürünlerin reklamlarını ve bunlara ait olan sitelere göz atarsanız demek istediğimi somut olarak görebilirsiniz. Hatta sizi arama zahmetinden kurtarıp bir kaç siteyi paylaşayım.


Paylaştığım bu sitelerde dikkatinizi çekecek ortak bir nokta da Flash kullanıldığıdır. Web 2.0 ile Flash'a dinazor gözü ile bakılsa da hala insanları etkilemenin en kolay ve etkili yollarından biri Flash kullanmaktır. Düşünsenizi düz bir metin ve yanına konulmuş bazı resimler dikkatinizi ne kadar çekebilir? Flash kullanmanın tek dezavantajı geç yüklenmesidir; bu dezavantajı bazı firmalar ilgi çekici yükleme ekranları hazırlayarak avantaja çevirmayi de ihmal etmiyorlar.

Son olarak Maksimus | Ayarsız Enerji projesinde kullanılan üsluba bayıldığımı belirtip, siteden bir alıntı ile yazıma son veriyorum.

Sitenin yardım sayfasındaki olabilecek sorunların en sonunda 5. madde olarak aynen şu yazılmış:

O DA DEĞİL?

Eğer sorunun yukarıda saydıklarımızdan hiç biri değilse, eyvah ki eyvah. Sen de ne dertliymişsin arkadaş. Dur bakalım, sen onu bize bir yaz, biz çözelim. Sen de rahat et, biz de rahat edelim.

Yorumlar

  1. Tarzıyla hatırlanan bir çok tv reklamı da var. Temizlik ürünlerinin reklamlarını gülerek izlerim. Hep aynı, temizlemek için uğraşır, sonra ya bir komşu, ya bir çizgi karekter yada Ayşe Teyze'nin ta kendisi.Ürünü hediye edip gider... Bu siteler öyle değil. Benzerliğiyle değil farklılığla hatırlanıyor.

    YanıtlaSil
  2. İnternet dünyasında verilebilecek en güzel üslup örneklerinden biri de sanırım ekşisözlük...

    YanıtlaSil
  3. Benim en çok dikkatimi çeken ürün tanıtımları, rakip ürünlere yapılan göndermelerin olduğu tanıtımlardır. Birkaç örnek vereyim.

    Fedex'in UPS'ye gönderme yaptığı reklam:
    http://www.yaraticifikirler.biz/wp-content/uploads/fedex-pickaback.jpg

    Pepsi'nin Coca-Cola'yı ayaklar altına aldığı muhteşem reklam:
    http://video.azbuz.com/videoParts/view.jsp?videoId=41000000000396981

    Sizce bunlar kimin dikkatini çekme ?

    YanıtlaSil
  4. @Mustafa ŞAPÇILI, nasıl da unuttum ben ekşiyi. Gerçekten de ekşisözlük'ün yeri çok büyük.

    @eburhan, daha videoya bakmadan hangi reklam olduğunu anladım :) Cidden Pepsi reklamını vakti zamanında gördüğümde çok beğenmiştim. Fedex'inkisi ise mükemmelmiş. Eyvallah.

    YanıtlaSil
  5. bu yaman gezgin bulundumu ?

    bi ara bende ariim dedim işin içinden cıkamadm sanki :D

    YanıtlaSil
  6. @Gosu, evet bulunmuş, Kaçtı elinden :)

    YanıtlaSil
  7. Birde şöyle birşey var. Bazı reklam geliştiriciler neyi ne kadar geliştirip halka sunacaklarını ya bilmiyorlar yada halk reklamdan anlamıyor ! Bana göre..

    Yatak / Koltuk markalası için çekilen reklama her 10 kişiden 9 'u çok saçma 1 'i de ne demek istedi şimdi bunlar diyorsa oturup düşünmeleri lazımdır..

    YanıtlaSil
  8. @henster, çok haklısın :)

    YanıtlaSil
  9. Erhan'ın dediği tarzda en hoşuma giden reklamlardan biri de şu olmuştu:

    Durex Reklamı

    YanıtlaSil
  10. @Mustafa ŞAPÇILI
    Ha haaa :) Durex gerçekten çok ince bir gönderme yapmış. Takdire şayan bir reklam olmuş :)

    YanıtlaSil
  11. farklılığın dışında bi de insanlar atışmaları seviyolar.bi ürün diğeriyle reklamlarda çatışsa ne izlenir ikisi de he.hatta bu ürünler birbirleriyle anlaşırlar.süper fikir çıktı benden be:)

    YanıtlaSil
  12. Bana da sizden farklı olarak flash ile hazırlanmış alışveriş portalı çok ilginç gelmişti
    site 3D tasarlanmış ve giriş kapısının arkasındaki menü bir ayna üzerine yapılmış web kameranızdan kendinizi görebiliyorsunuz ilginç gelmişti :)
    Adres : http://www.deriden.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. @Sercan Virlan,
    Örnek verdiğiniz site gerçekten güzel düşünülmüş fakat bağlantı hızı düşünüldüğü için iyi bir çözünürlükte tasarlanmamış.

    YanıtlaSil
  14. Yazıyı pek tutmadım. Bence bu çağda web 2.0 çok daha önemli ve flashın gündemde kalabilmesi için web 3.0 nin bile web 2.0 nun tahtını sallayarak çıkmaya baslayacagı bir zamanda web 2.0 ile olan entegre sorunlarını derhal gidermesi gerekmektedir yoksa reklamcıların gorsel efekt aracından baska bi işe yarayamayacak. Ayrıca uslup demişsiniz fakat görsellikten bahsetmişsiniz.

    YanıtlaSil
  15. @Mehmet,
    Son cümlenize binayen yazıyorum.

    Verdiğim örnekler oldukça açık bir şekilde üslup farkını ortaya koymaktadır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder