Blogger'da Kategori Oluşturmak (Güncellendi)

GüncellemeBlogger sisteminin WordPress'te olduğu gibi bir kategorilendirme sistemine sahip olmaması en büyük dezavantajlarından biri olsa gerek. Bu eksikliği ziyaretçilere hissettirmemek için uygulanabilecek en iyi yöntem etiketleri birer kategoriymiş gibi isimlendirmektir. Fakat bu yöntemi kullanmak isterseniz yazılara dilediğiniz kadar etiket verme özgürlüğünden feraget etmiş olursunuz, zira etiketleri kategoriymiş gibi göstermek için bir düzeni takip etmek zorundasınız.
Not: Yazının sonunda Blogger'daki Yazıları Etiketlerine Göre Bir Tabloda Gösterme başlığına ait bir güncelleme mevcuttur.


Kategorileri -aslında etiketleri- tıpkı MaFiAMaX Blog!'da olduğu gibi daha da kullanışlı ve çekici hale getirmekte mümkün. Eğer şimdiye kadar farketmediyseniz söyleyeyim; MaFiAMaX Blog! üzerindeki bir kategoriye tıkladığınızda, o kategoriye ait yazılar bir özet halinde sonuç tablousu içinde gösterilirler. Böylece ziyaretçileriniz AJAX nimetinden yararlanıp, sayfanın tekrardan yüklenmesini beklemeden yazıları birer özet halinde görüntüleyebilirler.

Blogger'da kategori oluşturmak
Bu yöntemin nasıl uygulanacağını Blogger'daki Yazıları Etiketlerine Göre Bir Tabloda Gösterme başlığı altında anlatmıştım. Yöntemi uygulamak biraz zahmetli gibi görünse de dikkatli ve titiz biri hiç sorun yaşamadan bu yöntemi uygulayabilir. Ancak her uygulamada olduğu gibi bu uygulamayı da zor bulanlar ve kullanamayanlar oldu. Bunun üzerine artan istekler doğrultusunda yöntemi adım adım anlatan bir video da yayınladım.

Güncelleme: Yazıların Kalıcı Sayfalarına Ulaşılamama Sorunu Düzeltildi


Yaklaşık 1 saat önce byhnvc takma isimli bir arkadaşın yorumu üzerine ufak bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu farkettim. Normalde özet halinde çıkan yazıların başlıklarına tıklanıldığı zaman yazının asıl sayfasına ulaşılır. Fakat Blogger'ın besleme yayınında yaptığı ufak bir değişim sebebiyle JSON URL elementimiz bir değişikliğe uğramış. Bu değişikliği neden yaptıklarını ya da neden duyurmadıklarını bilmiyorum. Bu yüzden ajaxlabels.js dosyasında bazı güncellemeler yaptım ve yazıyı güncelledim. Bu yöntemi kullananların vakit kaybetmeden güncellemeyi okumalarını tavsiye ediyorum.

byhnvc'ye uyarısı için teşekkür ederim.

Yorumlar

  1. Siz de çok sağolun , yalnız byhnvc olacak (:

    YanıtlaSil
  2. başlığı e-postamda görünce blogger'da bir yenilik var sandım:)

    YanıtlaSil
  3. unutmadan,

    yorum yaptıktan sonra aşağıdaki hata çıktı:

    "Server Error
    The server encountered a temporary error and could not complete your request.

    Please try again in 30 seconds. "

    hata adresi:
    http://www.mafiamax.com/2008/09/bloggerda-kategori-olusturmak.html#comment-form

    ayrıca bu hata mesajından sonra feedburner kısayoluda çalışmadı.

    teşekkürler, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  4. @İsimsiz,
    Aslında bilmeyenler için yenilik sayılır ;)

    Hataya gelirsek, ara ara bu hatayı alıyorum. Şu anda da Blogger sunucularında bir çalışma var. Bundan kaynaklanmış da olabilir.

    YanıtlaSil
  5. bu değilde ben bişey gördüm eğer o yapılabilirse çok harika olacak.

    şu sitede www.bilgibank.info etiketleri yani katagorileri değişik yapmışlar. etikete tıklayınca o etiketdeki tüm yazıların sadece başlığı çıkıyor.harika bişey

    ben de bloğuma uyguladım ama başka temalarda nasıl yapılır bilmiyorum

    YanıtlaSil
  6. @Altuğ KOÇ,
    Selam. Sorun konu dışı değil, gayet de yerinde. Ben rastgele yazıları ilk ve tek defa Bildirgeç XML temasında kullanmıştım, sayende orda da sorun olduğunu gördüm.

    Şimdi rastgele yazılar scriptinde şu kodu bul ve aşağıdaki ile değiştir.

    Bulacağın kod: window.location = entry.link[0].href;

    Yerleştireceğin kod: window.location = entry.link[4].href;

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir uygulama olmuş kullanışlı... Google birşeyler yapana kadar kullanmaya değer bir özellik...

    YanıtlaSil
  8. Blogger'da öğreneceğimiz çok şey var.

    YanıtlaSil
  9. gayet güzel olmuş

    YanıtlaSil
  10. Mafia max bu temanın editlenmemiş halini bana atabilirmisin

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle Blogger Adına yapmış olduğunuz paylaşımlardan dolayı tebrik ediyor teşekkürlerimi borç biliyorum..

    Fakat bu konuda yazmış olduğunuz

    " Bu eksikliği ziyaretçilere hissettirmemek için uygulanabilecek en iyi yöntem etiketleri birer kategoriymiş gibi isimlendirmektir. Fakat bu yöntemi kullanmak isterseniz yazılara dilediğiniz kadar etiket verme özgürlüğünden feraget etmiş olursunuz, zira etiketleri kategoriymiş gibi göstermek için bir düzeni takip etmek zorundasınız. "

    yazıya ben bir çözüm buldum ve paylaşmış idim..

    Buyrun Linki : http://www.r10.net/r10-bilgi-arsivi/201245-bloggerde-kategori-olusturma.html

    Yorumum bilgilendirme amaçlı idi.. Kolay Gelsin MafiaMax

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür Ederim..

    YanıtlaSil
  13. @ayberk,
    Hangi temadan bahsediyorsun.? Bu yazıda tema ile alakalı bir şey yazmadım ki!

    @Web_ManYaK,
    Paylaşımın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Teşekürler güzel bir makale

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. "Fakat bu yöntemi kullanmak isterseniz yazılara dilediğiniz kadar etiket verme özgürlüğünden feraget etmiş olursunuz"
    aslina bakarsaniz bunun cozumude kolay bence.mesela bir yaziya 10 tane etiket vernek istiyorsunuz fakat bu etiketlerden sadece bir tanesini kategorilendirmek istiyorsunuz.sayfa ogesi ekle kismindan "baglanti listesi ekle" ye girip sadece o etiketin url sini yazip ve istedigimiz kategori basligini yazabiliriz.boylece istedigimiz kadar etiket koyabiliriz yazilarimiza...

    YanıtlaSil
  17. @serkan,
    Elle bir çok şeyi yapmak mümkün, önemli olan otomatik olarak bir şeylerin gerçekleşmesi. Ben o cümlelerimi söylerken etiket GADGET'inden bahsediyordum ;)

    YanıtlaSil
  18. Ben de hala bazı linklerde sorun var , mesela spor bölümüne girip , ilk linke basarsanız görürsünüz . Bir çaresi var mı ?

    YanıtlaSil
  19. @byhnvc,
    Açıkcası çok tuhaf bir olay. Yani bir kaç yazıda hata vermesi gerçekten de ilginç. Şimdilik aklıma ne gibi bir sorun olabileceği gelmiyor.

    YanıtlaSil
  20. sayın mafiamax kardeş yukarda bişey yazdım ancak araştırmaya değer bulmadın sanırım.

    www.bilgibank.info sitesinde katagorilere yani etiketlere tıklayınca sadece o etiketdeki yazıların başlığı çıkıyor, yazıların tamamı çıkmıyor(sadece her yazının başlığı çıkıyor)bu da bu hem sitedeki tıklama oranını artırıyor hem de biretikete tıklandığında aşağı doğru biçimsizce sayfanın uzamasını önlüyor.

    ancak ben bunu diğer temalara uyarlayamadım yardım edebilir misin?

    hem bu konuyu araştırıp bloğunda yazarsan çok ilgi görür kanatindeyim.

    YanıtlaSil
  21. @biyografi,
    Biraz sitemkar bir yorumda bulundun ama istediğin şeyu sonunda oldu. Son yazımda bunu anlattım.

    YanıtlaSil
  22. merhabalar. Blogger'da hem kategorileştirme hem de istediğimiz kadar etiketleme konusunda bir yazımı sizlere sunmak isterim. Umarım yardımcı olur.
    http://blog.veyselkelesh.com/2008/11/bloggerda-hem-kategorilerinizi-oluturun.html

    YanıtlaSil
  23. @Veysel,
    Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Lütfen biri bana yardım etsin bu yukarıda anlattıklarınızı yapmaya çalıştım ama olmadı br türlü www.hayattanazicik.blogspot.com sitem ama kategori olmayınca kullanmıyorum.Biri bana kategori yapmamda yardım edeblirmi?

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız...Yardımlarınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  26. @Zafer,
    Rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  27. Slm. Hocam ben de cok yeniyim. Bir yerde kategorı olusturmayla ılgili bir kod buldum
    uyguladım yazdığım baslıklar sayfamın sağında kategorılerım altında olustu ama uzerlerıne tıklayınca Not Found
    Error:404 dıyor. Ben istiyorum kı uzerıne tıklayınca solda ıçerikleri gorunsun. yanı tıpkı bu sayfadakı gıbi sagdaki konu baslıklarına tıklayınca solda da ıçerik gozuksun. Fazla bilgi sahibi değilim ama dusuncelerımı paylasabilecegım bır blogumun olmasını cok ıstıyorum. eger belli bir bilgi ve donanım gerektırıyorsa vazgececegım. Cevap yazarsan cok sevınırım.

    YanıtlaSil
  28. @kolonto,
    Bahsettiğin şekilde kategori oluşturabilmek için bu yazıyı okuman yeterli.

    YanıtlaSil
  29. Biraz ugrasacagım ve de uğrastıracagım herhalde! ajaxlabels.js dosyasını nasıl yukleyecegim? kaplumbaga mısalı yola devam hocam.

    YanıtlaSil
  30. @kolonto,
    Bu konu hakkında paylaştığım videoyu indirip içinden çıkan Internet Explorer (.html dosyasıdır, bilgisayaraınızdaki ayarlara göre başka simge türünü de alabilir) simgeli dosyayı açıp videoyu izleyebilirsiniz. Orada her şey ayrıntıları ile anlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  31. Hocam videoya gore kodları gereklı yerlere koydum ama gel gör ki orada 110mb'lık site de tıkandım kaldım. Üye oldum forumuna gırıyorum ama bu yukleme yerını bulamıyorum. http://box.14.110mb.com/fileman.php yazıyorum
    http://www.dreamtemplate.com/offer.shtml çıkıyor. Defalarca denedım ama sinir katsayım arttı. Bunları daha kolay yukleyebılecegımız bır sunucu yok mu? Yanı sunucu dıyorum cunku sız oyle demıssınız. ben o ajaxlabels ve diger dosyayı 2sharede yukledım olmadı. bir tek bunların yuklenmesı kaldı. yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
  32. Ben zaten o ajaxlabels dosyasından işgillenmiştim. Boşuna değilmiş:)

    YanıtlaSil
  33. @kolonto,
    Ben örnek olsun diye o siteyi gösterdim. İtediğin başka bir servise yükleyebilirsin ;)

    YanıtlaSil
  34. Hocam siz ornek verdınız de ben alternatıf olarak bır sey bilmiyorum. Rapidshared olur mu?

    YanıtlaSil
  35. @kolonto,

    http://www.000webhost.com/

    Bir çok site var ama önemli olan uzun süre hizmet verebilecek bir site olması. 110MB yıllardır olan ve bu sektörde en köklü sitelerden biri olduğu için onu örnek göstermiştim. Google'da arama yapıp daha fazla sonuca ulaşabilirsin.

    YanıtlaSil
  36. Bu kategori cinside çok güzel ancak ben daha farklısını yaptım ve şuanda kimse benim yaptığım gibi yapmıyor çünkü buluşu gerçekleştiren benim...Bunu bugün düşünürken rastgele buldum...

    Buda güzel ama şöyle bir sorunda var.Etiket aslında arama yapılırken yazılarınızın bulunması için yada çabuk bulunabilmesi veya Google'de ilk sayfalarda çıkmak için kullanılan bir sistem bunu biliyoruz.Ancak biz etiketleme yaparken bunu kategori oluşturmak için yapıyoruz.Bu nedenlede yazdığımız yazılar Google'de adam akıllı çıkmıyor.

    Bunu engelliyecek birşey geliştirdim.Bloguma baktığınızda göreceksiniz...

    Aslında bu Blogger'ın bir eksikliği!Geliştirilmemiş,unutulmuş yada önemsenmemiş...Ama ben ve benim gibi paylaşımsever arkadaşlar elbette bir çare bulup üstesinden geliyor...

    Mafiamax adlı blogcuya teşekkür ederim.Dostum güzel işler çıkarıyorsun devam devam ... =)

    YanıtlaSil
  37. teşekürler
    http://www.hemencikal.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  38. Merhaba.Etiketle kategori yaptıqdan sonra uyqun kategoriya tıklanıldığında mesela "Falan etikete sahib kayıtıar görüntüleniyor."sözlerini nasıl düzenleye bilirim.
    Önceden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. @Admin,
    Merhaba. Şablonunuzun HTML kodlarını görüntüleyin ve Widget Şablonlarını Genişlet seçeneğini işaretleyin. Klavyenizden Ctrl + F tuş kombinasyonu ile arama penceresini açın ve status-msg-body ifadesini aratın. Şablonunuzda değişiklik yapılmadıysa bu ifade tek bir yerde geçiyor ve hemen altında da <data:navMessage/> değişkeni yer alacaktır. Siz bu değişkenin yerine istediğiniz cümleyi yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  40. Önce ilginiz için teşekkürler.Dediyiniz gibi status-msg-body ifadesini buldum. ifadesini ise nasıl düzenlemek lazım tam olaraq anlamadım. ifadesini sildikde ve ya yerine her hangi söz yazdıkda "Falan etikete sahib kayıtıar görüntüleniyor" yerinde sadece boş çerçeve buldum. Yani istediyim o ki,"Falan etikete sahib kayıtıar görüntüleniyor." yerinde etiket diyilde mesela,"Falan kategoriye sahib kayıtıarı okuyorsunuz." ifadesi yer alsın.İşte bunun yolunu bi türlü bulamıyorum.Yardım ederseniz sevinirim.Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba MaFiAMaX. O kodla bi şey yapamadım. En iyisi ,"Falan etikete sahib kayıtıarı okuyorsunuz." ifadesi yer alan hisseni çerçeve ile birlikde tamamen ortadan kaldırmak.Yani hiç bir sözcük çerçevesi falan olmasın daha iyi. Sanırım bu daha kolay olmalı... Yardım edermisiniz?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. @Admin,
    Kusura bakmayın ama bu kodu siz bulamamışsınız. Bu kod olmadan o uyarıyı alamazsınız. Lütfen blog adresinizi ve temanızı paylaşın ki size net olarak yardımcı olayım.

    YanıtlaSil
  43. Sayın MaFiAMaX !
    Dikkatiniz için teşekkürler. Size gerekli işlemler için aynı temayı kullandığım bloglarımdan birinin url-nu yolluyorum. http://maqazinhaberleri.blogspot.com/
    İsteyim ise ”Falan etikete sahib yaylnlar gösterilyor.Daha eski yayınları göster” sözlerini çerçevesi ile birlikde tamamen kaldırmak.Yardım ederseniz sevinirim.
    Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  44. @Admin,
    Paylaştığınız temada aynen size değiştirmeniz gerektiğini söylediğim status-msg-body ifadesi yer alıyor. Siz komple kaldırmak istiyorsanız status-msg-wrap ifadesini bulun. Bulacağınız kod aşağıdakine benzer olacaktır:

    <b:includable id='status-message'>
    <b:if cond='data:navMessage'>
    <div class='status-msg-wrap'>
    <div class='status-msg-body'>
    <data:navMessage/>
    </div>
    <div class='status-msg-border'>
    <div class='status-msg-bg'>
    <div class='status-msg-hidden'><data:navMessage/></div>
    </div>
    </div>
    </div>
    <div style='clear: both;'/>
    </b:if>
    </b:includable>


    Bu kod bloğunu tümüyle silip şablonunuzu kaydedin.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba. Kusura bakmayın,tekrar rahatsız ediyorum.Amacım dediyim gibi komple kaldırmak.Fakat söylediyiniz gibi status-msg-wrap ifadesini sildiyimde ya "Kapatılyor yazıyor" Yani blogu bulmuyor ya da orası tamamen karışık bir şekil alıyor.Sizin söylemek istediyiniz status-msg-wrap sözünü silmekmi? tam olaraq anlamadım.belke de bi inceliyi vardır her halde. Detaylı açıklama verirmisiniz?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder