Google Chrome Ön İncelemesi

Google Chrome Bugün bir çok internet sitesine bomba gibi bir haber düştü. Her geçen gün kızışan internet tarayıcı pazarına bir rakip daha, hem de çok dişli bir rakip olacağını düşündüğüm Google katıldı. Google, Chrome adını verdiği internet tarayıcısının haberini duyurur duyurmaz BETA sürümünü de yayınlayarak dedikodu kazanlarının dolmasını ve ürüne gölge düşmesini engelledi.


İlk olarak, ürünün çıkar çıkmaz Türkçe dilini desteklediğini gördüğüme çok sevindiğimi belirtmek istiyorum. Türkçeleştirmenin 100% yapılmadığını da not düşmeliyim, zira Java konsol veya About Memory gibi ek özellikler şu an için İngilizce. Bunu henüz çok taze olan bir tarayıcı için bir eksiklik olarak görmüyor, asıl konumuza, yani Chrome'nin incelemesine geçiyoruz.

Chrome'yi bilgisayarınıza kurduktan sonra doğal olarak her tarayıcının yaptığı gibi (!) sık kullanılan sayfa bilgilerini Internet Explorer kaynaklarından almayı öneriyor. Bu adımı geçtikten sonra sizi çok sade, tam anlamıyla Google tasarım anlayışına sahip bir tarayıcı arayüzü karşılıyor.

Google Chrome Hızlı Erişim

Açılış Süresi


Chrome internet tarayıcısını kullanmaya başlar başlamaz açılış hızını ölçmeye karar verdim. Bir mukayese yapabilmek için de bu ölçüme Internet Explorer 7 ve Mozilla Firefox 3 tarayıcılarını dahil ettim. Açılış sürelerini ölçmeden önce üç tarayıcının da önbellek verilerini tamamiyle temizledim.

Tarayıcı açılış süreleri
Tabloda 3.sırayı Internet Explorer tarayıcısının alması şaşırtmasa da Chrome'nin iki saniyenin altındaki açılış süreleri dikkat çekici.

Kaynak Kod Görüntüleme


Mozilla Firefox'un en sevdiğim özelliklerinden biri de kaynak kod görüntülemenin çok iyi çalışmasıdır. Internet Explorer'ın, kaynak kodlarını hala not defterinde gösterdiğini düşündükçe sinir oluyorum :) Sağolsun Google bu konuda titiz davranmış ve çok güzel bir kaynak kod görüntüleme aracı hazırlamış.

Chrome sayfa kaynağını gösterme aracı

Arama Motoru Seçenekleri


Mozilla Firefox tarayıcısında olduğu gibi Google arama motoru varsayılan (default) olarak geliyor. Tıpkı diğer tarayıcılarda olduğu gibi yeni arama motorları ekleyebilir, ya da mevcut olanlarından bir başkasını seçebilirsiniz. Ancak şimdiye kadar hiç bir tarayıcıda MYNET arama motorunun hazır olarak geldiğini görmemiştim. Anlaşılan MYNET çalışıyor :)

MYNET arama seçeneği

Google Chrome Görev Yöneticisi


Windows işletim sitemlerini kullananlar Görev Yöneticisi kavramını duymuşlardır. İşletim sistemi üzerinde yürütülen tüm işlemlere buradan müdehale edebilir, CPU ve bellek kullanım bilgilerini öğrenebilirsiniz. İşte Google, Chrome tarayıcısına benzer bir aracı entegre etmiş. Bu araç sayesinde tarayıcının gerçekleştirdiği işlemler hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Şimdilik gerçekleşen işlemlere bir müdehalede bulunamıyoruz ama ileride bu aracı da geliştireceklerinden şüphem yok.

Chrome Görev Yöneticisi

About Memory


Yine bir ilke şahit oldum. Chrome tarayıcısı ile gelen bu araç sayesinde bilgisayarınızda bulunan tarayıcıların bellek ve CPU kulanım oranlarını karşılaştırabiliyorsunuz. Bu araca ulaşabilmek için Görev Yöneticisi penceresinin sol alt köşesinde bulunan "Meraklısı için istatistikler" bağlantısına tıklamanız yeterli ;)

Chrome - About Memory

Hata Sayfası


Son olarak her hangi bir hata durumunda eğer sayfanız açılmazsa aşağıdaki şirin uyarı penceresi ile karşılaşıyorsunuz. Bu hatayı bir sayfa açıkken Java konsolu çalıştırdığım zaman aldım.

Hata sayfası

BETA Sürümde Karşılaştığım Hatalar

  • Sıklıkla kullandığım sayfayı küçültme işleminin başarısız olduğunu söylemek zorundayım. Küçültme işlemi IE 6'dan kalma gibi. Şu an en iyi küçültmeyi IE 7 ve FF 3 yapıyor gibi.
  • Tam olarak Chrome'den kaynaklandığına emin olmamakla birlikte Flash animasyonlarda ara ara takılmalar yaşadım. Diğer tarayıcılar aynı animasyonu takılmadan gösteriyor.
  • Sayfadaki videoyu tam ekran yaptıktan sonra tekrar eski küçük haline çevirmeye çalıştığımda uzun süre takılma sorunu oluştu.
  • Hali hazırda kullandığımız, pazardaki söz sahibi tarayıcılardan aşina olduğumuz bir uyarının Chrome tarafından yapılmadığını farkettim. Aynı anda birden fazla sekme açık olduğu halde tarayıcıyı komple kapattığımda uyarı vermedi.
  • Java konsolunu bir türlü düzgün çalıştıramadım. Komutlara oldukça geç cevap verip, programın çakılmasına sebep oluyor.


Bitirirken...


Henüz bir çok eksiği olmasına rağmen bir tarayıcıya bu kadar çabuk alışabileceğimi tahmin edemezdim. Google'ın sadelik felsefesinin aynen uygulandığı bu tarayıcının ilerleyen zamanlarda gelişip, tarayıcı pazarında önemli bir söz sahibi olacağına inanıyorum. Ayrıca tarayıcılarda uygulanan kullanım yapısına da farklı bir bakış açısı getireceğinin işaretlerini veriyor.

Son olarak Google'ın hazırlamış olduğu "Neden bir tarayıcı oluşturduk?" yazısını okumanızı tavsiye ediyorum.

Yorumlar

  1. kurduk çoromeyi deniyoz.
    hadi hayırlısı…

    YanıtlaSil
  2. Şuan indirdim ve kullanıyorum.Sade ve şık görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. google bu sektörde de iyi bir yer edinebilir. İnternet Exp. ile Firefox tan daha hızlıymış,ilginç. Bir de sade tasarımı harika..

    YanıtlaSil
  4. Bu tarayıcıdan senin yazın sayesinde haberim oldu :) Öncelikle teşekkürler. Gayet güzel bir inceleme yazmışsın. Gerçi yazıda hiç OPERA adı geçmiyor ama olsun. Bu seferlik affettim :)

    YanıtlaSil
  5. Eksikleri olsa da ilk surum icin hic fena degil Google Chrome. Javascript yorumlamada kullanilan V8 sayesinde ozellikle web uygulamalari daha da hizli calisiyor. (Gerci Google'in kendi web uygulamalarinin yeni tarayicisinda donduguna dair yorumlarda gordum ama beta surecinde olan bir yazilim icin normal sayilabilir :))

    YanıtlaSil
  6. Bi hata yakaladım.Mesela iede veya firefoxda bi sayfada kullanıcı adı veya başka bişey yazınca o siteye sonraki girişinde o kelimeyi hatırlıyor ama chromede bu özellik yok.Googleda bişey aradığında o kelimeyi kaydetmiyor.Her aradığında tekrar yazıyosun.

    YanıtlaSil
  7. Google zamanla geliştirecektir chrome'yi.

    YanıtlaSil
  8. Dediğin gibi alışmak gerçekten çabuk oldu bence bu Google'ın insan psikolojisine de nasıl spider gönderdiğininin kanıtıdır :) Beni en çok üzen en azından şimdilik eklenti desteğinin olmaması oldu.

    Bence Firefox'a yaptığı desteği bırakmamasının bir sebebide .xpi uzantılı firefox eklentilerinin chrome'da çalışmasını sağlamayı düşünmesi olabilir. Yani eğer böyle olursa gerçekten güzel olur.

    YanıtlaSil
  9. BETA Sürümde Karşılaştığım Hatalar kısmına Mail attığım hatayıda eklersen tam olacak (:

    YanıtlaSil
  10. @eburhan

    Adaş Opera'yı bir kaç defa deneme amaçlı kullandım, bu yüzden de deneyim eksikliği yüzünden karşılaştırma yapamadım. Senin Opera düşkünlüğünü biiyorum, affet beni :)

    @gokhan ve @kabiliyet

    Bahsettiğiniz şeyler bir hata değil de eksiklik olsa gerek. Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Google'ın chrome yi çıkarması çok iyi oldu. Tarayıcılar arasına bir yenisi daha eklendi. Bu sayede rekabet daha da artacaktır eminim. En önemlisi de bu işten en kârlı olarak bizler çıkacağız. :) İnternet exp. 'ı hiç saymıyorum. Firefox ve chrome arasında epey çekişme olacaktır zamanla.

    bu arada inceleme gayet iyi olmuş. ;)

    YanıtlaSil
  12. Gercekten de baya hizli bir tarayici.Yanliz tarayicinin boyutlarini eski tarayicilara yakin yapmalari gerekiyordu birazcik...Gozume tuhaf geliyor.ust taraftaki arac cubugu cok dar digerlerine gore.Kendimi okyanusun icinde gibi hissediyorum.Ama eminim ki gelistirecekleridir.

    YanıtlaSil
  13. @serkan,

    Araç çubuğunun dar olması ve alt tarafta bilgi çubuğu olmaması geniş bir alana olanak vermiş. Alışkanlıklarımız yüzünden tuhaf gelse de bence ferah bir ortam güzel.

    YanıtlaSil
  14. Nasıl okunuyor bu tarayıcı? Kırom, kırome, çorem, çoreme, çorom...?

    YanıtlaSil
  15. Google tarayıcı çıkarırda denenmez mi ? Ben de hemen kurdum ve denedim.

    Arayüz olarak gerçekten de çok sade ve güzel. Soğuk açılış ve sıcak açılış zamanları gerçekten çok başarılı ama daha kararlı sürüm olmadığını düşünecek olursak diğerlerine fark attığını söylemek için biraz erken.

    Yine de inanıyorum ki Google Chrome zamanla çok büyük başarı elde edecek.

    YanıtlaSil
  16. @arabacı,

    Evdeki OXFORD sözlüğe göre krəum (kreoum şeklinde) telaffuz ediliyor. Bu ismi neden vermişler acaba?

    YanıtlaSil
  17. benim hoşuma giden kısmı üstteki windows çerçevesinin görünmemesi oldu birde kayıt dışı sayfa özelliği var geçerli sayfayı denetleden yeni gizli sekme buradan girdiğiniz hiç bir sitenin kaydı ve cookies lari tutulmuyor kapatınca tertemiz devam +18 sitelere girenlere ayrıcalık yapmışlar sevmediklerimse
    1. açılış sayfasına geçiş tuşunun olmaması
    2. arama consolu ctrl+f sağ üstte almışlar tek sayfada açılıyor diğer sayfalarda kullanılamıyor sayfa içindeki bir linke tıklandığındada kaybuluyor
    bide google araç çubuğu olsa iyi olcak :D

    YanıtlaSil
  18. @Mayk

    Eğer açılış sayfasından kastın Anasayfa butonu ise bu buton var. Varsayılan olarak gelmiyor ama ayarlardan bu butonu aktif hale getirebilirsin. Bunun için:

    Seçenekler -> Açılan ufak pencereden -> Temel bilgiler -> Araç çubuğunda Home düğmesini göster

    YanıtlaSil
  19. blog veya forumlardaki hızlı cevap, kısmını köşesinden tutup maymun edebiliyoruz, çok iyi düşünülmüş ama biraz gereksiz gibi geldi bana, yorumlarda ingilizce imla aramasıda ayrı dert, ne yazsan altında kırmızı çizgiler oluyor.

    YanıtlaSil
  20. Daha indirmedim, fakat iyi birşeye benziyor sanırım :)

    YanıtlaSil
  21. yazılarınızı ve yorum tarzınızı çok beğendim.öncelikle tebrik ediyorum.
    chrome için bayat olacak ama java da sorun yaşıyordum bi eklenti yükledim ve ondanda kurtuldum.olabilecek her türlü sıkıntıyı google bizden önce düşünmüş şuan aklıma gelen tek hata ctrl+f in pek bi işe yaramaması.tool barı kendi bünyesinde barındırması hatırlama yapmasıda ayrıca kullanım kolaylığı sağlıyor...

    YanıtlaSil
  22. diğer tarayıcılara göre daha şık

    YanıtlaSil
  23. hiç sevmedim choremeyi hızlı ama

    YanıtlaSil

Yorum Gönder