Teknoloji Devleri Bizi Aptal mı Sanıyor ?

Dünya devi olmanın yıllar aldığını ve bir sürü yatırımlar gerektirdiğini bir çok örnekte görebiliyoruz. Bahsettiğim şey Twitter gibi popüler olmak değil, gerçekten bir dünya devi olmak. Alanında lider olmak ne kadar zor olsa da batmak için bazen bir kaç saat yeterli olabiliyor. Günlük teknoloji haberlerini takip edenler Yahoo hisselerinin 10 kat düştüğünü duymuşlardır. Çağımızda şirketler değerlerine değer katabilmek için halka açılma operasyonları yapıp, bir kaç günde 2 kat değere sahip olabiliyorlar; tabi madalyonun diğer yüzünde de 1 saat içinde kaybolmakda var. Bir şirket hakkında çıkacak bir karalama kampanyası ile o şirkete büyük zararlar uğratabileceğimiz bir çağda yaşadığımızı hatırlatmak isterim. İşte tam bu noktada, teknoloji devlerinin bizleri gerçekten önemsemesi gerekiyor.


Son bir yıldır Türkiye'deki cep telefonu pazarında yaşanan hareketliliği bir çoğunuz farketmiştir. Yıllarca lider marka konumunda olan NOKIA giderek pazar payını kaybetmeye başladı. Çekik gözlüler diyarı Çin ve uzakdoğulu lider markalardan Samsung bu pazar kaybındaki en önemli etkenler olsa gerek. Yüksek fiyatları ile gönlümüze taht kurmuş olan NOKIA, benzer özellikteki Samsung telefonlardan yarım misli pahalı olduğunu gözümüze soktukça sanırım daha da pazar payı kaybedecektir. Diğer bir yandan Çin'den gelen onlarca çeşit cep telefonu oldukça uygun fiyatlarda satılmakta, üstelik kaçak da değiller (olanları çoğunlukta); baba gibi garantileri var. Şimdiye kadar bir telefonda dokunmatik ekran olduğunda üst segment sayılırdı, Çinliler sayesinde giriş segmentteki cep telefonlarında bile dokunmatik ekran standart haline geldi :)

Çin'den gelen telefonların en önemli iki özelliği var. Bunlar:
  • Bütünleşik TV alıcısı,
  • ve çift GSM şebeke desteği.

Şimdiye kadar batılı devlerin bütünleşik bir TV alıcısına ve çift GSM şebeke desteğine sahip telefon üretemeyecekleri mi düşünüyordunuz? Yo yo, eminim sizin de cep telefonu üreticileri ile GSM şebekelerinin aralarında yaptığı anlaşmalardan haberiniz vardır. Düşünsenize, hangi GSM operatörü aynı anda iki GSM şebekesini çalıştırabilme kolaylığını ister ki! Dahası ücretli bir şekilde wap üzerinden televizyon izletmek varken kim gerçek bir televizyon keyfi ister!

Şimdi de 3G lisansını alan GSM operatörlerimiz bangır bangır reklamlarını yayınlıyorlar. Sanki Ay'a çıkmışlar gibi de bir hava var üstelik. Kim bilir ücretlendirme nasıl olacak? Umarım MMS ilk çıktığında yaptıkları gibi bir stratejik hata yapmazlar. Zira MMS ilk çıktığında oldukça pahalıydı, bu yüzden de kimse aktif bir şekilde MMS atmadı. Dahası böyle bir özellik olduğunu bile unuttur halde geldik, gerçi şimdi 3-5 kontöre günde 1000 MMS atabiliyoruz ama bir kere çok soğuttular bizi :)

Biraz iPhone...


iPhone 3GSon zamanlarda teknoloji haberlerinin göz bebeği haline gelmiş Apple iPhone hakkında da bazı şeyler söylemek gerek. Hani şu hakkında aylarca abartıla abartıla konuşulan şeyden bahsediyorum. Zaten teknoloji dünyasını yakından takip ediyorsanız belli zamanlarda insanları tüketime yönlendirmek için bu tür hareketliliklerin yaşandığına şahit olmuşsunuzdur. Bir yıl boyunca tribünlerden izlediğimiz Apple iPhone'nun Türkiye'ye resmi kanaldan geldiğinde yaşanan cümbüşü de unutmamak gerek. Çok merak ediyorum, özendire özendire anlatılan reklamlar sonucu Apple iPhone alan kaç kişi verdiği paraya değdiğini düşünüyor? Bazıları ekranına hasta olduğu ve iki parmağıyla resimleri büyütüp küçültebildiği için çok memnun olmuş olabilir; fakat bir telefondan beklenen ya da bizim yıllarca diğer cep telefonlarından alışık olduğumuz özelliklere sıra geldiğinde oldukça zayıf bir alete bürünen bir telefon için onca para... Tüketim çılgınlığı bu olsa gerek.

Biraz Türk Telekom...


TTnetTelevizyon kanallarının en yağlı müşterisi konumundaki Türk Telekom son zamanlarda bir reklam filmi yayınlamaya başladı. Reklam filminde ayda 14.99 YTL'ye ADSL hizmetinden bahsediliyor. Üstelik TTnet Müzik, TTnetVideo, TTnet aile filtresi, TTnet e-posta servisleri de cabası. Zaten herkesin bir şekilde bedavaya kullandığı servisleri bize hediye olarak sunuyorlar! Bir de alt yazı halinde geçen uyarıya da 14,99 YTL ücretlendirme tarifesinin de 3 ay ile sınırlı olduğunu görünce TTnet'i ayakta alkışladım.

Yorumlar

  1. Al birini vur birine, hepsi aynı bunların. Özellikle 3G ve Cepte TV konusundaki yazın çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. Abi zamanında nasıl web servislerini pofpoflayıp pofpoflayıp gözümüze soktularsa şimdi de bu 3g yi insanlara kazandırmaya çalışıyorlar.

    Sorarım size Türkiye de kaç kişinin telefonunda 3g özelliği var ? Bırakın 3g yi benim telefonumda kamera özelliği bile yok. Çünkü işime yaramadığından dolayı tercihimi daha uygun bir modelden yana yapmıştım zamanında.

    Her gün defalarca kez reklamlarını izliyoruz ama gerçekten merak ediyorum 3g nin ne olduğunu gerçekten anlayan kaç kişi var ve kimler kullanacak.

    Şimdi 3g ihalesi sonlandı ya yakında hizmete de girer. Gelip bize demesinler 3g özelliği olan telefonlar da indirim yapıyoruz. Krizi bir kenara bırakıp telefon alalım hep birlikte.. :)

    MMS demişsin, ben hayatımda mms gönderdiğimi yada aldığımı hatırlamıyorum. Söylediğin gibi yapılan bazı hatalar gsm şirketlerine kazık bir şekilde geri dönüyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu kadar açık ve net bir yazı vurulmamıştır heralde yüzlerine :)

    YanıtlaSil
  4. Bazı konularda kısmen haklısın ama şu Çin malı telefonlarda sana katılamayacağım. Doğrudur çok ucuza alıyorsun, garantisi de var. Ben aldım. İşte çift hatlı, tvli, dokunmatik ekran vs. vs. Üstelik garantisi de var. Telefon yaklaşık bir ay önce bozuldu. Ne internetten ne de kitapçığından herhangi bir teknik servis adresine veya telefonuna ulaşamadım. Telefon elimde patladı yani :(

    YanıtlaSil
  5. Çok doğru tespitler.

    MMS örneği ise tam oturmuş :)

    YanıtlaSil
  6. Türkiye'de gösterişe meraklı çok insan var.Ne olduğunu bilmeden sırf reklam da gördü diye cep telefonu alan insanlar var.Adamlar tüketiciyi çekmek için fazla yorulmuyorlar...
    İnsanlarımız ne gündemi takip ediyor ne de birşeyler öğrenmek için çaba sarfediyor.
    Bu durumu aslında biz yaratıyoruz.İşletmelerde bunun kaymağını yiyiyor.

    YanıtlaSil
  7. doğru tespitler tamamına katılıyorum. Ancak şu an sayfada turkcell reklamı görüyorum :) aman onlar bu yazıyı görmesin :p

    YanıtlaSil
  8. @Admin,
    Onlar beni pek sever, dediklerime kızmazlar :)

    YanıtlaSil
  9. çok saolun işim çek yaradı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder