Yazılarınızı Güncelliyor musunuz ?

Soru işaretiBir çok blog yazarı yazı yazmaya başladığı sıralarda nispeten daha acemidir. Zamanla gelişen yazı stiliniz ile ilk yazılarınız birbirine şablon yapısı olarak benzemediği için kötü bir görüntü oluşturur. Ayrıca yazılarınızda vermiş olduğunuz bağlantıların ulaşılabilir olduğunu da kontrol etmek gereklidir.

Ben bugün itibariyle 70 yazımı kontrol edip, gerekli düzeltmeleri yaptım. Düzeltmeler sırasında yaptığım işlemleri liste halinde sizlerle paylaşayım.


  • Bu işe başlarken yazı içindeki başlıklar için bir CSS sınıfı oluşturmadığımdan dolayı başlık stillerini yazı içinde belirtiyorum. Bu yüzden de daha önceden yazdığım yazı içi başlıklarını şimdiki haline çevirdim. Ama dalgınlıktan sınıf atamak yerine yine stil verdim. Olayın farkına vardığımda bayağı bir yol katetmiştim :)
  • Yazı içinde yinelenen bağlantıları sildim. Sizlere de önerim, bir yazı içinde bağlantı verdiğiniz bir kelimeye tekrar tekrar bağlantı vermeyin.
  • Yazı içinde oluşturduğunuz listeleri eğer sıralı bir listeyse <ol> <li> değilse <ul> <li> etiketleri ile listeleyin. Ben başlarda bunu kullanmak yerine düz yazı halinde listeleme yapmışım.
  • Genellikle yazı içindeki önemli bir kelimeyi ya "tırnak işareti" içine alır ya da koyu renklerle belirtiriz. Ancak yazının devamında aynı kelime tekrarlanırsa düz yazı halinde yazmakda yarar var. Ben de zamanında, yinelenen önemli kelimeleri sürekli koyu renkle yazmıştım.
  • Yazılarınızda paylaştığınız resimlerin ve videoların hala ulaşılabilir olduğunu kontrol edin. Malum aylardır yasaklı olan YouTube sebebiyle bir çok sitede video yerine boş bir sayfayla karşılaşıyorsunuz. Yazımda paylaştığım videoların aynısını başka bir serviste bulamadığım yazılarım da oldu. Bu yazılarda hala koca bir beyaz boşluk var :)
  • Eğer yazılarınızı yazarken HTML editör yerine normal editör kullanıyorsanız bazı HTML etiketlerinin gereksiz yere kullanıldığını görebilirsiniz. Özellikle fazla stil uyguladığınız yazılarınızda düzenli bir sıra takip etmezseniz bu tür sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Bu duruma Blogger'da çokça şahit oldum.
  • Son olarak belirgin şekilde görülen yazım hatalarınız düzeltin. Bu aşama gerçekten zaman aldığı için es geçme ihtimaliniz çok yüksek :)

Bitirirken...


Yeni blog yazarlığına başlamış arkadaşlara bir öğüt vermek isterim. Lütfen yazılarınızda yazım kurallarına dikkat edin.

Dikkat ettiyseniz bu yazımda paylaştığım kontroller daha çok biçimsel sorunları düzeltmeye yöneliktir. Eğer baştan sona düzensiz bir Türkçe kullanılmış ve imla hataları ile dolu olan bir bloga sahipseniz en iyisi bu işe yeniden başlayın; daha az zamanınızı alır :)

Not: Resim kaynağı - http://www.granitegrok.com/pix/question%20mark.jpg

Yorumlar

  1. Bir notta ben ekleyeyim. Yazılarınızda bir yerden kopyaladığınız yazıyı direk yazının içine yapıltırmayın. Öncelikle metin editörüne yapıştırın ardından buradakini kopyalayıp blogunuzda ki yazıya yapıştırın. Bu sayede yazıyı aldığınız yerdeki style ve span kodlarının yazılarınıza eklenmesini önlemiş olabilirsiniz.

    Mafiamax'ın dediği gibi yazılarınızı html modunda yazıp ardından oluştur kısmından şekillendirme yaparsanız daha sorunsuz bir yazı yayınlamış olursunuz.

    YanıtlaSil
  2. Müthiş bir düşünce. "Yazıları güncellemek." Bugünden itibaren bende güncelleyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. @TeknoMobi,
    Gerçekten iyi bir noktaya değinmişsin, teşekkürler.

    @Karbonizma,
    Rica ederim, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  4. Ben de baya bir düzenleme yaptım. Özellikle rapidshare'e yüklediğim dosyaları tek tek kontrol ettim :D

    YanıtlaSil
  5. bu benimde çoğu zaman yaptığım bişey :) yararı olmuyo değil

    YanıtlaSil
  6. evet eski yazılara arada göz atmak faydalı :) boş vakit oldukça eski yazılarımı güncelliyor ve gereksinimi olmayanları siliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Aslında benim sürekli aklımda ama hep üşeniyorum... Artık uzun bir tatilde başlıyayım diyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Yazılarını güncellemeyeni google da sevmez:)

    YanıtlaSil
  9. Uzun süreç içinde yaşamımız gibi bloglarımızda bazı evrelerden geciyor. zamanla kendini yeniliyor. Bu yüzden Arada eskiye dönük yenilemeler yapıyorum ama yeterli olmuyor bayağı eksiklerim varmıs o yüzden zorluk çekiyorum birde ben şeyi anlamadım aynı kelimeye birden çok link verilmesi neye sebep verir.

    YanıtlaSil
  10. @TWOHAF,
    Aynı kelimeye ait bir den çok bağlantı verilmesinin arama motorlarınca sevilmediğini okumuştum bir yerlerde. Belki de bu bilgi yanlıştır. Ancak her halukarda aynı kelimeye sürekli bağlantı vermek görüntü olarak da hoş değil. Ayrıca, önemli sitelerde de buna dikkat edildiğine çokça şahit oldum.

    YanıtlaSil
  11. Erdal bildirgeç'i coğumuz biliyoruzdur. Orda ise yazılan makalelerin içerisine bolca link verilmesini isteniyor. Onun hariçinde kendi sayfaların arasında verilen linkler gelen ziyaretçilerin daha fazla blog içerisinde gezinmesini sağlıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder