Numara Taşıma İşleminde Operatörler Ne Kazanıyor ?

Mumara taşıma işlemiDünya üzerindeki bir çok yenilikte olduğu gibi numara taşıma işlemiyle de yıllar sonra tanıştık. İlk başlarda bir çok kişi olaya şüpheyle baksa da cazip fırsatlar sayesinde hızlı yol ketettiğimizi düşünüyorum. Bunun yanında bu işlemin ücretsiz ve zahmetsiz olması da cabası. Tüm operatörler numara taşıma işlemi yapılması halinde müşterisine binlerce dakika* ücretsiz konuşmayı hediye ediyor. Peki numarasını taşıyan ve aylarca ücretsiz konuşan bir müşteri o operatöre ne kazandırıyor? Dahası, o operatördeki ücretsiz konuşma süresi bittiğinde diğer bir operatöre geçip yeni fırsatlardan yararlananları da hesaba kattığımızda işin rengi daha bir değişiyor.


Numara taşıma işlemine sıcak bakmayan insanlardan biri de bendim. Geçtiğimiz Ağustos ayına kadar da böyle bir işlemi aklımın ucuna bile getirmemiştim. Fikrimin değişmesine ise bir tanıdığın Turkcell'den vodafone'a geçmesiyle 4 ay boyunca ayda 250 dakika ücretsiz konuşması vesile oldu. Olayın detaylarına inmeden önce şunu da belirteyim, o yakınım Turkcell'in bana göre yağlı bir müşterisiydi :)

Numara taşıma işlemini yapanlar yaklaşık 5 günlük bir geçiş süresini bilirler; bu sürede numaramızı taşımak istediğimiz operatör halihazırda müşterisi olduğumuz operatöre bir istek gönderir ve bu istek sonucunda gerekli işlemler yapılarak nihai aşamaya varılır. Yağlı müşteri olmanın avantajları burada başlıyor. Eğer bu kategorideki bir müşteriyseniz size yeni kapılar açacağını söyleyen, fısatlar ülkesinin anahtarını vaadeden mesajlar alacaksınız. Düşünsenize bir gün önce paranız kadar konuşabilirken bir gün sonra ücretsiz konuşabiliyorsunuz. Teknolojik tehdit bu olsa gerek :) İşte aynen bahsettiğim bu olaylar o tanıdığın başına da geldi. Kendisi bu mesajları başta dikkate almayarak vodafone ile 4 ay boyunca ücretsiz konuştuktan sonra Turkcell'in son bir çağrısını cevapsız bırakmayarak tekrar eski operatörüne geri döndü. Üstelik 3 ay boyunca ayda 1000 dakika her yöne ücretsiz konuşacak! Şöyle basit bir hesapla 7 ay boyunca ücretsiz konuşmuz olacak, çok güzel hareket değil mi?

Bu yazdıklarıma baktığımızda operatörlerin sadece abone sayısı prestiji için uğraştıkları sonucu çıkıyor. Uzun vadeli de düşünemiyorsun ki; adam bir orda bir burda... Sanırım bu işi yine opeartörler kendi aralarında bir masaya oturarak çözecekler.

Unutmadan... Bu işten bizim kadar karlı çıkan başka birileri de var; numara taşıma işlemini yapan bayiler belli bir kotayı doldurup prim alıyorlar ;)

*Ücretsiz Konuşma Süresi Nasıl Hesaplanıyor ?


Operatölerin tıpkı kontör atım periyodlarında yaptıkları gibi bir işlem söz konusu burada. Normalde 30 saniyede bir kontör atımı yapılsa da siz daha ilk saniyede bu ücreti ödemiş oluyorsunuz. Yani 1 saniye de 30 saniye de bir kontör. İste süre bazlı ücretlendirmede de bu işleme devam ediliyor. Siz 15 saniye konuşsanız da ücretsiz dakika hesabınızdan 1 dakika düşülüyor. Bu sebeple telefonunuzun ayarlarından süre sayacına bakarak toplamda 46 dakika konuştuğunuzu görmenize rağmen aslında 60 dakika (sadece bir örnek) konuşmuz gibi bir işleme tabii tutuluyorsunuz.

Yorumlar

  1. iyi de sen neden eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriyorsun?yıllarca sömürdüler hala sömürüyorlar. şuan bile vodafone bişerefi önce yüklediğim 250 kontörü bitirdi sonra beleş dakiklaarı azaltmaya başladı.4 tane hat var hepsini birbirine taşıdım ki ayda nerden baksanız 1000 dakikanın üzerinde bedava konuşuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Erhan, peki numara taşıma olayında bayiler sözleşme yapmıyor mu ?

    Numaranızı farklı bir gsm operatörüne taşıdığınızda şu kadar süre içinde farklı bir gsm operatöre tekrar geçiş yapamazsınız gibi bir olay olması lazım aslında. (:

    YanıtlaSil
  3. @Sader,
    Koca şirketler bu gerçeğin farkında değil mi sanıyorsun? Elbet bir bildikleri vardır. Ben bir müşteri olarak bu duruma çok şaşırdığım için böyle bir yazı yazdım.

    @Burak Özdemir,
    Bayi ile konuşurken bunu sormadım. Bence farklı farklı kotalar ve bu kotalara ait primler vardır. Sen doldurabileceğin kotayı seçiyorsundur gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  4. hattımı tasıdım turkcele şimdi vodafone tasımak istiyorum olurmu bunun süresi varmı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder