Bourne Serisi = Saf Aksiyon

Sinema ve oyun sektöründe devam yapımları çokça kullanılan bir yöntem. İlk filmin başarısı tatmin edici düzeyde olduğu an yapımcılar hem riskli hem de risksiz olan bu yöntemi seçerek devam yapımları ile çıkıyor karşımıza. Zaten baştan 3 film olarak çekilme kararı alınan yapımlar da var kuşkusuz, fakat devam filmleri baştan izleyiciye bir vaatte bulunmadığı için daha az risk içeriyor.

The Bourne Ultimatum filmini sinemada izlediğimde bir an olsun gözümü perdeden alamamıştım. Bourne serisi ile ilk defa karşılaşan biri olarak o filmin serinin üçüncü filmi olduğunu dahi bilmiyordum. O an için katıksız ve gerçekçi aksiyon film kategorisinde zirveye yerleşen bir film oldu benim için. Bir an düşmeyen temposu, çapraz kurgusu, baştan sonu belli olmayan senorya... Hepsi bu filmde.


Genellikle serilere sondan başlamak kaderim mi bilmiyorum. Bu durum oyunlar için de geçerli; bir çok oyunun son serisini bitirip daha sonra önceki serileri bitirmek alışkanlık oldu :))

Bu blogu takip eden okuyuculara sıkça film tavsiyesinde bulunan biri değilim. Eğer saf aksiyon ve gerçekçi dövüş sahneleri ile bezenmiş bu kitaptan uyarlama[İngilizce] filmleri izlemediyseniz gözüme gözükmeyin :))

Özel eğitimli ajanımız Bourne hakkında yazılmış toplam 8 kitap olduğunu ve ilk 3 filmin başarısına bakıldığında bizi bekleyen başka filmlerin de olabileceğini söylemeden geçmeyeyim.

Son olarak bu 3 güzel filme ait Sinemalar.com özetlerine ve resmi fragmanlarına göz atabilirsiniz.

The Bourne Identity - 2002


The Bourne IdentityBir İtalyan balıkçı teknesi, ölmek üzere bir adamı bularak kurtarır. Genç adam iyileştiğinde, ciddi bir hafıza kaybı geçirdiği farkedilir. Kim olduğunu ve o hale nasıl düştüğünü hatırlamamaktadır.

Kim olduğunu araştırırken, bazı özel yetenekleri olduğunu farkeder. Yakın dövüş ve yabancı dillere inanılmaz yatkınlığı vardır. Marie adlı güzel kadının da yardımıyla kendisini öldürmeye çalışan suikastçilerden kaçarak kimliğini bulmaya çalışır...

Sinemalar.com: http://www.sinemalar.com/film/914/Gecmisi-Olmayan-Adam/



The Bourne Supremacy - 2004


The Bourne SupremacyHala bellek kaybının etkisinde olan Bourne, şiddet dolu geçmişini geride bırakarak kız arkadaşı Marie ile huzurlu bir hayat yaşamaya başlamıştır. Fakat planları bir gün kendisine yapılan bir suikast girişimden ucu ucuna kurtulması ile paramparça olur. Şimdi bilinmeyen düşmanı tarafıdan izlenen Bourne hem kolay bir hedef olmadığını hem de becerileri, kararlılığı ve çevikliğiyle hafife alınmayacağını kanıtlamak zorundadır.

Sinemalar.com: http://www.sinemalar.com/film/918/Medusa-Darbesi/



The Bourne Ultimatum - 2007


The Bourne UltimatumJason Bourne’in tek isteği ortadan kaybolmaktır. Ancak kaybolmayı başaramadığı gibi kendisini yaratanlar tarafından ele geçirilir. Hafızasını ve sevdiği tek insanı kaybetmiş olan Jason Bourne, iyi eğitimli yeni kuşak katillerin yoğun ateşi altındadır. Artık sadece tek bir hedefi vardır: Başlangıca dönmek ve kendisinin kim olduğunu bulmak.

Sinemalar.com: http://www.sinemalar.com/film/570/Son-Ultimatom/

Yorumlar

  1. Güzel filmlere benziyor.Fakat bu türden filmleri sinemada izleme şansına sahip olamadım.Tercih ettiklerim genellikle Türkçe filmler oldu.Bunun sebebi sinemada baktığım filmlerin çoğunun altyazılı oluşuydu.Altyazıyı pek sevmediğim için genelde Türkçe Dublaj olanlara bakarım.Güzel film serileri olmuş, gerçekten bakasım geldi bir anda ;)

    YanıtlaSil
  2. filmi beğendiyseniz eğer mutlaka dvd'sini edinmenizi ve arka planda neler olup bittiğini görmenizi tavsiye ederim. 3'te bulunan fas çekimleri ramazan ayına denk gelmiş, binalar çok zayıf olduğu için çatıdaki kovalama sahnesi için gerekli olan çekim ekipmanını yukarı çıkartamamışlar göçme tehlikesi yüzünden. binaların yanına direkler inşa etmişler vb. :)

    geç izlemek sorun değil fakat finali seyrettikten sonra serinin ilk filmlerini seyretmek nasıl oluyor?

    YanıtlaSil
  3. @Adsız,
    Kamera arkasının ilginç olduğuna eminim, bilgilendirme için de teşekkürler.

    Filmin sonu demişsiniz ama 3. film serinin sonu değil ki. Zaten olsaydı bile bu adama ne olmuş diye yine de ilk iki filmi izlerdim.

    YanıtlaSil
  4. ufak bir not olarak james bond tarzı seveip o türde arayanlar için değil, gerçekçi ustalık arayanlar için altın hazinesi değerinde.

    YanıtlaSil
  5. @3rh4nb1,
    Bu yorumun altına imzamı çakarım.

    YanıtlaSil
  6. İlk iki film gerçekten başarılıydı ancak 3. filmde desh'in suikast sahnesi gibi sahneler gereğinden fazla uzatılmış gibiydi... Yinede görebileceğiniz en iyi üçlemelerden biriydi, gönül isterdi ki her biri 3 saatlik olsun.

    YanıtlaSil
  7. mükemmel bir filmdir.. matt damon' u bu üçlemeyle sevdim.. herhalde bu karakter başka hiç kimse de bu kadar güzel durmazdı.. bu arada üçüncü film neredeyse son 20 dakikaya kadardı sanırım aslında ikinci film... ikinci filmde görmediklerimizi gösteriyorlar bize.. ben bunu hep söylüyorum ama ne alakası var felan diyorlar.. bilmiyorum siz de dikkat ettiniz mi :).. sırf canım sıkıldığı zaman t.b. ultimate' yi açıp izliyorum tekrardan... kitaptan beyaz perdeye aktarılmış bir film olduğunu duydum ki sadece duymakla yetindim maalesef :) bu arada blackbriar (sanırım böyle yazılıyordu ) diyeyim bakim bi şey olcak mı.. :D

    YanıtlaSil
  8. @jupiter,
    'Operation Blackbriar' ;)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder