hepsiburada.com Viral Enfeksiyon Kaptı

hepsiburada.com ve tasarımhepsiburada.com yaklaşık bir hafta önce yeni bir tasarıma geçti ve bunu tüm kayıtlı kullanıcılarına da e-posta yolu ile duyurdu. Eski düzensiz tasarımın yerine derli toplu ve ciddi bir havası olan oldukça da güzel renk tonlarına sahip bir tasarım geldi. Tam yıllardır kötü bir görüntüsü olan o düzensiz tasarımın yerine yeni gelen bu tasarım için kutlayacaktım ki hepsiburada.com'un viral enfeksiyon kaptığını gördüm.




Viral enfensiyona ait emareleri gördüğünüz bu friendfeed girişinde hepsiburada.com'un birebir aynı bir tasarım ile karşımıza çıktığı anlatılıyor. İsmi üstünde viral enfeksiyon olduğu için buna benzer onlarca girişte binlerce yorumu görmek mümkün.

hepsiburada.com Pazarlama Müdürü Berna Namoğlu'nun konu ile ilgili yaptığı açıklama aynen şöyle:
Yeni ana sayfamızın yayına başlamasıyla birlikte birtakım sosyal paylaşım sitelerinde yapılan yorumlarda yurtdışındaki bir alışveriş sitesiyle karşılaştırıldığımızı ve header’larımızın benzer bulunduğunu gördük. Aslında bu benzerliği belirgin hale getiren iki markanın da kurumsal renklerinin aynı olması ve belli alanlardaki ortak element kullanımıydı. Benzerliğin farkına varıp yorumlarıyla bize bu durumu değiştirme fırsatı veren internet kullanıcılarına teşekkür ederiz.

Aslında tasarım benzerlikleri yerine nerdeyse birebir aynı tasarım demek daha doğru olurdu. Viral enfeksiyondan sonra bir takım antibiyotiklerin kullanımı sonucu tasarımda rötuşlar yapıldığını da not olarak ekleyeyim.

Günümüzde viral pazarlamanın sıklıkça kullanıldığı sosyal siteler ne yazık ki (konu olan kişi/şirket için) gerçeklerin ortaya çıkması için de oldukça etkili kullanılıyor. Malumunuz bir kaç sene önce de bazı gıda markalarının kansorejen madde içerdiklerine dair e-postalar virüs gibi yayılmış ve buna müteakiben adı geçen o markalar TV reklamları yaparak kendilerini savunmuştu.

Sonuç olarak, günümüzde hiç bir şey eskisi kadar uzun süre saklı kalamıyor.Koca koca markalar o yıllarca emek vererek kazandıkları itibarlarını bir kaç günde kaybettirecek ve marka değerlerini düşürecek davranışlara (buna hata diyemiyorum) başvurmadan önce internetin viral etkisini bir kez daha düşünmeleri gerekiyor. Tabi internette bulunan bilgilerin doğruluk oranı ne yazık ki basılı medyalar kadar yüksek değil; bazen rakip bir firmanın başlattığı karalama kampanyası da viral etki ile yayılabiliyor. Bu sebeple biz son kullanıcıların mutlaka daha iyi bir filtreleme mekanizmasına sahip olmamız gerekiyor.

Yorumlar

  1. Bende fark etmiştim ama headerlarını değiştirmiş. Kendi logo renkleriyle tekrar harmanlamış sanırım yorumları dikkate aldılar.

    YanıtlaSil
  2. fotoğraflardan benzerlik değil birebir kopya olduğu çok belli, belki yeni değişiklikler bunu "benzererlik" olarak değerlendirtebilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder