Blogger İçin Facebook Yorum Formu

Blogger İçin Yorum FormuYeni, yine, yeniden...

MaFiAMaX Blog! iletişim formuna Temmuz 2010 tarihinden itibaren bir uyarı koyarak Blogger hakkında özel yardımda bulunmayacağımı belirten şu uyarıyı yazmıştım:
04.07.2010 tarihinden itibaren almış olduğum karar gereğince Blogger hakkındaki sorularınıza cevap vermeyeceğim. MaFiAMaX Blog! Blogger İpuçları kategorisinde onlarca farklı konuda yazı ve bu yazıların yorumlarında da yüzlerce farklı sorun-çözüm yer almaktadır. Blogger hakkında kişisel sorundan ziyade herkesin işine yarayacağını düşündüğünüz bir konu hakkında yazı yazmamı önerebilirsiniz.

Bugüne kadar bir çok öneri getirilse de Blogger için Facebook yorum formu önerisini ilgimi çekti. Şimdiye kadar Facebook ile pek ilgilenmediğim için bu tür bir ihtiyaç olabileceğini de düşünmemiştim. M. Akgül tarafından getirilen bu öneri üzerine, daha önce yazılmış bir şeyi tekrar yazmanın gereksiz olduğunu düşündüğüm için Türk blogküresinde bu konunun yazılıp yazılmadığını denetledim. Denetlemem sonucu kayda değer bir yazı bulamadığım için de bu yazıyı yazmaya karar vedim.


Blogger İçin Facebook Yorum Formu


Facebook hesabınızın olduğunu varsayarak Facebook üzerinde uygulama geliştirip daha sonra bu uygulamayı Blogger şablonumuza entegre edeceğiz. Yazımı okumaya başlamadn önce Facebook yorum formunu canlı canlı görebilmek için MaFiMaX Labs bloguma bakabilirsiniz.

Adım 1: Facebook Uygulama Oluşturma


http://www.facebook.com/developers/createapp.php bağlantısına tıklayarak uygulama oluşturma sayfasına ulaşın. Burada uygulamaya bir ad verin ve Facebook koşullarını okuduktan sonra uygulamayı oluşturun.

Facebook uygulama oluşturma

Adım 2: Uygulama API Anahtarınızı Alın ve Ayarlarınızı Özelleştirin


Uygulama Ayarlrınız
http://www.facebook.com/developers/createapp.php#!/developers/apps.php bağlantısına tıklayarak Uygulamalarım sayfasına ulaşın. Burada bulunan uygulamanızın Ayarları Düzenle bağlantısına tıklayarak Hakkımda sekmesine ulaşın. Burada bulunan dil ayarını Türkçe seçtikten sonra sol tarafta bulunan Web Sites sekmesine tıklayın ve Site URL kısmına yorum formunuzu kullanacağınız URL adresini yazın ve değişikleri kaydedin.

Web Site URL

Adım 3: Blogger Şablonuna Entegrasyon


Buraya kadar uygulamayı oluşturduk. Şimdi uygulamayı Blogger şablonumuza entegre edelim.
Not: Blogger 2010 yılında yeni şablon tasarımına geçiş yaptıktan sonra kaynak kodlarda değişiklik yapıldı. MaFiAMaX Blog! altında yayınlanan tüm yazılar Blogger'ın değiştirilmemiş varsayılan şablonları baz alınarak anlatılmıştır. Bu uygulama da Blogger'ın son şablonları baz alınarak anlatılmıştır.

Not 2: Blogger şablonunuzda değişiklik yapmadan önce mutlaka Tam Şablonu İndir bağlantısına tıklayarak şablonunuzun XML kopyasını kaydedin.

Blogger ayarlarınıza giriş yaptıktan sonra Tasarım sekmesine tıklayıp HTML'yi Düzenle sayfasını açın. Şablon kodlarınızın ilk satırında aşağıdaki kodu bulun:
<html b:version='2' class='v2' expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>

Yukarıdaki koda xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml' satırı ekleyin. Kodun yeni hali aşağıdaki gibi olmalıdır:
<html b:version='2' class='v2' expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr' xmlns:fb='http://www.facebook.com/2008/fbml'>

xmlns ekleyin

Adım 4: JavaScript Dosyasını Şablona Ekleyin


Öncelikle Türkçe dil desteği için bazı düzenlemeler yaptığım fb_commentbox_tr dosyasını bilgisayarınıza indirin.
Facebook bu JavaScript'i şu bağlantıda barındırıyor. Normalde dosyayı direkt burdan kullanmamız gerekirken Türkçe dil desteğinde sorun yaşandığı için bu dosyada bazı değişiklikler yapıp Türkçe dil desteklemesini sağladım. Bu sebeple bu dosyanın barındırılması (host edilmesi) bize düşüyor.

Dosyayı indirdikten sonra her hangi bir barındırma servisine ihtiyacınız olacak. İster 110MB.com isterseniz de başka bir dosya barındırma servisi kullanın.

Dosyayı herhangi bir barındırma servisine yükledikten sonra, Blogger şablonunuzun kodları arasına </head> etiketinden hemen önce aşağıdaki kodu ekleyin:
<script type='text/javascript' src='BURAYA_DOSYANIN_BARINDIRILDIĞI_ADRESİ_GİRİN'/>

JavaScript dosyasını ekleyin

Adım 5: Facebook Yorum Formunu Blogger Yorum Formuyla Değiştirelim


Günümüzde bir çok Blogger kullanıcısı Blogger'ın katıştırılmış yorum formunu kullandığı için ben de bunu baz alarak yorum formunu değiştirmeyi anlattım.

Şablon kodlarınız arasında comment-form ibaresini arayın ve aşağıdaki kodlara ulaşın:
<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/><iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>

Facebook yorum formunu ekleyin

Yukarıdaki ekran görüntüsünde mavi renkle de belirttiğim kodu aşağıdaki kodla değiştirin:
<fb:comments width='560'/><script type='text/javascript'>FB.init("API_ANAHTARINIZI_BURAYA_KOPYALAYIN", "");</script>

Burada genişlik değerini örnek olsun diye 560 yazdım. Siz blogunuza uygun bir değer girin.

Bitirirken...


Buraya kadar okuyabildiyseniz çok sabırlı olmalısınız :) Herkesin rahatlıkla anlayabilmesi için yazımı oldukça detaylı yazdım; bu sebeple de uzun bir yazı oldu. Yazıyı bir defa okuduktan sonra adım adım anlattıklarımı uygularsanız hiç bir sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum.

Yapılan yorumlardan haberdar olabilmek için de ufak bir ayar daha yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de gösterdiğim gibi Facebook hesabınız açıkken görebileceğiniz Yorumları Yönet bağlantısına tıklayarak ilgili sayfaya ulaşın ve gerekli ayarları yapıp kaydedin.

Facebook yorumlarından haberdar olun

"Yeni, yine, yeniden..." görüşmek üzere.

Yorumlar

  1. Teşekkürler anlatım için. Ama eklenen bir yorum için haberdar etme olayı hala yok sanırım. Yani ne bir bildiri olarak, ne de mail olarak. O zaman da hiçbir anlamı kalmıyor.

    YanıtlaSil
  2. çok enteresan, bir o kadar da kaliteli birşey olmuş.
    bu yorumların yayınlandığı ortam tam olarak neresi.

    söz gelimi google indeksleyeceği zaman yorumu facebook üzerinden indeksleyip profilimizi mi gösterecek, yoksa sitemizi mi gösterecek "yorumdan bir cümle arattığımız zaman"

    teşekkürler, kaliteli bir çalışma..

    YanıtlaSil
  3. @tyler78,
    Rica ederim. Yazımı güncelleyerek yorumlardan haberdar olabilmeyi de anlattım. Hatırlatmanız için teşekkür ederim.

    @hakan,
    Yorumlar Facebbok üzerinde görüntüleniyor. Aslında blogumuza koyduğumuz araç sadece bir yorum aparatı. Google büyük ihtimalle Facebook üzerinde indeksleyecektir.

    YanıtlaSil
  4. Güzel anlatım, güzel konu :) Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  5. bu formu google indexlemiyor en azından bizim sitemizde indexlemiyor facebook da yorum yazan kişinin profilinde sitenizin url siyle birlikte paylaşılıyo seo açısından kayıp olabilir ama hit açısından oldukça faydalı

    YanıtlaSil
  6. @MaFiAMaX
    Peki siz bu ayarı yaptıktan sonra yorum alınca bir bildiri alıyor musunuz? Ben bu ayardan sonra bile almamıştım. Daha sonra facebook forumlarında bildiri olayının bir bug'dan dolayı çalışmadığını okumuştum. (Hatta sert bir mesaj da ben yazmıştım forumlarına.) Yine baktım ama düzeldiğine dair bir yorum göremedim. Bug'ı hala düzeltmediler sanırsam.

    YanıtlaSil
  7. formu sitelerime ekledim sorunsuz denemesinide yaptım wordpress de xid="her sayfa için ayrı değer" olarak bi kod vardı her sayfa için farklı yorumlar yapılabilsin bir sayfaya yapılan yorum başka sayfada görünmesin diye, sizin verdiğiniz kodda sorun yok her sayfaya yapılan yorum kendi sayfası dışında görünmüyo ama kodlamada nerde yaptınız onu bulamadım :)

    YanıtlaSil
  8. güzel anlatım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. @Sedran, @Erdemir,
    Rica ederim.

    @Mayk,
    Haklısın. Blogger işte WP'yi döver :)

    @tyler78,
    Evet Niyazi GÜL'ün Facebook duvarına yorumlar düşüyor.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba @MaFiAMaX benim blog'uğumun linki verilerek bir yorum yapılmış ve sen doğal olarak cevap yazmışsın fakat o yorumun sahibi ben değilim..

    Ayrıca dediğinde haklısın fakat facebook like uygulamalarını başlatmadan önce javascript kodu oluşturulabiliyor du.

    Ayrıca senden Ricam Lütfen benim blog'uğumun linkin bulunduğu o yorumu kaldırman.

    YanıtlaSil
  11. @Tayfun,
    Uyarın için teşekkür ederim. İlgili yorum silinmiştir.

    YanıtlaSil
  12. @karolla,
    fb_commentbox_tr dosyası silinmedi bağlantıda bir sorun yok.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler. Bu eklentiyi kullanmak site performansını olumsuz etkilemez mi?

    YanıtlaSil
  14. @laf,
    Rica ederim. Sayfa yüklemeleri normale göre biraz daha fazla sürmektedir. Ayrıca yapılan yorumlar Facbook sayfanızda kaydedildiği için Blogger üzerinden yedek aldığınızda yorumlarınızın yedeği alınamayacaktır.

    YanıtlaSil
  15. Ayrıca yapılan yorumlarda indekse dahil edilmeyecek. En güzeli ziyaretçilerin sosyal paylaşım sitelerine bağlantı verebilecekleri eklentileri yüklemek hatta sitenin altını üstünü sağını solunu bunlarla doldurmak :). Yinede güzel. Bu arada "sakın" gereksiz bir yazı olduğu manasına getirmeye çalışmıyorum. Yazılarınızdan ve sitenizden çok çok faydalandığımı bilmenizi isterim.

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler güzel anlatım...

    YanıtlaSil
  17. Blogumda bu sistemi alterbatif bir yorum sistemi olarak kullanmayı düşündüm fakat hayran aparatının bile blogu bu kadar kastırdığı bir sistemin (facebook) yorum formuyla blog postlarını ne hale getireceğini tahmin edebiliyorum. Şu şekilde yapılabilir. Kodlar pasif olarak kapalı bir [div] içine konulursa ve bu div bir tıkla açıldığı esnada sayfa form için yükleme yaparsa kullanışlı olabilir. O zaman da insanlar işin kolayına kaçıp yorumları facebook üzerinden yapacaklar ve biz de başkasının formuyla gerdeğe girmiş olacağız. Olmadı, bana uymadı :)

    YanıtlaSil
  18. @kelimelerbenim,
    Facebook eklentilerinin site yüklenme hızını oldukça düşürdüğü gerçek. Bahsettiğiniz şekilde pasif olarak yüklemek kulanışlı olabilir ama bu sefer de dikkatli olmayan kullancıların gözünden kaçacaktır.

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten ellerinize sağlık.Bir yabancı sitede gördüm fakat uygulamaya dökemedim.Sayenizde bir deneyeceğim.İnşallah olur.

    YanıtlaSil
  20. Yorumları rss olarak nasıl yayınlayabiliriz facebook yorumlarını.

    YanıtlaSil
  21. @Admin,
    Bu konuda Facebook'un yorumlarında RSS desteği verip vermediğine bakmanız gerek.

    YanıtlaSil
  22. Bnde de olmadı.. www.birmuhendis.com

    YanıtlaSil
  23. deneyeceğim sonucu yazarım buradan mafia max. saygılar

    YanıtlaSil
  24. Yapılan yorumları burada da göremiyoruz. Neden? Normalde görünmesi lazım değil mi?

    http://developers.facebook.com/tools/comments?id={API_ID}

    YanıtlaSil
  25. Oldukça açıklayıcı ve faydalı bir paylaşım. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Güzel bir siteniz ve faydalı paylaşımlarınız var. Sağolun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder