Google İle Hastalık Teşhisi

Google İle Hastalık TeşhisiGoogle sadece bir arama motoru olmaktan çıkalı uzun yılar oldu. Google hesabıma baktığımda her gün kullandığım ondan fazla servisi görüyorum. Görüyorum ve Google'a ne denli bağlı olduğumuzu bir kez daha farkediyorum.

Artık bir sorun ile karşılaştığımızda ilk yaptığımız şey Google'da arama yapmak oluyor. Bilgisayarınızda arıza oluştuğunda, yemek tarifini unuttuğunuzda, tez çalışmanız sırasında, bir ünlüyü merak ettiğinizde, vs...

Vücudunuzda yolunda gitmeyen bir şeyler farkettiğinizde normal olarak hastaneye gitmek gerekirken bunun yerine hastalık belirtilerini Google'a sunup teşhisi koyabildiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Sözgelimi iki gün önce ben de bir rahatsızlığım için Google'a danıştım. Sağ el baş ve işaret parmağımda oluşan elektriklenmeyi merak edip Google'a sorduğumda Karpal Tünel Sendromu hastalığına yakalanmış olabileceğimi gördüm.


Hastalıkta teşhisin ne denli önemli olduğu su götürmez bir gerçek. Yanlış teşhis sebebiyle geçen zaman ve para geri gelmediği gibi en önemlisi sağlığınız daha da kötüleşiyor. Google ile teşhisi koymanın benim için en önemli tarafı doktor ile karşı karşıya geldiğimde muhtemel hastalığım ile ilgili bilgi sahibi olmak. Hastanın doktora tam teslimiyet mantığında yaklaşmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Devlet hastanelerindeki doktorların hastalarına ayırdıkları zaman ortada. Çoğu zaman adam akıllı muayene edilmeden ve teşhisi konulan hastalık ile ilgili doğru bir şekilde bilgilendirilmeden çıkıyoruz muayeneden. Ben, zaten zor olan bir meslek dalında ukalaca tavır takınarak doktoru çileden çıkarmanıza gerek olmadan da makul bir şekilde şüphelendiğiniz hastalığı doktora söyleyerek taşhiste zaman kazanabileceğimizi savunuyorum.

Google hiç bir zaman (öyle ümit ediyorum) hastanelerin yerine alamayacak. Ancak, muhtemel hastalığımız hakkında donanımlı bir şekilde doktor karşısına çıkarak teşhiste kolaylık sağlamanın yanı sıra bilinçli bir hasta olarak tedavi sürecinin daha düzgün gidebileceğini düşünüyorum. Tabi her şeyde olduğu gibi burada da bir denge var. Bazı hastalar internette okudukları ile doktorunun önerdiği tedaviyi reddedip kendi başına başka tedavilere yönelerek hayatını riske atabilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktanın kendi başımıza davranmak yerine başka bir doktora gitmek olduğunu unutmamak gerekiyor.

Yorumlar

  1. Geçmiş olsun, inşallah ilerlememiştir. Bu hastalık bilgisayar başında geçirilen süre ile de alakalı sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Ne olursa olsun doktor bu, sundan supheleniyorum dedin mi hemen killanir. Lan der isime karisma, madem biliyodun neme geldin buraya, ilaclarini da kendin alsaydin.. vb vb

    YanıtlaSil
  3. @torbam.com,
    Sağolun. Bu hafta içinde doktora gideceğim. Evet tipik uzun süreli bilgisayar kullanıcılarının hastalığı olarak da biliniyor ama ben öyle uzun süreli sık sık oturmuyorum.

    @m d,
    :) Olabilir. Bu sebeple yazımda da ukalaca olmadan şüphemizi belirtmemiz gerektiğini söyledim. Ama insanoğlu çatar mı çatar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder