Blogger'da Mobil Sürümü Aktif Edin

MaFiAMaX Blog! mobileBlogger şu an test aşamasında olan mobil şablonları Blogger in Draft üzerinden kullanımımıza sundu. Mobil cihazların masaüstü bilgisayarlarımız kadar iyi internet tarayıcıları olsa da zamandan tasarruf etmek mobil kavramının ruhunda vardır. Ayrıca 3 ila 4 inç arasında değişen ekran boyutlarına sahip bu cihazlarda blogun görüntülenmesi genelde sıkıntı oluşturur. Bu özellik sayesinde blogunuz temel işlevlerini kaybetmeden sade bir şekilde görüntülenebilecek.

Blogunuza draft paneli üzerinden giriş yaptıktan sonra Ayarlar -> E-posta ve Cep Telefonu sekmesindeki Mobil Şablon bölümüne geçin ve mobil özelliği devreye sokun. Blogunuzun mobil sürümüne ait web adresi http://blogadresiniz/?m=1 şeklinde olacak. Mobil sürüm aktif edildikten sonra blogunuza mobil bir cihaz (teknik olarak Web-Kit tabanlı bir internet tarayıcısı üzerinden) üzerinden giriş yapıldığı takdirde mobil sürümüne yönlendirme yapılacak.

Blogger mobil şablon

Mobil Şablonlarda Önemli Noktalar

  • Şu anda Tasarım Şablonu altındaki her hangi bir şablon için tam destek var. MaFiAMaX Blog! gibi özel tasarımlı bloglar tam desteklenmeyebilir.
  • Eğer blogunuza Blogger üzerinden AdSense reklamı eklediyseniz bu reklamların yazıya ait sayfa görüntülendiğinde hemen yazının üstünde; anasayfa görüntülendiğinde ise en altta yer alacak.
  • Mobil sürüme geçtiğiniz için videolardan da feragat etmeyeceksiniz. Yani videolarınız sorunsuzca görüntülenecek.

Yorumlar

  1. Merhaba Mafimax,

    Umarım otomatik Adsense görünme/gizlenmenin çözümüne yaklaşıyorsunuzdur. Bir şey daha danışmak istiyorum, Blogger Mobil Şablonlarla ilgili olarak.

    Draft Blogger'dan mobile şablonu aktif ettim. Telefonumdan girdiğimde halen web sürümünü görmekteyim. Opera Mobile 10 ile denedim. Symbian Browser ile denedim yönlendirme olmuyor. Birinci sorum blogger otomatik yönlendirmeyi mobil şablonlar deneme aşamasında olduğu için daha sonra mı yapacak yoksa ben bir şeyleri atlıyor muyum?

    İnternette biraz araştırma yaptım. Bununla ilgili bir script yazmışlar. Yönlendirdiğinden bahsediliyor. Ancak denemedim. Ayrı ayrı yani herhangi bir sayfayı o sayfanın mobile versiyonuna mı yoksa herhangi bir sayfayı direk mobil ana sayfayamı yönlendiriyor onuna bilmiyorum.

    Şu aşamada bu scripti kullanmanın zararı olur mu?

    Çünkü bu yönlendirme yapıldığında Google'nin blogun mobile versiyonunu da ayrıdan indeksleyeceğini düşünüyorum. Ayrıca eğer blogger mobile şablonlarda bir eksiklik veya hata varsa buda bloğu olumsuz etkileyeceği kanaatindeyim. Sizce bu kanaat ne kadar doğru?

    Hatta birşey daha dikkatimi çekti. Blogun mobile versiyonunda gezinti yaparken blogdaki elle yaptığım iç bağlantılar hep bloğun web sürümünü yani orjinal adresleri işaret ediyor. Buda google botun veya başka bir kullanıcının yazı içerisinde herhangi bir tıklama sonucu blogun mobile versiyonundan normal web versiyonuna otomatik şutlanabileceği anlamına geliyor. Buda bir sıkıntı oluşturabilir gibi geliyor bana siz ne dersiniz?

    Ayrıca reklamlar keza görünmüyor? Blogger üzerinden tek reklam ekledim widget olarak. Bilgisayardan mobile versiyona göz attığımda görünüyor telefondan görünmüyor.

    Kısacası ne olacak bu mobile blogger? Ne yapmak lazım?

    YanıtlaSil
  2. Gerçi dışarı çıktığında yani normal versiyona döndüğünde script tekrar mobile versiyona geri yönlendirir ama..

    YanıtlaSil
  3. @Mustafa,
    Merhaba. Bu aralar yazı yayınladığıma bakıp da bol zamanım olduğunu düşünmeyin zira çok işim var. Ama emin olun her Blogger kumanda paneline uğradığımda o yorumunuz bana göz kırpıyor. Siz bana bu konuyu ilk danıştığınızda benim de aklıma otomatik devamını oku scriptini kullanmak gelmişti. Zaten sonraki mesajınızı da sizin de aklınıza bu yolun geldiğini söylemiştiniz, aklın yolu birmiş :))

    Şimdi mobil sürüme geçelim... Ben mobil sürümü şimdiye kadar deneyemedim. Aslında bir kaç kez elime iPhone ve diğer cihazlar geçti ama unutmuşum. Bu mobil versiyona Blogger'ın çok önem verdiğini biliyorum zira şablon kodlarınızı şöyle bir incelerseniz sizden habersiz mobil versiyon için kodların eklendiğini göreceksiniz. Belki de deneme aşamasında olduğu için henüz yönlendirme olmuyordur. Bu arada yönlendirmenin yapılabilmesi için yazımda anlattığım gibi Blogger in Draft üzerinden giriş yaparak mobil sürümü aktif ettiniz mi?

    Ben şimdilik bir script kullanmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum, biraz zaman geçsizn ve Blogger'ın resmi duyuruyu yaparak bu özelliği herkesin kullanımına açtığını görelim ve sorun devam ederse o zaman konuşuruz.

    Gerçekten de iç bağlantılar web sürümü. Ben bu sorunları en iyisi bloglarında dile getireyim. Çok güzel detayları yakalamışsınız, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Evet, mobil sürümü çok önceden aktif etmiştim.

    Merak etmeyin anlayabiliyorum. Ben nasıl bu meseleye kafayı takdıysam ve acele ediyorsam aynı şekilde sizinde kafanızı takdığınız bambaşka konular haliyle mevcuttur.

    Ayrıca bilgilendirmek sizin işiniz, ben size teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba bende sadece "Mobil cihaz ekle – Mobil cihazlar hakkında daha fazla bilgi edinin" kısımları var. Böyle bir uygulama yok :(

    YanıtlaSil
  6. @Pınar,
    Merhaba. Şu anda bu özellik taslak (draft) aşamasında olduğu için Blogger hesabınıza http://draft.blogger.com üzerinden giriş yapmalısınız. Böylece herkesin kullanımına sunulmamış taslak özellikleri kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. güzel paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Mobil siteye twitter butonu eklemek mumkunmu?

    YanıtlaSil
  9. @ÖZCAN SARI,
    Mümkün. Koşulu sorgulama hakkındaki yazımı okursanız biraz bilgi sahibi olabilirsiniz. Mobile şablonda bir ögenin çalışması için gerekli koşullu sorgulamayı yapmalıısnız. Ayrıca şablon kodlarınıza baktığınızda <b:if cond='data:mobile'> gibi sorguları görebilirsiniz. Eğer XHTML ve Blogger kodları ile ilgili bilginiz yoksa biraz uğraştırabilir. Değişikliklere başlamadan önce mutlaka şablon yedeğinizi alın.

    YanıtlaSil
  10. benim bloğum mobilden girince sayfa çok büyük ekrana sığmıyor uyarısı çıkıyor ve yazılar okunmayacak kadar küçülüyo

    YanıtlaSil
  11. @beyin teri,
    Arka plana yüklediğiniz beyin resmi mobil sürümde de çıkıyor ve çok büyük. Sorun bundan kaynaklanıyor gibi. Buyrun, bilgisayarınızdan mobil sürümünüze bakınca siz de göreceksiniz:

    http://beyin-teri.blogspot.com/?m=1

    YanıtlaSil
  12. Bloggera mobil reklam kodunu manuel olarak nasil ekleyebiliriz.

    YanıtlaSil
  13. Benim merak ettiğim ve bayadır araştırdığım fakat bir türlü cevabını bulamadığım blogger mobil siteye manüel adsense reklam kodu ekleme nasıl olur ?

    YanıtlaSil
  14. teşekkürler işime yaradı ama nasıl yaptınız yorumunuzu paylaşına tıklayınca yoruma geldim. Bloggerda nasıl oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder