Blogger'dan WordPress'e Sorunsuz Geçiş

Bu yazı gerekli izin alınarak Blogger'dan WordPress'e Geçiş başlıklı yazıdan faydalanılarak hazırlanmıştır. (This article is translated from Migrate From Blogger to WordPress by getting necessary authorization. Thank you Nithun!)
MaFiAMaX'in notu: Blogger yasaklarının birinin gelip bir diğerinin gittiği şu günlerde bir çok blog yazarının Blogger'dan WordPress'e geçtiğini ancak bu konuda bazen büyük sıkıntılar yaşadığını gördüm. Bir platformdan başka bir platforma taşınmanın getireceği en büyük sancı kuşkusuz site trafiğindeki olası ani düşüşlerdir. Ayrıca, sistemlerin farklı çalışma yapısı nedeniyle de uyum sorunları kaçınılmaz olur. Eskiye oranla Blogger'dan WordPress'e geçiş daha kolay olsa da bilmediğiniz bir çok detayı bu yazıda okuyacaksınız.


1 - Hedef: Hiç Bir Şey Kaybetmemek


Taşınma sırasında trafik kaybı ve arama motorlarında düşüş yaşamamak için yerine getirmemiz gereken bazı hedefler oluşturmalıyız. Bunlar:
  1. Tüm yazı ve yorumların içe aktarılması
  2. Yazıların kalıcı bağlantılarının (permalink oluyor) aynen korunması
  3. Etiket ve arşiv için kalıcı bağlantıların yeniden yönlendirilmesi
  4. Tüm RSS takipçilerinin muhafaza edilmesi

Farkettiyseniz, 2. ve 3. maddelerde kalıcı bağlantıların aynen korunması ve yeniden yönlendirilmesini koyu renkle belirttim. Çünkü kalıcı bağlantının korunması ve yönlendirilmesi arasında çok fark var. Bu konu hakkında detaylı bilgi öğrenmek (İngilizce) için tıklayın.

Yukarıdaki hedefler bağlantılarınızın, trafiğin, takipçilerin ve sayfa popülerliğinizin (Google PageRank) korunması için gerekli minimum hedeflerdir. Evet, eğer burada anlatılanları hatasız bir şekilde yerine getirirseniz Google pagerank değerinizi koruyabilirsiniz (yazarın sözü aynen çevrilmiştir).

2 - Farklı Durumlar: Alt Alan Adı ve Özel Alan Adı


Blogger.com altında bir alt alana sahip olmakla özel alana sahip olmak arasındaki farkı anlamanız gerekli.
  • http://example.blogspot.com - alt alan adına örnek
  • http://example.com - özel alan adına örnek

Alt Alan Adı Durumu (Subdomain)


Teknik olarak, blogger.com alt alanındaki blogunuzu WordPress'e taşıyabilir ayrıca tüm yazı kalıcı bağlantılarını birebir olarak koruyabilirsiniz. Fakat bunu yapmak için kullanılan iki yöntemin de bazı problemleri var:

  1. JavaScript tabanlı yönlendirmede arama motorları durumu anlayamaz ve tüm bağlantılarınız yok sayılır.
  2. rel=canonical kullanmak. Bu yöntemin de kendine özgü problemleri var ve güvenilmez.

Her iki durumda da kalıcı bağlantılarınız yönlendirme yapılarak korunur. Arama motorları için ideal olan yönlendirmenin sunucu tarafından 301 sayfası ile yapılması ki bu durumda bu mümkün değildir.

Elinizde kendinize ait bir alan adı varsa WordPress'te bazı değişiklikler yaparak Blogger'daki bağlantı yapısının aynısı korunabilir. Böylece bağlantılar yönlendirilmek yerine olduğu gibi korunabilir.

MaFiAMaX'in notu: Blogger altında alt alan adıyla yayınladığınız tüm yazılar http://mafiamax.blogspot.com/2011/04/ingilizceyi-ogrenin.html şeklindedir. WordPress'e geçtiğinizde mecburen kendi alan adınızı kullanacağınız için aynı bağlantı yapısını korumak nerdeyse imkansızdır. Eğer baştan beri tüm yazılarınız http://www.mafiamax.com/2011/04/ingilizceyi-ogrenin.html şeklinde kalıcı bağlantıya sahipse zaten aynı alan adını WordPress'te de kullanacağınız için ufak değişiklikler sonucunda yazı kalıcı bağlantılarınız çalışmaya devam eder.

3 - Hazırlık


Bu aşamada aşağıdaki niteliklere sahip olduğunuzu varsayıyorum:
  1. Blogger.com üzerinde kendi alan adınıza
  2. WordPress'i kurabileceğiniz barındırma (webhosting) hizmetine
  3. Alan adının DNS kayıtlarına erişim

WordPress Kurulumu


Bu bölümde orjinal yazının yazarına ait daha önce WordPress kurulumunu anlatan yazılara ait bağlantılar var. Bu sebeple bu kısımda size önerebileceğim en iyi şey WordPress Türkiye sayfasında gerekli yerleri okumanız. Zaten bu yazıyı okuyorsanız WordPress kurulumunu biliyor olmanız gerekiyor.

4 - Blogger'dan WordPress'e Veri Taşıma


WordPress ile birlikte Blogger'dan veri aktarmak için hazır bir araç gelmektedir. Bu yazı ve yorumlarınızın aktarılması için yeterli bir araç.

Adım 1: WordPress Üzerinde Kalıcı Bağlantıları Düzenleyin


WordPress kontrol panelinden Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar yolunu izleyin ve resimde görüldüğü gibi Özel yapı seçeneğini seçin ve aşağıdaki kodu oraya kopyalayarak ayarları kaydedin.

kalıcı bağlantı yapısı
/%year%/%monthnum%/%postname%.html

Böylece WordPress kalıcı bağlantılarınzıın yapısı Blogger'dakinin aynısı olacaktır.

Adım 2: Blogger Blogunuzu WordPress'e Taşıyın


Şimdi Blogger'dan WordPress'e taşınma zamanı geldi.

İçe aktarma
  • WordPress kontrol panelinden Araçlar -> İçe Aktar seçeneğini seçtiğinizde bir pencere açılacaktır. Açılan pencereden eklentiyi yükleyin.
  • Eklentiyi etkinleştirin ve içe aktarmayı başlatın.
  • Eklentiyi etkinleştirdikten sonra Google hesabınıza erişim iznini vermeniz için Google hesaplar sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfaya yönlendirildiğinizde Erişim ver butonuna tıklayarak eklentinin Blogger hesabınıza erişmesini sağlayın.
    Google hesap erişim izni
  • Eklentiye erişim izni verdikten sonra WordPress üzerindeki içe aktarma eklentisine otomatik olarak yönlendirileceksiniz. Birden fazla blogunuz varsa bu blogların hepsini listede görebilirsiniz. İçe aktarmak istediğiniz blogun yanındaki içe aktar butonuna tıklayın.
  • İçe aktarmaya başladıktan sonra Blogger üzerinde bulunan tüm yazı ve yorumlarınız WordPress'e aktarılmaya başlayacak. İçe aktarma eklentisi arada durabilir. Bu durumda İçe aktar butonunda Devam et yazacaktır. Bu durumda butona tekrar basın ve yüklemeye devam edin. Bu butonda Yazarları ayarla yazdığında içe aktarma işlemi başarıyla tamamlanmış demektir. (Blogger üzerinde sayfa oluşturduysanız bu sayfalar içe aktarılmayacaktır)

İçeri Aktarılmış Yazıların Kalıcı Bağlantısını Düzeltme


Dört numaralı başlık altında birinci adımda WordPress kalıcı bağlantısının yapısını Blogger gibi ayarlamıştık. Fakat trafik ve SEO'yu korumak için birbirleriyle aynı yapmalıyız.

MaFiAMaX'in notu: Blogger'da bir yazı yayınladığınızda yazının kalıcı bağlantısı olarak başlığı kullanılır. Ancak başlık çok uzunsa belli bir yerden kesilir. Örneğin, Blogger'dan WordPress'e taşıdığımız yazılardan birinin başlığı Özel Alan Adı Kullanan Blogger Blogları İçin Yeni Ayarlar olsun. Bu yazının siz Blogger'dayken yayınladığınızda kalıcı bağlantısı aşağıdaki gibi olacaktır:
  • http://www.mafiamax.com/2010/06/ozel-alan-adi-kullanan-blogger-bloglari.html

Bu yazıyı WordPress'e taşıyıp tekrar yayınladığınız zamansa kalıcı bağlantısı aşağıdaki gibi olacaktır:
  • http://www.mafiamax.com/2010/06/ozel-alan-adi-kullanan-blogger-bloglari-icin-yeni-ayarlar.html

Gördüğünüz gibi iki yazı aynı olmasına rağmen Blogger'ın belli bir uzunluk limiti olduğu için farklı kalıcı bağlantılar ortaya çıktı. Sonuç olarak, Google'da indekslenmiş kalıcı bağlantınız kısa olan olacağı için taşınmadan sonra bağlantılarınız geçersiz olacak ve trafik kaybedeceksiniz. İşte bunun olmaması için aşağıdaki yönergeleri izleyin.

Not defteri (Windows işletim sisteminde) gibi basit bir metin editörünü açın ve aşağıdaki kodları içine kopyalın ve dosyayı fix.php olarak kaydedin. Bu script sayesinde kalıcı bağlantıları birebir benzeteceğiz.

fix.php dosyası
<?php
require_once('wp-load.php');
$res = $wpdb->get_results("SELECT post_id, meta_value FROM $wpdb->postmeta WHERE meta_key = 'blogger_permalink'");
$wpdb->print_error();
foreach ($res as $row){
$slug = explode("/",$row->meta_value);
$slug = explode(".",$slug[3]);
$wpdb->query("UPDATE $wpdb->posts SET post_name ='" . $slug[0] . "' WHERE ID = $row->post_id");
$wpdb->print_error();
}
echo "DONE";
?>

Bu dosyayı oluşturduktan sonra WordPress'i kurduğunuz dizine bu dosyayı da yükleyin ve internet tarayıcınızın adres satırına http://blogadresiniz.com/fix.php yazıp Enter tuşuna basın. Eğer bir yanlışlık yapmadıysanız ekranda "DONE" yazısını göreceksiniz.

Yeni WordPress Kalıcı Bağlantılarınızı Test Edin


Google arama motorunda site:blogadresiniz.com şeklinde arama yapın. Böylece sadece bu adrese ait indekslenmiş kalıcı bağlantılarınızı görüntüleyeceksiniz. Bu bağlantılara tıklayarak yeni blogunuza ulaşıp ulaşamadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Site kalıcı bağlantıları

5 - Önemli Detaylar



Bu başlık altında ufak ama önemli bazı detaylara değinilecektir.

Blogger'daki bloguma ne olacak?


İlk olarak Blogger'daki blogunuzu silmeyeceğinize söz verin :)

Şimdi Blogger üzerindeki blogunuza gidin ve daha önce özel alan adınıza yönlendirdiğiniz blogunuzu eskisi gibi alt alana alın. Yani .blogspot uzantısına geçin.

Daha sonra Tasarım -> HTML'yi Düzenle sekmesine gelerek şablon kodlarınızı görüntüleyin. İleride çıkabilecek bir aksilikten etkilenmemek için Tam Şablonu Yükle bağlantısına tıklayarak şablon yedeğinizi alın.

RSS takipçilerime ne olacak?


Feedburner kullanıyorsanız hesabınıza giriş yapın ve Edit Feed Details... bağlantısına tıklayın ve açılan kutudaki Original Feed satırına yeni RSS adresinizi yazın.

feedburner düzenleme dosyası

Blogger etiketlerim ve arşiv sayfalarım...


Google üzerindeki bazı aramalar sonucunda arşiv sayfalarınızın bazılarının WordPress'e yönlendirilmediğini görebilirsiniz. Bu durumda WordPress'in kurulu olduğu dizinde .htaccess isimli dosyayı açın ve aşağıdaki kodu dosyaya kopyalayarak kaydedin.
#Redirect archives
RewriteRule ^([0-9]{4})_([0-9]{1,2})_([0-9]{1,2})_archive\.html$ $1/$2/ [L,R=301]
#Redirect labels/categories
RewriteRule ^search/label/(.*)$ category/$1/ [L,R=301]


Bitirirken...


Blogger'a uygulanan son yasaktan sonra bir çok blog yazarının WordPress'e taşınmak istediğini ama trafik kaybı yaşama ihtimali sebebiyle kararsız kaldığını gördüm. Yıllardır onlarca yazı yazdığım Blogger'dan WordPress'e taşınmayı hiç düşünmedim ama düşünen ve yardıma ihtiyacı olan insanlara bu yazının faydalı olacağını düşünüyorum.

Burada yazılan her şeyi yapmanıza rağmen yine de bazı hatalar yaşamanız muhtemel. Burada önemli olan, en azından daha önce sunucu tarafında işlemler yapabilmiş olmanız; yani en azından WordPress'i kendi başınıza kurabilmiş olmalısınız. Böylece internette çok daha fazla kaynağı bizzat uygulayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Mafimax düşünmezse ben hiç düşünmem:) ayrıca bir ara geçtim wp'ye ama çok zorlanmistim bu bilgiler de çok güzel ama daha o kadar çok şey var ki... Gene gecersem wordpress e bu yazıdan çok faydalanırım

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir çeviri olmuş Erhan teşekkürler. Eminim birçok insan bu yazıyla wordpress'e gönül rahatlığıyla geçeceklerdir.

    YanıtlaSil
  3. @muhaber,
    Hiç düşünmedim ama ne olur ne olmaz... Yıllarca bir platforma alıştıktan sonra bir başkasına geçmek elbet zor olacaktır, hele ki sadece yazı yazmayıp tasarım vb. işleriyle de uğraşmadan duramıyorsanız o zaman çileye döner.

    @Enes İLHAN,
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. iki tane blogum var birinde 10 bine yakın diğerinde de 4500 civarı konu var. Bu iki blogu sorunsuz taşımam imkansız benim :(

    İlk başta bir tane deneme amaçlı blogu taşıyacam ( bunlardan hariç 300- 400 konu olan bir blogumu) WordPress'e bakalım becerebilecekmiyim.

    Eğer becerirsem hiç üşenmem diğer iki blogumuda taşırım artık :)

    YanıtlaSil
  5. @rhosus,
    10 bin mi? İnanın şaşkınlıktan ne yazacağımı şaşırdım. 10 bin yazıyı taşımak için ülke çapında seferber yapmak gerekebilir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bot içerik olabilir. 10 bin içeriğinde 1-2 kişi tarafından elle yazılacağına ihtimal veremiyorum :)

      Sil
  6. fix.php dosyası kısmında takıldım normal txt dosyası olarakmı açıyoruz ?

    YanıtlaSil
  7. @ Editör,
    Bilgisayarınızda not defterini açın ve verdiğim kodları içine kopyalayıp kaydedin. Kayıt sırasında resimde de gösterdiğim gibi dosya türü olarak 'tüm dosyalar' seçeneğini seçtikten sonra dosya adını 'fix.php' olarak kaydedin. Böylece dosya türünüz php olacaktır.

    YanıtlaSil
  8. saolun hocam gerçekden de iyi bilgiler var ama uğraşılmaz bence bide blogger en kralı hocam wordpress kulanımı biraz daha zor sanki oyüzden yerimiz de duralım http://www.parakazanmaks.com

    YanıtlaSil
  9. Aslında ben bloguma üyelik sistemi kurmak istiyorum banada wordpresse geçerer sağlayabilirsin dendi bana bu konuda yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı ücret konusunda anlaşırsak yaptıralım

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler hocam uyguladım hepsini.

    YanıtlaSil
  11. fix.php dosyası olarak kaydettim masaüstüne, fakat WordPress'i kurduğunuz dizine bu dosyayı da yükleyin dediniz, orda takıldım, nasıl yükleyeceğim?

    YanıtlaSil
  12. @ErGeBaSaK,
    Hazır WordPress servisi kullanmıyorsunuz değil mi? Yani wordpress.com üzerinde bir blog açmadınız değil mi? Bu tür ücretsiz servislerde ana dizine kendinize ait bir dosya yükleyemezsiniz. Burada anlatılanlar kendi sunucusunda wodpress kuranlar için. Eğer siz de kendi sunucunuza kendi wordpress kurulumunuzu yaptıysanız, fix.php dosyasını ana dizine yükleyeceksiniz.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar üstadım;
    Şöyle bir hata alıyorum, çözümü nasıldır acaba?
    Fatal error: Allowed memory size of 41943040 bytes exhausted (tried to allocate 72 bytes) in /home/sinavvar/public_html/wp-includes/functions.php on line 3917

    YanıtlaSil
  14. Günlerdir kafama takılan bir soru. Birkaç seo firmasına ve uzmanına danıştım. Ya cidden bilmiyorlardı ya da pek ilgilenmediler. Yazınız gayet güzel ellerinize ve emeğinize sağlık. Eğer mümkünse birebir desteğinizi almak ve süreçten sizi de haberdar etmek isterdim. PR 3 olan 4 yaşında bir blogum var. Bunu wordpress'e aktarma konusunda çok kararsızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre,

      Size yardımcı olmak isterdim ama inanın artık bloğa yazı yazamaz hale geldim. wordpress forumlarında yardım alabileceğinizi düşünüyorum.

      Sil
  15. Hocam yeni başladım wp ye ve daha ayarlar sayfasına girip de kalıcı bağlantı ayarlarını bulamıyorum :) ayarlara girdim ancak kalıcı ayarlar vs bişey yok özel yapıya ulaşıp o kodu yazabilmem için..

    Teşekkrler..

    YanıtlaSil
  16. Hocam daha önce özel alan adı kullandığımız eski blogumuza tüm bu işlemlerden sonra ne yapacağımızı net olarak açıklamamışsınız..

    YanıtlaSil
  17. Hocam çok detaylı bir açıklama olmuş, uzun zamandır araştırmasını yaptığım bu konu ile artık tarafınızdan bilgi sahibi oldum diyebilirim, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  18. Wordpress kullanıyorum ama blogger kullansaydım wordpres'e bu anlattığınız bilgiler ile geçiş yapabileceğime inanıyorum. Açıklayıcı bir paylaşım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. günlerdir kafamda olan soruların tüm cevapları burada. tsk ederim

    YanıtlaSil
  20. bu tüm işlemleri yapamadan her hangi bir veri kaybı felan bişe olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazının üzerinden o kadar çok zaman geçti ki bazı şeylerin çalışıp çalışmadığından bile emin değilim. Daha güncel bir yazı bulursanız iyi olur.

      Sil

Yorum Gönder