Windows 8'i Sevemedim

Microsoft'un heyecanla beklenen son işletim sistemi Windows 8'in tüketici önizleme sürümü yayınlandı. Beraberinde büyük bir değişimi de getiren işletim sistemi hakkında bir çok yerde yazılar yazıldığı için ben detaylara girmeden fikirlerimi paylaşacağım. Eğer sizler de Windows 8'i kullandıysanız düşüncelerinizi duymaktan memnun olurum. Windows 8 METRO
Windows 8'i denemek istiyorsanız ISO dosyasını indirdikten sonra bir DVD (disk yazma programlarında kalıbı diske yazma) oluşturun. Eğer bilgisayarınızda sabit disk bölümü birden fazla değilse öncelikle yeni bir bölüm oluşturup daha sonra Windows 8'i o bölüme kurun. Kurma işlemini de herhangi bir yazılım yükler gibi Windows arayüzü ile yapmayın, yaptığınız takdirde varolan işletim sisteminiz Windows 8'e yükseltilir. Bunun yerine bilgisayarı DVD'den başlatarak Windows 8'i yeni oluşturduğunuz veya depolama alanı olarak kullandığınız yere kurabilirsiniz.

İşte düşüncelerim:
  • Masaüstü kavramının geri plana atılması hatta tile kavramına sıkıştırılması yapılan en gereksiz hareket olmuş. Bilgisayarı bir sosyalleşme aracı olarak değil de iş amaçlı kullanan biri için masaüstü çok önemlidir. Bilgisayara hükmettiğinizi ancak böyle hissedebilirsiniz. Şimdiyse, bir çok dosya Metro arayüzündeki programlarla ilişkilendirildiği için (tabi ki elle değiştirmek mümkün) her an Metro arayüzüne geçmek zorunda kalınıyor. Öyle ki açtığınız onca programı bile farkedemiyebilirsiniz. Oysa başlat çubuğu sayesinde açık olan tüm programlar göz önündeydi.
  • Metro arayüzünü kullanırken kendimi kaybolmuş gibi hissettim.
  • Herkesin bir şekilde dile getirdiği önemli bir diğer konu da başlat butonunun olmaması. Bu konu üzerinde durmayacağım, sinirleniyorum.
  • x86 ve x64 işlemci mimarileri dışında diğer işlemciler ile de uyumlu olarak tasarlanan ve bu sayede tabletlerde de kullanılabilecek bir işletim sistemi yapmak güzel bir şey olsa da iki platformun çok keskin çizgilerle ayrıldığına inanıyorum. Bu yüzden tablet bilgisayarlardaki kullanımı göz önüne alarak tüm platformlar için ortak işletim sistemi çıkarmanın pek verimli olacağını düşünmüyorum. Bence Windows 8'in ismi Windows Touch olmalıydı ve sadece tablet türü bilgisayarlar göz önüne alınmalıydı.
  • Bazı güzel iyileştirmeler dışında Windows 7 üzerine gözle görülür bir şeyler eklenmediğini düşünürsek bir PC kullanıcısı için Windows 7'den Windows 8'e geçmek sadece israf demek. Büyük ihtimallede de satışların bir çoğu OEM üzerinden yeni çıkacak laptoplar/notebooklar ile olacaktır.

  • Bilgisayarı kapatmanın bile garipleştirildiği bir işletim sistemi ile karşı karşıyayız :))

Bitirirken...

Microsoft, Metro arayüzünü yeni bir şeymiş gibi gösterse de bu işi Windows Media Center ile yıllar önce başlatmışlardı. Şimdiki kadar bulut tabanlı bir arayüz olmasa da temelleri aynıydı. Bana kalırsa tablet bilgisayarlarda iyi bir deneyim sunacak bir işletim sistemini her platforma uydurmakla en büyük haksızlığı Microsoft yapıyor.

Yorumlar

  1. Ben Windows 8 i kurmadım.. kurup denemeyeceğim de.. ama izlediğim videolar ve gördüğüm incelemeler ile birlikte şunu söyleyebilirim..

    "Bu yüzden tablet bilgisayarlardaki kullanımı göz önüne alarak tüm platformlar için ortak işletim sistemi çıkarmanın pek verimli olacağını düşünmüyorum. Bence Windows 8'in ismi Windows Touch olmalıydı ve sadece tablet türü bilgisayarlar göz önüne alınmalıydı." sözünüze yüzde yüz katılıyorum. Nokta atışı olmuş.

    Hele o Explorer penceresi nedir ey yarabbim.. her tarafta bir şeyler.. ben windows 7 nin bile explorer ındaki o üstteki genişlikten rahatsız oluyorum.. adamlar explorer ı tüm özelliklerle donatmışlar.. tamam anladım.. dokunmatik ekran olduğu için bir dosyayı kopyalamak veya kesmek en basitinden mouse gibi donanım olmayacağından dolayı zor olabilir.. ama niye bu kadar kasıyorsun masaüstü için madem.. yap adam gibi explorer ı da baştan.. çok mu zor.. olmasın masaüstü madem öyle..

    hele ki windows 8 in o iğrenç logosundan bahsetmek bile istemiyorum.. yazık ya.. gerçekten yazık.. tabi bunlar kişisel görüşler.. iyi yanları da vardır.. ama benim masaüstünden yana tercihim windows 7 oalcaktır.. ha windows 7 de mi bulamadım.. xp ye oynarım tüm elimdekileri.. ciddi söylüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Kullanmadım ama özellikle sizin verdiğiniz resme de bakınca bir işletim sistemi değilde kağıt gibi tasarlanmış bir internet sitesi izlenimi veriyor.
    Ne olur ne değişir bilemem ancak en fazla değişiklik olsun diye kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  3. üstad merhaba. güzel bir yazı olmuş teşekkürler. windows 8'i indirdim. sonra yeni bir disk oluşturdum. fakat mantıksal sürücü olarak bölebildim, birincil bölüm nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
  4. gerçekten sevmediğin belli oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. sana çok kızdım neden dersen söylenecek söz bırakmamışsın yorumlaraca :)) aynen katılıyorum zevkle okudum.

    YanıtlaSil
  6. @jupiter,
    IE 10'nun performansının çok iyileştirildiğini hatta Chrome kadar hızlandığına dair inceleme yazıları okudum. Ben de sizin gibi masaüstü kullanımda Metro arayüzündeki IE versiyonunu kullanışsız buldum. Fakat kendileri de bunun farkında olmalılar ki ayrıca klasik masaüstünde açılan versiyonu da var.

    @GÖK-TÜRK,
    'Kağıt' cuk oturmuş :))

    @muhaber,
    Merhaba, sanırım sabit diskin tek parça ve bunu bölmek istiyorsun. Umarım doğru anlamışımdır. Eğer Windows 7 kullanıyorsan aşağıdaki adımları izleyebilirsin (şu an yazdığım makinedemde XP var, o yüzden ezbere söylüyorum):

    -Başlat ile arama kutusuna gel,

    -Yönetim diye yazmaya başlarsanBilgisayar Yönetimi seçeneği gelecek. Buraya girdikten sonra sol taragtaki menülerden Depolama -> Disk Yönetimi seçeneğini seç,

    -Sayfanın ortadan bölündüğü kısımda sabit disk bölümünü gösteren bir grafik göreceksin, buranın üzerine gelip sağ tıkla ve birimi küçült seçeneğini seç.

    -Açılan pencereden ayırmak istediğin alan kadar küçültme alanı gir. Örneğin ben 50GB alanı küçülttüm ve bu alanı yeni bir disk alanı olarak kullandım.

    -Bu işlemden sonra yeni birim oluşturacaksın. Bunun üzerine gelip sağ tıklayarak biçimlendir (hızlı olan) ve daha sonra bilgisayarı Windows 8 DVD'sinden başlat ve işletim sistemini buraya kur.

    @ZeynepG.,
    Çok mu belli ediyorum :)) Valla nediyeyim, karşımda bir muhattap bulsaydım neler neler diyecektim.

    @Sinan.t,
    Eyvallah.

    YanıtlaSil
  7. Bu sürüm Yazılım Geliştiricileri için çıkan sürün diye diye biliyorum, onun için bu sürümden fazla bir şey beklememek lazım. Asıl Beta sürümü çıkınca her şey ortaya çıkar biraz sabırlı olun ve ön yargılı olmayın.
    ( Microsoft'un %12,5 hissesi bana ait ya ondna böyle yorum yazdım :P )

    Bende denemiştim ve açıkca beğenmedim ama Beta'yı bekliyorum ;)

    YanıtlaSil
  8. @rhosus ,
    Zaten BETA yeni ismiyle Tüketici Önizlemesi çıktı. Biz onu konuşuyoruz. Sen bayağı geride kalmışsın :P

    YanıtlaSil
  9. Hımmm, bende içimden dedim bu MaFiAMax neden eski bire konuyu gündeme taşıdı :D
    Dediğiniz gibi geri kalmışım :(

    YanıtlaSil
  10. http://picturf.com/i/3KN

    bu resimde sorun gözüküyor. c ve d birincil bölüm iken, j mantıksal sürücü olarak gözüküyor. haliyle, pc'yi disten başlattığım zaman win 8 c ve d'te kurulur iken, d'ye kurulamıyor. j'ye sağ tıklayıp, biçimlendirsem bile mantıksal sürücü olarak kalıyor. herhalde anlatamadım.. :(

    cevap için ayrıca teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle haklısın MaFiAMaX; Microsoft W8 ile dokunmatik ekranlı tabletleri hedeflemiş. Diğer PC türleri için tasarımsal bir yenilik ve kullanımda zorluktan fazlasını vaad etmiyor. Sanki, senin de dediğin gibi, Vista gibi W8 de arada kaynayan Windows sürümü olacak :)

    YanıtlaSil
  12. katılıyorum. Tamamen tablet sektörü üzerine sipariş edilmiş bir işletim sistemi. Özellikle desktop ve laptopda kullanımı win 7 göre düşük.

    YanıtlaSil
  13. Bahsettiğin sıkıntıları bende yaşadım sanırım vista gibi buda pek tercih edilmeyen bir sürüm olacak.

    YanıtlaSil
  14. Hımmm, bende içimden dedim bu MaFiAMax neden eski bire konuyu gündeme taşıdı :D
    Dediğiniz gibi geri kalmışım :(

    YanıtlaSil
  15. Windows 8 windows 7 yi en az 5 yıl pc de geçemez.

    YanıtlaSil
  16. Windows 8'i kaç kere kurduysam 1 hafta kullanabildim en fazla. Microsoft yeni çıkartacağı işletim sisteminde ders alacak gibi haberlere göre Windows 7 benzeri bir sistem olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık 6 aydır Windows 8 kullanıyorum. Artık alıştım ama Windows 10 gerçekten bomba gibi geliyor.

      Sil

Yorum Gönder