Blogger 404 Sayfası Oluşturma

Yeni, yine, yeniden...

Blogger'ın 2010 yılından sonra evrim geçirme sürecine girmesiyle bir çok özelliğe kavuşmuş olduk. Bize kulak vermeye karar veren geliştiriciler bloglarımıza değer katacak bir çok yeniliği hayata geçirdiler. Şimdiyse SEO amaçlı bir dizi özelliğin devreye girdiğini görmek sevindirici gerçekten.

Bakalım kutudan neler çıkacak?

Özel 404 Sayfası

404

MaFiAMaX Blog! 404 hata sayfasını nasıl buldunuz? Yukarıdaki gibi kendinize özel 404 sayfası oluşturmak adeta çocuk oyuncağı. Tek yapmanız gereken tıpkı yeni bir yayın (yazı) hazırlar gibi gerekli yazıyı yazıp varsa görseli yazıya ekleyin. Sonrasında, Oluştur modundan HTML moduna geçip kodları kopyalayın. Daha sonra Ayarlar -> Arama tercihleri sayfasına ulaşın ve Sayfa Bulunamadı Sayfası için Özel İçerik bölümüne bu kodları yapıştırın.
Özel 404 Sayfası

Özel Yönlendirmeler

Artık istediğimiz bir sayfanızı başka bir sayfaya yönlendirebileceğiz. Genelde güncelliğini yitirmiş bir yazıyı daha güncel haline yönlendirmek veya artık mevcut olmayan bağlantılarınızı anasayfaya yönlendirmek için kullanabileceğimiz bu özelliğe de yine Arama tercihleri sayfasından ulaşabilirsiniz.
Özel 404 Sayfası

Özelleştirilebilir robot.txt

Blogger üzerinde yayınlanan blogların varsayılan bir çok özelliği gün geçtikçe özelleştirilebilmeye başladı. Arama motorları veya buna benzer dizinler tarafından algılanmayı sağlayan robot.txt dosyası da artık özelleştirilebiliyor. Bu dosyada yapacağınız bir kaç değişiklik ile herhangi bir botun istediğiniz dizinleri taramasını engelleyebilirsiniz. Ancak, bu dosya üzerinde değişiklik yaparken mutlaka dikkatli olmalısınız. Zira yapacağınız bir yanlışlık arama sonuçlarında hızla düşüşe geçmenize neden olabilir.

Meta Etiketler

Bir sitenin herhangi bir dizin tarafından tanımlanması sırasında meta description etiketi kullanılır. Bu sayede blogunuzun kısa bir tanımı o dizini kullanan kişiler tarafından görülebilir.
Blogger meta
Normalde bu basit tanımı yapmak için HTML kodlarında head etiketi içine aşağıdaki satırı yazmak gereklidir:
<meta content='Genellikle Blogger İpuçları, CSS, Web ve kişisel konuların konuşulduğu bir blog.' name='description'/>
Artım, bu tanımı yapmadan Arama tercihleri sayfasındaki Meta Etiketler bölümüne gireceğiniz tanımlama ile bu işi halledebilirsiniz.

Blogger metaBu özellik devreye sokulurken bu kadarıyla yetinilseydi açıkcası buna bir yenilik denilemezdi. İşte bunu bilen Blogger mühendisleri çok güzel hareketler bunlar diyebileceğimiz bir hareket yaparak her yazı için Arama Açıklaması seçeneğini eklemişler. Böylece her yazınız için arama motorları tarafından dikkate alınmak üzere o yazıyı tanımlayan bir açıklama yapabileceğiz. Bu özelliğin devraya girmesi için öncelikle Arama tercihleri sayfasındaki Meta etiketler bölümüne açıklamanızı girin. Böylece bu özellik yazılarınız için de devreye girecektir. Bunun yanında blogunuza bir satır kod da eklememiz gerekiyor. Normalde Widget şablonlarını varsayılana döndür komutu ile bu işi halledebilirsiniz ama tüm widgetler (gadget) ayarlarınız sıfırlanacaktır. Öyleyse, aşağıdaki kodu HTML kodlarınızda head etiketi içinde bir yere yapıştırın. Eğer benim gibi daha önceden meta description tanımını elle yaptıysanız eski kodu silmeyi de unutmayın.

<b:if cond='data:blog.metaDescription != ""'>
      <meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>
    </b:if>

Bitirirken...

Yukarıda saydığım yeniliklere ilave olarak Özel robot başlık etiketleri ile robot.txt dosyasına hızlıca meta etiketler ekleyerek bir çok sınırlama getirebilirsiniz. Eğer bu konu hakkında bilgi sahibi değilseniz bulaşmamakta yarar olduğunu söylemeliyim.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir şey bu hocam.. ellerinize sağlık (Ya bir önceki yorum sayfa yenilenince n'oldu gitti mi acaba? Oturum açmadan yorum yapmışım. Giriş yap dedi hata verdi.) Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok işe yarayacak şeyler. Uzun zamandır Blogger ile de bir şeyler yazmıyordunuz. Ben de kendi blogumu boşladım zaten. Bu tarz şeyleri gördükçe içimde bir şeyler kıpırdanıyor. Uğraşayım diyorum, yazayım çizeyim, böyle böyle yapayım. :) öyle işte..

    YanıtlaSil
  2. galiba bütün bloglarda daha devreye girmedi draft'a baktım yok gelir yakında herhalde linkini verin yada blog=ID yi değiştirip girelim :)

    YanıtlaSil
  3. @jupiter,
    Rica ederim. At üzerindeki ölü toprağını ;)

    @Mayk,
    Blogger'ın eski arayüzünü kullanmıyorsun değil mi? Çünkü bu özelikler tüm bloglarda devreye girmiş olmalı.

    YanıtlaSil
  4. Blogger aldı başını gidiyor, seo ayarları güzel oldu birkaç küçük güzellik daha yapsa ne wordpress nede başka bir blog sistemi boy ölçüşemez. Güvenlik desen güvenlik, tasarım desen çeşit çeşit, üstelik bedava...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Mafiamax :)
    Blogger kullanmaya başladığımdan beri, sanırım 2006 yada 2007, bloguma birçok yeni özellik kazandırdım sayende. Son olarak da 404 sayfası ve özel yönlendirme sayfaları eklendi bunlara :)

    YanıtlaSil
  6. @SEO,
    Blogger acndır.

    @Serdar KUZUCU,
    Rica ederim. Bence vefan için bir teşekkürü de sen hakediyorsun.

    YanıtlaSil
  7. Güzel Yazı Olmuş Blogger Cok Hızlı Yenileniyor. Bizlerin Buna Ayak Uydurma'da Sorun Yaşamamız İçin Bu Güzel Yazılara Her Zaman İhtiyaçımız olacak. teşekkürler.
    http://www.hdtvizler.com

    YanıtlaSil
  8. 404 kodu ekleme ile alakalı yazanları uyguladım ancak yeni bir yayın gibi açılıyor 404 sayfası.Sadece tek bir resim olarak açmanın bir yolu var mı acaba bunun?Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. merhabalar, blogger aldı başını gidiyor, seo ayarları güzel oldu birkaç küçük güzellik daha yapsa ne wordpress nede başka bir blog sistemi boy ölçüşemez. Güvenlik desen güvenlik, tasarım desen çeşit çeşit, üstelik bedava..

    YanıtlaSil
  10. @Kerem Şalış,
    Zaten buradaki anlatım bir yayın şeklinde oluşturmayı anlatıyor. Farklı bir şekilde yapmak için yeni bir sayfa olarak da yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Çok ama çok teşekkürler yaratıcı bir 404 sayfası olmuş :)

    YanıtlaSil
  12. Blogger konusunda en aydınlatıcı bloglardan birisine sahipsiniz. Bu konu için de çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. @Berke Kaan Denen,
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder