Görme ve İşitme Engelliler İçin Dizi


Ülkemizde ilk televizyon yayınının 1968'de gerçekleştirilmesinin üzerinden yaklaşık 45 sene geçmiş. 2000'li yıllara kadar ekranda en çok izlenen dizilerin yabancı diziler olduğunu benim yaşımda olanlar net bir şekilde hatırlayacaktır. Günümüz dizi sektörünün ülke sınırlarını aşıp Balkanlar ve Ortadoğu'da söz sahibi olduğunu görünce keyifleniyorum doğrusu...

Peki bu zamana kadar dizi izlerken kaçınız işitme veya görme engelli izleyicileri düşünmüştür? Bu soruyu sizleri suçlamak için sormuyorum elbette. Ama insanoğlu o kadar çok kendiyle meşgul oluyor ki etrafına bakması çoğu zaman gecikiyor. RTÜK, yapılan bir habere göre işitme ve görme engellilerin de dizi izleyebilmesi ya da dinleyebilmesi için çalışma başlatmış. İşitme engelli izleyiciler için alt yazı seçeneği, görme engelliler içinse betimleyerek anlatım yapılması öngörülüyor. Alt yazı seçeneği hızlı bir şekilde hayata geçirilebilir olsa da (kumandanızda bulunan dil seçeneği ile paralel yayına geçmek mümkün. Hali hazırda cnbc-e ve e2 yapıyor bunu) betimleyerek anlatım işine her televizyon kanalı ne kadar zaman harcar bekleyip görmek gerekiyor.

Kanald bu adımı atan ilk televizyon kanalı olmuş gibi görünüyor. Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisinde hem görme hem de işitme engelliler için hazırlanmış bölümler internet üzerinden izlenip dinlenebiliyor. Görme ve işitme engelliler için hazırlanan sayfaya da buradan ulaşabilirsiniz.

Hayatta bir çok zorlukla karşılaşan engelli insanların hiç değilse bir anlığına sıkıntılarından uzaklaşmasını sağlayacağını düşündüğüm bu uygulamanın yaygınlaşıp televizyondan erişilebilir olmasını ümit ediyorum.

Yorumlar

  1. Çok güzel düşünmüşler. Betimlemeler umduğumdan da iyi olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder