Dizi Oyuncularına Samimi Önerim Var

Türk dizi sektörü son 5 yılda büyük bir yol aldı. Doksanlı yıllarda Güney Amerika dizilerinin ekranlarımızı adeta işgal etmişti. Kuzey Amerika ve Avrupa dizilerinde aşk teması çok ön planda olmadığından olsa gerek Güney Amerika dizileri ülkemizde büyük rağbet görüyordu. İki binli yıllarda ise Tük dizileri ekrandaki egemenliklerini geri aldılar. Fakat kaliteyi hem teknik hem de sanatsal anlamda arttırmanın en büyük dezavantajı uzun sürelerin yıldırıcı olmasıdır. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda dizi emekçileri uzun dizi sürelerini protesto etmek için yollara dökülmüştü. Ortak akıl dizi sürelerinin kısalması ile kalitenin korunacağını ve oyuncusundan yönetmenine tüm teknik ekibin daha az yıpranacağında buluştu. Şu bir gerçek ki kısalan süre (ABD'de genelde 25dk ile 45dk arasında değişiyor) ile kaliteli yapımlara ulaşmanın önündeki en büyük engel dizi maliyetleridir. Dizi maliyetini karşılamak için gerekli reklam kuşağı sayısı dizi süresini belirliyor. Söz gelimi Karadayı dizisinin maliyetini karşılama için 5 reklam kuşağı gerekiyorsa (reklam kuşakları arasında min. süre var) o dizinin süresi en az 2 saat olmak zorunda kalıyor.

Peki dizi maliyetlerini düşürmek için en etkili yol ne olsa gerek? Ben bu konu hakkındaki düşüncemi çok sevdiğim bir köşe yazarı ve TV eleştirmeni olan Yüksel AYTUĞ'a yazdım. Sağolsun kendisi de samimi düşüncelerimi 15 Haziran 2013 tarihli Sabah gazetesinde yayınladı. Kendisine tekrar teşekkür ederim. İşte Yüksel AYTUĞ'a yazdığım mesaj:
Okurumuz Erhan Mollaoğlu, dizi sürelerinin uzunluğundan yakınan oyunculara ilginç bir öneride bulunuyor:

"Merhaba Yüksel Bey. Yıllardır yazılarınızı okuyorum. TV eleştirilerinizi net, tarafsız ve yerinde yazıyorsunuz. Son birkaç yıldır dizi sürelerinin uzunluğunun kaliteyi düşürdüğünü ve çalışma şartlarını çok ağırlaştırdığını konuşuyoruz. Dizi maliyetinin karşılanması için gerekli reklam kuşağının dizi süresini uzatması bir engelse, oyunculara samimi bir önerim olacak: Gelin, bölüm başı 50 bin lira almaktan vazgeçin. Ülkemizdeki birçok vatandaş daha ağır koşullarda çalışıp iki yılda ancak o parayı kazanıyor. Hem böylece halkın yanında yer alırken daha samimi görünürsünüz."

Sizce de samimi olmak gerekmiyor mu?

Yorumlar

  1. Bence çok yerinde ve mantıklı bir tavsiye olmuş. Hem bu şekilde dizi süreleri kısalırsa, daha fazla dizi ekranlarda yer bulur ve daha çok farklı kişi ekmek parası kazanır.

    YanıtlaSil
  2. Bence bu önerini dizi oyuncuları duymasınlar yoksa seni taşlayabilirler :D

    YanıtlaSil
  3. rhosus,

    Valla gerçekler bunlar. Tutarlı olmaları gerek :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir öneri sunmuşsunuz ama insanoğlu parayı sever :) dizi oyuncuları kendileri yerine izleyicileri düşündükleri zaman kalite artacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben samimi olmalarını istiyorum. Tabiki insan parayı sever.

      Sil

Yorum Gönder