Biomimicry: Doğadan İlham Alıyoruz

Dünya üzerinde yaşayan en akıllı ve baskın canlılar olduğumuz çok açık. Dünyanın bize ait olduğunu sansak da binlerce belki milyonlarca farklı canlı ile birlikte yaşıyoruz. Bitmek bilmeyen arzularımız ve beraberinde getirdiği sorunları da çözmek için doğaya yöneliyoruz. İşte buna Biomimicry deniliyor.


Büyük ihtimalle elbiselerimizde kullanılan cırt cırtın doğadan esinlenilerek üretildiğini bilmiyorsunuz. İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral, bir av dönüşünde kendisi ve köpeğinin üzerine Arctium bitkisinin (eskiden mahalledeki boş arsalarda bolca olurdu) çiçeklerinin yapıştığını farkeder. Mikroskop altınca yaptığı inceleme sonucunda, ufak kancaların elbise ve tüylere tutunduğunu görür. Bugün hemen hemen her yerde bu basit ama etkili çözümü görebiliriz. Velcro bu ürün ile doğmuş bir şirkettir.

Uçakların, helikopterlerin, gemilerin ve birçok aracın da hayvanlardan örnek alınarak tasarlandığını biliyoruz.

Mercedes'in otomobil süspansiyonlarında kullandığı Magic Body Control teknolojisi de tavuklardan ilham alınarak geliştirilmiş. Çocukluğumda hayretle keşfettiğim bir olayın, araçlarda yer aldığını görmek şaşırtıcı oldu. Otomobil üzerinde nasıl çalıştığını izlemek için tıklayın.


Biomimicry kelimesini yeni öğrendiğimi itiraf edeyim. Ama bu alan kendimi bildim bileli ilgimi çekiyor. Doğadan öğrenecek çok şey olduğu bir gerçek. Geçen izlediğim bir belgeselde zürafanın su içmek için eğildiğinde, beynine hızla hücum eden kan sebebiyle oluşan yüksek tansiyondan nasıl etkilenmediği araştırılıyordu. Bu tür belgeselleri izlemenizi öneririm, insanın ufkunu açıyor. Bilenler bilir, bir belgesel bir de haber izlerim :)) Gerçi kime sorsanız aynı cevabı veriyor. Bilmem ne kadar inandırıcı oldum :)

Yaşasın yeşil fikirler.

Yorumlar