B12 Vitamin Eksikliği - Pernisiyöz Anemi

"Erkek adamda bu kadar kansızlık (anemi) olması normal değil" demişti yıllar önce doktor. 2003 yılında neredeyse bir seneye yakın bir tedavi görmüştüm. İlk zamanlar demirden gelen pas kokusuna benzer bir tat bırakan garip bir şurup içiyordum. Sonrasında değerler normale dönmediği için, haftada iki defa, damardan serumla verilen bir ilaç kullanmıştım. Dışarıdan bakıldığında kan torbasına benziyordu.

Yapılan tedaviler sonucu kan değerlerim normale dönmüş ve ben de tedaviyi bırakmıştım. Ancak, tedaviden daha önemli olan sebebini bulmaktı ve biz bunun için uğraşmamıştık.

Yıllar geçti, ve bende başlayan ani saç dökülmesi sonucu saçların 1/4 nü kaybettim. Genetik diyip her zamanki gibi geçiştirildi. Son bir kaç seneye kadar kendimi iyi hissettiğim için kan tahlili yaptırmamıştım. Sanırım en son 2010 yılında askerden döndüğümde yaptırmıştım.

Geçen hafta, bir hafta boyunca süren kaşıntı şikayeti sonucu dermotoloji doktoruna gittim. Cildimde hiç bir kabarıklık, kızarıklık olmadığı için karaciğerden şüpheledim ve kan tahlili yaptırmasını istedim. Doktora kalsa kan tahlili yapmayacak kaşıntı ilacı verecekti. Geçen cumartesi aldığımız sonuca göre ciddi derecede B12 vitamin eksikliğim var. Her türlü hayvansal gıdayı da yememe rağmen vücudumda B12 vitamini emilmediği için yediklerim boşa gidiyor.

B12 vitamini mide ve ince bağırsakta intrinsik faktör olarak adlandırılan bir proteinle birleşmesi gerekiyor. Bazı kişilerin vücutları yeteri kadar intrinsik faktör üretemediği için yeteri kadar B12 vitamini emilmiyor. Bu durumda, pernisiyöz (habis) anemi sorunu çıkıyor. Daha fazla bilgi için interneti araştırabilirsiniz.

Vitamin ekslikliği önemsiz bir şeymiş gibi geliyor kulağa. Oysa ki hayati öneme sahip alyuvar hücreleri bu vitamin sayesinde üretilebiliyor. Yani, yıllarca normalden az alyuvar ile yaşamışım, saçlarım dökülmüş, depresyona meyletmişim. Bu hastalık olmasa Einstein olacakmışım :) Annem kan tahlili yapmam için ısrarcı olmasa hala haberimiz olmayacaktı. Annem sağolsun.

B12 vitamini vüdunuz tarafında emilmeyince ömür boyu iğne kullanmak durumunda kalıyorsunuz. Sağlık gerçekten de en önemli şey. Kendinize dikkat edin.

Yorumlar

  1. Aynen dostum, sağlık gerçekten önemli birşey, genelde herkese ne kadar tavsiye verilsede o sağlığı kaybetmedikçe kulak asan olmuyor. İnşallah tez zaman da iyleşirsin.

    YanıtlaSil
  2. B12 vitamini eksikliği maalesef çoğu zaman doktorların bile gözünden kaçabilen bir eksiklik. aynı sorun bende de var. paket bir kullanımı var. ilk kullanmaya başladığın andan itibaren iyi etkiyi hemen hissediyorsun. Sana tavsiyem bir de D vitamini durumuna baktırman. Çünkü o da gözden kaçan diğer değerlerden olabiliyor. her ay içeceğin bir ampul dvit ile de 3 ayda ortadan hop kalkıyor. Geçmiş olsun. Begüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyelerin için çok teşekkür ederim Begüm. Son zamanlarda bayağı zorlamaya başladı bu meret beni. İnşallah kısa sürede toparlarım.

      Sil
  3. Allah cc iyilikler versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Müge Hanım (umarım yanlış söylememişimdir).

      Sil
  4. Selam üstad,
    Bende de D ve B vitamini eksikliği var. B vitamini için, haftada bir (3 hafta) sonra ayda bir (2 ay) iğne olacağım. D vitamini içinse damla alıyorum hafta iki gün şişenin tamamını içiyorum. Bu da iki haftalık bir tedavi. Kesinlikle ben etkisini hissediyorum. Kendimi daha enerjik hissettirirken aynı zamaanda, algılarımın daha açık hale getirdiğini söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Bir seneden fazla olmuş bu yorumunuzu yazalı. Umarım iyileşmişsindir. Ben ömür boyu B12 iğnesi ve demir eksikliği tedavisi göreceğim. Allah daha büyük dert vermesin inşallah.

      Sil
  5. En Eskilerden Bir Tanesi daha Masallah :D Ne Guzel Paylasimlarmis Senelerdir.
    Cok Dogru Allah Herkese Iyilikler versin .

    YanıtlaSil
  6. Ben de bu hastalığa yakalandım ama geçti. Herkese acil şifalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sağlıklı bir ömrünüz olur. Ben ömür boyu B12 iğnesi ve demir eksikliği tedavisi göreceğim. Allah daha büyük dert vermesin inşallah.

      Sil
  7. Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder