Recuva ile Silinmiş Dosyaları Kurtarın

Dosya boyutlarının artması ve günlük hayatta yapılan bir çok işin dijital hale gelmesi sebebiyle verilerin saklanması ve korunması günümüzde en önemli problemlerden biri haline geldi. Öyle ki bu hizmeti kurumsal ölçekte veren büyük ölçekli şirketler bile var. Bu yazımda sabah başıma gelen olayı sizlerle paylaşıp deneyimlerimi anlatacağım.

Yıllardır iş ve kişisel verilerimi aynı HDD'e yedekliyordum. Geçen hafta dizüstü bilgisayarımdan çıkan sabit HDD'yi taşınabilir HDD olarak kullanmak için kutu aldım ve kişisel dosyalarımı buraya yedekledim. Dosyaları taşıdıktan sonra, eski HDD'teki kopyalarını sildim.

Bu sabah, bazı dosyalarımın kopyalanmadığını gördüğümde kurtarma operasyonu başlattım ve 15 dakikada 5 GB silinmiş dosyayı geri getirdim.

HDD'lerden aslında hiç bir dosya silinmez. Yeni bir şey yazdıkça silinmiş dosyalar üzerine yazılır. Silme işlemi gerçekleştikten sonra, çok fazla yazma işlemi gerçekleştirilmiş bir HDD'den veri kurtarmak zorlaşır. Bir süre sonra imkansız hale gelebilir. Kurtarma işlemini gerçekleştirdiğim HDD'e yeni veri yazmadığım için sildiğim dosyaları kurtarmam kolay oldu.

Operasyon Başlasın


Daha önce de veri kurtarma işlemi gerçekleştirdiğim için bir çok yazılımı denedim. Veri kurtarma işlemi yapan bir çok ücretli ve ücretsiz yazılım var. Ücretsiz olanların çoğu dosya boyut sınırı getiriyor ve işleminiz yarıda kalıyor. Yazılım ile yüklenen reklamlar da cabası. Kullandıklarım arasında en iyisi Recuva. CCleaner yazılımını bir çok kişi biliyordur, bu yazılım da aynı şirkete ait. Kurulurken, Google arama motorunu varsayılan olarak kurmak isteyip istemediğiniz sorması dışında kesinlikle ekstra bir şey yüklenmesini talep etmiyor. Yazılımı açtığınızda Kurtama Sihirbazı ile hızlıca hangi dosya türünü ve nerede arama yapacağınızı soruyor ve aramaya başlıyor...

  • Ayarlar(options) menüsüne girip dil seçeneğini Türkçe yapabilirsiniz.
  • Arama işlemi 1 TB HDD için 10 dakika bile sürmedi. Silinmiş tüm dosyalar listelendikten sonra istediğiniz dosyayı seçip kurtarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • İstediğiniz dosya listelenmediyse, ayarlar menüsüne girip eylemler sekmesinde yer alan "Derinlemesine Tarama" seçeneğini seçip tekrar arama yapın.
  • Arama işlemi bittikten sonra, binlerce silinmiş dosya içerisinde kaybolmamak için arama kutusunu kullanabilirsiniz. Belli bir klasörü kurtarmak istiyorsanız, arama kutusuna o klasörün yolunu yazın.


  • Herhangi bir dosyaya sağ tuş ile tıklayıp "Klasörü parlat" seçeneğine gelirseniz, o dosya ile aynı klasörde olan diğer dosyaları tek seferde seçebilirsiniz. Böylece belli bir grup dosyayı tek tek aramak yerine hızlıca kurtarabilirsiniz.


  • Tüm dosyaların klasör yapılarını da koruyarak kurtarmak için, ayarlar menüsüne girip eylemler sekmesine tıklayın ve "Klasör yapısını geri yükle" seçeneğini aktif etmelisiniz. Yoksa tüm dosyalarınız aynı klasörde olacak şekilde kurtarma işlem gerçekleşiyor.


Sonuç

Hem ücretsiz hem hızlı hem de başarılı bir kurtarma yazılımı. Umarım ihtiyaç duymazsınız ama gerektiğinde mutlaka denemelisiniz.

Yorumlar

  1. 2012 de bazı şeyleri geri getirmek için Recuva kullanmıştım. Bazı geri gelenler olmuştu bazıları da geri gelmemişti. Şimdi aradan beş yıl geçti durum nasıldır bilmem. http://www.onlinewebstats.com/ sitesinden istatistik hizmeti almak için verdiği kodu html/javasticrip ekle gaggetini kullanarak bloğuma ekliyorum ama Html kodunu eklememissiniz diye mail geliyor. Acaba kodu şablondan mı eklemem lazım. Yoksa bu site istatistik hizmeti vermek istemediği için böyle mail mi atıyor anlayamadım. Yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz siteyi bilmiyorum. Kendilerine mail gönderdiniz mi? Başka istatistik servisleri de var. Örneğin https://statcounter.com/

      Sil
  2. bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder