TurkNet'e Geçiş Hikayem


Yaklaşık bir hafta önce TurkNet'e geçiş yaptım ve bu süreç öncesi ve sonrası yaşadıklarımı kısaca özetleyeceğim.

Mart 2003'te evimize gelen bilgisayar ile başladı bu macera. Daha öncesinde o zamanlar oldukça popüler olan internet kafelerde oyun oynar, bilgisayarı öğrenme açlığımı da PCnet ve Donanımhaber forumlarında giderirdim. 2007 yılının yine başlarında ADSL ile tanıştık. Bu zamana kadar 56K modem bağlantısı ile internete ara sıra evden bağlandığım olmuştu. Hem çok yavaş hem de kullandığın kadarı faturaya yüklü bir miktarda yansıyordu; İtiraf ediyorum evdekilerin haberi olmadan bağlanıyordum :)

ADSL paketimiz aylık 4GB kotalı ve hızı 256 Kbps idi. Bugün ortalama 8 Mbps hıza sahip birine göre 32 kat yavaş bir internet bağlantısı ve üstelik 4 GB kota bittiğinde de kullanılan her MB faturaya yansıyordu. Yani AKN diye bir şey de yoktu. Sonrasında en düşük hızın 1 Mbps'a yükseltildiğinde ülkede yaşanan sevinç görmeye değerdi :) Lafı daha fazla uzatmadan TurkNet'e geçiş sürecini anlatayım.

Soldaki hız testine ait sonuçtan da görüleceği üzere aradan geçen 11 yılın ardından 35 Mbps (ortalama 30 Mbps) hızla internete bağlanıyorum. Üstelik bu hıza kavuşalı daha 1 hafta oldu. TurkNet olmasaydı daha yıllarca 10 Mbps indirme ve 0.5 Mbps yükleme hızına mahkum kalacaktım. Neyse ki TurkNet'i teknoseyir'deki bir video ile tanıdım ve TurkNet'e geçmeye o gün karar verdim. Türkiye'nin en yaygın operatörü ile taahhütüm olduğu için de mecburen beklemeye başladım. Bekledim, bekledim ve taahhütün bitmesine 2 ay kala TurkNet'e geçtim. Taahhütü bozduğum için kesilecek cayma bedelinin maksimum 120 TL'sine kadarını da TurkNet sizin için 20 TL * 6 ay olacak şekilde faturadan düşüyor.

TurkNet onlarca farklı tarife sunmak yerine tek bir avantajlı tarifeyi herkese sunarak hem akıl karışıklığının önüne geçiyor hem de ne ödeyip nasıl bir hizmet alacağınıza emin olabiliyorsunuz. Taahhüt yapmadan, kendi alt yapıları olan yerde 100 Mbps'ye kadar olmayan yerde ise 35 Mbps'ye kadar kotasız / AKN siz interneti 65 TL'ye sunuyorlar. Üstelik bu fiyata 1000 dakika mobil, yurt içi ve dışı dahil olmak üzere her yöne bedava telefon görüşmesi dahil. Kendi altyapıları olmayan yerlerde de 35 Mbps'a kadar hız sunuyorlar.

Geçiş Süreci


  1. İlk olarak bulunduğunuz alt yapının size sunabileceği maksimum hızı öğrenmek için buraya tıklayın. Adres yazmakla hiç uğraşmadan internet hizmeti almak istediğiniz adresteki ev telefonu mumaranızı yazın ve sorgulama yapın. Sonuç olarak altyapınız VDSL destekliyorsa 35 Mbps hıza kadar internet kullanabilirsiniz.
  2. TurkNet'e geçiş yapmaya karar verdiyseniz benden davetiye kodu alarak başvuru yaparsanız hem siz hem de ben 1 ay bedava kullanım hakkına sahip oluyoruz. Bu bağlantıya tıklayarak otomatik olarak davet kodu ile başvuru yapabilirsiniz. Kayıt esnasında VDSL modeminiz yoksa piyasada 300 - 350 TL olan ASUS DSL AC-51 modemi de 199 TL'ye almanızı tavsiye ederim. Mevcutta bir çoğumuzun modemi VDSL desteklemiyor. Modeminizin VDSL destekleyip desteklemediğini internetten mutlaka araştırın. Desteklemiyorsa, başvuru sırasında modem almak için gerekli onay kutusunu işaretlemenizi öneririm. Ben de buradan satın aldım ve 1 gün sonra eve kargo ile geldi.
  3. Kayıt işlemini yaptıktan sonra size imzalamanız için bazı evrakları e-posta ile gönderecekler. Bu evrakları yazıcıdan yazdırıp imzaladıktan sonra A4 boyutundaki evrak zarfına koyup ücretsiz bir şekilde MNG kargo ile TurkNet'e kargolamanız yeterli. Üstelik nasıl bir işlem yapacağınızı adım adım anlatan bir sayfa da yer alıyor. İnanın çok basit bir işlem. Bundan sonraki tüm süreci TurkNet Online İşlemler sayfasından takip edebilirsiniz.
  4. Evraklarınız TurkNet'e ulaştıktan sonra sözlü onayınızı almak için de sizi arayacaklar. Aradıklarında size ulaşamazlarsa endişe etmeyin, tekrar sizi arayacaklar. Sözlü onaydan sonra genelde 3 iş günü içersinde geçiş işleminiz tamamlanıyor. Hali hazıra zaten bir ev telefonu ve internet bağlantınız olduğu için eve gelip bir kurulum işlemi yapılmıyor.
  5. Benim kayıt sürecim Pazartesi günü başlayıp Cuma akşamına bitmişti. Cuma akşamı eve geldiğimde aldığım maksimum hızın 15 Mbps olduğunu görünce hattımın hala ADSL olduğunu anladım ve TurkNet'e Online İşlemler üzerinden destek kaydı bıraktım. Ertesi gün müşteri hizmetleri tarafından arandım ve internet hattımın VDSL'e geçirildiğini gördüm. Yani bazı başvurularda sizi ADSL hat olarak tanımlamış olabiliyorlar. Böyle bir durumda hemen başvurunuzu yapın ve geçişinizi talep edin.

Notlar


  • Geçiş süreci boyunca adım adım hem SMS hem de e-posta ile bilgilendirileceksiniz. Aynı zamanda TurkNet Online İşlemler sayfanızdan da süreci takip edebilirsiniz.
  • 7/24 canlı olarak bağlanabileceğiniz bir müşteri hizmetleri yetkilisi bulamamayacaksınız, zira TurkNet bu kadar uygun fiyata hizmeti sunmak için bazı operasyonlarını online başvuruya kaydırarak tasarruf sağlıyor. Genelde online işlemler sayfanızdaki "yeni destek kaydı oluştur" sayfasından probleminizi yazınca 1-2 gün içinde dönüş sağlıyorlar. Ayrıca twitter hesaplarından da probleminizi yazmanızı öneririm. Hızlıca geri dönüş yapıyorlar.
  • Geçiş yapmadan önce hattınızın gerçekten de VDSL desteklediğinden emin olmak için mevcut opratörünüzü arayıp teyit alabilirsiniz, ben öyle yaptım. Tabi eski opratörüm VDSL hizmetini AKN li bir şekilde akıl almaz fiyatlara sunduğu için hemen telefonu kapatacaksınız.
  • TurkNet'in televizyonda reklamı bildiğim kadarıyla yok. Mümkün olduğunca reklam bütçesini de kısıtlı tutuyorlar ki fiyatlar gereksiz yere şişmesin.
  • Geçiş başvurusu yapmadan önce benden davetiye kodu alarak başvuru yaparsanız hem siz hem de ben 1 ay bedava kullanım hakkına sahip oluyoruz. Bu bağlantıya tıklayarak otomatik olarak davet kodu ile başvuru yapabilirsiniz.
  • Her hizmette olduğu gibi TurkNet'e geçiş sürecinde de sorun yaşamış insanlar var. Ancak ben keyifli bir geçiş süreci yaşadım. Umarım bu yazıyı okuyup geçmeye karar verenler de sorunsuz geçiş yapar.

Yorumlar

  1. Siz şanslısınız biz geceli 2 sene oldu 8mb ile girdim 6 mb ile devam ediyorum arıza kaydı verince 8 den 6 düşürdüler korkuyorum arıza kaydı vermeye

    YanıtlaSil

Yorum Gönder