Death Stranding

Kojima'nın son oyunu, benimse ilk Kojima oyunum.

Kasım 2019'da Play Station için çıkan oyun daha sonra Temmuz 2020'de bilgisayar için de yayınlandı. Epic Game sayesinde oyunu bedava almıştım. 65 TL gibi cüzi bir ücret ile de Director's Cut sürümüne yükselttim.

Oyun için kargo simülasyonu yakıştırmalarını benim gibi çokça duymuşsunuzdur. Bu sebepten oyunu oynamayı hiç düşünmüyordum ta ki bir ay öncesine kadar... Neden bilmiyorum bir anda oyunu oynamaya karar verdim. İlk 5 saatinde gerçekten merak ederek oynadım. Daha sonra kargo taşımaktan sıkılmaya başladım ve 20. saatlerde bırakmayı düşündüm. Ama bir kaç gün boyunca şunu fark ettim ki günün belli zamanlarında oyun aklıma geliyor ve yalnız Sam ile Lou'yu düşünüyorum. Yani hikayesinin beni çok etkilediğini fark ettim. Bu düşüncelerle daha fazla baş başa kalmamak için kısa bir aradan sonra oyuna kaldığım yerden devam ettim. İyi ki devam etmişim çünkü o saatlerden sonra gelişen yetenek ve araç - gereçler sayesinde oyun ızdırap olmaktan çıkıyor ve artık daha önce hiç yaşamadığım bir deneyime dönüşüyor. Tabi Director Cut's sürümü ile iyileştiren geliştirilen şeyler olmuş. Oyunu hemen değil daha sonra oynamanın faydası :)



Bir çok arkadaşın dediği gibi koca Amerika kıtasını bir araya getirdiğini söyleyen oyun bunu gerçek bir ölçekte yapamadığı için gerçekçilik hissi oluşmuyor. Yani kıtanın bir ucundan diğer uca gidiyoruz ama gerçekte 300-500 km gidiyoruz. Ben bunu çok dert etmediğim.

Oyunun çok farklı bir kafayla yapıldığı açık. Temelde 2 araç kullanabiliyoruz, 3 tekerlekli motosiklet ve kamyon. Yalnız ikisinin de sürüş dinamikleri fecaat. Bilerek mi böyle bir tercih yapıldı bilmiyorum ama Half Life 2 deki araç sürüşü ne kadar berbatsa bu da öyleydi. Ama Half Life da kalbimizde, tahtında hep :))

Bugüne kadar böyle farklı bir oyun yapıldı mı bilmiyorum. Oyunun sonu 2 saat sürdü. Kojima farkını göstermiş, hikayenin detaylarını sana anlatırken aynı zamanda da yapanların isimlerini akıtıyor... Tam bitti derken oyun boyunca parça parça gösterilen hikayenin geçmişini eksik parça kalmayacak şekilde bir bütün olarak izletiyor. Yıllardır bir sinema filmi yapmak istediğini bildiğimiz Kojima bu isteğine çok yaklaşmış. Oyunun sonunda açıkta kalan, anlaşılmayan bir şey kalmadı benim için.




Oyunun hikayesi orijinal, sunum mükemmel. Müzikler ise şahane, gün içinde ara ara dinliyorum. Oyunda dünyaca ünlü aktör ve aktrislerin oynaması da çok daha gerçekçi hissettirmiş. Kojima'nın yıllardır yapmayı planladığı sinema filmine bu oyunda çok yaklaşmış. Hatta bu hikayeyi 3 bölümlük bir film serisi bile yapabilir belki de çalışıyordur...

Yakın zamanda duyurulan 2.oyunu sabırsızlıkla bekliyorum. Tabi yine çıkar çıkmaz oynamayıp 3-5 ay boyunca varsa sorunların giderilmesini bekleyeceğim. Umarım Sony'nin yeni stratejisi gereği bu oyun da tüm platformlarda aynı anda çıkar da bilgisayar için 1 sene beklemeyiz.



Yorumlar