Meğer Beni Çeken Şey ClearType Teknolojisi İmiş

Bir çok insan bazı nedenlerden dolayı kullandığı internet tarayıcısından vazgeçemez ve yeni alternatiflere yüz çevirir. Bunlardan biri de benim. Geçenlerde Ey Ahali Merhumu ( Internet Explorer ) Nasıl Bilirdiniz? başlığında IE ile yaşadığım sorunlara değinmiş ve buna rağmen bir türlü vazgeçemediğimi söylemiştim. Çok değil 3 gün önce bilgisayarıma en çok kullanılan internet tarayıcıları olan Mozilla Firefox ve Opera'nın son sürümlerini yükledim. Sonra bu 3 tarayıcı ile internette sörf yapmaya başladım. Ve sonuç olarak beni gerçekten neyin etkilediğine karar verdim. Beni etklieyen şey meğer ClearType teknolojisi imiş. Yazımın devamında ClearType ile ilgili bilgiler verip en son olarakta MaFiAMaX Blog!'un 3 tarayıcıda nasıl göründüklerini göstereceğim.


ClearType teknolojisi , yazıların piksel piksel görüntülenmesinden kurtulmasını sağlayan bir nevi render işlemi. Yazı fontlarını yumuşatıyor ve bu yüzden de yazılar blur efektine uğramış gibi gözüküyor. PDF dökümanlarda da bu teknolojiye sıkça rastlayabilirsiniz.

Windows Vista'yı ilk kullanmaya başladığımda da çok dikkatimi çekmişti, ekran bariz şekilde çok farklı görünüyor. Bir de Calibri fontu gibi düzgün hatlara sahip bir font ile birleşince tadından yenmez hale geliyor. Bu ayar XP ile açık gelmediğinden çok geç farkına vardım, ama XP'de nedense çok daha bulanık duruyor.

Peki ClearType Neden Bulanıklık Hissi Veriyor?


ClearType'ın Türkçe yardım sayfasında da belirtildiği gibi ClearType teknolojisi asıl olarak LCD ekranlar için üretilmiş. Haliyle CRT monitörlerde sorun oluşturabiliyor. Ama dert etmeyin, çünkü ClearType'ın farklı doygunluk oranları var ve bunlardan biri mutlaka sizin için düzgün görünecektir. Fakat bunu Windows üzerinden ayarlayacağınız bir yer olmadığından Microsoft'un sitesinden online olarak adım adım yapabilirsiniz. ClearType ayarınızı yapmak için tıklayın

MaFiAMaX Blog!'un 3 tarayıcıdaki görüntüsü:

Internet Explorer ile MaFiAMaX Blog!Opera ile MaFiAMaX Blog!


Tabiki benim için tek sorun bu değil, belki de diğer tarayıcılar içinde ClearType eklentisi vardır. Ama alışkanlı işte ben yine IE kullanmaya devam edeceğim :-))

Yorumlar

  1. karşılaştırma imkanı vermen güzel olmuş insanın IE'a aşık olası geliyor :D

    YanıtlaSil
  2. :-)) Ne güzel işte aşık ol, bakarsın Bill Gates'e gelin gidersin. :-))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder