Musicopat: Müzik İnsanı

MusicopatWeb 2.0 standartının oluşmasında en büyük rolü sanırım sosyal siteler aldı. Günümüzün en popüler siteleri de zaten onlar. Herhalde şu aralar kimsenin ağzından düşmeyen Facebook en güncel olanı. Ben de size sosyal bir site tanıtacağım. Tabi Facebook gibi sosyalliğe boğulacağınızı sanmayın. Dünyadaki örneklerine bakıldığında Last.fm verilebilir (bir çok örnek vardır ama ben sadece bu kadarını biliyorum). Evet tanıtacağım site online müzik dinleyebileceğiniz, arkadaşlar edinebileceğiniz, gruplar kurabileceğiniz, favori şarkı listenizi paylaşıp, dilediğiniz bir arkadaşınıza bir şarkı önerebileceğiniz, üstelik bunları çok güzel bir arayüzde kontrol edebileceğiniz bir site. Üstelik bu site Türkçe ve yerli bir iste. Sitemizin adı Musicopat, onların değimiyle müzik insanı.


Çok değil 1,5 hafta kadar oldu bu siteyi tanıyalı. Sağolsun interneti fellik fellik dolaşan Seçkin (Seco) bu siteyi bulmuş. Aslında bana öyle her bulduğu siteyi önermez, başta anlamalıydım bu sitenin farklı olduğunu, ama biraz önemsemeyip bir kenara atmasaydım bu yazıyı sizlerle daha önceden paylaşmış olacaktım. Bak yine konudan saptım, dönelim en iyisi.

Bu sitede beni en çok etkileyen şeylerin başında ses kalitesi gelmekte. İnanın medya playerdan daha iyi bir ses kalitesi var. Sebebini anlayamadım gitti! Hem de düzgün bir bağlantınız varsa, dinlemek istediğiniz şarkıya tıklar tıklamaz başlıyor çalmaya. Sitenin medya playerı sadece durdurma ve sonraki parça tuşlarına sahip. Bilerek basit tutulmuş ama bence en azından ses ayar tuşu ve bekletme tuşu olmalıydı. Sitemiz hala BETA aşamasında olduğundan bunların gelişebileceği ihtimal. Dönelim başka güzel yanlarına. Sitede oldukça geniş bir şarkı arşivi var. Üstelik gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Şarkılardan söze başlamışken herkesin profilinde favori şarkı listesi var. Bu listede dinlediğiniz şarkılar istatistiksel bir şekilde listeleniyor. En son ne zaman dinlediğiniz, kaç defa dinlediğiniz vs.

Sitenin gövdesini oluşturan elemanlar göz atarsak;

Musicopat : "Müzik zevkinizi paylaşacağınız arkadaşlarlarınızı bulmak için yandaki arama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz." diyor sitede. Yani bu bölümde asıl amaç direk bir arkadaş bulmak değil, aynı tarz müzikleri dinlediğin bir arkadaşı bulmak. O anda sitede olan musicopatların çevrimiçi olduklarını görebiliyorsunuz. "Musicopat Ara" ile belirlediğiniz kriterlerdeki musicopatları arayabiliyorsunuz. Bu bölümde "Gruplar" sekmesine girdiğinizde oluşturulmuş grupları görebiliyorsunuz. En popüler grupların listelendiği bir tablo da mevcut. Yalnız popülerlik kriteri üye sayısına göre belirlenmiş, bu bir eksi benim için.

Radyo: Burada sizler için oluşturulmuş farklı tarzda şarkıların çalındığı radyolar mevcut. Aslında adları he ne kadar radyo olsa da birer şarkı listeleri bunlar. Ama çok sayıda radyo (şarkı listesi) hazırlanmış, eminim hoşunuza gidecek radyolar bulursunuz.

Müzik: Bu menüde yerli ve yabancı şarkılar olmak üzere binlerce şarkı mevcut. Şarkı araken ister A-Z indeksini kullanın isterseniz arama kutusunu.

Şimdi biraz da sosyal olan yanını anlatalım;

Profil sayfanıza girdiğinizde sizi 6 sekmeden oluşan bir menü karşılıyor. Ekranın sol ve sağ tarafında profil bilgileriniz gösterilmekte. Sekmelerin bazılarından bahsedersek;

Mesajlarım: Adı üstünde, buradan gelen ve giden mesajlarınızı görebilirsiniz.

Arkadaşlarım ve Gruplarım: Bu sekmede de sahip olduğunuz arkadaşlarınızı ve üyesi olduğunuz grupları görebiliyorsunuz.

Müzik Zevkim: Ben en çok bu sekmeyi seviyorum. Çünkü şimdiye kadar dinlediğiniz şarkıları ve istatistiklerini buradan görebiliyorsunuz. Üstelik dinlediğiniz şarkıların istatistiklerine göre en çok hangi tür müziği dinlediğiniz, hangi sanatçıları dinlediğinizi görebiliyorsunuz. Üstelik başkaları da bu bilgileri görebiliyor. Böylece birileri sosyalleşmek adına bir arkadaş arıyorsa müzik zevkini öğrenebilmiş olacak.

Sekmeleri bu kadar anlatmak istiyorum, gerisi alışılagelmiş şeyler. Eğer hala bilgiye doyamadım diyorsanız sitenin detaylı bir şekilde hazırlanmış yardım sayfasına göz atabilirsiniz.

Benim site için anlatacaklarım bu kadar. Sitenin beni ilgilendiren kısmı açıkcası şarkı listeleri kısmı. Yani sosyalleşme olayından hiç hazzetmem. Bakınız bir önceki yazım. Ayrıca şarkıların ses kalitesi de çok iyi. Açıkcası artan kullanıcı sayısı ile bu kaliteyi devam ettirirlerse çok iyi olur. Ne diyelim, hayırlı uğurlu olsun. Artık bu tanıtımdan payımıza düşeni alırız, bakın saat kaç olmuş ben hala yazı yazıyorum :-)

Yorumlar

  1. Bahsi geçen seco da ben oluyorum bu arada ve herkeside musicopattaki gurubuma beklerim.gurup adı BLACK FAN.şimdiden herkese kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. reklamın iyisi kötüsü olmaz tabi..

    YanıtlaSil
  3. İyi hoş bir site ama şahsen bu siteyi desteklemem üye de olmam buraya, Türkiyeden iyi güzel bir site çıkmasını büyümesi isterim tabi ama Türkiyeye yakışacak hiç olmazsa ismi doğru bir türkçe ile alınsaydı güzel olurdu.işte buda Türkçemizin giderek yozlaştığının göstergesi oluyor. Heryerde herkesi elimizden geldiği kadar uyarmalı Türkçemize sahip çıkmalı bu yolda önemli işlere imza atmalıyız (elimizden geldiği kadar)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder