Sayısal Derslerden Niye Nefret Ediyoruz?

Anket sonuçlarıÖSS sonuçları her açıklandığında başarısız olunan derslerin başında sayısal dersler olduğu görülür. ÖSS her ne kadar bir kişinin bilgisini ölçmek için sağlıklı bir yöntem olmasa da bu kadar insanı acımasızca elemek için yapılması şart.

Kasım ayının 21.inde başlattığım bir anket ile en çok nefret edilen dersleri sordum. Beklediğim gibi başı sayısal dersler çekti. Sayısal derslerinden bu kadar çok nefret edilmesinin en büyük sebebi adam akıllı öğrenememek, yoksa zor olduğu için değil. Çünkü insan ne kadar zor da olsa yapabildiği birşeyden nefret etmek yerine haz alır, ne de olsa zor olanı başarmıştır.

Anket sonuçlarının ayrıntılı bir görselini size göstermeden önce bu yazıyı okuyan genç arkadaşlara (yaşlandık tabi) bir kaç önerim olacak.


  1. Bugün sayısal alanda okuyan binlerce lise öğrencisi var. Bunlardan birçoğu mühendisliğin herhangi bir branşında okumak istiyor. Ancak bir o kadarı da sayısal derslerden nefret ediyor. Hem sayısal derslerden nefret etmek hem de sayısal derslerin temel olduğu bir branşta uzmanlaşmak zor olsa gerek. Ben bunu çevremde çokça görüyorum.
  2. Lise de sayısal bir alanı seçip hala sözel derslerden sorumlu olmak beni de zamanında çileden çıkarıyordu. Ancak şimdi şimdi düşünüyorum da insan sosyal bir varlık ve sadece bir kaç şeyle uğraşmak zorunda bırakılması ona kısa zamanda başarı getirse de ileri ki hayatında bazı boşluklara sebep olacaktır.


Nacizane görüşlerimi dile getirdikten sonra anket sonuçları ile sizleri başbaşa bırakıyorum. Yine nerden nereye geldik değil mi? (:
Anket Sonuçları

Yorumlar

  1. Ben "Felsefe" şıkkını seçmiştim. Gerçekten benim için bir felsefe dersi tam bir işkenceydi. Bünye kabul etmiyordu...

    Ama sonra felsefe hocamın anlattığı herşeyi meraktan Vikipedia'dan okudum ve öğrendim.

    Sorun acaba hocada mıydı?

    YanıtlaSil
  2. Belki öyle belki de not kaygısı. Yazımda değinmedima ama insanı dersten soğutan nedenlerden biri de not kaygısı. Sen bu kaygı olmadan istediğin için okuyup öğrenmiş te olabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. ben lisedeyken sayısal dersleri çok severdim. hatta öss de türkçe sosyal olmasaydı daha iyi bir not alabilirdim kanımca. damacanın yazdıklarını okuyunca felsefeden bende ne kadar çok nefret ettiğimi hatırladım. lise 3 de kalmıştım 2 dönemde :) en son felsefici kadına aristonunda felsefeninde seninde diye çıkışmıştım :)

    ben yabancı dili işaretlemiştim anketde. Allahın işi şimdi tüm gün ingilizce görüyorum ünide(hazırlık). bedevi şansı mı demeli ne demeli bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Benim en sevdiğim ders Geometri idi. Üçgenler, daireler, koordinat düzlemi... :)

    En nefret ettiğim ders ise Tarih dersiydi. Tamamen "not kaygısından" nefret ediyordum. Ayrıca bize verilen Tarih eğitimi çok yanlıştı bence. Bu yanlışlık yüzünden beni ezbere zorlayan bir dersdi Tarih.

    YanıtlaSil
  5. Beni de lisede en zorlayan ders coğrafyaydı. Ama Tarih'in de not kaygısından ötürü çok illallah dedirttiği oldu tabi :)

    Sayısal derslerle ise hiç sorunum olmadı ki sonucunda sayısal seçtim, şu anda da sayısal ağırlıklı bir bölümde okuyorum.

    YanıtlaSil
  6. TÜRKİYE haricinde tüm avrupa ülkerinde sayısala nazaran matematik daha çok tercih edilir.TÜRKİYE de sayısal needn zor geliyor.Aslında zor değil örneğin sen adres satırına blogunun adını yazmadan giremezsin.Yazmayı kims ebaşda bilmiyordu.Ama öğrendiler.Matematikde böyle kimse bilmiyordu ilk başta ama öğrenildi.Birde bizim insanımız nerde beleş oraya yerleş tarzı olduğundan kolaya kaçıyor.Matematik konusunu hiç ellemek istemiyor.

    YanıtlaSil
  7. Ehe ben kesin yanlış yere düştüm,bizim zamanımız sayısalcıların işletme gibi branşları seçebileceği son seneydi ve sayısal dersleri çok severken hem de çok başarılıyken:S ki hala bölümde bile en sevdiğim dersler sayısal derslerdir:D ama EA%1 lik dilimle işletmeci oluyorum:D bu ne pehriz bu ne lahana turşusu mu desem:DYaşasın sayısal dersler:)

    YanıtlaSil
  8. Bu sene öss senesi benim için ama en çok sözel derslerden nefret ediyorum. Edebiyat en sevmediğim ders. Tarih ve feslefeyi dinlemesi güzel oluyor. Ama sınavları ve çalışması berbat. En sevdiğim ders fizik ve matematik. Geometriyi sevmeme rağmen çok başarılı değilim. Bakalım öss'de neler yapcaz bu sene?

    YanıtlaSil
  9. Benim en nefret ettiğim ders matematikti. En büyük zevkle dinlediğim ve hep çok iyi notlar aldığım dersler ise tarih ve felsefe bu iki derse bayılırdım:)

    YanıtlaSil
  10. benimde aram her zaman sayısal derslerle iyi olmuştur,sonucunda da tıp istememe rağmen mühendisliğe gelmem taktir-i ilahi olsa gerek :)

    YanıtlaSil
  11. ben yorumdan çok soru sorucam beni bilgilendirirseniz seviinirm.sorum şu;sayısalda dil görülüyomu ne kadar ağırlıkla görülüyo lise 2 deyim ve bide sayısalın avantajlarını öğrenmek istiyorm...

    YanıtlaSil
  12. Benden sonra müfredat değiştiği için şu anki dil dersi durumunu bilmiyorum. Ama bu okuduğunuz okula göre değişir. Misal ben son sınıfa kafar dil dersi görmüştüm ama başka statüdeki okullarda 2.sınıftan sonra dil yoktu.

    Sayısal, eşit ağırlık veya sözel bölümlerinin bir birinden üstün tarafı yoktur. Sizin üniversitede okumak istediğiniz bölüm hangi alana giriyorsa o bölümü okumalısınız. İsminden de anlaşılacağı üzere sayısla bölümde matematik ve geometri derslerine ek olarak fen bölümü dersleri de okutulmaktadır.

    YanıtlaSil
  13. ya bence sayısal derslerden nefret etmeye hcte gerek yok bence gayet eglenceli. calısırsan bakarsan o matematik problemlerini cozmek cok eglenceli geliyor bence. bunu deneyen herkez gorur. ;)

    YanıtlaSil
  14. ben henüz lise 1e yeni başladım hangi bölümü seçeceme karar veremiyorum en çok istedigim meslek eczacılık fakat sayısaldan hiç anlamıyorum matematik fizik hep kötü geliyor orta okulda bile matematik 1 di sayısala gitsem kalacam çalışırsan yaparsın diyolar ama tıp diyince tüylerim ürperiyo yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  15. Bahsettiğiniz durum bana göre bir profesyonel yardımı almayı gerektiriyor. Ben deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım, fakat böyle iki arada bir derede kalmadığım için pek birşey söyleyemiyorum. Bence bu konuya önem gösterip, bir an önce gerek hocalarınıza gerekse rehberlik bölümüne başvurmalısınız.

    YanıtlaSil
  16. şu anda sözel öğrencisiyim ve çok pişmanım akıllı olup ea ya geçseydim bu kadar huzursuz olmazdım sakın sözeli seçmeyin tabii seçecek olan varsa. sözelde bir aşağılanma var sanki sözel öğrencileri gerizekalı bunu anlamıyorum... ilerde mesleğim sayısal bölümü gerektiren birşey omuycak. çizgi film yapımcılığı istiyorum. hayırlısı...

    YanıtlaSil
  17. bende sayısal bölümü seçtim bu sene ama korkmuyor deilim.çünkü sayısal diyince herkes geometriden korkutuyo beni.sizce doğru karar vermiş labilir miyim? ama sayısal dersleride hem seviyorum hemde başarılıyım. soruma cvp verirseniz çok sevinirim...

    YanıtlaSil
  18. Madem seviyor ve başarılısınız korkmanıza gerek yok. Her yolda olduğu gibi bu yolda da zorluklarla karşılaşacaksınız. Dikensiz gül olmaz misali.

    YanıtlaSil
  19. sayısal derslerde nasıl çalışırsak daha çok başarılı olabilirim acaba ?cvplarsanız çok sewinirim.bide össde nasıl çalışırsak daha çok sayısal derslerden doğru yanıtlarız .lütfen :(

    YanıtlaSil
  20. @Adsız,
    Bunun formülü olsaydı herkes başarılı olurdu değil mi? Çalışma işi tamamiyle kişi ile alakalıdır. Yani dershanlerde verilen çizelgelere benzemez. Tek genel kural vardır o da düzenli çalışmaktır.

    YanıtlaSil
  21. ben de lise2 ye geçtim ve eşit ağırlığamı sayısalamı geçeyim diye diye delircem aslında coğrafya ve tarihten nefret ediyorum sayısal derslerden de kimyayı sevmiyorum sizce hangi bölüme geçmeliyim

    YanıtlaSil
  22. @Adsız,
    Önemli olan hangi mesleği yapmak istediğindir bence. Tabi gerçekçi yaklaşımlar da bulunmak kaydıyla. Yani sırf doktorlar iyi para kazanır düşüncesiyle hiç yapamayacağın bir mesleğe yönelmek de çokğunlukla hüsranla sonuçlanır ;)

    Şimdi mühendislik okumak isteyip de kimyadan nefret ettiğim için hedefini değiştirmemelisin. Sonuçta üniversite bile okurken sana gereksiz ve zevk vermeyen dersleri göreceksin.

    YanıtlaSil
  23. çok teşekkür edeeeerimmm cevapladığın için ama bitürlü karar veremiyorum meslek olarak aklımda eczacılık ve psikoloji var ikisi de ayrı bölümlerde eczacılık daha ağır basıyor ama bilmiyorum sayısaldan da korkmuyor değilim mat. hocam sayısala geçmemi istiyo sizce onu dinlemeli miyim?oooooff oooffff çok kararsız biriyim

    YanıtlaSil
  24. @Adsız,
    Rica ederim. Sizi tanımadığım öneride bulunmam doğru olmaz. Kendinizi en iyi siz ve yakın çevreniz tanır. Umarım pişman olmayacağınız bir karar verirsiniz.

    YanıtlaSil
  25. yine de sağolun belki de doğru diyorsunuz ama bilemiyorum işte. sorun bende. çünkü çok kararsızım umarım gerçekten pişman olmam herşey için teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. ben bu sene meslek lisesinden düz liseyegeçtim yani lise 2 ye . Geçmemin en büyük sebeplerinden biri bütün derslerimi düzeltmiş olduğumdur tabi. Bende bir aralar sayısal derslerdeden hoşlanmıyordum yada ilgi duymuyordum ama işin püf noktasını bulduğunuz zaman herşey çözülüyo işin püf noktası çalışmaktır bu söz çok klasik oluyo ama gerçekten çalışan insan her şeyi yapıyormuş benim matematiğim orta okulda en fazla 2 yada 3 tü hiç 4 veya 5 olduğunu görmedim ama insan liseye geçince fark ediyomuş bence işin ne kadar ciddi olduğunu lisede derslerimi bütün derslerimi çalışarak düzelttim ve kendime bir hedef koydum bu hedef uğrunda şimdi çaba ve zaman ,güç ,irade,azimle çalışıyorum yani diyeceğim hiç bir zaman kendinizi boşlukta hisstemeyin bu duyguyu hisstemenizin en temel durumu kendinize hedef koymayışınız yada çok iyi olsanız bile kendinize güvenmeyişinizdir .Benim de dersleri çok süper olan arkadaşlarım var ama onlar bile meslek seçme duygusundan doltı çok sıkıntılara düşüyolar dersleri bile bu duygudan dolayı etkileniyo yani burda yapmanız gereken düzeltiyorum bence yapmanız gereken çalışmak ve hedef koymaktır bu kadar çok zor değil yapıcağımız şeyler kendimizi niye hırpalıyalım kısa yol varken BUDA ÇALIŞMAK VE HEDEF KOYMAK. herkeze başarılar dlerim .

    YanıtlaSil
  27. Bende lise 2 ye geçtim ve sayısal bölümü seçtim açıkcası şimdiye kadar meslek hedefi koymadım kendime ama her dersde başarıyımdır matematiği pratik olarak görürüm hiç korkmak kimya ve fizikde hayatın gerçekleri olarak edebiyatda da yorum yapmayı hep sevmmişimdir... sınıf hocamın branşı matdı ve sayısala geçmemi önerdi ben ise hukuk ve tıp arasında kararsız kaldım sayısalda her dersin olduğunu öğrenince bi de öss senin değişmesi sayısal okuyanlara tm ve söz deki meslekleri seçme olanağı sağladığını öğrendim tabi bunda çok çalışma da söz konusu sizce doğru yapmış mıyım yine de içimde bir kararsızlık varr

    YanıtlaSil
  28. tüm sayısal derslerden nefret ederim en iyisi sözel dersler..

    YanıtlaSil
  29. matematiği hiç sevmiyorum sayisallardan nefret ediyorum

    YanıtlaSil
  30. ben de matematik ve geometri derslerden nefret ederim.çünkü çok zorlanıyorum.sözel derslerden allaha şükür iyiyim.felsefe grubu dersleri coğrafya tarih okumak benim avantajım çünkü sayısal ağırlıklı meslek seçmeyeceğime göre avantajlıyım.size de söylüyorum.siz matematikten hoşlanıyorsan matematiğe gidersin.sayısal ve eşit ağırlıkta okumak isteyen gitsin.her ikisini istemeyen sözel ve yabancı dil bölümüne gitsin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder