Bilgisayar Oyunlarını Oynayamamak

ESRB Logoları
Bilgisayar oyunları ile aramın uzun süredir açık olduğunu bir çok defa belirttim. Bunun en büyük nedeni beklediğim oyunların çıkmaması, artık iyiden iyiye yaşlanan bilgisayarım ve çoğu çıkan oyunların benim tarzım olmaması. Ayrıca oyun üreticilerinin korsan kullanım sebebiyle PC'ler için oyun çıkarmamalarını da göz önüne alınca alternatifler iyice azalıyor.


Geçtiğimiz sonbahar aylarında PC oyun piyasası tabiri caizse oyunlara doydu. Üstelik çıkan oyunların bir çoğuda bomba oyunlardı. Öyleki yıllardır beklenen Crysis, ansızın üretileceği duyurulan Call of Duty: Modern Warfare, devam oyunu olan Half-Life 2: Episode 2 peş peşe çıktılar. Bu 3 oyun da benim oynamak için can attığım oyunlar, ancak gelin görün ki sadece HL2: Ep2'yi oynayabildim. Diğer oyunları oynamak istemememin tek bir sebebi var; yaşlanan bilgisayarım. Bilgisayarıma yaşlandı dediğime bakmayın, aslında bahsi geçen oyunlardan HL2: EP2'yi 1024 x 768 çözünürlükte anti-aliasing (yuvarlak hatlardaki piksellerin göze batmamasını sağlamak için yumuşatma teknolojisi) kapalı, diğer ayarlar ise yüksek seviyede nerdeyse hiç takılmadan rahatça oynayıp bitirdim. Ancak bu oyunu diğer oyunlardan farklı yapan en önemli yanı, hiç kuşkusuz grafik motoru. Sanki Source'un tek amacı (grafik motorunun adı) en az sistem kaynağı ile en iyi grafiği üretmek :-) Her ne kadar Source'un artık yaşlandığı söylense de şimdiki oyunların verdiği görsel şölenden geri kalır yanı yok.

Bilgisayarım yaşlandı diyordum, aslında yukarıda bahsi geçen oyunları 800 x 600 çzöünürlükte orta seviye ayarlar ile oynayabilirim, ancak bir kere alışmışım yüksek seviye ayarlara. Öyle bir durumdayım ki bilgisayarı satsam para etmez. Değişen platformlar yüzünden de geliştirme (upgrade) olanağım da yok. Mecbur bu bilgisayarı sonuna kadar sömürüp sonra iyi bir sistem kuracağım. Alem benim bilgisayarımı konuşmaktan yorulacak :-)

Bu aralar yeni oyunları oynayamamın verdiği üzüntüyle arşivimi kurcalamaya başladım. Öncesinde NFS Most Wanted sonrasında ise Call of Duty 2'yi tekrardan kurup oynadım. Bakalım daha ne kadar eski oyunlarımı yükleyeceğim :-)

Yazıma son vermeden önce PC oyuncularını üzecek bir konudan bahsetmeden geçmeyeyim. Yaşasın bir tek ben üzülmüyorum :-) Merakla beklenen GTA IV'ün ilk etapta PC için çıkmayacağını, daha sonrasında ise çıkma ihtimalinin çok zor olduğunu Merlinin Kazanı'ında okudum. Sanırım Rockstar Games'in başı sadece korsan yüzünden ağırmıyor; başlarının belası mod yüzünden bayağı bir mahkemelerde süründüler. Gel de şimdi bu habere üzülme değil mi? :-)

Son bir hatırlatma olarakta ilginizi çekeceğini düşündüğüm Bilgisayar Oyunlar ve Ben başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Dostum şuan da iki tane pc var evde. ikisi de iyi durumda. Birini verem istersen :)

    YanıtlaSil
  2. Oy oy oy. Bak sözünden caymak yok :-) Adresi veriyorum kargo ile yolarsın, ücreti ben ödeyeceğim.

    Ben de sana benimkini yollarım. Ya sahi sen bana iyi diyip sakın külüstür bir şey yollamayasın :-)

    YanıtlaSil
  3. erdal göndermesine gönderirde, göndereceği bilgisayar ne kadar iyi olur bilinmez. :D he he
    Benim bilgisayarda oyunları kaldırmıyor, gerçi kaldırsa ne olacak oynayan olmadıktan sonra..

    YanıtlaSil
  4. Benim masaüstü bilgisayarım Celeron 1200, 256mb sd-ram :)

    En son oynayabildiğim oyun Mafia idi, ondan sonraki oyunları kaldırmadığı için oynayamamıştım.

    İleride ben de güzel bir sistem toplayacağım ve Mafia'dan sonra hangi oyun çıktıysa (FPS türündekiler) tek tek oynayacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
  5. Benim bilgisayarımda en fazla Fifa 2004'ü kaldırıyor. Başka oyun kuramıyorum. Kursam bile çok yavaşladığı için oynayamıyorum. Bende bu yaz bilgisayarımda köklü değişiklikler yapmayı planlıyorum. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder