Blogger Devamını Oku Özelliği Devrede

Yeni, yine, yeniden...

Blogger İpuçları kategorisinde ilk yazdığım yazılardan biri de Blogger'da "Devamını Oku" Bağlantısı Yapmak başlıklı yazıydı. Yazıda anlattığım yöntem CSS kullanılarak yazıların gizlenmesi yöntemine dayanıyordu.

Şimdi ise Blogger bu özelliği resmi olarak devreye sokmuş durumda. Artık iki farklı yolu kullanarak yazılarınızı istediğiniz yerde kesebilir ve devamını oku bağlantısı ekleyebilirsiniz.

Yol 1: Blogger Draft Kullananlar İçin


Blogger'ın henüz deneme aşamasında olan özelliklerinin aktif olduğu Blogger Draft sayfası üzerinden Blogger hesabınıza giriş yaparsanız yazı editörünüzde Atlama aralığı ekle butonuna basarak yazınızı istediğiniz yerden bölebilirsiniz.

Blogger devamını oku

Yol 2: Blogger Draft Kullanmayanlar İçin


Blogger yazı editörünüzde bu özelliği kullanabilmek için gerekli buton bulunmadığı için yazınızı <!-- more --> etiketi ile istediğiniz yerden bölebilirsiniz. Aslında buton da yazınıza bu etiketi eklemekten başka bir şey yapmıyor. Yazınızı yazdıktan sonra gizlemek istediğiniz bölümüm başına <!-- more --> etiketi ekleyerek bu işi kolayca yapıyorsunuz. Bu yolu kullanırken yazı editörünün HTML'yi Düzenle modunda olduğundan emin olun.

Blogger devamını oku

Gördüğünüz gibi WordPress'te olduğu gibi basit bir etiket ile bu işi halletmiş oluyoruz. Bundan sonra ise biraz daha tasarıma yönelik neler yapabiliriz bir göz atalım.

CSS İle Devamını Oku Bağlantısını Özelleştirelim


Bu özelliği kullanmaya başladığınız takdirde yazılarınızın hemen altında Devamı» bağlantısının yer aldığını göreceksiniz. Bu bağlantıya yeni bir isim vermek için tek yapmanız gereken aşağıdaki yolu izlemek:

Blogger ayarları -> Yerleşim -> Sayfa Ögeleri yolunu izleyerek şablonunuzu görüntüleyin. Şablonun ana sayfa ögesi olan Blog Kayıtları ögesinin Düzenle bağlantısına tıklayın ve açılan penceredeki Kayıt sayfası bağlantı metni: kutucuğuna istediğinizi yazın.

Blogger devamını oku bağlantısına isim verme

Peki bu bağlantıyı CSS ile nasıl giydireceğiz?

Blogger bu özelliği devreye sokarken bu bağlantıya jump-link tanımlaması yapmış. Siz uykudayken Blogger mühendisleri şablon kodlarınız arasına aşağıdaki kodu iliştirmiş durumda :)
<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if>

Her zamanki gibi koşullu sorgulama kullanılarak gerekli olduğu takdirde devamını oku bağlantısının devreye girmesi sağlanmış.

Eğer yukarıdaki kodu şablon kodlarınız arasında bulamazsanız endişelenmeyin. Tıpkı ilk yazımda anlattığım gibi basit bir adımla bu işi halletmiş olacağız. Öncelikle şablon kodlarınızı görüntüleyin ve Widget Şablonlarını Genişlet kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun. Şablon kodlarınız arasında <data:post.body/> satırını bulun ve hemen ardından yukarıdaki kodu yapıştırın.

Yeni kodun koyulabileceği yer

Bu kodun şablon içindeki konumuna bakarsanız hemen yazı altında görünmesi sağlanmış; siz bu kodu istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. CSS ile tanımlaması ise aşağıdaki gibi olmalıdır:
.jump-link {
color: #CCC;
text-decoration: underline;

}

Eğik yazı ile belirttiğim nitelikleri istediğiniz gibi belirleyebilir daha fazla nitelik ekleyebilirsiniz.

"Devamını oku" Yazısı Yerine Resim Koymak İstersem Ne Yapmam Gerekir?


Kod bloğu içindeki <data:post.jumpText/> değişkenin yerine bir sabit ögeyi atamalısınız. Bunun için bu değişken değerin yerine <img src="resmin URL adresi"/> değerini koyun.

Eski "Devamını Oku" Yöntemini Kullananlar Ne Yapmalı ?


Eğer şimdiye kadar benim anlattığım yöntemi kulanıyorsanız ve bu yeni yönteme geçmek istiyorsanız önünüze iki yol çıkacaktır.
  1. Eski yöntemi bir kenara bırakıp yeni yöntemle yolunuza devam etmek: Bu yolu izlerseniz şablon kodlarınız arasında bir değişikliğe gitmenize gerek kalmaz.
  2. Eski yöntemi yeni yöntem ile değiştirmek: Bu yolu izlerseniz ilk yazımda anlattığım yönteme ait tüm değişiklikleri şablon kodlarınız arasından silmeli ve daha önce yazdığınız tüm yazılardan (tabiki <span class="fullpost"> etiketi ile böldüğünüz tüm yazılar) yeni yönteme göre düzenleyip <!-- more --> etiketi eklemelisiniz.

Bitirirken...


Bazı tarayıcıların bazı sürümlerinde şu an kullandığımız devamını oku yönteminin sorunlar çıkardığını göz önüne alarak, geriye dönük 225 yazıyı tek tek elden geçirip bu yeni yönteme göre düzenlemeye karar verdim. Eğer siz de benim gibi yazılarınızı düzenlerseniz son olarak blog yedeğinizi almayı unutmayın.

İronik bir şekilde bu yazımı da yeni yöntem ile bölüyorum :)

İlgili Yazılar

Yorumlar

  1. Sanırım önceki devamını okuya göre avantajları var. Ben üşeniyorum ama o kadar yazıyı düzenlemeye :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel. Teşekkürler. Bu arada ingilizce bilmemeniz gözü çıksın :D

    YanıtlaSil
  3. Erhan.. 225 yazı diyorsun.. Benimki 500 + :) Ben geri kafalıyımdır, bir süre daha kalsın benimki :)

    YanıtlaSil
  4. evet fakat benim sidebarı aşağı kaydırdı. biraz beklemek gerek bence.

    YanıtlaSil
  5. Seninkinden alıştın seninkinden devam ediyoruz.
    Tema değişikliği olursa olabilir tabi :D

    YanıtlaSil
  6. ben eski yöntemde resim koyuyodum devamı yerine resim koyabilirsem 1400 yazıyı düzenlerim belki :)

    YanıtlaSil
  7. Güzel anlatım tşkler

    YanıtlaSil
  8. @Burak Doğan,
    Ben bu vesileyle tüm yazılarıma el atmış oldum, bayağı bir düzeltme yaptım. Seninkisi hemen olacak şey değil, parça parça yapmak gerekir.

    @Mayk,
    Yazıyı güncelleyerek soruna cevap vermiş oldum. Aklıma gelmemişti, iyi ettin sormakla.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler Mafiamax (:

    Her zaman olduğu gibi bu özellikleri ilk senden duyuyoruz. Birde piyasadaki çakma paylaşımcılar yokmu konuları çalıp sonra kendileri hazırlamış gibi yayınlıyolar. Deli oluyorum bu tiplere çokça karşılaştım özellikle senin konularını kaynak link vermeden yayınlayan ... bloglar.

    YanıtlaSil
  10. @Serkan,
    Rica ederim. Sizin gibi duyarlı takipçiler sayesinde bilgi paylaşımından keyif alıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Bu özelliği Blogger'in eklediğini duyduktan sonra "nicedir, Mafiamax'tan bu özelliği almış ve kullanmıştım. Orjinaline döneyim.Ama dönmeden bir kez daha teşekkür edeyim " diye buraya geldim.

    Fakat gene de Mafiamax'ın verdiği kodları kaldırmyacağım. Çünkü eski 300'den fazla yazıyı yeniden düzenlemem gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  12. @Altuğ KOÇ,
    Güle güle kullan.

    @muhaber,
    Nazik ve düşünceli tavrınız için ben teşekkür ederim. Ben 220 küsür yazıyı düzenledim bile :)

    YanıtlaSil
  13. Devamını oku bir türlü çıkmadı. Ama sizin sayenizde yaptım. Tşk

    YanıtlaSil
  14. @Erdem,
    Rica ederim.

    @Altuğ KOÇ,
    Yok ya ben öyle dediğin gibi bir düşünceye kapılmadım ;) Ben de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Ben o sayfa editörünü kullanmıyorum sanırım kullanmayacağım da eskisinden memnunum :D Devamını okuya gelince buradan eklemiştim hala da fıstık gibi işimi görüyor :)
    span class="fullpost" yazmak elime yapışmıyor vallaha :)))

    YanıtlaSil
  16. Yeni devamını oku ile eski yöntem arasındaki en önemli fark, eskisinde yazının tamamı yüklenir ama istediğimiz kısım anasayfada görünmezdi. Bunda sadece istediğimiz kısımı anasayfa açılışında yüklüyor. Yani anasayfa açılışında bir hızlanma getirebilir bu özellik :)

    YanıtlaSil
  17. Teşekkürler bu Konuyu bildirdiğin için Mafiamax. Sadece ben keşif ettim sanıyordum, fakat Teknomobi ve sende bulmuşsun. Bende şurada anlatmıştım bu Konuyu:
    http://www.doguhanca.com/2009/09/draft-blogger-ile-devamn-okuyun.html

    Tabi seninki gibi Resimli olmadı :)
    Tekrardan teşekkürler bu Konunun için.

    YanıtlaSil
  18. Ben çok uğraştım ama bir türlü "Devamı" linkini yazılarım altında göstermeyi başaramadım. Neyse, sağlık olsun. Güzel anlatım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba yeni bir blogger kullanıcısı olarak sizin sizin göstermiş oldugunuz yöntemle draf özeligini kullanarak uyguladım. Yalnız bu devam linki sol tarafda yer aldı. bunu yazının altında sağ tarafta nasıl gösterebilirim.

    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  20. @Coşkun ERDOĞAN,
    Merhaba. Yazınızın altında başka bir öge (bu blogda olduğu gibi saat, kategori bilgisi...) bulunmadığı için otomatikmen sola dayalı görüntüleniyor.

    Yazımda vermiş olduğum gibi CSS kodu kullanarak sol taraf yerine sağ tarafa dayalı olmasını sağlayabilirsiniz.

    .jump-link {
    float: right;
    }

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. @Cenk Akın,
    İyi günler. Blogunuza baktığımda böyle bir ifadeyi göremedim. Hem Firefox hem de Internet Explorer tarayıcıları ile de baktım.

    YanıtlaSil
  23. İlginiz için çok teşekkür ederim,sonradan şablonumun tamamını yenileyerek ve bazı verileri kaybetmeyi göze alarak değişiklik yaptım,o sayede her şeyi sıfırlayarak eskisine döndü durum.Tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Güzel anlatım, teşekkürler. Başarılı bir denemem oldu :)

    YanıtlaSil
  25. Çok Sağolun
    Sizden öğreneceğim çok şey var :)
    Hadi Kolay Gelsin,

    YanıtlaSil
  26. Teşekkürler. Siteniz hiç bir şey bilmeyen insanlar için bile gayet yol gösterici ve net.
    Yazılarınızın devamını bekliyoruz.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  27. @matrixsakini, MrKrL, U.D,
    Rica ederim. Yorumlarınızla destek olduğunuz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  28. Hocam sanırım bu özellik yeni olduğundan sizinde alışamamanızdan kaynaklansa gerek birkaç konunun altında devamını oku bölümü çıkmamış :) (bkz: http://i35.tinypic.com/nfodc5.png)

    YanıtlaSil
  29. @Enes İLHAN,
    Olur mu canım daha ilk günden alıştım. Eğer yazıyı bölmezsen devamını oku bağlantısı çıkmıyor zaten. Verdiğim kodun ilk satırında da bu koşullu sorgulama yapılıyor zaten. İlk devamını oku yöntemine göre bir artısı da bu. ;)

    YanıtlaSil
  30. benim sitebar da aşağıya kaydı ve bu beni çok rahatsız etti.
    birçok tema kullandım gene değişmedi tekrar eski temama geçtim.
    bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

    www.krizantem1903.blogspot.com

    YanıtlaSil
  31. @Krizantem1903,
    Sebebini bilmiyorum, bu yüzden de yardımcı olamayacağım.

    YanıtlaSil
  32. biraz daha gelişmeli sanırım bu code lama.
    sitenizin takipcisiyim.
    şimdilik sitemde kaldırmak durumundayım mecburen ama sorunsuzu çıkar çkmaz sitemde olacak bu eklenti.
    ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  33. superisiniz dostum. ii calışmalar

    YanıtlaSil
  34. Güncellenmiş düzenleyici halen güncellenmemiş sanırım bu yüzden sidebardaki bu kayma :)

    YanıtlaSil
  35. MaFiAMaX
    Permalink - Ekim 01, 2009
    Yazımda vermiş olduğum gibi CSS kodu kullanarak sol taraf yerine sağ tarafa dayalı olmasını sağlayabilirsiniz.
    .jump-link {
    float: right;
    }

    Merhaba,

    devamı yazısını sol veya sağ tarafa koymak veya yazı renginde değişiklik yapmak için CSS kodunu nereye eklemek gerektiğini anlayamadım. bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  36. merhaba,
    ben aynı kodu kopyala yapıştır yapmama rağmen bi değişiklik yok.nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
  37. güzel bir uygulama yoksa site geç açılıyor

    YanıtlaSil
  38. bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum :)

    YanıtlaSil
  39. Hocam olmuyor

    YanıtlaSil
  40. Bunu bizim sitedede uygulamanın bir yolunu bulmak lazım. Kredi ve Banka Rehberi olarak ellerinize sağlık diyoruz.

    YanıtlaSil
  41. teşekkürler https://sorulist.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder