Volga River Köprüsü ve Rezonans

Bir köprü, baraj, bina... İlk bakıldıklarında koca bir beton ve çelik yığını. Oysaki onların da bir ruhu var. Üzerinden umarsızca geçtiğiniz köprülerin canı sıkılmaz mı sanıyorsunuz... Canı sıkılan bir köprünün çılgınca dansı geçtiğimiz hafta haberlerde yer aldı. Köprünün adı Volga River Köprüsü.




Bundan 70 yıl önce rezonans sebebiyle yıkılan Tacoma Köprüsü'nü de anmadan geçmeyelim.



İnşaat Mühendisliği öğreniminin daha ilk safhasında öğrendiğimiz bir konu vardı: Rezonans. Malzemelerin dış bir kuvvet sebebiyle salınıma başlaması ve bu salınım frekansının o yapının doğal frekansına denk gelmesi. İşte tüm mesele bu. Olmak ya da olmamak. Volga River Köprüsü'nün durumu tam olarak bu mu bilemiyorum.

Rezonansa giren bir yapıyı tutmadığınız sürece sonucu felaket oluyor; yapı yıkılana kadar devam ediyor. Bir köprüyü düşündüğünüzde de dua etmekten başka çare yok :))

Kule VinçRezonanstan söz açılmışken size bir anımı anlatmak istiyorum. İnşaat sahalarında iş yükünü cesurca yüklenen kule vinçlerin de rezonansa girme tehlikesi vardır. Alt tarafı zemine ankastre olan vincin taşıma kapasitesi gövdesinden uzaklaştıkça azalır. (Elinizde olan bir ağırlığı gövdenizden uzaklaştırmayı deneyin, ne demek istediğimi net bir şekilde göreceksiniz.) Kule vinçlerin en uç noktasında taşıma kapasitesi minimum seviyeye düşer ve vinç bu halde iken oldukça titiz çalışmak gerekir. Söz gelimi yükü nazikçe ve yavaşça boşaltılmalıdır. Benim şahit olduğum olayda vincin en uç noktasındaki beton dolu kovanın yükü aniden boşaltıldı ve olan oldu. Vinç üzerindeki büyük gerilme aniden boşaltılınca vinç salınıma girdi ve yaklaşık olarak 1 dakika boyunca sallandı. O 1 dakikalık süre vinç operatörü ve bizim için bitmedi diyebilirim. Neyse ki vinç rezonansa girmedi. Aklımda tek kalan şey vinç operatörünün telsizden gelen çığlıkları ve küfürleriydi.

Yorumlar

  1. İlginç bilgiler teşekkürler...Bunu bilmiyordum...Vinçle ilgili anı da çok ilginç doğrusu ...

    YanıtlaSil
  2. 19 ağustosda fazlasıyla yaşadım bu duyguyu. Allah kimseye yaşatmasın.

    YanıtlaSil
  3. O sırada köprüden geçenler ne korkmuşlardır ama...

    YanıtlaSil
  4. "O 1 dakikalık süre vinç operatörü ve bizim için bitmedi diyebilirim"

    Allah korumuş...

    YanıtlaSil
  5. Bu vinç anısını bana anlatmamıştın ya! İlginçmiş.

    Bir de o köprü yıkılmadı diye biliyorum. Gerçeği kendisi yıkılmadıysa da itibarı yıkılmıştır :) Korkudan insanlar bir daha o köprüyü kullanmazlar herhalde.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder