Bir Zamanlar Cep Telefonu Delisiydim

İtiraf gibi bir başlık olduğunun farkındayım. Bu cümleyi kurduğum için sürekli cep telefonu değiştirdiğimi düşünebilirsiniz. Oysa ben vitrin ve tanıtım broşürlerinden öteye gidemiyordum :)

Motorola 9800 XBabamın 1994 yılında aldığı ilk cep telefonu ile başlayan merakım her geçen gün artmış ve bir noktadan sonra çılgınlık halini almıştı. Babamın ilk telefonu Motorola 9800X'e çok benziyordu. SIM kartı bugün kullandığımız gibi değil de kredi kartı boyutundaki haliyle takılıyordu. Tıpkı ATM'ye kart sokar gibi :) Bir zaman sonra Motorola emekliye ayrılmış ve PHILIPS marka bir cep telefonu ile kaldığımız yerden devam etmiştik. PHILIPS marka telefondan aklımda kalan en önemli datayı sesli aramayı desteklemesiydi. Babamın telefonundan tuşlara basmadan sesle arama yapılabildiğini söylediğimde kimse bana inanmıyordu :) Düşünün işte o günlerde bilim kurgu gibi geliyordu.


Ericsson GH688ERICSSON GH688'in fırtına gibi estiği dönemlerde cebinde bu telefonu bulunduran kişiler ya zengin ya da arabasına cep telefonlu takoz alma hevesinde olanlardı. Takoz diyerek cep telefonunu küçümsediğimi sanmayın aksine yeryüzündeki en sağlam cep telefonlarından biri olduğu için bu isimle anılıyordu. Bakın kutsal bilgi kaynağı ekşi sözlük'te neler neler söylenmiş.

Çubuk şeklinde anteni olmayan, dahili antene sahip ilk cep telefonu NOKIA 3210 ve ardından çıkan NOKIA 3310'da Türkiye'de önemli yere sahiptir. Nasıl ki her evde bir televizyon varsa o dönemlerde de her cepte bir NOKIA 3310 vardı.

Ericsson T28Bir zamanlar cep telefonu delisiydim ama hiç bir zaman çorap değitirir gibi cep telefonu değiştirmedim. Benimkisi platonik aşktı. Eğer bir tanıdığım cep telefonu alacaksa mutlaka bana danışırdı. Piyasadaki bir çok telefonun özelliklerini ezbere biliyor, fiyat/performans karşılaştırması yapıyordum. Kimbilir o danışmanlık hizmetlerim karşılığında ücret alsaydım zengin olabilirdim :) Babamın kullandığı ve bana verdiği ERICSSON T28 ilk telefonumdu. Tasarımı, üzerinden silindir geçmiş bir cep telefonunu andırıyordu. Boyutuna göre büyük olan anteni kolayca çıkarılabiliyordu. Zaten telefon piyasaya çıktıktan hemen sonra, anteninden memnun olmayan bir çok kişi tıpkı benim gibi yan sanayi ama daha kısa olan anteni kullanıyordu.

Sony Ericsson T100ERICSSON T28'i belli bir süre kullandıktan sonra kalbimi Sony Ericsson T100'e kaptırmıştım. Evet, SONY ve ERICSSON firmalarının cep telefonu alanında birleşmesinden doğan Sony Ericsson markasının ilk göz ağrısı T100'den bahsediyorum. Kendi paramla aldığım ilk cep telefonu olduğu için de ayrı bir yeri vardır. Sony Ericsson logolu hediye tişörtü de unutmamak gerek :) Bugün sıfır halini bulabilsem düşünmeden alacağım bir telefondur.

2005 yılının başında piyasadan çekildim ve şimdi iPhone 4 bile dikkatimi çekmiyor. Biraz abarttım gibi ama o zamanla kıyaslarsak ev telefonuna geri döndüm diyebilirim. İki senedir Motorola W181 kullanıyorum ve çok mutluyum.

Bitirirken...


Vitrin ve tanıtım broşürlerinden beni cezbetmeye çalışan ve zamanın en iyi telefonlarını da kolaj halinde paylaşmayı unutmayayım.

Cep telefonu kolajı

Bu itirafı neden mi yaptım? ntvmsnbc'de yayınlanan Cep telefonunun evrimi, 1983-2009 başlıklı yazı beni o yıllara aldı götürdü de ondan ;)

Sizlerin de benzer hikayesi yok mu?

Yorumlar

  1. Evin cep telefonu broşürü dolduğu günleri hatırladım. Ama beni pek etkilememiş olacak ki hala kullandığım cep telefonumun modelini bile bilmiyorum :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder