Google Dokümanlar İle İletişim Formu Oluşturun

Yeni, yine, yeniden...

İletişim formumda "Blogger hakkında kişisel sorundan ziyade herkesin işine yarayacağını düşündüğünüz bir konu hakkında yazı yazmamı önerebilirsiniz." şeklinde bir not düşmüştüm. Bu nota istinaden bir çok konuda yazı yazmamı öneren isteklerde bulunuluyor. Google Dokümanlar'ı kullanarak iletişim formu oluşturmak da bunun en başında yer alıyor.

Blog yazarlarının ziyaretçileri ile kesintisiz ve sağlıklı bir iletişim sağlamaları için iletişim formuna sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. İnternette biraz arama yaptığınız takdirde iletişim formu oluşturabileceğiniz bir çok ücretsiz servisin olduğunu göreceksiniz. Ancak, ücretsiz olmaları sebebiyle size verdikleri hizmeti her an kesebileceklerini de unutmamanız gerekir. Eğer düzgün çalışan ve güvenli bir iletişim formuna sahip olmak istiyorsanız tek yapmanız gereken Google hesabına sahip olmak ve bir kaç dakikanızı ayırarak Google Dokümanlar'da bir form oluşturmak. Böylelikle size ulaştırılan görüş veya sorulara ait bir veritabanına da sahip olacaksınız. Yani yazılan herşey bir e-posta adresine iletilmek yerine bir veritabanında saklanacak.


Şimdi adım adım form oluşturmaya başlayalım.

Adım 1: Google Dokümanlar ile Form Oluşturun


Google Dokumanlar ile iletisim formu olusturunGoogle Dokümanlar anasayfasına ulaştığınızda sol tarafta bulunan Yeni oluştur açılır listesine tıklayın ve Form seçeneğini seçin. Böylelikle yeni bir sayfa açılacak ve bu sayfadaki formda iki adet öğe hazır olarak gelecek. Burada öğe kavramını açmamız gerekir. Formunuza öğe başlığı altında metin, paragraf, çoktan seçmeli, onay kutuları, listeden seçin, ölçek, ızgara gibi seçenekler bulunmaktadır. İletişim formu oluştururken sadece metin ve paragraf öğelerini kullanacağız.

Herhangi bir öğe düzenleme modunda olduğunda arka planı sarı rengini alır. Kalem şeklindeki düzenleme butonuna tıklayarak düzenleme moduna geçebilirsiniz. İlk öğeyi aşağıdaki resimdeki gibi doldurun ve Tamamlandı butonunan tıklayın.

Google Dokümanlar ile iletişim formu oluşturun
İlk öğeyi tamamladıktan sonra ikinci öğenin üzerine gelin ve düzenleme butonuna tıklayarak aşağıdaki resimdeki gibi yeni öğeyi de oluşturun.

Google Dokümanlar ile iletişim formu oluşturun
İkinci öğeyi tamamladıktan sonra yeni bir öğe oluşturmak için sol üst köşede bulunan Öğe ekle butonunan tıklayın ve Paragraf öğesini seçin. Bu işlemi yaptıktan sonra formunuza 3. öğe de eklenecektir. Bu öğeyi de aşağıdaki resimdeki gibi oluşturun.

Google Dokümanlar ile iletişim formu oluşturun

Adım 2: İletişim Formunu Blogunuza Katıştırın


Artık yeni bir iletişim formuna sahipsiniz ve tek yapmanız gereken bunu blogunuza katıştırmak. Bunun için form sayfasını kaydettikten hemen sonra sağ üst köşede bulunan Diğer eylemler butonuna basarak Katıştır seçeneğini seçin ve iframe kodunuzu alın. Bu kodu bir yere kopyalayın ve blogunuza geçerek yeni bir kayıt veya sayfa oluşturun. Ben blogumda sayfa özelliğini kullanmadığım için sanki yeni bir yazı oluşturur gibi Yeni Kayıt oluşturdum. Google Dokümanlar'dan aldığımız iframe koduna bir kaç nitelik daha ekleyip yazı editörümüze kopyalayacağız ve yazıyı kaydedeceğiz.
Yazını yayınlamadan önce Kayıt Seçenekleri bağlantısına tıklayıp yazınızı en eski tarihte kaydederek RSS güncellenmesinden muaf olabilirsiniz. Böylece sizi takip edenler bu yazınızı görmeyecektir.

iframe kodunu aşağıdaki gibi düzenledikten sonra yazını yayınlayın.

Google Dokümanlar ile iletişim formu oluşturun

Adım 3: İletişim Formuna Gelen Mesajlardan Anında Haberdar Olun


İletişim formunuzla gönderilen her mesaj veritabanınıza eklenecektir fakat sizin bundan haberdar olabilmeniz için her seferinde o dokümana bakmanız gerekecektir. İşte bunun yerine her değişiklikten haberdar olabilmek için aşağıdaki yolu izleyin.

Google Dokümanlar anasayfasına girdikten sonra iletişim formunuza tıklayın ve açılan sayfada Araçlar menüsüne tıklayarak Bildirim Kuralları... seçeneğini seçin ve aşağıdaki açılır pencereyi görüntüleyin. Resimdeki gibi seçenekleri belirledikten sonra ayarları kaydedin.

Google Dokümanlar ile iletişim formu oluşturun

Bitirirken...


Bu yazımda en basit haliyle tamamen sizin kontrolünüzde olan bir iletişim formunu nasıl oluşturacağınızı anlattım. Umarım tüm blog yazarlarının işine yarayacaktır. Bu yazıyı yazmamı öneren okuyucularımı da teşekkür ederim.

Yorumlar

  1. Teşekkürler. Ben de yakın zamanda Wufoo'dan kurtulup geçeyim bari.

    YanıtlaSil
  2. Evet bende Erhan'a maille Google formuna yazılan yorumların mail adresimize gelmesi için bir yol olup olmadığını sormuştum. Sorumun cevabı bu yazıda verilmiş. Bir teşekkür de benden o zaman....

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten yararlı bir yazı olmuş, artık bunu da google'a yaptıracağız desenize.

    YanıtlaSil
  4. @İbrahim,
    Teşekkür ederim. Google'a yaptırmadığımız birşey mi kaldı :))

    YanıtlaSil
  5. süpersiniz :)
    kolayca uyguladım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkürler arkadaşım , benim için çok iyi bi şey oldu sağolasın

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim,ücretsiz bir iletişim formu kullanıyordum.Ama 100 mesaj hakkı vardı.Artık dert etmeme gerek yok.
    Ayrıca kafama takılan bir nokta var.Benim kullandığım iletişim formunda,resim doğrulama bölümü vardı.Şimdi bunun olmaması dezavantaj olur mu?

    YanıtlaSil
  8. @Adsız-Haziran 10/2011,
    Rica ederim. Kelime doğrulaması spma mesajlardan korunmak için yararlıdır. Fakat çok popüler bir siteniz olmadıkça spam mesajlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

    YanıtlaSil
  9. teşekkürler, çok faydalı bir bilgi verdiniz.

    YanıtlaSil
  10. abi süpersin ya, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir bilgi teşekkürler uygulamaya çalışıcam

    YanıtlaSil
  12. Çok saol arkadaşım. Tamda istediğim şeydi bu. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler, blogumuz için çok gerekliydi ve çok işe yaradı..
    Bir göz atmak isterseniz : http://diolivossoap.blogspot.com/p/diolivosa-ulasin.html

    YanıtlaSil
  14. @diolivos el yapımı sabun atölyesi,
    Rica ederim. Baktım, bence güzel olmuş. Sabunun bu denli farklı olabileceğini düşünmemiştim doğrusu.

    YanıtlaSil
  15. merhaba hocam. öncelikle bu yararlı paylaşım için teşekkür ederim. ben de hazırladığım bir blogda bunu uyguladım ancak, bu sayfada sağa dayanmış olarak duruyor form. ben bunu ya ortalamak ya da her iki tarafada eşit olarak dayandırmak istiyorum ancak beceremedim. yardımcı olursanız sevinirim. bir de bu sayfalara özel olarak yorum kısmını kapatabilir miyim ? çünkü iletişim formunun olduğu yerde bir de aşaıda yorum kısmının gözükmesi saçma kalıyor.

    http://sarperresidence.blogspot.com/p/iletisim_18.html

    http://sarperresidence.blogspot.com/p/on-kayit.html

    YanıtlaSil
  16. @Sar-Per,
    Merhaba. İletişim formu kodunu bir div etiketi içine alırsanız istediğiniz şey olur. Şöyle ki;

    <div align="center">FORM KODU</div>

    Bir yazıya yorum yapılmasını engellemek için de;

    Yazı düzenlemeye girin ve sağ taraftaki Seçenekler -> Okuyucu Yorumları -> İzin verme, mevcut olanı gizle seçeneğini seçip yazınızı kaydedin.

    YanıtlaSil
  17. tekrar merhaba hocam. yorum kısmını kapattım ama bu ortaya alma işi olmadı, dediğinizi uygulamama rağmen :S başka ne yapabilirim.?

    YanıtlaSil
  18. @Sar-Per,
    Merhaba. Olması gerek, olmalı. :)) Acaba çift tırnak yerine tek tırnak işareti mi kullanıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  19. yok hocam direk burda, sizin yazdığınızı kopyaladım ama olmuyor maalesef :S

    YanıtlaSil
  20. tamam hocam şimdi oldu sanırım. formun genişliği baya varmış. biraz küçülttüm şimdi ortalı gözüküyor. teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  21. Yazı ve güzel anlatım için teşekkürler. Kendi blogumuza hemen uyguladım.

    YanıtlaSil
  22. çok işime yarayacak. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. çok teşekkürederiz mükemmel bir anlatım olmuş üstad

    YanıtlaSil
  24. MerMerhaba..

    Anlatım güzeldi.Teşekkür ederim
    teleyorum

    YanıtlaSil
  25. Son yorumlar için gelsin: Herkese teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  26. hocam oluşturduğumuz form altındaki "bu form google dökümanlar tarafından hazırlanmış" ve altındaki google linklerini görünmesini istemiyorsak bunun bir yolu varmıdır

    YanıtlaSil
  27. @baris,
    Hayır. Bence bunu kafaya takmayın, Google ismi daha çok güven verir :)

    YanıtlaSil
  28. İletişim formunu yeni sayfa açıp yaptım.Html kısmına da kopyaladım iframeyi.Ama yükleniyor... yazıyor form gözükmüyor.Benim sitede anasayfada yazılar thumnail şeklinde ondan mı acaba? :/

    YanıtlaSil
  29. @Adsız - Temmuz 17, 2012,
    Nedenini bilmiyorum. Ama blogunu paylaşırsan göz atabilirim.

    YanıtlaSil
  30. Acaba Bu iletişim formuna resim yüklemek mümkünmü,önceleri jotform kullanıyordum ama ücretli olunca vazgeçtim.Pansiyon ve tatil üzerine bir sitem var kayıt olmak isteyen tesis sahiplerinin resimde yüklemesi gerekiyor,nasıl yapabilirim.

    YanıtlaSil
  31. @pansiyonnet,
    Google dökümanlarda şmdilik istediğiniz şeyi yapamazsınız.

    YanıtlaSil
  32. ben anlamadım form oluşturmada bana yardımcı olabilir misiniz
    guldenercann@gmail.com

    YanıtlaSil
  33. Merhaba bir ip den sadece bir kere girilebilecek şekilde nasıl hazırlanır döküman acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google dökümanlar böyle bir hizmet sunmuyor.

      Sil
  34. merhaba. Ben de Google form üzerinden bir e-anket oluşturdum. Anca "ızgara" biçimindeki soru seçeneğinde birden fazla yanıt işaretlenebilsin istiyorum ancak form buna izin vermiyor. Bunun için bir öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
  35. Evet maalasef bende yeni fark ettim. Izgara biçimindeki sorularda birden fazla seçenek seçilemiyor, goggle onay kutusu ya da çoktan seçmeli seçeneklerini "ızgara" ya eklemeli...

    YanıtlaSil
  36. güzel paylaşımınız için sağolun.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  37. Yeni bir şey öğrenmiş oldum paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. Üstad MaşaAllah. Ellerine sağlık bu güzel oldu. Kullanalım.

    YanıtlaSil
  39. Çok teşekkür ederim paylaşım için, sayenizde kullanmaya başladık :)

    YanıtlaSil
  40. güzel paylaşımınız için sağolun, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  41. PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder