Blogger Widget Şablonunu Varsayılana Döndürme

Yeniden...

Blogumu bir kenara bırakalı bir hayli zaman olmuş. En son tema ve altyapı değişikliğini 2011 yılında gerçekleştirmiştim. Geçen zaman içinde Blogger'a bir çok yeni özellik geldi. MaFiAMaX Blog! gibi teması yoğun bir şekilde değiştirilmiş şablonlarda yeni özelliklerin eklenmesi ne yazık ki kolay olmuyor. Blogger'ın varsayılan temaları gelen her yeni özelliğe göre şablon kodları yenileniyor. Yapılan altyapı değişiklikleri sırasında bizim temalarımızın şablon kodlarında da iyileştirme yapılsa da varsayılan şablonlar gibi başarılı bir yenileme olmuyor.

Blogger şablonlarında belli sayıda widget bulunmaktadır. Her widget temanın belli bir bölümündeki alanı kontrol eder. Sözgelimi temanızın ana gövdesi, yani yazı ve yorumların bulunduğu widgetin ismi Blog1'dir.

Şablon kodlarınızı görüntülediğiniz sayfada Widget şablonlarını varsayılana döndür butonunu tıklayarak, dilediğiniz widgeti sıfırlayıp, en son kodları içerecek hale getirebilirsiniz. Ancak, sıfırladığınız widgette daha önce yaptığınız tüm tasarımlarınız da silinecektir. Bu sebeple, mevcut tasarımınızı kaybetmeden yeni özellikleri de şablonunuza kazandırmanız için farklı bir yol izlemeniz gerekiyor.

Bu yazımda, Blogger yorum formunda yapılan güncellemeler (yorumlara cevap verme gibi), mobil versiyon için yapılan iyileştirmeler ve daha fazlasını MaFiAMaX Blog!'a kazandırmak için izlediğim yolu anlatacağım.

Bu yazıda anlatılanları uygulamak için HTML ve CSS hakkında orta düzeyde bilgi sahibi olunması önerilir. Blogger altyapısı hakkında başlangıç düzeyinde bilgi sahibi olmak için Blogger Şablonunu Düzenleme (Güncellendi), Blogger Şablonunu Düzenleme - 2 başlıklı yazıları okuyabilirsiniz.

1. Mevcut Temanızın Şablon Kodlarını ve Yedeğini Alın

Blogger kumanda panelizine giriş yaptıktan sonra ilk iş olarak Şablon sayfasına geçiş yapın ve sayfanın sağ üst köşesinde yer alan Yedekle/Geri Yükle butonuna tıklayarak şablonunuzun yedeğini alın. Böylece, ileride yaşayabileceğiniz bir sorunda en başa dönebilirsiniz.

Daha sonra, şablon kodlarınızı görüntülediğiniz sayfada Widget şablonlarını varsayılana döndür butonuna tıklayıp açılan pencereden Blog1 seçeneğini işaretleyip onaylayarak widgeti en güncel haline döndürün.

2. İlk Şablon İle Güncellenmiş Şablon Kodlarınızı Karşılaştırın

Binlerce satır arasından bazı satırlara getirilen ilave tanımlamaları ve yeni satırları bulmak gözlerinizle yapabileceğiniz türden bir iş değil. Bu sebeple, internetin sağladığı yaralı uygulamaları kullanmak gerek.

DiffNow isimli siteye giriş yapıp, eski ve yeni şablon kodlarınızı yapıştırın, Document type: XML seçin ve Compare butonuna tıklayın. Bir kaç saniyelik beklemden sonra, eski ve yeni şablon kodları arasındaki tüm farklılıklar satır satır listelenecektir. Buradan sonra, sizin bilginize göre, ilave eklemek istediğiniz özelliklere ait güncelleştirme kodlarınızı eski şablonunuza yerleştirmeniz gerekiyor. Gelen yeni özellikler sebebiyle CSS kodlarınızı da güncelleştirmeniz gerekecektir. Yoksa şablonunuza kazandırdığınız yeni özelliklerin görüntüsü tema renkleriniz ve tasarımınızla uyumsuz olabilir.

Bitirirken...

Biraz zahmetli bir yol, ancak sabır ve azimle şablonunuzu tasarımınızı bozmadan güncel hale getirebilirsiniz. MaFiAMaX Blog! şablon kodlarında da görünmeyen bir çok değişiklik yapmakla birlikte, görünen kısımlarda ise yorum formunu güncel haline getirdim.

İş hayatı, insanın gücünü ve zamanını o denli çalıyor ki başka şeylere zaman ayırmak imkansız hale gelebiliyor. En basit işleri bile günlerce ertelememin sebebi de iş hayatı oldu. Umarım buraya unutacak kadar sizlerden uzaklaşmam. Sağlıcakla kalın.

Yorumlar

  1. Elinize sağlık. Şablon kısmına o kadar çok girip çıkmama rağmen benim de görmediğim detaylara yer vermişsiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uuzn bir zamandan sonra kodlarla buluşmam çok duygusal oldu :) Özlemişim.

      Sil
  2. Geri döndüğünüze sevindim :)

    YanıtlaSil
  3. Benim de blogumdaki yorumlar uçmuş yeni gelen özelliklerle birlikte sanırım. Sıfırlamadan bir çözüm arayacağım yoksa bunu deneyeceğim. Teşekkürler :) Seni tekrar görmek güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sen de uzak kaldın blogdan. Umarım kısa sürede sorunu çözersin.

      Sil
    2. Evet ben de uzak kaldım fakat ara sıra teknik birşeyler yazmayı başarabiliyorum yılda bir iki kere de olsa :)

      Yorum sorununa gelince de, blogda Google+ yorumlarını etkinleştirmişim. Onu etkinleştirince blogger'ın varsayılan yorumları görünmüyormuş. Ben de kaldırdım Google+ yorumlarını :)

      Sil
  4. Vallaha 2-3 canımdan bezdim bit tema kuruyorum beğenmiyorum sonra yeni tema kuruyorum bu sefer eski temadan bölümler cıkıyor onları siliyorum herşeyi siliyorum yeni tema deniyorum gene esikleri çıkıyor hayır büsbütün sıfırlıyorum genede eski temalardan birşeyler cıkıyor blog acıp silmekten ömrüm bezdi soğudum bloggerdan eskiden widgetleri genişlet vardı oda kaybolmuş wordpres bakayım dedim hiç anlamam hostin mosting en ucuzu 30 dolarmış ondanda soğudum tek amacım çok sade bir blogger teması açıp makale yazmaktı ama beceremicem sanırım. bu sorunlar hakkında bir bilgin varmı mafiamax eskiden de takip ederdim seni. Yazılarını çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Panda Jo,

      Sırf makale yazmak için basit bir tema ile yolunuza devam etmek istiyor ama geçmişte kurduğunuz temaların kalıntıları ile baş edemiyorsanız basit bir yolla bundan kurtulabilirsiniz:

      Blogunuzu silin ve yeniden aynı isimle açın. Tabi blogger ayarlarından şablon->html yi düzenle butonuna bastıktan sonra açılan sayfada html kodlarınızı göreceksiniz. Bu sayfada sağ üst köşede yer alan "widget şablonlarını varsayılan döndür" butonu işe yaramazsa bu yöntemi deneyin ;)

      Sil
  5. iyi günler ben bloğumu yeni açtım ve Devamını oku eklentisini başarıyla kurduktan sonra Benzer yazılar eklentisini kurmak için tekrar kodlarla oynadım ikinci denediğim bloğumda gözükmeyince bende widget şablonlarını geri döndür dedim şimdi tekrardan devamını oku eklentisini kuruyorum fakat olmuyor.Burdaki gibi şablonumu geri döndürmeye de çalıştım ama yapamadım da.Fakat verdiğiniz site bana çok yararlı geldi onun sayesinde ve sizin sayenizde biraz düzelttim ama hala eklentiyi ekleyemiyorum.Yardım ederseniz sevinirim .Yazınız için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Erhan hocam. Bloğumdaki bazı widgetleri mobil cihazlarda görüntülenmiyor. Ama adsense reklamları görüntüleniyor. Bir widgeti mobilde nasıl görüntülenmesini sağlarız.

    YanıtlaSil
  7. Allah razı olsun yaa valla deli olmuştum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder