Farklı Tarih: Hırsızlığa Farklı Bir Açıdan Bakış (Güncellendi)

Blog yazmaya başladığım 2007 yılından beri bir çok hırsızlık tipiyle karşılaştım. Kimisi yazılarımı direkt olarak RSS adresimden çaldı; kimisi bazı değişiklikler yaparak kendininmiş gibi gösterdi; kimisi de "mafiamax.com'dan esinlenerek yazıyorum" deyip aynı yazıyı kendi ağzıyla yazdı.

Blog yazmaya başladığım zamanda bu iş hakkında belli ölçütlerim ve prensiplerim yoktu elbette. İlk başlarda sağda solda gördüğüm haberleri kendi açımdan değerlendirirken, daha sonra binlerce Blogger kullanıcısına yönelik içerik oluşturmaya başladım. Bazen hiç olmayanı yazarak bazen de yabancı kaynaklarda varolanı yalın ve Türkçe hale getirerek yaptım bunu. Blogger İpuçları kategorisinde yazdığım her yazıda olayın mantığını anlatmaya çalıştım. Amacım kopyala-yapıştır-kaydet öğretisinin dışına çıkıp, gerçekten bir şeyler öğretmekti. Türkiye'de bir çok konuyu ilk defa ben yazdığım için haliyle en çok çalınan içeriğim de Blogger İpuçları kategorisindekiler oldu. İlk başlarda bu duruma çok sinirleniyordum, ne de olsa saatlerimi bazen de günlerimi veriyordum bu işe. Fakat daha sonraları bu işe üzülmemeyi öğrendim ve hatta bu işin bana yararı bile olduğunu gördüm.


Özgün içerik oluşturmaya çalışan bir çok blog yazarı yaşadığım problemleri yaşamıştır. Son olarak yakuter.com'dan Erhan YAKUT Varsın Kopyalasınlar başlıklı bir yazı yazarak bu duruma işaret etmişti. O yazıya ait yorumumu okumak için 21. yoruma bakabilirsiniz.

Yazımın başında da dediğim gibi bir çok hırsızlık türüyle karşılaştım. Bu seçkiye katılan yeni bir türü daha sizlerle paylaşmak istiyorum: RSS abone sayacını araklama.

RSS Abone Sayacım Çalınmış :)

Bu ilginç hadiseyi farklitarih.com adresli tarih blogu yapmış. Kendileri ile iki farklı e-posta adresi üzerinden iletişime geçmeme rağmen bir sonuç alamadım. Yapılan bu garip hırsızlığın bana bir zararı yok, ancak...

Ancak deyip sebep aramaya gerek yok ki! Yapılan eylem ortada.

Sıkıldım artık.

Güncelleme: 17.07.2009

Osman Bulut'un iddiaları üzerine yazı güncellenmiş ve somut delilleri eklenmiştir. Yorumundaki 4 iddiaya sırasıyla cevap verdim.

Birinci iddiasında e-postaların tarafına iletilmediği yer almaktadır. Tarafımdan gönderilen e-postaların ekran görüntüleri aşağıda yer almaktadır. Daha büyük hallerini görmek için üzerlerine tıklayın.

Osman Bulut'a gönderilen e-postalar
Osman Bulut'a gönderilen e-postalar
Osman Bulut'a gönderilen e-postalar

İkinci iddiası Microsoft, Yahoo İle Evlenecek mi? başlıklı yazımın Chip'ten esinlediğim yönünde. Haberi geçen olay zamanında bir çok sitede yazılmıştır; yazı içindeki bilgiler sayısal değerler olduğu için haliyle o an takip ettiğim her hangi bir siteden alınmıştır. Bu sayısal değerler tüm sitelerin ortak kullanımındadır.

Üçüncü iddiasında Facebook'un Amacı Ne? başlıklı yazımın yine Chip kaynaklı olduğu yönünde. Benim yazıyı yazma tarihim Aralık 2007 iken, Chip'in bu konu hakkındaki Facebook'un gerçek kullanım amacı ne? başlıklı yazısı Temmuz 2008 tarihinde yazılmıştır. Sanırım her şey açıkça ortada. Üstelik bu yazıyı yazmamın sebebi de Bir Elimde Facebook, Bir Elimde MSN... başlıklı yazımdır ;)

Dördüncü iddiasında Google Olmasaydı? başlıklı yazımın Bildirgec.org sitesindeki eğer google olmasaydı başlıklı yazıdan esinlendiği yönünde. Koca bir YUH OLSUN YUH çekiyorum. Osman Bulut beyefendi bu yazıyı benim yazamayacağımı, bu kadar detaylı ve güzel bir yazının bir kişiden çıkamayacağını iddia etmiş. Herkesi kendisi sanıyor galiba. Çok şükür Allah düşünme, düşündüklerini yazabilme yetisi vermiş bana. Ayrıca çok iyi gözlemciyimdir de. Ben kendisi gibi sağda soldaki yazı ve yorumlarını derleyecek ne vakte sahibim ne de bu işi yaparım. Ancak kendisine yargı önünde sunabileceğim tarih kanıtı olmadığı için bu işi profesyonel mercilere araştırması için bırakabilirim. Hodri meydan.

Son olarak RSS sayacının neden çalındığını ben de anlayamadım kendisi gibi. Madem tasarım işi elinizde değil, bir zahmet blogunuza sahip çıkın. Bir hafta nasıl farketilmez ki! Eğer sorunun sizin kontrolünüz dışında oluştuğunu söyleseydiniz bu yazının üstünü çizip bir düzeltme yazısı yazardım. Fakat talihsiz bir şekilde saldırma taktiği ile yersiz iddialarda bulunmuşsunuz.

Bu blogun teknoloji blogu olduğunu da ben hiç bir yerde söylemedim. Kendi kendinize garip garip iddialarda bulunup iyice yerin dibine giriyorsunuz. Bakın Google dizinindeki açıklamam "Genellikle Blogger İpuçları, CSS, Web ve kişisel konuların konuşulduğu bir blog." şeklinde iken; dmoz dizininde de Web Tasarım ve Geliştirme kategorisinde yer alıyorum.

dmoz editörü olup, beni tehdit ettiğiniz için de sizin editörlük koltuğunuza bir bakılması gerekiyor.

İlgili Yazılar

Yorumlar

  1. Bu kadarına da pes doğrusu

    YanıtlaSil
  2. Şaka gibi! Ama arkadaşı tebrik etmek lazım, hırsızlık üzerine yüksek lisans yapmış herhalde.

    YanıtlaSil
  3. Aman sakın birine yazılarımı niye çaldın falan diye sorma. Suçlu sen çıkarsın. Adamlar o kadar pişkin ki sende başka yerden çalmışsındır, sanki kendinmi yazıyon diyen bile var.

    YanıtlaSil
  4. İmdi meseleyi hemencecik hırsızlık olarak değerlendirmeyelim. Sizin RSS sayacınızı niçin çalsın? Bunun ona ne faydası olacak? Çalacak olduktan sonra Damacana gibi 3 bin küsür okuyucusu olan sayacı niye çalmadı da sizinkini çaldı? Bence dalgınlıktan kaynaklanmıştır. Yapan kişi -tanımıyorum- tasarımla oynarken kodları öylece yapıştırmış olabilir. Hırsızlık gibi ağır ithamları bu kadar kolay kullanmayalım lütfen.

    YanıtlaSil
  5. @uzunyol,
    İnan insanları rencide etmeyi ben de istemezdim ama iki e-postama da zahmet edip cevap vermezlerse -ki yeni yazıları yayınladıkları için internet erişimleri olduğu belli- ben de bunu afişe ederim.

    Hem bu yazı yayınlandıktan sonra RSS sayacını değiştirmeyi de başarmışlar.

    YanıtlaSil
  6. bunu nasıl anladınız yav, hayret doğrusu.
    bir işin piri olmak demek bölye birşey haliba.

    YanıtlaSil
  7. Yani şimdi arkadaşın sitesinde sizin abonelerin sayısı mı görünüyor?
    Tam anlamadım galiba?

    YanıtlaSil
  8. Site güzel, Yakında o sayıya ulşıcak diye aceleci davranmış anlayamadım .

    YanıtlaSil
  9. Erhan... Her türlüsünü gördüm de, bu kadarını görmemiştim, etkilendim yani.. Bu ne yahu..

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Yuh be! Bu kadarına ben de yuh diyorum her türlü hırsızlıkla karşılaştım ama bunu görünce şok yani :)
    Demek ki aboneye ihtiyaçları varmış bi kampanya başlatıp abone olalım hepimiz oraya :)

    YanıtlaSil
  13. bu tip bir hırsızlık sanırım ilk :) gerçekden çok ilginç

    YanıtlaSil
  14. Enteresan bir hikaye olmuş doğrusu. Bende kötü düşünmek istemiyorum ve Uzunyolun yorumuna katılıyorum. Büyük ihtimalle senin sitende var olan ve hoşlarına giden bir özelliği kullanmak isterken yanlışlık yapmışlardır.

    YanıtlaSil
  15. Bence bu sayede çok iyi reklamlarını yaptılar.

    YanıtlaSil
  16. @Osman Bulut,
    İddialarınıza yazının güncelleme kısmında cevap verilmiştir.

    @Altuğ KOÇ ve Sade
    Ben de bu işin ilginç olduğunu düşündüğüm için olaya anlam veremediği söyledim zaten. Ancak 1 hafta beklediğim halde bir cevap gelmemesi sebeiyle bu yazıyı yazdım.

    Osman Bulut'un söylediğine göre olay başka biri tarafından meydana gelmiş. Ancak kendisi bu konunun yanlış anlaşıldığını söyleyip, bana düzeltme yazısı yazmamı söyleseydi emin ol yazardım. Bunun yerine saldırı taktiğini seçip, yersiz iddialarda bulunmayı seçmiş.

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. farklı tarih'ten böyle bir şey beklemezdim doğrusu.

    YanıtlaSil
  19. İbrahim GüvenTemmuz 22, 2009

    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. @İbrahim Güven,
    Kendisinin dediğine göre sayaç işi bilgisi dışında değiştirilmiş. Olayın ortaya çıkmasından sonra da o kişinin yazarlığına son verilmiş.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. İbrahim GüvenTemmuz 23, 2009

    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Duyuru: İbrahim Güven ve Osman Bulut'un karşılıklı yorumları konu ile bütünlüğü bozduğu için kaldırılmıştır.

    YanıtlaSil
  24. Benim ilk yazımın alınıp aynen kopyalanıp yapıştırıldığını gördüğümde, iletişim bölümüne büyük harflerle yaptığınız ayıp değil mi yazmaktan kendimi geri alamamıştım..Gelen cevap ise ilginçti, siteyi iki arkadaş yönetiyoruz ve sanırım diğer arkadaş yanlışlıkla böyle bir şey yaptı diyip o yazımı oradan kaldırmışlardı.. Emeğinize saygısızlık yapılması üzücü ve sinirlendirici...

    YanıtlaSil
  25. Yuh diyorum da başka birşey demiyorum. RSS abone sayısıda çalınırmıymış yahu. (: Adamın günlük hiti 50-100 dür takipçi sayısı da bu durumda 1000-1500 olur heralde. :)

    YanıtlaSil
  26. İki site de hem benim hem birçok okuyucunun ortak sevdiği sitelerdir(yorumlardan da anlaşılacağı üzere.). normal olarak geliştiğine şahit olduğumuz bir olayın (bir yanlışlığın yapılması, yanlışlığa mail ile iletişimle ulaşmaya çalışmak, mailin spam maile düşmesi, bunun üzerine açığa çıkan kavga) sadece okuyucu kitlesini rahatsız ettiğini söylemekte yarar var. Yazarlardan bu sayfanın yayından kaldırılmasını hassaten rica ediyorum.
    Eminim birçok okuyucu da benimle aynı düşünüyordur.

    YanıtlaSil
  27. Önce Mafiamax fazla sıcakkanlı davranıp konuya başlıktan hırsızlık suçlamasıyla girmiş sonra da Farklı Tarih de bir kontrayla Mafiamax i hırsızlıkla suçlamış. Halbuki iki blogun da hırsızlıkla hiçbir alakası yok. Sanırım Mafiamax de bunu sonradan anladı fakat yazı çoktan yayınlanmıştı. Ben bu iki siteyi de bugün gördüm. İkinizin de çok başarılı bir yayını, sunumu var. Bence böyle manasız bir konu için birbirinizi kırmaya deymez. Önce Mafiamax sonra Farklı Tarih özür dilesin, konu tatlıya bağlansın. Akşam akşam üzdünüz valla beni. Öpüşün barışın.

    Ayrıca konuya farklı bir yerden bakıp başkasının feedburner kodunu kullanmak suç mu diye düşünelim. Suç sayılabilecek tek yanı ziyaretçiyi kandırma kısmındadır. Yani ziyaretçi aslında 10 olan takipçi sayısını 20 olarak gördüğünden kandırılmaktadır. Yani demem o ki bu kodlar bilerek konmuş olsa bile kesinlikle hırsızlık değil, olsa olsa dolandırıcılıktır. He bunun konumuzla ilgisi var mı? Hayır.
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
  28. @ygt,
    Merhaba. Hırsızlık ve dolandırıcılık gibi kavramlar dediğiniz gibi birbirinden farklıdır. Ben bu itham da bulunurken dozajı fazla kaçırmış olabilirim. Fakat karşı taraf haksız olduğu halde bana iftiralar da bulunmuş ve bu iftiralarını bir bir çürütmeme rağmen kendisi bir özür bile dilememiştir.

    Duyarlı yaklaşımınızdan ve olumlu tavrınızdan dolayı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  29. RSS sayacın sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Örneğin Farklı Tarih'in şimdiki sayacında 482 readers yazıyor; bu rakamın doğru mu yanlış mı olduğunu nasıl anlarız?

    Cevap verirseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
  30. @Adsız,

    İlgili sitenin RSS adresinin sonunda FeedBurner kullanıcı adı yazar. Örneğin benimkinde mafiamaxblog yazıyor. RSS sayacının bulunduğu adresi öğrenmek için sayacın üzerinde fare sağ tuş -> özellikler tıklarsanız resmin ait olduğu konumu görebilirsiniz.

    Örneğin benimkinin URL adresi: http://feeds2.feedburner.com/~fc/mafiamaxblog?bg=000000&fg=ffffff&anim=0&label=Abone

    Burada koyu renkle belirttiğim gibi aynı kullanıcı adı olması gerekir.

    YanıtlaSil
  31. Misafir

    Osman Bulut kendini temize çıkarmaya çalışıyor ama Osman Bulut farklitarih.com sitesinin hit'ini artırmak için hertürlü yolu deneyeceği muhakkaktır. Bu durumu şöyle özetleyeyim.

    Osman Bulut tarih konusunda farklitarih.com sitesinde yazılar yayınlamakta. Ve kendisi dmoz.org editörlerinden. Kendi sitesini google sıralamalarında üst sıralara çıkarmak için tarih alanındaki rakip siteleri bir şekilde karalamaya ve engellemeye çalışmakta.

    Kendisine sorsanız sitesinde orjinal yazıldığını iddia edecektir. Ancak sitesini incelerseniz bugune kadar yayınlanmamış, tozlu raflardan ilk defa çıkmış bir yazıya rastlayamazsınız. Orda burda yazılmış yazıları derleyip kendi ifadeleriyle yazmakta. Bu da orjinallik değildir.


    Osman Bulut rakip tarih sitelerini bir şekilde kötüleyerek dmoz.org dan kaldırmakta ya da yapılan başvuruları reddetmekte.

    Bakalım daha neler çıkacak...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder