10 Yılı Devirdik

1, 2, 3, 4 (bu yaş günü kutlamayı unuttuk!), 5, 6, 7, 8, 9 (sağlık sorunlarım nedeniyle bu yaş gününü de kutlamadım!) derken tam 10 yıl geride kaldı. Çocuğunuzun yaş günün kutlamak gibi. Büyüdükçe elinizden kayıp gidiyor. Daha az iletişim kurup daha az ilgilenebiliyorsunuz. Geçmişi özlüyorsunuz...

Facebook, twitter, instagram gibi sitelerden önce insanların kitlelere ulaşması kolay değildi. 2008 yılında twitter hesabımı açtığımda hükümetlerin yıkılmasında bile kullanılabilecek bir araç olacağını kim bilebilirdi ki!

İnsanların büyük çapta kitlelere ulaşıp etkileşime geçmesi blog altyapısı ile oluştu. Forum siteleri çok daha önceden olmasına rağmen blog gibi kişisel bir alana sahip olmak farklıydı. Bu konuda Türkiye'nin o zaman en popüler olan blog yazarları ile röportaj gerçekleştirip Blogküre'nin Kararı: Forumlar Blogların Gölgesinde Kaldı başlıklı yazımı yayınlamıştım.

İnternette var olma sürecim 2004 yılında PCnet forumuna kayıt olmamla başladı. 2003 yılında evimize bilgisayar alan babam PCnet dergisini de getirmişti. PCnet forumunu bu şekilde öğrenmiştim. Derginin 100. sayısı olmak üzere bir çok sayısı hala kütüphanemde yer alır. Genişbant internetin yaygın olmadığı bir zamanda, 56k modem ile internette gezmek gerçekten lükstü. Bu nedenle işimi hızlıca tamamlayıp fişi çekerdim. Araba kilometre sayacı artmasın diye geri viteste kullanmak gibi bir şeydi :) O zamanlar bilgisayar donanımına deli gibi meraklıydım ve bir çok şey öğrenip bir çok şey paylaşıyordum. Sonrasında 2007 yılında bu blogu kurdum ve yıllar su gibi akıp geçti.

Şimdi ara ara yazmaya devam etsem de ne yazık ki bir çok blog yazarı köşesine çekildi. Çoğu da kepenkleri indirdi. Sağolsun bazı blog yazarları o günleri tekrar hatırlatacak şekilde Türkiye'nin en eski bloglarını listelemiş.

Sinerjik.org'da Furkan bu listeyi hazırladığında henüz 2 yıllık bir blog yazarıydım. O listede olan bir çok blogu ben de takip ediyordum. Şimdi listeden kalanlar güzel birer hatıra...

Ardından çok daha büyük bir çalışma evreningunlugu.net'te yayınlandı. Liste hala güncelleniyor ve o listede de olmak sevindirici. Liste sürekli güncellendiği için 6 aydan uzun süredir güncellenmeyen blogların üstü çiziliyor. Ve gelin görün ki o listede ben de varım :( Listenin en vurucu yanı, çok çok popüler olan bir çok blogun aynı kaderi paylaştığını görmekti.


Dile kolay tam 10 yıl bitmiş. Bu blogun ilk tohumlarını üniversitenin bilgisayar laboratuvarında atmıştım. Dün gibi aklımda, MaFiAMaX Blog! ismine karar verişim. Yıllarca sır gibi sakladığım bir bilgiyi paylaşmanın vakti de geldi :) O zamanlar oynadığım en iyi iki oyun olan Mafia ve Max Payne video oyunlarının isimlerini birleştirerek MaFiAMaX ismini kullanmaya başladım.

Bakalım daha kaç yıl buralarda yazmaya devem edeceğim. Eğer birileri okuyorsa yorum yazarak güç verebilirsiniz...

Yorumlar

  1. Nice mutlu yıllara, kaliteli blogların sayısının güngeçtikçe azalması üzücü tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sizin de 7.yılınız ve yazmaya devam ettiğinizi görmek güzel.

      Sil
  2. Nice 10 seneler demeyi çok isterdim ancak kötümser yaklaşmayı her zaman için ön planda tutmuşumdur. Kötüye kendimi hazırlamak tarzım olsa gerek neden daha fazla üzüleyim ki mantığıyla. bu negatif enerji sonrası elbette güzel dilekleriniz olacak. Uzun süre sessiz olarak mail yolu ile de olsa yazılan çizileni okudum uygulama fırsatım olup işime yarayan bir çok konu oldu. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Aynı dönemlerde yazılar yazmaya başlamışız lakin bende ki evlat hala küçük büyüyemeden uykuda kaldı hemde derin bir uykuda. Uzun lafın kısası nice güzel yazılar ve abone kitelenin yada ziyaret eden herkesin işine yarayacak güzel bilgilerinin yayınlandığı postların olması dileği ile. Ahşap ev mantığıyla terk etmemek gerek evi öyle değil mi? İçinde yaşayan olmayınca malesef çürümeye mahkumdur. kal sağlıcakla üstâd

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötüye hazırlanmak hayatta kalmak için geliştirdiğimiz bir refleks. Ben de ara sıra bu şekilde davranırım. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Dokuz yıldır takip ediyorum bloğunu. Güzel ve faydalı şeyler öğrendim bloğundan. Nice yıllar, nice güzel yazılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadar yorumlarını eksik etmediğin için teşekkür ederim. Google reader kapandığından beri blogları takip etmez oldum. Şimdi blogları tarayıp mail yolu ile kayıt olmaya başladım. Bunlardan biri de Uzmanrehber.

      Sil
  4. Kendi bloglarımızı gerçekten ihmal etmememiz lazım. Fakat hayat koşturmacası, iş dünyası ve öncelikler derken bloglara eskisi kadar önem vermiyoruz. Dediğin gibi herkes aynı durumda. Benim için de en büyük engel farklı platformlarda yazmam ve bir de seyahatler. Bir de seyahat blogu (www.dahaotesi.com) açtım yetmezmiş gibi. Daha fazlası için kendimizi motive etmekten başka çare yok. :) Laos'tan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyehat blogunu gördüm ve çok imrendim. Dünyayı gezmek çok güzel olmalı.

      Sil
  5. İlk blogger bloglarından biri olduğunu biliyorum. Zamanında yazdığının yazılar sayesinde birçok kişi gibi ben de blogger gibi bir platformda kalmaya ikna oldum. O zamanlar herkes wordpresse geçişler yaparken sen de burda durdun. Daha az yazmana rağmen hep takipte olacağız. Umarım birgün herkes twitter ve facebooktan sıkılır da plaklar gibi bloglara geri döneriz. Buralar hep daha iyiydi. Teşekkürler. Nice yıllara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger için teknik yazılar yazabilmek motivasyonumu çok arttırıyordu. Umarım WP e geçmediğiniz için pişman değilsinizdir :) Bir ara Blogger yasaklandığında Blogger dan Wordpress e geçiş rehberi hazırlamıştım. Artık nasıl sinirlendiysem :)

      Sil
  6. Geçmişte sıklıkla takip etmişliğim var blogunuzu. Umarım daha sık yazı yayınlarsınız. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  7. Bizde Buradayız Üstad bizde 10 yılı devirdik elhamdülillah.
    şimdi onedio gibi blogger da aşağı doğru indikçe yeni sayfa yüklenme arıyordum sonuçlar içerisinde mafiamx ı görünce bir bakayım dedim yaşıyor mu? en son ne zaman yazmış.
    :)
    temmuz 2017 de cevap yazmışsın hiç yoktan iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğradığın için teşekkür ederim. Yaşıyorum çok şükür. :)

      Sil
  8. Nice mutlu yıllara, kaliteli blogların sayısının güngeçtikçe azalması üzücü tabi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder